Η Παλιά Αθήνα

Μα τι μανία έχουν κάποιοι όταν βλέπουν γκρεμό να στήνονται στην άκρη για φωτό? Κι εδώ έχει γκρεμό από 3 πλευρές. Ο μόνος τρόπος να φτάσει εκεί ήταν περπατώντας πάνω στον ανώμαλο τοίχο κάνοντας και μανούβρες εκεί που είναι τα κιονόκρανα. Α πα πα.
 
Ή στραβός είν' ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε? Δεν θυμάμαι να είχε τόσο έντονη κλίση η Ακαδημίας σ' εκείνο το σημείο. Αλλα οι κολώνες στη μέση μοιάζουν σχετικά κατακόρυφες (υπάρχει μια παραμόρφωση στις άκρες, λόγω φακού υποθέτω).
 
Το έστειλε ένας φίλος

Ψάχνοντας την σελίδα του ποδοσφαιρικού Ηλυσιακού, έπεσα πάνω σε ένα βίντεο, όπου υπάρχουν στιγμιότυπα από αγώνα της ομάδας στο παλιό γήπεδο της οδού Ταξίλου, εκεί που είναι σήμερα το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο. Το γήπεδο βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τον δρόμο, όπως είναι και σήμερα οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σίγουρα πρόκειται για αγώνα μετά το 1966, δεδομένου ότι βλέπουμε και την φοιτητική Εστία. Στα αξιοσημείωτα, οι φίλαθλοι που παρακολουθούν πάνω από τον μοντρότοιχο της Ταξίλου, ο κόσμος τότε διψούσε για μπάλα...
Όσοι γνωρίζουν περισσότερα, ας συμβάλλουν...
 

Συνημμένα

  • image (10).png
    image (10).png
    176 KB · Προβολές: 2
  • image (9).png
    image (9).png
    144,4 KB · Προβολές: 2
  • image (8).png
    image (8).png
    107,7 KB · Προβολές: 2
  • image (7).png
    image (7).png
    144,3 KB · Προβολές: 3
  • image (6).png
    image (6).png
    133,3 KB · Προβολές: 3
  • image (5).png
    image (5).png
    127,5 KB · Προβολές: 3
Αυτός ο Κουπονιώτης δρόμος όπου ήταν το γήπεδο του Ηλυσιακού ήταν non-binary πριν υπάρξει ο όρος. Έστριβα εκεί από την (τωρινή) Ούλοφ Πάλμε για να πάω στο σπίτι μας κι οι μισές ταμπέλες την έλεγαν Ταξίλου οι μισές Ταξίλης. Τουλάχιστον η γειτονική (πίσω από τον Άγιο Γεράσιμο) επίσης διώνυμη οδός Καλλιστράτου / Καλλιστράτους παρέμενε αγοράκι και στις δύο ποικιλίες ταμπελών.

Και καλά που οι δρόμοι ήταν στη γενική. Διότι αλλιώς θα ήταν τριπλό το μπέρδεμα: Η γενική "Ταξίλου" μπορεί να προέρχεται από τον Ταξίλη (Βίκυ: "Ο Ταξίλης ήταν στρατηγός του αρχαίου Βασιλείου του Πόντου, στην υπηρεσία του βασιλιά Μιθριδάτη Στ' του Ευπάτορα.) ή από τον Τάξιλο (Η Βικιπαιδεία δεν έχει λήμμα γι' αυτόν, αλλά στο google βλέπω έναν Τάξιλο βασιλιά περιοχής των Ινδιών επι Μεγαλέξανδρου, "Στην ανατολή ο Περδίκκας άφησε γενικά αυτά που κανόνισε ο Αλέξανδρος άθικτα: ο Τάξιλος και ο Πόρος κυβερνούσαν τα βασίλειά τους στην Ινδία.")

Όσο για το "Ταξίλης" προέρχεται από την Τάξιλα, που ήταν πόλη του Πουντζάμπ, βαφτισμένη έτσι μάλλον από τον Τάξιλο (τι, μόνο ο Μεγαλέκος θα γέμιζε τον κόσμο Αλεξάνδρειες?). Και υποψιάζομαι ότι αυτή θα ήταν η αρχική ονομασία του δρόμου, διότι όλη η περιοχή έχει ονόματα από πόλεις / περιοχές που σχετίζονται με την εκστρατεία του Αλέξανδρου (Αβύδου, Σογδιανής, Βακτριανής, Σιδώνος, Αρβήλων, Εκβατάνων, Ισσού (παλιά ονομασία της Πάλμε), Γαυγαμήλων κλπ κλπ, είχαν πάρει τον άτλαντα της περιοχής και βάφτιζαν δρόμους αβέρτα. Οπότε ο Τάξιλος/Ταξίλης δεν ταίριαζε εκεί. Φυσικά όταν οι αρχές αποφάσισαν να διαλέξουν ένα από τα δύο ονόματα διάλεξαν το λάθος. Τι αρχές θα ήταν αν διάλεγαν το σωστό?
 
Πίσω
Μπλουζα