Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Αυτό το "Πρατήρια Λαϊκής Τραπέζης" μου κίνησε την περιέργεια και το γκούγκλισα. Και βρήκα αυτό, όπου μέσα στα άλλα ενδιαφέροντα που γράφει διαβάζω

"Όσες οικογένειες αποφάσιζαν να στείλουν τις γυναίκες του σπιτιού για εργασία, είχαν δικαίωμα να καταθέσουν στην Τράπεζα τα εργόχειρά τους και εκείνη με τη σειρά της να τα εκθέτει προς πώληση. Για την πραγματοποίηση των μάλλον πρωτοποριακών εργασιών της η Τράπεζα είχε τρία τμήματα. Το Ενεχυροδανειστήριο, το Ταμιευτήριο και το Πρατήριο!"

(Επομένως η διαφήμιση για το χαβιάρι απέναντι προφανώς δεν είναι για τους πελάτες της τράπεζας αλλά για τους μετόχους :) )

Άρα η φωτογραφία είναι μετά το 1905 (χρονιά που ιδρύθηκε η Λ. Τ.) αλλά όχι πολύ μετά, αφού υπήρχαν ακόμη ιππήλατα τραμ. Τα ηλεκτρικά τραμ εμφανίστηκαν το 1908.
 
Λογικά η φωτό είναι του 1946
Στην φωτογραφία διακρίνονται μεταξύ άλλων στο περίπτερο το περιοδικό Θησαυρός και το Δελτίον Εργατικής Νομοθεσίας
το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου 1945. Επίσης στις αφίσες διακρίνεται μία όπου αναγράφεται ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ καθώς και άλλες όπου αναγράφεται ΑΠΟΧΗ.
Επιπλέον στο λήμμα για το Λαϊκό Κόμμα στην βικιπαίδεια διαβάζουμε
"...
Μετά την απελευθέρωση το 1944, το κόμμα επαναδραστηριοποιήθηκε υπό συλλογική ηγεσία, μέχρι που αρχηγός του ορίσθηκε ο ανιψιός του Παναγή Τσαλδάρη, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης. Στις εκλογές που ακολούθησαν παρέμεινε η πρώτη δύναμη στο χώρο της Δεξιάς. Αποκορύφωμα ήταν οι εκλογές του 1946, στις οποίες υπερίσχυσε έναντι του ασθενικού Κέντρου και των καταλοίπων του μεταξικού καθεστώτος, εκλογές όπου απείχαν οι κομμουνιστές. Παρά τη νίκη του όμως, ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης αναγκάστηκε υπό την έντονη πίεση των Αμερικανών, να στηρίξει κυβέρνηση συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον παλαιό βενιζελικό πολιτικό και αρχηγό του Κόμματος Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλή Σοφούλη. Στο δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος που έγινε τον ίδιο χρόνο, στήριξε ανεπιφύλακτα την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου Β΄.
..."
Βάσει των παραπάνω μάλλον η χρονολογία της λήψεως είναι το 1946 όπως αναγράφει ο @elephadas .


 
Σε συνέχεια των προηγουμένων...
Προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος παραμονές των εκλογών της 31ης Μαρτίου 1946
Ekloges_1946-3.jpg


Η αφίσα σε γαλάζιο ορθογώνιο στην φωτογραφία της προπροηγούμενης ανάρτησης
1681219236001.png
φαίνεται πολύ καλύτερα εδώ (πρόκειται για επικόλλησή της σε άλλη τοποθεσία):
Ekloges_1946-5.jpg

Νεαροί πολίτες στέκονται μπροστά από μία αφίσα του Λαϊκού Κόμματος με συμβολικές αναφορές.

Ekloges_1946-1.jpg

Αφίσα στους δρόμους της Αθήνας με την υπογραφή ΕΑΜ. Επισημαίνει ποιοι άλλοι απέχουν από τις εκλογές...

Διαβάζουμε στο SanSimera.gr :
Οι εθνικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 ήταν οι πρώτες εκλογές στη χώρα μας, μετά το 1936. Είχαν μεσολαβήσει η δικτατορία Μεταξά, το έπος του '40, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και η Συμφωνία της Βάρκιζας. Αποδείχτηκαν μοιραίες, επειδή η έλλειψη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, οι επιπτώσεις του οποίου ταλαιπώρησαν τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
© SanSimera.gr
Πηγή:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αισθάνομαι γερόντιο. Θυμάμαι καλά που έβλεπα στην τηλεόραση και τον Γ. Δρόσο και τον Π. Κανελλόπουλο (που βλέπουμε στην αρχική φωτογραφία). Αλλά το 1974 ήταν μόλις 28 χρόνια μετά το 1946, δεν είναι παράξενο που οι νέοι τότε πολιτικοί επιβίωσαν κι έγιναν δεινόσαυροι στην εποχή μου. Στο κάτω-κάτω το 1946 ο Κων/νος Καραμανλής ο Α' πρωτοέγινε υπουργός και ο πρωθυπουργοπάτωρ πρωτοβγήκε βουλευτής - δυο πολιτικοί τους οποίους πρόλαβαν και τα νεότερα μέλη του Ρετρομάνιαξ.
 
Αισθάνομαι γερόντιο. ...
Ο Γέρων των Ηλυσίων ή Ιλισίων όπως έλεγε ο Βασίλης Λεβέντης για τον Ανδρέα Παπανδρέου " Ο Γέρων της Εκάλης" :fafoutis:
Φρίττω όσο σκέπτομαι ότι η χρονολογική διαφορά από το 1946 έως το 1973 που γεννήθηκα (27 έτη)
είναι η ίδια από το 1996 έως το 2023.. Πώς περνάει ο χρόνος...
 
  • Sad
Reactions: PT8
Ο Ξυλοθραύστης του Δημήτρη Φιλλιπότη στην αρχική του θέση στην συμβολή της οδού Σουρή με την Λεωφόρο Αμαλίας πίσω από την Ρωσική Εκκλησία (διακρίνεται ο σταυρός και αμυδρά ο τρούλος πίσω από τα δέντρα) πριν μεταφερθεί το 1958 στην σημερινή του θέση στο Ζάππειο στο τέλος της Ηρώδου Αττικού πίσω από τον δισκοβόλο.

"
Στον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου συναντάμε τον Ξυλοθραύστη, ένα έργο του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη. Ένας γυμνός άνδρας βάζει όλη τη δύναμη στα χέρια του προκειμένου να κόψει ένα ξύλο. Αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι η ρεαλιστική απόδοση του ολόσωμου αγάλματος, είτε στην ανατομία του σώματος είτε στην έκφραση του προσώπου, που καταδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια.
Το μοντέλο του γλύπτη ήταν ο γυμναστής του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Β. Γιαννούλης. Όμως η ιστορία του Ξυλοθραύστη έχει απασχολήσει πολύ στο παρελθόν, αφού, πριν μεταφερθεί στη σημερινή του θέση το 1958, υπήρξε θύμα πολλών βανδαλισμών: το 1910, το 1912, οπότε το ακρωτηρίασαν για λόγους σεμνοτυφίας, και το 1914, διά λιθοβολισμού.
"
πηγές


1681460988698.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα