Ζωντανό Σταυρόλεξο

Ακριβώς 29 χρόνια σαν σήμερα, στις 6/3/1983, ξεκίνησε η προβολή της αγαπημένης εκπομπής.

Η Νάκυ Αγάθου προλόγισε την πρεμιέρα.

http://www.youtube.com/watch?v=3p4IVLVUaHU

Το τηλεπαιχνίδι "Ζωντανό Σταυρόλεξο" περιελάμβανε και πλήθος βίντεο με τραγουδιστές αλλά και απαγγελίες ποιημάτων.

Επίσης, μια ακόμη πληροφορία για τη μουσική: στις αρχές του παιχνιδιού, η μουσική που ακουγόταν (10 δευτερόλεπτα- 20 δευτερόλεπτα) ανάλογα με τη λέξη ή τις λέξεις που είχαν να γράψουν/ διορθώσουν οι παίκτες, ήταν αρχικά το "Ommadawn"του Όλντφιλντ

και μετά το

"Γιάννης, Γιώργος και Εύα" του Παπαδημητρίου.

Δείτε στο τέλος του πιο πάνω βίντεο του 1985, την Ξένια Καλογεροπούλου να δίνει 10 δευτερόλεπτα και τη μουσική που ίσα που ξεκινά. Είναι Παπαδημητρίου.

Πολλά ευχαριστώ στο φίλο από το Γιου Τιουμπ που ανέβασε αποσπάσματα (τουλάχιστον από τα τραγούδια-ποιήματα) από το παιχνίδι. Μας δίνει ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί έστω και μια εκπομπή βιντεοσκοπημένη από ένα ιστορικό τηλεπαιχνίδι.

http://www.youtube.com/watch?v=rGIFEokvtwc

Μια όμορφη φωτογραφία με τους παίκτες και τα σταυρόλεξα πίσω τους να φαίνονται.

zontano stavrolexo85.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ [ΒΙΝΤΕΟ, 1985]

Είναι ωραίο όταν παρουσιάζεις κάτι που σου θυμίζει τα καλύτερά σου χρόνια: Ξένια Καλογεροπούλου και Ζωντανό σταυρόλεξο. Μουσική: Παπαδημητρίου. Παίξτε κι εσείς στο δημοφιλέστερο και ένα από τα μακροβιότερα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης. Τα ευχαριστώ πηγαίνουν στον χρήστη του YouTube κύριο Σακελλαράκη (athsakellarakis) ο οποίος ευγενέστατα παραχώρησε το υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Ας μου συγχωρεθεί λοιπόν, το ότι το έβαλα νέο θέμα και όχι στο αρχικό θρεντ για το παιχνίδι.

[edit] Δείτε τα βίντεο στο κανάλι του athsakellarakis http://www.youtube.com/user/athsakellarakis [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
stakovios είπε:
Είναι ωραίο όταν παρουσιάζεις κάτι που σου θυμίζει τα καλύτερά σου χρόνια: Ξένια Καλογεροπούλου και Ζωντανό σταυρόλεξο. Μουσική: Παπαδημητρίου. Παίξτε κι εσείς στο δημοφιλέστερο και ένα από τα μακροβιότερα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης. Τα ευχαριστώ πηγαίνουν στον χρήστη του YouTube κύριο Σακελλαράκη (athsakellarakis) ο οποίος ευγενέστατα παραχώρησε το υλικό από το προσωπικό του αρχείο.
ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩΩΩΩΩ!!!! :bow: :bow: :bow:

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ φίλε μας stakovie για την επισήμανση και την ανάρτηση στο forum αυτού του "διαμαντιού" της Ελληνικής τηλεόρασης και ασφαλώς ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σακελλαράκη για την παραχώρηση του υλικού από το προσωπικό του αρχείο.

Είναι πράγματι ευγενέστατη η Ξένια Καλογεροπούλου, διδακτικότατο το παιχνίδι, υψηλό το επίπεδο γενικώς (ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα σημερινό επίπεδο της Ελληνικής TV...). Ψυχ-αγωγία με την πραγματική έννοια της λέξης. Χίλια ευχαριστούμε!! :thanx2: :thanx2: :thanx2:

stakovios είπε:
Ας μου συγχωρεθεί λοιπόν, το ότι το έβαλα νέο θέμα και όχι στο αρχικό θρεντ για το παιχνίδι.
Φίλε stakovios, απολογούμαι, αλλά, βάσει των κανονισμών του forum, τα threads με την ίδια θεματολογία πρέπει να συγχωνεύονται για να μην "απλώνεται" και "πλατιάζει" το forum χωρίς λόγο... :( Διαμαντάκια όμως, όπως αυτό, δεν περνούν απαρατήρητα!! :)
 
συγχαρητηρια κι απο μενα stakovios για την ανακαλυψη σου!!!!!!!!αν και ημουν μικρη τοτε που προβαλλοταν το τηλεπαιχνιδι και δεν πολυκαταλαβαινα τις ερωτησεις θυμαμαι οτι το παρακολουθουσα.Μου αρεσε αυτη η ευγενεια που ειχε η Καλογεροπουλου και η πολυ γλυκια φωνη της :flower: Απ αυτο το τηλεπαιχνιδι εμαθα τι ειναι το σταυρολεξο

Ευχαριστουμε παρα πολυ και τον κ.Σακελλαράκη για το σπανιοτατο υλικο που μοιραστηκε μαζι μας!!!!!!!!!να ειναι παντα καλα!!!!!!!
 
Paspartoo είπε:
Η εκπομπη ονομαζοταν "Ζωντανο Σταυρολεξο" και ειχε πολυ μεγαλη αποδοχη - καπου εκει μας τελειωσαν και τα τηλεπαιχνιδια πραγματικων γνωσεων και μεγαλης ακροαματικοτητας ταυτοχρονα. Σημερα εχουμε μονο τηλεπαιχνιδια γνωσεων "γενικης φυσης" με 45 βοηθειες ...που ειναι το "Aν εχεις γνωση διαβαινε" με τον Αλκη Στεα ή το πιο παλιο με τον Ικαρο και τα σχολεια που γινοταν ο χαμος ?
Μια που είπατε για Ίκαρο, ο ευρών το μουσικό σήμα του "Μήπως Γνωρίζετε", αμοιφθήσεται αδρά...(παρτενερ η Ρένα Καπιτσαλά)
 
Θα αναφέρω κάτι ακόμα που πρόσεξα από τα βίντεο από το "Ζωντανό σταυρόλεξο". Το 1983, στις αρχές του παιχνιδιού στη μουσική έναρξης οι τίτλοι ήταν πιο κοντά στον τηλεθεατή και η τριπλή οθόνη της ΕΡΤ πιο μεγάλη, ενώ η παρουσιάστρια μας υποδεχόταν από την ανοικτή πόρτα (χώριζε στα δύο εκείνος ο κύκλος) με... χολιγουντιανό σκηνικό. Επίσης, όπως ξαναείπα η μουσική όταν δινόταν ο χρόνος ήταν του Όλντφιλντ και όχι του Παπαδημητρίου (θα άλλαξε γύρω στο 1985). Τέλος, ακόμα και η μακέτα του σταυρόλεξου ήταν πιο πρόχειρα φτιαγμένη, με λιγότερα μαύρα τετραγωνάκια και όχι τα τετραγωνάκια που οι συνδυασμοί τους σχημάτιζαν ωραία σχηματάκια: σκαλίτσες , καρέκλες κλπ, όπως βλέπουμε στις σταυρολεξικές μακέτες του 1985. Απορώ αν πράγματι η ΕΡΤ (ως όφειλε) ή κάποιος άλλος έχει κι άλλα παιχνίδια.

(σταυρόλεξο 1985)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οφείλω να σε ευχαριστήσω προσωπικά stakovie, διότι μου έγινε προ ολίογυ αντιληπτό ότι, έπειτα από δική σου παρότρυνση, ανέτρεξε στο αρχείο του ο κ. Σακελλαράκης και ανήρτησε την εκπομπή. :thanx2: :thanx2: :thanx2:

