Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ποια πλατεία έχει υποστεί τους περισσότερους "εξωραϊσμούς" και μεγαλόπνοες "βελτιώσεις"? Το Σύνταγμα ή η Ομόνοια? Βέβαια της Ομόνοιας ήταν δραστικότερες. Κι η Κλαυθμώνος έχει αλλάξει αρκετές φορές και ριζικά, αλλά έχει κάποιες δεκαετίες να "αναμορφωθεί".
 
Εεε, σαφέστατα η Ομόνοια. Διεκδικεί μη σου πω και θέση στο βιβλίο Guinness. Από την Δημαρχία Έβερτ όλο κάτι παρεμβατικό γινόταν. Φοίνικες φυτεύτηκαν, ήρθε ο Δρομέας το 1988 νομίζω, οι φοίνικες ξεράθηκαν και έφυγαν, ταχυφαγεία ανοίξανε και βάλανε μεγάλες ταμπέλες, ενώ αρκετά χρόνια νωρίτερα καταργήθηκαν οι νέον πινακίδες. Μετά έφυγε ο Δρομέας και γέμισε η πλατεία μεταλλικά πανελς που κρυβανε την θέα από τα έργα που γινόντουσαν και η κατάσταση θύμιζε τη ζωή στις φαβέλες του Σάο Πάολο: ελενιτ, μεταλλικά πανελς και ανάμεσά τους πεζοί, μηχανάκια, μετανάστες που ψάχνανε μεροκάματο, τοξικομανείς που ψάχνανε την δόση τους, που και που εμφανιζόταν από το πουθενά (κυριολεκτικά όμως), εργάτης με στολή και κράνος που πήγαινε να πάρει καφέ και σάντουιτς από το Έβερεστ, (Αυτό δεν είναι κυριολεξία, υπάρχει Ελέφαντα αλυσίδα σαντουιτσαδικων μ αυτό το όνομα), όλοι αυτοί τουρλομπουκι, δεν ξέραμε που ακριβώς περπατάγαμε και που πατάγαμε.
Όταν τελικά φύγανε τα πάνελς μείναμε ενεοί. Τίποτα δεν ήταν το ίδιο και όχι προς το καλύτερο. Λες και αυτός που είχε σχεδιάσει την καινούργια πλατεία μισούσε το χρώμα. Πιο γκρίζα πλατεία δε θα μπορούσε να γίνει.
Βάζω και μια φωτογραφία, μάλλον γύρω στο 90 πρέπει να είναι η λήψη της.
dromeas.jpg
 
Λέω για ριζικές αναδιαμορφώσεις, που στην εποχή μας για την Ομόνοια μοιάζουν να περιορίζονται σε 4, εκτός αν μου ξεφεύγει καμία

Πρώτα η γνωστή στους νεότερους από τις ταινίες στρογγυλή με το συντριβάνι.
Μετά αυτή του Έβερτ με το "πιο μοντέρνο άγαλμα της Ευρώπης" λες και το μοντερνιλίκι έχει μια απόλυτη κλίμακα μέτρησης. Και η Ευρώπη ανατρίχιασε που εμείς την ξεπεράσαμε σε μοντερνιά. Μια χαρά άγαλμα είναι δηλαδή, αλλά δεν μπορούσαν να το βάλουν κάπου που δεν είχε τίποτε (π.χ. εκεί που είναι τώρα) αντί να χαλάσουν το τόσο εμβληματικό συντριβάνι? Δεν ήξερα ότι οι φοίνικες ξεράθηκαν.
Τρίτη αυτή που τη μετέτρεψε σε τσιμεντένια έρημο
Και τέταρτη αυτή του Μπακογιάννη που ξαναέβαλε συντριβάνι και για την οποία δεν έχω καθόλου γνώμη διότι δεν την έχω δει αλλά δεν φαντάζομαι να είναι χειρότερη από την τρίτη.

Αλλά υπάρχουν κι οι παλιότερες, με τις μούσες κλπ, κι εκεί έχω χάσει λογαριασμό.

Σύνταγμα θυμάμαι αυτή του Γιατράκου που γέννησε πολλές αντιδράσεις διότι ήδη ξέρανε ότι σε λίγα χρόνια θα την ξαναχάλαγαν λογω μετρό, όπως και έγινε, αλλά αυτό δεν πτόησε τη δημαρχάρα, σάμπως από την τσέπη του έβαζε τα πεταμένα λεφτά? Άρα 3 μορφές, αλλά μπορεί να μου ξεφεύγει και καμία. Και υπάρχουν και οι παλιότερες με τα περίεργα μεταλλικά τόξα, κι αυτή με τα εκατομμύρια καθίσματα που έχουμε δει σε παλιές φωτογραφίες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα