Ηθοποιοί που τραγουδούν

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Θεία Λένα
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Just now, tzias57 said:

Σχετικά με τον Λαυρέντη Διανέλλος έχει τραγουδήσει το τραγούδι "ο μικρός Δικτάκτωρ" στην ταινία η Αλίκη Δικτάτωρ αλλά έχει τραγουδήσει και στην ταινία "το κορίσι του Λουνα Παρκ"

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε μια κατ΄εμέ συγκλονίστική ερμηνεία του Σταύρου Παράβα από τον δίσκο η συμφωνία της Γιάλτας. Το τραγούδι λέγεται "ο Σαμ, ο Τζώνυ και ο Ιβάν" σε στοίχους Νικού Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχακου. Είναι αυτή εδώ :

 
Η Γεωργία Βασιλειάδου τραγούδησε τον κυρ-Μέντιο στο θησαυρό του μακαρίτη. Προπολεμικά τραγουδούσε πολύ συχνά σε παραστάσεις (ίσως τότε να λεγόταν ακόμη Αθανασιάδη).

Στην ίδια ταινία τραγούδησε και η Άντζελα Ζήλεια, η οποία αν δεν κάνω λάθος εκτός από ηθοποιός εργαζόταν και ως τραγουδίστρια.

Η Δώρα Σιτζάνη, πρωτοτραγούδησε την κουτσή κιθάρα σε μια ταινία που είχε γυριστεί στην Κύπρο.

Σε πολλές ταινίες τραγούδησε και ο Παπαμιχαήλ π.χ. η αρχόντισσα και ο αλήτης, διπλοπενιές, η κόρη μου η σοσιαλίστρια και άλλες.
 
ο ηθοποιός Κώστας Κούρτης (ο Ντορής από τα Κόκκινα Φανάρια) υπήρξε και τραγουδιστής. Εδώ σε  ένα τραγούδι από την ταινία Θυμήσου Αγάπη μου

 
Ποτε δεν καταλαβα γιατι το Σαν με κοιτας, απο την ταινια Εκεινο το καλοκαιρι το τραγουδησε μαζι με την Αφροδιτη Μανου ο Γιαννης Φερτης.

Ηταν και τραγουδιστης; Γιατι αναμεσα σε τοσους γνωστους επαγγελματιες επελεξαν αυτον; Εχει πει κι αλλα τραγουδια εκτος απο αυτο;

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Πέτρος Γιαννακός μου θύμισε τον Πέτρο Κυριακό, που είχε τραγουδήσει (σε επιθεωρήσεις κυρίως, αλλά είχαν ηχογραφηθεί ξεχωριστά σε δίσκους) πολλά τραγούδια υποδυόμενος τον τύπο του μόρτη. Μερικά θύμιζαν παρλάτες περισσότερο αλλά περιείχαν και κομμάτια που τραγουδούσε. Και βέβαια, έχουμε και το

 
το τραγούδι Πίτσα Πιπίτσα είχε πρωτοερμηνεύσει η Μαρίκα Κρεββατά

 
Μικρό, μικρό, μικρό το μεροκάματο ... τραγούδησε ο Κώστας Χατζηχρήστος στην κλασσική κωμωδία ''της κακομοίρας''.
 
Στην τελευταία παράσταση που ανέβασε η Κατίνα Παξινού στο θέατρο, το "Μάνα Κουράγιο" του Μπρεχτ, σε μουσική Paul Dessau, υπήρχε τουλάχιστον ένα τραγούδι, ίσως και περισσότερα, που λέει η Μάνα Κουράγιο. Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα υπήρχε στο youtube απόσπασμα από την παράσταση και μάλιστα με τραγούδι - κυριολεκτικά "κύκνειο άσμα" δηλαδή - αλλά σκέφτηκα ότι δεν έβλαφτε να ψάξω, και έβγαλα θησαυρό.


Δεν είναι βέβαια περίεργο που η Παξινού τραγούδησε. Όχι μόνο είχε γερές σπουδές σε μουσική και τραγούδι, αλλά είχε ξεκινήσει από όπερα πριν αφοσιωθεί τελικά στο θέατρο. Εϊχε μάλιστα συνθέσει και μουσική. Πριν πολλάαααα χρόνια είχα ακούσει τη μουσική που είχε γράψει για μια τραγωδία... δεν θα την αναγνώριζα φυσικά αν την άκουγα τώρα, αλλά θυμάμαι ότι ήταν τυπική μουσική τραγωδίας εθνικού θεάτρου του παλιού καιρού (βλέπε Μητρόπουλος, π.χ.). Επίσης θυμάμαι ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα σ' αυτήν, ίσως με αφορμή το θάνατό της ή κάποια επέτειό του, στο οποίο εκτός των άλλων έδειχνε και κάποιες σημειώσεις της για παράσταση τραγωδίας (στην οποία έπαιζε)... και πρόσεξα ότι στο κείμενο είχε προσθέσει και νότες. Δηλαδή οι κλαυθμοί και οδυρμοί της στη σκηνή ήταν ακριβώς προσχεδιασμένοι. Όταν τραγωδούσε, τραγουδούσε xD . Πώς να μην είναι συγκλονιστική?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Μπράβο σου 1@elephadas[/USER] δυνατό το εύρημα. 

Η Παξινού στο Μάνα κουράγιο ήταν ήδη βαριά άρρωστη και αντιμέτωπη με φρικτούς πόνους. Παρόλα αυτά και για όλα αυτά ήταν σπουδαία. 

Η Μελίνα Μερκούρη που αναφέρθηκε πιο πάνω έχει κάνει αρκετές ηχογραφήσεις. Εγώ ξεχωρίζω την " προσευχή της παρθένου". Για την ιστορία να πούμε πως ήταν η πρώτη Μπλανς Ντιμπουα σε ελληνικό θέατρο και πρώτη αυτή ερμήνευσε το πασίγνωστο " χάρτινο το φεγγαράκι" των Γκάτσου Χατζιδάκη, γύρω στο '49 που γράφτηκε ειδικα για την παράσταση " λεωφορείο ο πόθος".

 
Χε χε η Μερκούρη ανήκει στους ηθοποιούς που, όπως και η Αλίκη Βουγιουκλάκη ας πούμε, έχει τραγουδήσει σε τόσες πολλές πασίγνωστε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που κοντεύει να μην έχει νόημα να την αναφέρουμε, είναι τόσο προφανής. Ωστόσο σωστά ξεχωρίζεις την "Προσευχή της Παρθένου", karapiperim, αφού δεν προέρχεται από ταινία ή παράσταση, αλλά από απλό δίσκο, αν βέβαια ένας δίσκος γραμμένος από Χατζιδάκι - Γκάτσο τον οποίον ερμηνεύουν Φαραντούρη, Σαββόπουλος, Μερκούρη, Θεοδωράκης, και ο άγνωστος τότε αλλά εξαιρετικός Λιούγκος μπορεί να αποκληθεί απλός δίσκος. Οπότε η Μερκούρη εκεί ήταν ατόφια τραγουδίστρια.
 
Ο Βασίλης Μαυρομάτης, ο ηθοποιός με τα μελαγχολικά ματια, έμεινε γνωστός ως " η φωνή του νέου κύματος". Ηθοποιός, σεναριογράφος, έτρεξε κάποιες μπουάτ που άφησαν ιστορία, μαζί με τη γυναίκα του την Καίτη Χωματά. Στο γάμο τους μάλιστα κάνανε δωράκι στους καλεσμένους δισκάκι που στη μία μεριά τραγουδούσε η Καίτη και στην άλλη αυτός. Μιλάμε για το '68 που το νέο κύμα σάρωνε. 

Και σαν να μην έφταναν τα ταλέντα ήταν κι ομορφόπαιδο. 

 
Κώστας Καρράς.

Εκτός από το "Θυμήσου το Σεπτέμβρη" που γράφτηκε από τον Σπανό σε στίχους Παπασστεφάνου για το ομώνυμο θεατρικό με την Λαμπέτη, και χαρακτηρίστηκε από την φωνή του, ο Καρράς ηχογράφησε και ένα LP το 1976 (νομίζω) με γενικό τίτλο "Υπόσχεση". 

Έχω ακούσει από τη φωνή του το "Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα" (σε μουσική Ξαρχάκου - επίσης από το ομώνυμο θεατρικό του. Το "Ήρθες αγάπη μου παλιά" είναι απόλυτη εκτέλεση από αντρική φωνή.

Επίσης είχε κάνει μια εκπληκτική ηχογράφηση του "Ερωτόκριτου" όπου έπαιζε τον Ερωτόκριτο, με Μάνο Κατράκη στο ρόλο του αφηγητή !!! και Αρετούσα την Βέρα Ζαβιτσιάνου. Μουσική??? Νίκος Μαμαγκάκης. Πραγματικά εκπληκτικός δίσκος.

Στην ταινία "Γιατί με πρόδωσες" τραγουδάει ένα ζεμπέκικο "Μεσ' στο αυλάκι της ζωής". Δεν θυμάμαι να έχει τραγουδήσει αλλού σε ταινία.
 
Στην ταινία " Ο Μπούφος" τραγουδά η Ελένη Προκοπίου το "Ποιός είναι αυτός ο αψηλός" σε πρώτη (;;) εκτέλεση. Το τραγούδι έχει ελαφρώς παραλλαγμένους στίχους απο αυτούς που ξέρουμε απο την πιο γνωστή εκτέλεση της Μαρινέλλας, κι ένα κουπλεδάκι επιπλέον. Δεν ξέρω ή δε θυμάμαι άλλη απόπειρα της Προκοπίου να τραγουδήσει 

 
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είχε το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Με ότι κι αν καταπιάστηκε είχε επιτυχία. Με το θέατρο, με τον κινηματογράφο, με την τηλεόραση. Απ τη μια το ταλέντο του , απ την άλλη το αρχοντικό παρουσιαστικό του τον κατατάσσουν  στους πιο γνωστούς κι αγαπητούς ηθοποιούς της εποχής εκείνης.  Το 1976 που ο εμπορικός κινηματογράφος είχε επι της ουσίας αποδημήσει εις Κύριον ο Λαμπρουκος αποφασίζει να μπει και στη δισκογραφία με ένα δίσκο σε στίχους και μουσική του γιου του Δημήτρη ( αυθόρμητα μου ήρθε στο νου το "ζήτω -ζήτω του Παπασταφίδα που χει βγάλει ένα γιο ατσίδα").

 
Όπως είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις, εκείνα τα χρόνια ήταν κάπως μόδα οι ηθοποιοί να βγάζουν δίσκο ( κι οι κωμικοί να τραγουδούν σατιρικά κομμάτια). Τη μόδα φαίνεται προσπάθησε να ακολουθήσει κι ο υιός Κωνσταντάρας γράφοντας "Τα Κωμικοτραγικά". Κατι απο Λογό, κάτι απο Ανδρεάδη.. μια μίξη τελοσπάντων.. Φυσικά το να γράφεις σατιρικά κομμάτια είναι μια σοβαρή και δύσκολη εργασία κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν είχε υπόψιν του ο Δ.Κ. Επίσης, το να κάνεις σάτιρα με ένα σύνθημα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά κι απέκτησε τη δική του ιστορία απαιτεί μαστοριά, αλλιώς καταντά προσβλητικό. 
 
Τελοσπάντων ο δίσκος κυκλοφόρησε και σας αφήνω ένα δείγμα που βρήκα στο ΥΤ

 
Μία εν πολλοίς άγνωστη συνεργασία έλαβε χώρα στον δίσκο του Βαγγέλη Πιτσιλαδή "Συνάντηση" (1976), όπου βλέπουμε να ενώνουν τις δυνάμεις τους οι Νίκος Βασταρδής, Φαίδων Γεωργίτσης και Τζοβάννα Φραγκούλη, με στιχουργούς τον Δημήτρη Ιατρόπουλο και τη Σέβη Τηλιακού. Το αποτέλεσμα ήταν μια αξιοπρεπής παραγωγή της εταιρείας Sonora στον χώρο του ελαφρού τραγουδιού. Παρακάτω παραθέτω μία φωτογραφία και δύο κομμάτια από τον δίσκο αυτό.

Φωτογραφία από τους 3 ηθοποιούς στο studio. Πηγή.

pitsiladis3.jpg

1. Αστέρι μου σε ερμηνεία Νίκου Βασταρδή.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με αφορμή ένα άλλο ποστάρισμα θυμήθηκα πως στο σινεμά βλέπουμε και τη Μέμα Σταθοπούλου να τραγουδάει. Το τραγουδάκι όμορφο, η Μέμα νομίζω δεν το είχε.

Το περίεργο είναι πως αντί να ντουμπλαριστεί η Μέμα ντουμπλαρίστηκε ο Καρράς που είχε μια κάποια φωνή




****** Διόρθωση.

Χιχιχι. Ο Καρράς είναι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμενα μου αρεσε πολυ η φωνη του Καρρα και οταν μιλουσε και οταν τραγουδουσε. Τι ωραια που ελεγε το Θυμησου το Σεπτεμβρη!
 

Νομίζω ότι θα άξιζε να ανοιχτεί και ένα θέμα με τίτλο ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΠΟΤΕ, καθ ο,τι θεωρω οτι παιζει να ειναι λιγοτεροι απο αυτους που το εκαναν!
 
Το ντουετο Βοσκοπουλου - Λασκαρη προσπαθω να το ξεχασω.
 
1991 και από τον δίσκο "τα κατά  Μάρκον" σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου ο συνθέτης ερμηνεύει το τραγούδι "η χοντρομπαλού" με την Δέσπω Διαμαντίδου.

https://www.youtube.com/watch?v=LRQQmYePJuA  
 
Πίσω
Μπλουζα