Η Παλιά Αθήνα

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος - Σωτήρα Λυκοδήμου (11ος αι.) ή Ρώσικη Εκκλησία επί των οδών Φιλελλήνων, Σουρή και Ψύλλα (άποψη από οδό Σουρή)
Η περίφραξη δεν υπάρχει πλέον όπως και το κτίριο στα αριστερά. Ο χώρος είναι πλέον πλατεία.
Το κτίριο στα δεξιά της φωτογραφίας υπάρχει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το συγκεκριμένο έχει αναρτηθεί και στα 3 νήματα "Τι Ακούω Απόψε" , "Η Παλιά Αθήνα" και "Αγαπημένα κομμάτια από σειρές και ταινίες" γιατί περιέχει σκηνές από την παλιά Αθήνα και αποτελεί μουσικό θέμα για την ταινία: "Οι θαλασσιές οι χάντρες" (1967) και την θρυλική σειρά "Λούνα Παρκ" (Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 1974 και το τελευταίο στις 9 Μαΐου 1981).

Μίμης Πλέσσας Η Βόλτα Των Ερωτευμένων​

 
Κι αυτοί οι Βυζαντινοί πήγανε και στήσανε την εκκλησία τους στη μέση της Ερμού, να εμποδίζει τα αυτοκίνητα. Χάθηκε να τη χτίσουν λίγο πιο πέρα? Θα μου πείτε εδώ την Αγία Δύναμη πήγαν και τη χτίσανε εκεί που θα γινόταν το υπουργείο παιδείας. Όπου θέλανε τις χτίζανε τις εκκλησίες τους χωρίς να σκέφτονται το μέλλον.
 
αυτό μου θυμίζει Ελέφαντα τον...καυγά για τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης και τις ενοχλήσεις από κει που περνάνε. μια χούφτα άνθρωποι, μας είπαν στην Κοζάνη, εμπόδιζαν να μπουν, με το έτσι θέλω, οι τελευταίοι πυλώνες της 3ης γραμμής Βορρά-Νότου, υπερυψηλής τάσης. Μιλάμε για έργο πολλών δισεκατομμυρίων (δραχμών) που θα ωφελούσε τα μέγιστα την ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας από το (τότε) λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαΐδας. Επίσης εδώ διαμαρτύρονταν πολλοί και διάφοροι μεταξύ των οποίων και μια θεία μου, από το καλώδιο υπερυψηλής τάσης που θα δώσει ρεύμα σε όλη την Κρήτη, από εκεί που θα περάσει μέχρι εκεί που θα καταλήξει και θα γίνει ο σταθμός μετατροπής, από συνεχές σε τριφασικό εναλλασσόμενο. έτσι δεν θα έπρεπε να γίνεται κανένα έργο. πολλές φορές προϋπήρχαν οι πυλώνες/εργοστάσια/ οχλούσες δραστηριότητες και μετά έγιναν τα σπίτια. όπως εδώ στα Λινοπεράματα.
 
Κι αυτοί οι Βυζαντινοί πήγανε και στήσανε την εκκλησία τους στη μέση της Ερμού, να εμποδίζει τα αυτοκίνητα. Χάθηκε να τη χτίσουν λίγο πιο πέρα? Θα μου πείτε εδώ την Αγία Δύναμη πήγαν και τη χτίσανε εκεί που θα γινόταν το υπουργείο παιδείας. Όπου θέλανε τις χτίζανε τις εκκλησίες τους χωρίς να σκέφτονται το μέλλον.
Καλά, δεν έχεις ακούσει ποτέ για δέντρα, κολώνες, κάδους ακόμα και πεζούς που ξεφυτρώνουν ξαφνικά εκεί που οδηγεί ο κάθε Σουμάχερ; Έτσι κι εδώ.
 
Αναρωτιέμαι πόσα τρακαρίσματα έγιναν εκείνη τη μέρα
 
Τότε είχε νόημα να την αποκαλούν πλατεία Αιγύπτου. Δηλαδή να την αποκαλούν πλατεία. Για το Αιγύπτου, πρώτον δεν ξέρω αν λεγόταν έτσι το 1925 και επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει πλατεία Αιγύπτου και όχι πλατεία Σουδάν, Λιβύης, Ιορδανίας ή Ισραήλ, για να μείνουμε στους γείτονες. Ή πλατεία Μπουρκίνα Φάσο που είναι και στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Τι καλό έκανε η Αίγυπτος στην Ελλάδα? Χώρια που έστειλε τον Ιμπραήμ Πασά επί Επανάστασης και αργότερα έδιωξε τους Αιγυπτιώτες (αν και αυτό ήταν κακό γι' αυτούς αλλά καλό για την Ελλάδα που κέρδισε τόσους πολιτισμένους πολίτες).

Τώρα όμως είναι ένα απολειφάδι πλατείας μέσα στα λεωφορεία που κάνουν αφετηρία εκεί.
 
1978? Θα μπορούσα να ήμουν στη φωτό. Όπως έχω ξαναγράψει, είχα μια αγαπημένη αρχαία θεία που έμενε στους Αέρηδες - όχι μέσα στο κτήριο, στη γειτονιά. Κι έτσι πήγαινα εκεί αρκετά συχνά.
 
Πίσω
Μπλουζα