Εκπληκτική σειρά, από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίου στην τηλεόραση...
Εκτός από τους ηθοποιούς που απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τους ήρωες, και το σενάριο βασιζόταν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στο βιβλίο -πολλοί διάλογοι είναι παρμένοι αυτούσιοι από εκεί.
Από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ βιβλίου και σειράς είναι το γεγονός ότι στη σειρά στηρίχτηκαν πολύ (και για εμπορικούς λόγους προφανώς) στον έρωτα μεταξύ Γλαύκης και Λουκά, οι οποίοι ήρθαν πολύ ...κοντά, όπως αναφέρεται και παραπάνω. Ο έρωτας ενός πρώην μοναχού... (κι άλλη παρόμοια ερωτική ιστορία στον ΑΝΤ1 είχε μεγάλη απήχηση εκείνη την εποχή)
Στο βιβλίο όμως –αν και πάνε 10 χρόνια από όταν το διάβασα και δεν το έχω μαζί μου τώρα για να το πιστοποιήσω- δεν εξωτερικεύουν τον έρωτά τους, νομίζω, τουλάχιστο όχι λεκτικά. Επίσης η σχέση αυτή είναι μία μόνο από τις σχέσεις που θίγονται μέσα στο βιβλίο, αφού όλοι αλλάζουν μέσα από τις εμπειρίες τους στο χρονικό διάστημα που εξελίσσεται η ιστορία.
Εγώ θυμάμαι πολύ έντονα στο βιβλίο (που αναφέρεται και στον πρόλογο) ότι ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο «Σουηδός», ο πρώην Γερμανός κατακτητής. Αυτός που βασάνισε τόσους ανθρώπους στο νησί και μετά γύρισε μετανιωμένος, χωρίς να έχει το κουράγιο να πει ποιος είναι. Το βιβλίο πραγματεύεται την κάθαρση του συγκεκριμένου προσώπου, που προσπαθεί να ευεργετήσει έναν τόπο στον οποίο πρόσφερε τόσο πόνο. Και πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος-βασανιστής, ένα κτήνος όπως τον χαρακτηρίζουν στο νησί, να συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει στη ζωή του και να θέλει να την αλλάξει ενώ οι τύψεις του τον κυνηγούν...
(Μπορεί κανείς να φανταστεί τον Χίτλερ να μετανιώνει που «καθάρισε» τόσους Εβραίους; Για να μπορείς να βασανίσεις έναν άνθρωπο ή ένα ζώο, πρέπει να μην έχεις οίκτο για κανένα. Και αν είσαι έτσι, μπορείς να αλλάξεις; )
Η κάθαρση λοιπόν αυτού του ανθρώπου (εξού και ο τίτλος «Αίθουσα του Θρόνου», αν δεν κάνω λάθος, ας με διορθώσει κάποιος που έχει το βιβλίο), δε νομίζω ότι αποδόθηκε στη σειρά στην ίδια έκταση σε σχέση με το βιβλίο...
Βέβαια, όπως προείπα, αυτό δε μειώνει καθόλου την αξία της σειράς. Απλά δώσανε ένα πιο εμπορικό χαρακτήρα ίσως στην υπόθεση...