"Εφυγε" κι ο Χάρρυ Κλυν.....

Δεν ειχα σκεφτει ποτε να τσεκαρω Χαρυ Κλυν σε CD και τωρα που το λες δεν θυμαμαι να εχω συναντησει κανενα!

Ισως επειδη ολη η Ελλαδα ειχε τα βινυλια και τις κασσετες, οι εταιριες θεωρησαν οτι δεν θα βγαλουν κερδος.

Ασχετο αλλα τι ωραιο ηταν το πρασινο βινυλιο του Μαλακα πιο μαλακα! Μου ηρθε φλασια
 

1@freaktmp[/USER]: σχεδίαζε ο Χάρι για χρόνια να ξαναβγάλει όλη του τη δισκογραφία σε cd αλλά δυστυχώς δεν έγινε, για οικονομικούς λόγους ποιος ξέρει;πρόλαβε και ο Μιχαλάκης. Πάντως εγώ πήρα τα πάντα από Μοναστηράκι από το γνωστό δισκάδικο και μάλιστα καινούρια!

1@Eagle 1[/USER];εγώ που έχω τους δίσκους και μου είναι πρόσφατα θυμάμαι πιο καλά τον διάλογο.

...Αφού κατανάλωσε μετά βουλιμίας χάβιτς, χαμψία, κιντέατα, τανομένο σιρβάν και λάχανα με τα φασούλια.

Επίσης χόρεψε ένα κοτσαγγέλ, δυο πυριχίους μια μιτερίτσα και ένα τικ.

και μετά λέει ένας:μωρ'ς Ευτέρπη αυτός παπίωσε. Γιαλίαμ παντίχο.

μη με ρωτάτε τι σημαίνουν όλα αυτά, δεν ξέρω είναι ποντιακά. Πάντως ρώτησα έναν φίλο μου Πόντιο και χαμψία είναι το ψάρι.

 
Να σημειώσω κάτι που δεν υπάρχει στις πολύ ωραίες παρουσιάσεις των καλύτερων δίσκων του από τον Τάσο Κριτσώλη, ότι ο δίσκος "Πατάτες", τουλάχιστον αυτός που είχα αγοράσει εγώ, περιείχε σιδερότυπο με κάτι σαν σήμα εταιρίας με μια πατάτα στη μέση. Στην κασέτα, το ίδιο σε μικρό μέγεθος.

Όσο για τη δισκογραφία του σε CD, υπάρχει το "Κλασικά εικονογραφημένα", με πολύ μικρό μέρος όμως από 3-4 δίσκους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
απαντησε αυτος γελωντας πως το χιουμορ του δεν ειναι κατι το εξωπραγματικο αλλα πως τι φταιει αυτος που ενω εξιστορει και περιγραφει την πραγματικοτητα και τα χαλια της εκαστοτε εποχης υπαρχουν ολοι αυτοι οι βλακες με την καλη εννοια φυσικα βλακες που γελανε με την πραγματικοτητα και δεν καταλαβαινουν τα χαλια της χωρας των πολιτικων και ολα γενικοτερα που εξιστορουσε στης παραστασεις του στης ταινιες στην τηλεοραση κλπ 
Ακριβώς το παραπάνω ισχύει. Μέναμε στην επιφάνεια και ποτέ δεν εμβαθύναμε στο περιεχόμενο το οποίο μόνο για γέλια δεν ήταν. 

Ότι είχε να πει το είπε και θα παραμένει επίκαιρος στους αιώνες των αιώνων αναφορικά με την Ελληνική πραγματικότητα.

Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια που συχνά - πυκνά το τραγουδάω στον μικρό.


Ας είναι αναπαυμένος εκεί, δίπλα στον γιο του. 
 
Το EpsilonTV έχει το Αλαλούμ τωρα
 
Να καταθέσω και τη δική μου μαρτυρία για τον συντοπίτη και εκτιμητέο ως άνθρωπο, καλλιτέχνη και πολιτικό πρόσωπο. 

Θεσσαλονίκη, τέλη Χειμώνα 1981-82. Έχω πάει με το Δημοτικό Σχολείο στην πρωινή παράσταση (ναι, τότε είχε και πρωινές παραστάσεις) του Χάρρυ Κλυνν στο κέντρο Θεσσαλονικιά. Ήταν μιας μορφής επιθεώρηση με ελαφρά πολιτική κριτική των δρώμενων. Θυμάμαι την εξής ατάκα: Ένα παιδάκι είχε ανέβει στη σκηνή και το ρώτησε πόσο κάνει (π.χ.) 5+3 και όταν αυτό απάντησε σωστά ο καλλιτέχνης είπε: "Μπράβο παιδί μου, αν τόσα μαθηματικά ήξερε ο Δρεττάκης θα πηγαίναμε καλύτερα στα οικονομικά" (αναφορά στον Μανώλη Δρεττάκη, υπουργό Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για βραχύ χρονικό διάστημα).

