Noμιζω, ενας απο τους λιγους Ελληνες που η στρατιωτικη του θητεια βοηθησε, παρα πολυ, στην επαγγελματικη εξελιξη, ειταν ο γιος μου. Αυτος ειχε πτυχειο? διπλωμα?, δεν ξερω πως το λενε, ΙΕΚ ηλεκτρονικων. Βαλαμε λοιπον, λυτους και δεμενους και παρουσιαστηκε στο κεντρο διαβιβασεων στο Χαιδαρι. Μετα, βυσματος συνεχεια (δικη μου πρωτοβουλια) πηγε στην ΣΕΤΗΛ για 6 μηνες. Στην συνεχεια σε ενα στρατοπεδο διαδιβασεων στην Καστορια. Εκει αναμεσα σε 350 στρατιωτες, οι μονοι τεχνικοι ειταν αυτος κι ενας ηλεκτρολογος. Οι υπολοιποι επιστημονες βυσματιες διαφορων ειδικοτητων. (το δικο μας βυσμα δεν το εφτανε κανεις). Ενταξει μπορει να ειταν λιγο μακρυα απο την αγκαλια της μαμας, και να ειχε πολυ δουλεια, αλλα το να εισαι, στην αρχη της επαγγελματικης σου καριερας, με ευκαιρια να διδαχτεις, να δουλεψεις με τεραστειο υλικο, να πειραματιστεις, χωρις ελενγχο σχεδον, ειναι πιστευω οτι καλυτερο μπορει να συμβει σε καποιον τεχνικο. Ασυρματοι, μικροφωνικες εγκαταστασεις, τηλεορασεις, τηλεφωνα και τεσπα οτι εχει να κανει με ηλεκτρονικα, ηλεκτρολογικα. Του αρεσε βεβαια και η δουλεια του και αφου γνωριστηκε λιγο, εγινε αγαπητος σε αξιωματικους και συναδελφους. Με σκοπιες, αγγαρειες κτλ στρατιωτικες ασχολειες ελλαχιστα ασχολιθηκε. Στα εργαστηρια του ντερβεναγας και του διναν και βοηθους, που τους αναθετε σοβαρες δουλειες βεβαια. Ενας πηγαινε για καφε και τυροπητες, αλλος για εφημεριδες, ο πιο νεος εκανε καμια σαρωση και μετα αραζαν, χωρις να τον ενοχλουν στην δουλεια του.
Εγω, σε ενα τανκερ, μονημα στο Γιβραλταρ, τοτε, μιλουσαμε καθε μερα σχεδον στο τηλεφωνο, τεχνικη κουβεντουλα καναμε. Απεκτισε μεγαλη εμπειρια και γνωσεις στην δουλεια του. Λιγοι νομιζω εχουν παρομοιες ευκαιριες.
Κι εγω, δεν παραπονιεμαι, με ειδικοτητα μηχανικου πτυχειου Β, μετρισαν τα 2/3 της θητειας μου, σαν θαλασσια υπηρεσια, και σαν συνταξημα και σαν προυπηρεσια για τα διπλωματα μου. Πριν παρουσιαστω ειχα 10 μηνες θαλασσια υπηρεσια. Πηρα και 8 απο τον στρατο, ζητησα αδεια 10 κανονικη και 5 προφορικη (ευτυχως μου την εδωσαν), εκανα τα χαρτια μου, παρακολουθησα, σεμιναρια σωστικων, πυροσβεστηκων κτλ και πηρα το διπλωμα του Γ μηχανικου. Περισεψαν 16 μηνες, οποτε οταν απολυθηκα, εκανα ενα μπαρκο 8 μηνων, επεστρεψα και πηρα το διπλωμα του Β μηχανικου. Εικοσιπεντε χρονων με του διπλωμα του Β στο χερι, μεγαλη υποθεση (οικονομικη κυριως).