Η Παλιά Αθήνα

Να κάνω μια απόπειρα; Σύνταγμα; Η αρχή της Ερμού; Με τ' αντικριστά καφενεία του Ζαχαράτου και του Ζαβορίτη; Κάπου πριν το 1900. Δεκαετία του 1890 θα έλεγα.
 
Σύνταγμα σίγουρα. Αλλά δεν νομίζω Ερμού. Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια δεξιά στη φωτό και ο Λυκαβηττός στο βάθος δείχνουν την γωνία Βασ. Γεωργίου και Σταδίου. Πρόκειται για την οικία του Χιώτη επιχειρηματία Βούρου και πράγματι στο ισόγειο ήταν το καφενείο του Ζαχαράτου. Δεν ήταν από την αρχή κατάστημα το ισόγειο του κτιρίου. Μετατράπηκαν σε καφέ μπυραρία τα σαλόνια και οι χώροι υποδοχής της οικίας Βούρου μετά το 1899 όταν αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες και χρειάστηκε να τα νοικιάσουν.
c11901d19cca98cd296e0b4298c42f12.jpg
 
Στην πρώτη φωτό βλέπουμε ότι μπορεί να είχε δέντρα στο Σύνταγμα, αλλα ο Λυκαβηττός ήταν το Φαλακρό Βουνό :)
 
Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 1946 στην Πλατεία Συντάγματος, στην οποία πρωτοστατούν χήρες, μητέρες και κόρες πεσόντων...
retro.jpg


Και κάτι πιο "χαρμόσυνο": Πολίτες πηγαίνουν να επιστρατευτούν την ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940
28Oct1940B.jpg


28Oct1940.jpg
 
Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 1946 στην Πλατεία Συντάγματος, στην οποία πρωτοστατούν χήρες, μητέρες και κόρες πεσόντων...
retro.jpg


Και κάτι πιο "χαρμόσυνο": Πολίτες πηγαίνουν να επιστρατευτούν την ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940
28Oct1940B.jpg


28Oct1940.jpg
Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε σήμερα αν κηρύσσονταν επιστράτευση...
 
Κπορούμε να την τοποθετήσουμε χρονικά καλύτερα, αλλά βαριέμαι να ψάχνω. Υπήρχαν ήδη Πανεπιστήμιο, Οφθαλμιατρείο και οι δυο Καθεδρικοί ναοί (και ο Άγιος Γεώργιος Καρύτσης?) αλλά όχι η Ακαδημία και η Βιβλιοθήκη. Ίσως μάλιστα στη θέση της Ακαδημίας να είναι ήδη ένα γιαπί, δεν είναι καθαρό.
 
Μπορούμε να την τοποθετήσουμε χρονικά καλύτερα, αλλά βαριέμαι να ψάχνω. Υπήρχαν ήδη Πανεπιστήμιο, Οφθαλμιατρείο και οι δυο Καθεδρικοί ναοί (και ο Άγιος Γεώργιος Καρύτσης?) αλλά όχι η Ακαδημία και η Βιβλιοθήκη. Ίσως μάλιστα στη θέση της Ακαδημίας να είναι ήδη ένα γιαπί, δεν είναι καθαρό.
Έκανα κάποιους υπολογισμούς και το πιο πιθανό είναι η φωτογραφία να τοποθετείται γύρω στα 1870 ή λίγο μετά. Αν το Πανεπιστήμιο ήταν έτοιμο το 1864, η Ακαδημία ξεκίνησε να κτίζεται το 1859 αλλά είναι στα μισά (υπάρχει μια διακοπή εργασιών μεταξύ 1864-1868 αλλά ουσιαστικά άρχισε να προχωρά μετά το 1876 που πέθανε ο Σίνας) και η Βιβλιοθήκη (ξεκίνησε το 1888) δεν φαίνεται καν, τότε μάλλον κάπου εκεί έγινε η λήψη.
Όσο για την άλλη εκκλησία είναι πράγματι ο Άη Γιωργης ο Καρύτσης (1849). Επιτέλους και μια εικόνα που δείχνει καθαρά και την άλλη πλευρά του. Σήμερα αυτή η πλευρά κρύβεται από τα ψηλά κτήρια που κτίστηκαν γύρω του μέσα στον αιώνα που ακολούθησε και κανείς δεν μπορεί να δει την ομορφιά της (και αυτής και όλου του ναού γενικότερα).
 
Ναι, κι εγώ δεν έχω περάσει ποτέ από δίπλα/μπροστά του, μόνο από τη κάτω αριστερά γωνία της Κλαυθμώνος τον έχω δει πολλάκις, οπότε δεν ήξερα καν ότι είναι τόσο μακρύς, νόμιζα η εκκλησία είναι η τυπική βυζαντινή με τον τρούλλο στη μέση. Αλλά ο τρούλλος με τα φρύδια πάνω από τα παράθυρα είναι πολύ χαρακτηριστικός και (με λίγη δυσκολία) φαίνεται στη φωτό, και σ' αυτή τη θέση ταίριαζε κι όλας για Καρύτσης. Αν ποτέ βρεθώ Αθήνα κατάλληλη μέρα θα πρέπει να κάνω τον σχετικό τουρισμό.
 
Πίσω
Μπλουζα