Λίγο καιρό πριν, ίσως κανένα χρόνο πριν, θυμάμαι μια κασέτα που έπαιζε στο σπίτι όπου ο Χάρρυ σατίριζε τον Valery Giscard d' Estaing, Πρόεδρο της Γαλλίας μέχρι τον Μάϊο 1981. Θα έλεγα ότι ήταν αρκετά καυστικός σε σημείο που τα "Γαλλικά" του να σοκάρουν.

Θεσσαλονίκη 2009. Είχα πάει για καφέ σε γνωστό τότε παραλιακό μαγαζί της πόλης πλησίον του Macedonia Palace. Μετά από λίγο διάστημα εμφανίστηκε και αυτός με μία κυρία που τον συνόδευε. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι εξεπλάγην από την αρνητική εντύπωση που μου έκανε η εμφάνισή του, καμία σχέση με το προφίλ που μας είχε συνηθίσει τηλεοπτικά. Σκέφτηκα ότι ίσως βίωνε κάποια προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα. 

Θα κλείσω με ένα video που θεωρώ ότι του αρμόζει.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα είπατε όλα για τον Χάρυ Κλιν... Αιωνία του η μνήμη... 

Από το πρωί μου έχει κολλήσει και τραγουδάω: 

Ελλάδα η χώρα, του πράσινου ήλιου,

του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς,

Πατρίδα θρησκεία, σουβλάκι με πίτα,

Ντάτσουν, Αντίντας και Χάνι της Γραβιάς.

Και έχω στο μυαλό μου εκείνο το ανεκδιήγητο (και ανεπανάληπτο): 

Άλογα, βήματα, χέρια, μαχαίρια,.... που το έπαιζε στο πιάνο και τον έκοβε ο άλλος... 

Φίδια.... Γκλαν.... (Το καπάκι του πιάνου κοπανάει το χέρι του πιανίστα)....  Ο άλλος του λέει:

- Όλα τα ερπετά και τα έντομα τι τα θέλεις; Βγάλτα.... 

Και ακούγεται το θεΪκό (από τον πιανίστα): .... Το.... χεράκι μου....
 
  • Like
Reactions: PT8
Ηταν παντως καπως αινιγματικος. Ανθρωπος τεραστιας ευφυιας δεν καταλαβαινω πως την πατησε και ασχοληθηκε ενεργα με την πολιτικη και μαλιστα σε διαφορους φορεις.

ΙΣΩΣ αν δεν ειχε μπλεχτει με τα "πιτουρα", η υστεροφημια του θα ηταν ακομα μεγαλυτερη.

Οπως και να εχει παντως, τιποτα δεν μπορει να αμαυρωσει την παρακαταθηκη του.

 
  • Like
Reactions: PT8
Ηταν παντως καπως αινιγματικος. Ανθρωπος τεραστιας ευφυιας δεν καταλαβαινω πως την πατησε και ασχοληθηκε ενεργα με την πολιτικη και μαλιστα σε διαφορους φορεις.

ΙΣΩΣ αν δεν ειχε μπλεχτει με τα "πιτουρα", η υστεροφημια του θα ηταν ακομα μεγαλυτερη.
Μα όλη του η δουλειά ήταν πολιτική. Τόση ώρα συζητάμε για το πως προφήτευσε την Ελλάδα του 2000, ε δεν τη προφήτευσε, έβλεπε τα στραβά του τόπου από τότε και τα έλεγε και αυτά είναι καθαρά πολιτικά.

Αλλά πάμε την κουβέντα σε επικύνδινα νερά και σίγουρα πλησιάζουμε τα όρια των κανονισμών μας.
 
  • Like
Reactions: PT8
..Η πρωτη μου επαφή με το μαγικό κόσμο του Χαρρυ Κλυνν ηταν οταν πηγαινα στις πρωτες ταξεις του γυμνασίου και θυμαμαι στο πατρικό του πατέρα μου ν'ανακαλύπτω μια παλιά κασέτα που στη μια πλευρά ειχε ηχογραφημένη ζωντανή παράσταση του απο το θέατρο (απο τα 80's) ενω θυμαμαι κι ενα ποντιακό τραγούδι που ελεγε καπου προς το τελος με τιτλο "Άβαλα μαντάβαλα"! Στη πίσω πλευρα της κασέτας ειχε τραγούδια απο το δίσκο που ειχε βγάλει το 1981 με τα μελοποιημένα ποιήματα του Γεωργιου Σουρή, θυμάμαι που με ειχε συγκλονίσει αρκετα το κομμάτι "Φόροι" (βάλετε φόρους βάλετε - η ράχη μας αντέχει) με αυτο τον επιθετικό τρόπο ερμηνείας του!
Το μεγαλο "μπαμ" ομως εγινε λιγο καιρο αργοτερα οταν ειδα για πρωτη φορα στη τηλεόραση το θρυλικό "Αλαλούμ" οπου κυριολεκτικά αλλαξε κόσμους στα μάτια μου και με ειχε ενθουσιάσει σε τοσο μεγάλο βαθμό που αποφάσισα πως αυτο που ηθελα να κανω στη ζωη μου ηταν να γινω ηθοποιός! Ατέλειωτες μιμήσεις παντου... στο σχολείο, στις παρέες στη γειτονιά, στη κατασκήνωση.. Φωνές και ατάκες με Τραμπάκουλα, αστυνόμο Μπέκα και ολους τους υπολοιπους ηρωες! Μαλιστα ειχα σχεδιάσει τοτε μαζι με τους φιλους μου να γυρίσουμε και το σίκουελ - τη συνέχεια του Αλαλούμ - με το προφανή τίτλο "Αλαλούμ 2"! Θυμαμαι οτι ειχα χαλάσει ολο το μελάνι και τα χαρτιά απο τον εκτυπωτή του πατέρα μου για να γράψω το σενάριο και να το μοιράσω σε ολους τους φίλους που θα επαιζαν στη ταινια! Η απώλεια του σαν είδηση ηταν τοσο ξαφνική που ομολογώ οτι δε προκειται ποτέ να τη συνειδητοποιήσω.. Τον ευχαριστω τοσο πολυ!

Αυτόγραφο του απο τη συλλογή μου:
DSCN8628.JPG
 
"Ήρωας" των παιδικών μου χρόνων - μαζί με τον Σ.Ψάλτη στους τοπ, δεν σταματησα ποτέ να τον παρακολουθώ.

Ευτυχώς ,δεν είχα απαγορευτικά απο τους γονείς μου, άκουγα τις κασσέτες του (ακόμα τις έχω) απο πολύ μικρός...

Όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω, η όποια ασχολία του με την πολιτική και η στήριξη σε κομματικούς φορείς ,

ερχόταν σε αντίθεση με το καλλιτεχνικό του "ταμπεραμέντο" , αλλά και την Ποντιακή του καταγωγή που ήταν

πολύ περήφανος για αυτήν.

Δεν πειράζει Χάρρυ... Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

(Πάω στον ακάλυπτο να κλάψω...)
 
Συλλυπητήρια για την απώλεια ενός πολύ ιδιαίτερου και διαδραστικού ηθοποιού. Ενώ τον θεωρούσα τρομερά καινοτόμο και έξυπνο, δε μπορούσα να γελάσω με τα αστεία του και γενικά δε μπορούσα να παρακολουθήσω τις ταινίες του. Θέλω να πω οτι αν κάποιες από αυτές τις φοβερές ιδέες που είχε, τις έκανε κάποιος άλλος(παράδειγμα Ζουγανέλης)θα γελούσα με την ψυχή μου.

Καμιά φορά παίζει ρόλο στον καθένα μας, όχι το τι λέει ο άλλος, αλλά πώς το λέει. Να αναπαυθεί η ψυχή του.
 
Μεθαύριο Τρίτη 21 Μαΐου στις 12 και τέταρτο το βράδυ η εκπομπή "Βινύλιο" του Αντώνη Κανάκη στο ΣΚΑΪ εχει ειδικό αφιέρωμα στο Χάρρυ Κλύνν με αφορμή το κλείσιμο ενος χρόνου απο τοτε που εφυγε απο κοντα μας, μη το χάσετε!

Εδω και το trailer της εκπομπής:

 
Δεν το είδα δυστυχώς.

FB_IMG_1543697626808.jpg
 
το είδα εγώ. Πολυ καλό. Κρατάω μια ατάκα του Κανάκη "όλοι εμείς που κάναμε σάτυρα επηρεαστήκαμε από τον Χάρρυ Κλύνν" και μια του Κιούση "Αν καθόσουν στις πρωτες θέσεις σε παράσταση του Χάρρυ Κλύν έπαιζες το κεφάλι σου"
 
Πίσω
Μπλουζα