Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ποιος είναι ο μυτερός λόφος στην προέκταση της Βασ Σοφίας? Μοιάζει ψηλότερος από την Ακρόπολη αλλά δεν υπάρχει κανείς τέτοιος λόφος προς εκείνη τη μεριά. Λόφος Νυμφών, Πνύκα, Άρειος Πάγος, Φιλοπάππου είναι χαμηλότεροι.
 
Ποιος είναι ο μυτερός λόφος στην προέκταση της Βασ Σοφίας? Μοιάζει ψηλότερος από την Ακρόπολη αλλά δεν υπάρχει κανείς τέτοιος λόφος προς εκείνη τη μεριά. Λόφος Νυμφών, Πνύκα, Άρειος Πάγος, Φιλοπάππου είναι χαμηλότεροι.
Και όμως πρόκειται για τον λόφο της Ακροπόλεως και αριστερότερά του τον λόφο του Φιλοπάππου. Απλά η γωνία λήψης από το νεόδμητο τότε ξενοδοχείο Χίλτον δημιουργεί το εν λόγω οπτικό αποτέλεσμα.
 
Ο Λαιμός της Βουλιαγμένης εκεί όπου βρίσκεται η είσοδος της Ακτής του Αστέρος.
Εντός του πέτρινου μαντρότοιχου βρίσκεται μάλλον ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού Απόλλωνος Ζωστήρος .
Στο πάνω δεξιά τμήμα της φωτογραφίας διακρίνονται τα κτήρια του Εκκλησιαστικού ορφανοτροφείου.
1662168280266.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μάλλον είναι στο Λαγονήσι πλέον Grand Resort Lagonissi.
Διορθώνω το αρχικό σχόλιο.
ΔΕΝ είναι στο Λαγονήσι αλλά στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.
Η λεζάντα της φωτογραφίας είναι
Ένοικοι του Αστέρα απολαμβάνουν την πολυτέλεια που προσφέρει η διαμονή στις καμπάνες (1961)./ (ΑΤ 152-5 Δημήτρης Χαρισιάδης, 1961, © Μουσείο Μπενάκη, Φωτογραφικά Αρχεία).
πηγή
 
Λαϊκή Πλάζ ΕΟΤ Βουλιαγμένης
Mεγάλη ακτή Βουλιαγμένης
Έτη κατασκευής: 1959-1961
Αρχιτέκτων: Προκόπιος Βασιλειάδης [γεν. 1912 – † 1977]
Αρχιτέκτων: Περικλής Α. Σακελάριος [γεν. 13.09. 1905 – † 5.03. 1985]
Αρχιτέκτων: Εμμανουήλ Βουρέκας [γεν. 1907 – † 1992]
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Αρχιτέκτων: Νίκος Π. Χατζημιχάλης [γεν. 1923 – † 1986]
Περιγραφή
"H Λαϊκή Πλάζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη είναι ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Bασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Eμ. Boυρέκα και του νέου τότε συνεργάτη τους N. Π. Xατζημιχάλη. Αποτελείται από λουτρικό συγκρότημα που μπορεί να εξυπηρετήσει 10.000 άτομα ημερησίως και δύο εστιατόρια, την «Ωκεανίδα» στο δυτικό άκρο της πλαζ και την «Aργώ» στο ανατολικό της άκρο.
Tο λουτρικό συγκρότημα περιλαμβάνει τέσσερα κτίρια αποδυτηρίων με ατομικούς θαλαμίσκους, κεντρικές αποθήκες ιματισμού, στέγαστρα και βοηθητικούς χώρους –ντους, WC κ.ά.- συγκροτημένα σε δύο ομάδες. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση των μεγάλων υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων με θέα προς τη θάλασσα. Η μορφολογική αντιμετώπιση του συγκροτήματος είναι μοντέρνα και κοσμοπολίτικη σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής Ο φέρων οργανισμός των κατασκευών αποτελείται από μεταλλικές κολώνες και πλάκες μπετόν με πτυχωτή μορφή. Η μικρή κλίμακα των εγκαταστάσεων αναψυχής και η χρήση ελαφρών κατασκευών συνετέλεσε στην ένταξη του συνόλου στο περιβάλλον και στη διατήρηση τόσο της ανθρώπινης κλίμακας όσο και της κλίμακας του τοπίου.
Τα εστιατόρια «Ωκεανίς» και «Aργώ» έχουν δύο όψεις και εισόδους, μία προς τον δρόμο και μία προς την παραλία, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ των δύο. Πρόκειται για αρχιτεκτονήματα με ιδιαίτερο μορφολογικό ενδιαφέρον, κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα, χαλύβδινους στύλους και επιχρισμένους ή λιθεπένδυτους τοίχους και επιστέγαση με πτυχωτό κέλυφος

Άποψη της Ακτής Βουλιαγμένης από την οδό Απόλλωνος
1662169788815.png

Το εστιατόριο της Ωκεανίδας
1662169954428.png


1662170176814.png
πηγή

1662170717620.png
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και του συνεργάτη τους Ν.Π. Χατζημιχάλη που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.
πηγή

Τα αποδυτήρια

Σημείωση 1: Ο Εμμανουήλ Βουρέκας είναι ο αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου Χίτλον στην Αθήνα
Σημείωση 2: Δυστυχώς τα αποδυτήρια , οι τουαλέτες (πλην εκείνων του συγκροτήματος της Ωκεανίδας) όπως και μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων κατεδαφίστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 (στις εγκαταστάσεις της ακτής φιλοξενήθηκε η κολύμβηση του τριάθλου). Απέμειναν τμήματα των δαπέδων όπου φαίνονται σε κάποια σημεία καθαρά οι τομές των χαλύβδινων κολωνών οι οποίες ήταν πληρωμένες με σκυρόδεμα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα