Η Ιστορία των υπολογιστών

circleag

RetroJunkie™
Joined
14 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.405
Αντιδράσεις
517
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Που τα ξεθάβεις τέτοια βιντεάκια;;;; :)

Μόλις βρω χρόνο, θα τα μελετήσω... :cool:
 
Ειδικότητα μου ;)

Το ψάξε-ψάξε κανει καλο χεχεχε
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο! :clap:

Αλήθεια, ποιας χρονολογίας ακριβώς είναι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ;



Κι όμως υπήρξαν και τέτοιες εποχές! :D
 
Amstrad1981 είπε:
Μπράβο! :clap: Αλήθεια, ποιας χρονολογίας ακριβώς είναι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ;



Κι όμως υπήρξαν και τέτοιες εποχές! :D

Σε ευχαριστώ πολύ Amstrad1981.

Απο Πληροφορίες του χρήστη που το ανέβασε στο YouTube

A British film about computers from 1969. It is presented here as a historical look at how computers used to be in the 1960's when PC's and Macs were over 10 years away.
 
Παραθέτω άλλο ένα Vintage ντοκιμαντέρ σε 2 parts...

PART-1

Part 1 of 2 The Dawn of Electronic Computing

1935 1945

Computer pioneer Gordon Bell hosts this two-part program on the evolution of electronic computing from its pre-World War II origins through the development of the first commercial computers. His narration traces the development of the stored program computer architecture which remains the foundation of todays modern computers.

In Part 1 The builders of the first five computer machines: the Bell Labs Model 1, the Zuse Z1-3, the Atanasoff-Berry Computer, the Harvard Mark 1 and the IBM SSEC tell their stories.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
[edit - Φιλε μου η προσφορα ή ζητηση copyrighted υλικου, δεν επιτρεπεται στο forum ]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για να μην ανοιγω αλλο thread, ο δημιουργος του EDSAC (Maurice Wilkes) που αναφερεται παραπανω πεθανε εχτες.

Μπορειτε να δειτε τον EDSAC μεσω simulator
 
Από: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=440321&cid=36

 


Image.ashx






O «πατέρας» του τρόπου χρήσης υπολογιστών και του Xerox PARC απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών


Ο άνθρωπος που ευθύνεται έμμεσα για την ύπαρξη όλου του σημερινού τεχνολογικού τοπίου απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από καρδιακή ανακοπή. Ο λόγος για τον Jacob E. Goldman, τον ιδρυτή του ερευνητικού κέντρου τεχνολογίας ονόματι «PARC» της εταιρείας Xerox.

file.ashx


Xerox Alto, ο πρώτος υπολογιστής οικιακού μεγέθους, αλλά μόνο εντός του Xerox PARC




Το κέντρο ερευνών Palo Alto Research Center (PARC), ήταν μια ιδέα του κ. Goldman, ο οποίος ήταν ήδη εξέχων επιστήμων φυσικός, με επιτυχημένη πορεία έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford και τις επόμενες δεκαετίες του ΄60 και ΄70 μετέβη στην εταιρεία τεχνολογίας Xerox, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στον χώρο, μέσω των εκτυπωτών που προσέφερε.

Εκείνη την εποχή οι υπολογιστές, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, απλά δεν υπήρχαν. Ούτε κατά διάνοια. Αντιθέτως υπήρχαν υπολογιστές τύπου «mainframe» από την IBM και DEC, μεγέθους δωματίων (μεγάλων δωματίων) και πολλών τόνων βάρους (μόνο ο σκληρός δίσκος ονόματι «RAMAC» των 20MB της ΙΒΜ στα μέσα των ʽ50s, ζύγιζε μερικούς τόνους). Επίσης, είχε αρχίσει να εμφανίζεται η νέα γενιά μικρότερου μεγέθους (μόνο ένα δωμάτιο) υπολογιστών, με την ονομασία mini-computers, όπου ήδη η εταιρεία DEC μεσουρανούσε εμπορικά (Digital Equipment Corporation – στα μέσα 80s και 90s έφτιαχνε πλέον το πολύ δυνατό τσιπ DEC «Alpha»).

file.ashx


Xerox Alto απο δεξιά προς αριστερά: εγχειρίδιο χρήσης, ποντίκι, πρώιμη ταμπλέτα (ως εναλλακτικό μέσο χειρισμού)

Όμως ο Jacob E. Goldman, είχε άλλα πράματα στο μυαλό του: την κατασκευή - δημιουργία ενός αποκλειστικά τεχνολογικού κέντρου, με μοναδικό σκοπό την περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη, που θα οδηγήσει...όπου τελικά οδηγήσει, καθώς ακόμα οι επιστήμονες «ψάχνονταν» χωρίς να γνωρίζουν που θα οδηγηθούν, ενώ οι καταναλωτές θεωρούσαν hi-tech τεχνολογία την έγχρωμη τηλεόραση (την ίδια εποχή, στα 70s, ήταν αστείο να ερωτηθεί Έλληνας αν διέθετε έγχρωμη τηλεόραση - του είδους οι ερωτήσεις, μετά το 1981). Κι όμως, η επιθυμία του κ. Goldman έγινε πραγματικότητα: το Xerox PARC έλαβε σάρκα και οστά, οι επιστήμονες έπιασαν δουλειά, αφέθηκαν ελεύθεροι να επινοήσουν / αναπτύξουν πάσα ιδέα τους και τα αποτελέσματα τους...χρησιμοποιούνται ακόμα και μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, οι ομάδες επιστημόνων της Xerox επινόησαν πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα, όχι μόνο στις μέρες μας, αλλά από την δεκαετία του 1980.

file.ashx


Το πρώτο παραθυρικό περιβάλλον στον κόσμο

Το πρώτο παραθυρικό περιβάλλον με γραφικά για υπολογιστή στον κόσμο, αναπτύχθηκε στο Xerox PARC το 1971-2 (ποιο Mac OS; Αυτό μας ήρθε το 1984. Ποια Windows; Αυτά ήρθαν το 1995 με τα Windows 95, καθότι οι προγενέστερες εκδόσεις ήταν ένα απόλυτο δράμα).

Στον υπολογιστή της Xerox με την ονομασία «Alto», τα οφείλουμε όλα και όταν λέμε «όλα» κυριολεκτούμε: το γνωστό ποντίκι (mouse) είναι επινόηση της Xerox, το trackball επίσης (το ανάποδο mouse δηλαδή), μια πρώιμη ταμπλέτα εκεί χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, η θύρα δικτύωσης «Ethernet» εκεί γεννήθηκε και τέλος, το πρώτο πρόγραμμα σύνταξης κειμένου, όπου ότι έγραφε ο χρήστης, ακριβώς ολόιδιο ήταν στην εκτύπωση (ήτοι WYSIWYG: What You See Is What You Get - μεγάλο επίτευγμα, καθότι έως τότε για βγει ίδια η εκτύπωση χρειαζόταν ειδική επεξεργασία -μετά την σύνταξη- του κειμένου).

file.ashx


Xerox Alto 1972: Παράθυρα, αρχεία, γραφικά - η σύγκριση με το DOS του 1980, είναι απλώς αστεία

Όλα αυτά ήταν ιδέες και εφευρέσεις της Xerox, στο ερευνητικό κέντρο PARC. Γιατί όμως ενώ η Xerox είχε όλες αυτές τις θαυμάσιες εφευρέσεις στα χέρια της, δεν έγινε η μοναδική και κολοσσιαία εταιρεία που θα μας έφερνε τους οικιακούς υπολογιστές (τους σημερινούς δηλαδή, από το 1979-81 και μετά);

Διότι, πολύ απλά, η Xerox ήταν πολύ «μπροστά» από την εποχή της, με αποτέλεσμα αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες να θεωρηθούν εμπορικά ρίσκα, από τα μεγαλο-στελέχη της Xerox και ως γνωστόν, τέτοιες πολυ-εθνικές / τεράστιες εταιρείες, δεν ασχολούνται με ιδέες, αμφίβολης οικονομικής επιτυχίας – μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, το 1971 ούτε το Walkman δεν υπήρχε (ήρθε το 1980-1), ούτε καν η γνωστή κασέτα μουσικής (υπήρχαν μεγαλύτερες και σαφώς πιο ογκώδεις), οπότε είχαν μια «λογική» βάση οι ενδοιασμοί/επιφυλάξεις των υψηλόβαθμων στελεχών.

file.ashx


Xerox Star 1981: σε αυτό το (εξελιγμένο) γραφικό περιβάλλον βασίστηκε ότι έχουμε σήμερα

Πως όμως εντέλει αποκτήσαμε τις παραπάνω τεχνολογικές καινοτομίες (παραθυρικό περιβάλλον με γραφικά, έναντι του DOS με τις ψυχρές και απαρχαιωμένες εντολές σε πράσινη ή πορτοκαλί οθόνη);

Χάρη σε έναν νεαρό, που του είχε δοθεί η άδεια να «βολτάρει» μερικές φορές εντός του εργαστηρίου PARC.

file.ashx


Εκτύπωση WYSIWYG, χάρη στη Xerox. Δεδεμένη σήμερα, ανύπαρκτη για όλες τις εταιρείες -πλην της Xerox- τότε.

Εκείνος είδε με πανέξυπνα μάτια του, την τεράστια διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο που θα επιφέρουν και εξασφάλισε να πάρει τα δικαιώματα (για το mouse, τα άλλα απλώς τα «δανείστηκε» ως ιδέες) των παραπάνω τεχνολογιών, εν συνεχεία τα εξέλιξε περισσότερο και όταν έκρινε ότι ο κόσμος, είναι πλέον ώριμος να τα υποδεχθεί, έστησε μια τεράστια marketing καμπάνια και τα παρέδωσε στο λαό.

Αυτός ο νεαρός ήταν ο Steve Jobs, που «σουλάτσαρε» εντός του Xerox PARC το 1979 και μετά από 5 χρόνια, το 1984, παρουσίασε στο κοινό τον πρώτο Apple Macintosh υπολογιστή, όπου για πρώτη φορά ήταν/παρείχε ταυτόχρονα τα παρακάτω: οικιακός υπολογιστής (ήτοι μπορούσε να αγορασθεί από το βαλάντιο μιας οικογένειας, αν και ομολογουμένως, μια ευκατάστατης οικονομικά οικογένειας), είχε περιβάλλον με εικονίδια, αρχεία, παράθυρα, όλα απεικονισμένα για πρώτη φορά με γραφικά, είχε δυνατότητα δικτύωσης και τέλος, συνοδευόταν υποχρεωτικά με το σύστημα χειρισμού που ονομάστηκε «ποντίκι» (τα Windows χρειάστηκαν περί τα 10 χρόνια επιπλέον, για να το ενσωματώσουν στον τρόπο χρήσης τους).

file.ashx


Μήπως αναγνωρίζετε το νεαρό που μελετά το Xerox Alto; (σκηνή απο την ταινία "Οι πειρατές της Σίλικον Βάλλεϋ")




Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του ερευνητικού κέντρου Xerox PARC και των γεννημένων εκεί τεχνολογιών, που όλοι μας πλέον χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά ίσως να μην γνωρίζαμε σε ποιους οφείλουμε την ύπαρξή τους. Και φυσικά, μην ξεχνάμε το «μυαλό» εκείνου του νεαρού, του Steve Jobs, ο οποίος «είδε», την τεράστια επιρροή που θα έχουν στον πλανήτη, οπότε αποφάσισε ο ίδιος να τα δώσει στο λαό. Πλέον, έχοντας αφήσει πίσω τους οι Jacob Goldman και Steve Jobs αυτό τον μάταιο κόσμο, μπορούν εκεί πάνω ψηλά στα σύννεφα, να ξανασμίξουν και να αποδεχθούν τα απλόχερα συγχαρητήρια που όλοι οι χρήστες υπολογιστών και εν γένει της τεχνολογίας, τους οφείλουμε...

