Η Παλιά Αθήνα

Το Θέατρο Κοκκίνη έχει γίνει πολυκατοικία αλλά το καμπυλογώνιο κτήριο εξωτερικά τουλάχιστον είναι σε εξαιρετική κατάσταση και η παλιά πολυκατοικία (τότε φαντάζομαι ολοκαίνουργια) υπάρχει ακόμη

1636468296834.png
 
Βλέποντας το μπλε λεωφορείο της γραμμής 74 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΥΠΑΠΑΝΤΗ (νέος αριθμός 908 ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΥΠΑΠΑΝΤΗ πριν τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις γραμμών των τελευταίων ετών), το πράσινο λεωφορείο των ΗΣΑΠ τύπου Chausson, τις επιγραφές "Cunard Line", "Α/Π ΧΑΡΑ" και "ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι.ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΑΣ", η φωτογραφία θα πρέπει να είναι σε κάποια κεντρική οδό του Πειραιώς.
 
Δεν νομίζω ότι υπήρχαν άλλες πόλεις με τέτοια κτήρια ΚΑΙ τραμ ΚΑΙ τέτοιο λόφο που να μοιάζει με το Λυκαβηττό
 
Δεν νομίζω ότι υπήρχαν άλλες πόλεις με τέτοια κτήρια ΚΑΙ τραμ ΚΑΙ τέτοιο λόφο που να μοιάζει με το Λυκαβηττό
Οχι όχι, παρεξήγησις που λένε. Για την φωτό του ποστ 2042 μιλάνε. Η φωτό στην οποία αναφέρεσαι βέβαια είναι Αθήνα, βέβαια είναι ο Λυκαβηττός και βέβαια είναι η Βουκουρεστίου και Σταδίου. Στα αριστερά το κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
 
Από την ονομασία της εικόνας, βρισκόμαστε στο Παγκράτι και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Προφήτου Ηλία. Το κτίριο όπου βρίσκεται το φροντιστήριο επί της Πλατείας και της Οδού Ευφράνορος έχει γίνει πλέον πολυκατοικία, ενώ το διπλανό του επί της Πλατείας και της οδού Βρυάξιδος υπάρχει ακόμη όπως φαίνεται στο street view (λήψη Ιουλ-2019)
Επίσης στο άκρο αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται η σχεδόν ολοκληρωμένη πολυκατοικία της οδού Ευφράνορος 33.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το κτίριο επί των οδών Ηροδότου και Βασιλίσσης Σοφίας στεγάζει εδώ και αρκετά χρόνια το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης.
Προσωπικά δεν γνώριζα ότι φιλοξένησε την πρεσβεία του Καναδά.
Εδώ όπως φαίνεται στο street view
 
Και τι δεν φιλοξένησε το Μέγαρο Σταθάτου...

"Το Μέγαρο Σταθάτου παρέμεινε ως οικία μέχρι το 1937 που πέθανε η Αθηνά Σταθάτου. Στη συνέχεια νοικιάσθηκε στη Βουλγαρική Πρεσβεία μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την απελευθέρωση έγινε Αγγλική Στρατιωτική Λέσχη και αργότερα Λέσχη Αγγλίδων Νοσοκόμων. Αργότερα νοικιάστηκε στη Καναδική Πρεσβεία που παρέμεινε μέχρι το 1970 για να στεγάσει στη συνέχεια την Πρεσβεία της Λιβύης μέχρι το 1982. Το έτος αυτό αγοράσθηκε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου προκειμένου να μεταβληθεί σε επίσημο ξενώνα Βασιλέων και Αρχηγών Χωρών που επισκέπτονται τη Χώρα σε αντικάτάσταση πρότερης χρήσης του Μεγάρου Μαξίμου που είχε πλέον μεταβληθεί σε Γραφείο Πρωθυπουργού.

Μετά από πολλές προσπάθειες της σπουδαίας συλλέκτριας έργων τέχνης Αικατερίνης Γουλανδρή να αναδείξει το τεράστιο τότε εκθεσιακό πρόβλημα της Αθήνας, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη με μια δυναμική της απόφαση ενέκρινε τον εκθεσιακό χαρακτήρα του Μεγάρου Σταθάτου και στις 20 Ιανουαρίου του 1986 εγκαινίασε η ίδια τη στέγαση σε αυτό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που από το 1962, επί Βασιλέως Παύλου, είχε λάβει νομική υπόσταση και είχε επίσημα αναγνωριστεί."
 
Για αυτό λέει " Από " και όχι " Τον ".
Όπως είναι γραμμένο μπορούν να δοθούν πολλαπλές ερμηνείες:

α) Η Αθήνα από τον 19 αιώνα, δλδ η Αθήνα του 19 αιώνα, βγαλμένη από τον 19
β) Η Αθήνα από τον 19 αιώνα ως σήμερα

Καθώς δεν έχω επαφή με fb, το γκρουπ εννοεί το β) ενώ εγώ θεώρησα το α).

Άλλωστε, αν σου έλεγα ότι θα σου δείξω φωτό της Αθήνας από το 1980, τι θα περίμενες; Φωτό του 2015?
 
Πίσω
Μπλουζα