stakovios είπε:
Θα αναφέρω κάτι ακόμα που πρόσεξα από τα βίντεο από το "Ζωντανό σταυρόλεξο". Το 1983, στις αρχές του παιχνιδιού στη μουσική έναρξης οι τίτλοι ήταν πιο κοντά στον τηλεθεατή και η τριπλή οθόνη της ΕΡΤ πιο μεγάλη, ενώ η παρουσιάστρια μας υποδεχόταν από την ανοικτή πόρτα (χώριζε στα δύο εκείνος ο κύκλος) με... χολιγουντιανό σκηνικό. Επίσης, όπως ξαναείπα η μουσική όταν δινόταν ο χρόνος ήταν του Όλντφιλντ και όχι του Παπαδημητρίου (θα άλλαξε γύρω στο 1985)...
Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου! Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμόμουν την μουσική του Παπαδημητρίου στον χρόνο που δινόταν στους παίκτες για την ανεύρεση της λέξης - θυμόμουν μόνο την μουσική του Mike Oldfield! :)

stakovios είπε:
Απορώ αν πράγματι η ΕΡΤ (ως όφειλε) ή κάποιος άλλος έχει κι άλλα παιχνίδια.
Αυτή η ερώτηση θα προστεθεί στη λίστα των ερωτήσεων που θα απευθύνουμε προς την ΕΡΤ σχετικά με την διάσωση του αρχειακού υλικού στο Αρχείο. ;)
 
[edit] Δείτε τα βίντεο στο κανάλι του athsakellarakis http://www.youtube.com/user/athsakellarakis [edit]

Ημιτελικός του τηλεπαιχνιδιού "Ζωντανό σταυρόλεξο" (μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1985). Παίξτε κι εσείς, είναι υπέροχο παιχνίδι και ακονίζει το μυαλό. Επιπλέον, αναβιώνει και τα έιτις, καθώς αθλητικές ερωτήσεις αλλά και μουσική και θέατρο. Στο ίδιο βίντεο στο τέλος, η Μάριον Μπιτσόλα προλογίζει την "Τηλεοπτική τρίλιζα".

Και μία διόρθωση που απορρέει από το βίντεο του 1985: σύμφωνα με την πηγή που παραθέσαμε σε προηγούμενη δημοσίευση σε αυτό το νήμα, η βοηθός της Ξένιας που μάζευε το σκορ ονομαζόταν Μυρτώ Δημοπούλου (το 1983). Μιας και την κοπέλα την φωνάζει η Ξένια "Μαρία" στο βίντεο του 1985, είναι πολύ πιθανόν να είχε αλλάξει κατά το β΄ μισό της ζωής του παιχνιδιού (1985-86),
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι τίτλοι τέλους, στο ιστορικό εκείνο γρήγορο σε ρυθμό "κάθετο κρόουλ" της ΕΡΤ.
 
30 χρόνια πριν, στις 6/3/1983, έκανε πρεμιέρα το Ζωντανό Σταυρόλεξο. Αφιέρωμα.

"Musicanova-Autunno: Tempo Di Vendemmia", είναι το όνομα του μουσικού κομματιού που ακούγεται στους τίτλους τέλους (που ήταν και στην αρχή του παιχνιδιού).

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να διορθώσω και να αποκαταστήσω μια μάλλον αδικία στο παιχνίδι με το σταυρόλεξο. Ο Τάκης Εμμανουήλ ΔΕΝ ήταν ο δημιουργός του παιχνιδιού, αλλά ο αξέχαστος Γιώργος Κάρτερ. Όπως γράφει στο βιβλίο του "Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Ιστορία και Ιστορίες" (εκδόσεις Καστανιώτη , 2004) το πρώτο παιγνίδι στην ελληνική τηλεόραση ήταν το "Τηλεσταυρόλεξο", σε ιδέα και παρουσίαση του Κάρτερ. Το παιχνίδι εκείνο μεταδιδόταν επί τρία περίπου χρόνια αδιαλείπτως, από το 1972 ως το 1974. Η παραλλαγή ήρθε αργότερα, το 1983, με τον παραγωγό Τάκη Εμμανουήλ και το "Ζωντανό Σταυρόλεξο". Ο κ. Κάρτερ όμως γράφει ότι αγνοήθηκε κάθε νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 
Ακριβώς 33 χρόνια μετά την πρεμιέρα του, και άλλα αποσπάσματα από το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι.
 
Πίσω
Μπλουζα