Περισσότερες πληροφορίες:

http://news.cnet.com/8301-1001_3-57347067-92/xerox-parc-founder-jacob-goldman-dies-at-90/

http://www.nytimes.com/2011/12/22/business/jacob-e-goldman-founder-of-xerox-lab-dies-at-90.html?_r=2

5.jpg

8.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpeg

7.jpg

6.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
kmalfa75 είπε:
Αυτός ο νεαρός ήταν ο Steve Jobs, που «σουλάτσαρε» εντός του Xerox PARC το 1979 και μετά από 5 χρόνια, το 1984, παρουσίασε στο κοινό τον πρώτο Apple Macintosh υπολογιστή, όπου για πρώτη φορά ήταν/παρείχε ταυτόχρονα τα παρακάτω: οικιακός υπολογιστής (ήτοι μπορούσε να αγορασθεί από το βαλάντιο μιας οικογένειας, αν και ομολογουμένως, μια ευκατάστατης οικονομικά οικογένειας), είχε περιβάλλον με εικονίδια, αρχεία, παράθυρα, όλα απεικονισμένα για πρώτη φορά με γραφικά, είχε δυνατότητα δικτύωσης και τέλος, συνοδευόταν υποχρεωτικά με το σύστημα χειρισμού που ονομάστηκε «ποντίκι» (τα Windows χρειάστηκαν περί τα 10 χρόνια επιπλέον, για να το ενσωματώσουν στον τρόπο χρήσης τους).
Έχω πρόσφατα διαβάσει τη βιογραφία του Steve Jobs, οπότε έχω πληροφορίες για αυτό το θέμα...

Η "υπεξαίρεση" της ιδέας του παραθυρικού περιβάλλοντος είναι ίσως το πιο πετυχημένο κλόπιραιτ στην ιστορία των υπολογιστών.

Ο Jobs μάλιστα εντελώς ξεδιάντροπα περηφανευόταν και δημόσια για αυτή του την πράξη αποκαλώντας τους διευθυντές της Xerox κουφιοκέφαλους που δεν καταλαβαίνουν τίποτε περισσότερο από φωτοτυπίες, ενώ αυτός πήρε την ιδέα και κατάφερε να την αναπτύξει κλπ. κλπ. Επίσης, το εξής: "ο Πικάσο έλεγε: οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι μεγάλοι καλλιτέχνες κλέβουν...", υπονοώντας βέβαια τον εαυτό του. Για να τον πληρώσει αργότερα με το ίδιο νόμισμα ο Bill Gates με τα Windows.

Μια υπάλληλος της Xerox, η Adele Goldberg, τον είχε μυριστεί και προειδοποιούσε τα αφεντικά της να μη τον αφήσουν να δει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Xerox PARC. Εκείνοι όμως την αγνόησαν.

Όχι ότι η Xerox δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις ιδέες της. Δείτε την παρουσίαση του εκπληκτικού για την εποχή του (1982) Xerox Star.


Το μηχάνημα όμως αυτό ήταν πανάκριβο και απευθυνόταν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εκεί ο Jobs, προσθέτοντας και τις δικές του βελτιώσεις, παρουσίασε κάτι πιο προσιτό από άποψη τιμής και η συνέχεια είναι ιστορία...
 
Και καλά έκανε και υπερηφανευόταν. Έσκασε ένα σκασμό από χρήματα έστω και σε μορφή μετοχών για να μπει μέσα, για μιαμιση ώρα αν δεν κάνω λάθος, και να δει τι μαγικά έφτιαχναν εκεί στο parc. Ο σκοπός δεν ήταν να πάει εκδρομή τους τεχνικούς του αλλά να πάρει ιδέες για να εξελίξει την επόμενη γενιά υπολογιστών. Σε αυτό είχαν δεχτεί και συμφωνίσει οι υπεύθυνοι της Xerox γιατί ξέρανε ότι αυτό που θα έφτιαχνε δεν θα είχε σχέση με τα φωτοτυπικά που εκείνη την εποχή ήταν το μόνο πράγμα που τους ενδιέφερε.

Οι της Xerox μπορεί να ήταν εξέρετοι τεχνικοί αλλά δεν έβλεπαν το GUI σαν ένα γραφικό περιβάλλον για προσωπικούς υπολογιστές αλλά σαν μια επέκταση της επιχείρησης φωτοτυπικών.

Αυτό αποδυκνείει ακόμα και 6 χρόνια αργότερα ο Star μιας και ακόμα δεν είχε γίνει προσωπικός υπολογιστής. Ειδικά τα πρώτα χρόνια το 82 όπως γράφεις, δεν μπορούσε να λειτουργήσει καν stand alone. Μη μπερδεύουμε τους προσωπικούς υπολογιστές με τo "Document management workstation". Πέρασε αρκετός καιρός για να βγάλει η Xerox, Alto που να δουλεύει μόνος του και ποτέ δεν έγινε προσωπικός υπολογιστής, είχε συγκεκριμένη λειτουργία και χρήση.
 
Μια σημείωση. Ήταν όντως ο πρώτος υπολογιστής. Αποδείχθηκε ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν ήταν υπολογιστής (δεν είχε διαφορικά γρανάζια όπως πιστευόταν).

[edit by D@re] έγινε μεταφορά της συζήτησης από άλλο θρεντ [/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ChrisTOS είπε:
Μια σημείωση. Ήταν όντως ο πρώτος υπολογιστής. Αποδείχθηκε ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν ήταν υπολογιστής (δεν είχε διαφορικά γρανάζια όπως πιστευόταν).
Εγώ γιατί θυμάμαι ότι ήταν άλλος ο πρώτος υπολογιστής γενικά (όχι ελληνικός)? Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου, είχα διαβάσει ότι είναι στην Αγγλία? Πώς έχω την εντύπωση ότι και αυτό ο Νέμο το είχε ποστάρει? :D

Πάντως, ήταν την ίδια εποχή ή λίγο νωρίτερα από τον Πρωτέα....

Με πάσα επιφύλαξη - το Alzheimer χτυπάει την πόρτα μου! :p
 
Προφανώς αναφέρεσαι στη μηχανή του Babbage. Μηχανικός υπολογιστής αλλά δεν είχε κατασκευαστεί.

http://www.computerhistory.org/babbage/

Ο Alan Turing είχε φτιάξει κάποιους ηλεκτρομηχανικούς υπολογιστές για να λύσει το enigma αλλά αυτοί ήταν μετά τον Eniac.
 
Όχι, αναφερόμουν στον Eniac! :worship:

Ευτυχώς, κάποιος που θυμάται - γιατί εγώ I suck! :p

Αυτός είχα την εντύπωση ότι ήταν ο πρώτος υπολογιστής....

(Θα σκάσω - ψάχνω να βρω το θέμα και δε μπορώ! :p )
 
ChrisTOS είπε:
Προφανώς αναφέρεσαι στη μηχανή του Babbage. Μηχανικός υπολογιστής αλλά δεν είχε κατασκευαστεί. http://www.computerhistory.org/babbage/

Ο Alan Turing είχε φτιάξει κάποιους ηλεκτρομηχανικούς υπολογιστές για να λύσει το enigma αλλά αυτοί ήταν μετά τον Eniac.
Να διορθωσουμε μερικες ανακριβειες. Η διαφορικη μηχανη του Babbage ειχε μεινει μισοτελειωμενη και διασωζεται μεχρι σημερα ενα τμημα της.

Πλεον ο Colossus (κατασκευη 1943) αναγνωριζεται σαν ο πρωτος προγραμματιζομενος ψηφιακος ηλεκτρονικος υπολογιστης, εχωντας παρει τα ινια απο τον Eniac (κατασκευη 1946). Ο Eniac θεωρειτο πρωτος γιατι μεχρι προσφατα η υπαρξη του Colossus ηταν ακρως απορρητη.
 
Έχω κάνει ένα άρθρο στο site μου για την ιστορία των Η/Υ, αλλά λόγω του μεγάλου όγκου του, παραθέτω αναγκαστικά το link.

http://www.retrocomputers.gr/index.php/2012-04-19-12-21-04/computer

Συμφωνώ με τον freaktmp για τον Colossus, έτσι είναι και γενικά στα άρθρα της ιστορίας Η/Υ σπάνια αναφέρεται (το έχω στα υπ'όψιν εδώ και καιρό όταν προλάβω να βελτιώσω το άρθρο μου και να το προσθέσω και αυτό, όπως και διάφορα άλλα άρθρα του site)

Είμαι σίγουρος ότι σε τέτοια πολύπλοκα άρθρα ειδικά για περιόδους 1940 μέχρι 1970 όλο και κάτι θα αμφισβητείται ή δεν θα είναι 100% σωστό, έχω δει κάποιες διαφωνίες σε αρκετά sites που υποστηρίζουν τη δική τους εκδοχή για κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο χώρο της ιστορίας Η/Υ.
 
Πίσω
Μπλουζα