Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
prisma είπε:
Γλυφάδα δεκαετία '70. Στο βάθος ο ναός Κωνσταντίνου και Ελένης (γιόρταζαν χτες) που αποπερατώθηκε το 1940.


Προβολή συνημμένου 104822
Εδώ φαίνεται το ξενοδοχείο ARION το οποίο πριν είκοσι χρόνια περίπου μετατράπηκε σε γηροκομείο. Μετά έκλεισε έμεινε κάποια χρόνια ανεκμετάλευτο και το κτίριο τώρα λειτουργεί ως κατάστημα ηλεκτρονικών Κωτσόβολος.

Το δυόροφο κτίριο στο βάθος δεξιά στέγαζε κάποτε το αστυνομικό τμήμα αλοδαπών Γλυφάδας.Επίσης στο βάθος βάθος δεξιά το τριώροφο κτίριο λειτουργεί ως πολυκατάστημα Public σήμερα. Το ίδιο κτίριο λειτουργούσε πριν 25 χρόνια περίπου ως το ξενοδοχείο Grilsholm ή κάπως έτσι. Δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομα ακριβώς. Έμεινε για δέκα περίπου χρόνια ανεκμετάλευτο ανεκμετάλευτο μέχρι την σημερινή λειτουργία του.

:)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
mhmerotategiatipino είπε:
Από Καισαριανή και Κυψέλη τι έχεις; Ευχαριστώ πολύ πολύ!
Από Καισαριανή, όσο και αν έχω ψάξει έχω βρει μόνο τις κλασσικές φωτογραφίες του διαδικτύου (τα ξύλινα, τις σκηνές, κάτι βοσκοτόπια με πρόβατα, κ.α)

Υπάρχει όμως ένα βιβλίο της Έλλης Παπαδημητρίου που έχει φωτογραφίες από Αθήνα, Πειραιά και Καισαριανή ξεχωριστά!
 
Κατ'αρχήν, νότια προάστια για τον φίλο PT8...

Φάληρο δεκαετία '60.


Athens Faliro 60s Color.jpg

Faliro 1961.jpg

Γλυφάδα δεκαετία '70.


Glyfada Bay Old.jpg

Glyfada 70s.JPG

Βουλιαγμένη γύρω στο 1959.


Vouliagmeni La Plage c1959.jpg

Και μια φωτογραφία από ψηλά της παραλιακή στο ύψος της Βούλας


Voula-Paraliaki_Old.jpg

(αρχείο prisma)

Κυψέλη προσεχώς...
 
ΚΥΨΕΛΗ

 


Kypseli 1950 Select Plot.jpg

Κυψέλη 1950, κινηματογράφος Fantasia. Το σημείο όπου περίπου μια πενταετία αργότερα θα υψωθεί η πολυκατοικία του cafe Select (Φωκίωνος & Επτανήσου). Η λήψη είναι του φωτογραφείου "Elite" που βρισκόταν επί πολλές δεκαετίες στη Κυψέλη. Ήταν ιδιοκτησίας Τάσου Κουτσούκου (1915-2011) και είχαν περάσει από το φακό του πολλοί διάσημοι αστέρες.

Kypseli Sqr_1952.jpg

Πλατεία Κυψέλης, αρχές δεκαετίας '50.

(αρχείο prisma)

Athens May 1959.jpg

Φωκίωνος Νέγρη 1959 (photo Nick Dewolf)

Προβολή συνημμένου 105058

Άλλη μια φωτογραφία από τη Φωκίωνος, μάλλον αρχές δεκ. '60.

Kypselis Sqr_1973.jpg

Πλατεία Κυψέλης/Φωκίωνος, 1973.

Fokionos Negri_2_Old.jpg
 
Athens Downtown 1973.jpg

Mοναστηράκι 1973

 


Mitropoli 1977.jpg

Μητρόπολη Αθηνών 1977

 


Syntagma Sqr 1977.jpg

Σύνταγμα 1977

 


Athens Hotel Stanley 1978 Karaiskaki Sqr-Metaxourgeio.jpg

Stanley Hotel, πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, το 1978

 


(αρχείο prisma)
 
Φοβερές και εντελώς άγνωστες οι των ΝΠ! Σε ευχαριστώ Bill για την προσοχή.

mesie.gif
 
mhmerotategiatipino είπε:
Χίλια ευχαριστώ!!!!!
Tίποτα. :)

Μια φωτογραφία από την οδό Σταδίου σε εορταστικούς ρυθμούς, από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Δείτε τις ομπρέλες, που αποτελούσαν απαραίτητο αξεσουάρ για τις γυναίκες.

Athens Stadiou  National Holiday c. 1907-1915.jpg
 
[h=3]Ο κήπος του γιατρού Προμπονά[/h]

Ο Ναξιώτης Δημήτρης Προμπονάς έρχεται στην Αθήνα για σπουδεές σε ηλικία μόλις 16 ετών. Με γνώσεις δημοτικού καταφέρνει να γίνει βοηθός φαρμακοποιού. Στα είκοσι πέντε του χρόνια γράφεται στο Γυμνάσιο. Τελικά μετά από πολλές στερήσεις καταφέρνει να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο. Το 1909 πήρε το πτυχίο της φαρμακευτικής και ανοίγει δικό του φαρμακείο στην οδό Πειραιώς όπου ειδικεύονταν στα ορθοπεδικά είδη. Παράλληλα με την εργασία του ολοκληρώνει τις σπουδές του στην ιατρική σχολή. Στη συνέχεια θα πολιτευτεί αρκετές φορές στην Νάξο όπου θα εκλεγεί και βουλευτής. Μαζί με την καλή του φήμη δημιουργεί και μεγάλη περιουσία στην Αθήνα. Μετά τον θάνατό του το 1949 το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τού το δωρίζει στην Πολεμική Αεροπορία. Μια μεγάλη έκταση που είχε μετατρέψει σε κήπο στη περιοχή της Ριζούπολης κληροδοτείται στον Δήμο Αθηναίων.


Ο μοναδικός όρος της διαθήκης του Δ. Προμπονά ήταν το κτήμα να μεταβληθεί από τον Δήμο Αθηναίων σε κήπο αναψυχής των κατοίκων της πρωτεύουσας. Οι διαδικασίες μεταβίβασης ολοκληρώνονται το 1950. Τα έργα σε αυτό ολοκληρώθηκαν το 1954 και έδωσαν στους κατοίκους ένα πάρκο στο οποίο βρίσκονταν μία από τις πρώτες Παιδικές Χαρές της Αθήνας. Με το μεγαλύτερο μέρος του κήπου να αποτελεί ανοικτό φυτώριο για τις δημοτικές υπηρεσίες. Ψηλά δέντρα και φυτά που αντέχουν το αττικό κλήμα δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερο ζεστό χώρο στα μακρινά ακόμα
Άνω Πατήσια. Εξάλλου ακόμα και εκείνη την εποχή ο κήπος του Προμπονά αποτελούσε το μοναδικό μεγάλο χώρο πρασίνου για τη Ριζούπολη και τα Άνω Πατήσια. http://astyries.files.wordpress.com/2014/03/sabbopoylos_prompona.jpg


sabbopoylos_prompona.jpg
Στην συνοικία της Ριζούπολης είχε αρχίσει τότε να δημιουργείται ένα ιδιαίτερο βιοτεχνικό προφίλ. Αφού προσπάθησε να καλύψει τις ανάγκες σε μικρό-βιοτεχνίες ενδυμάτων από τις οποίες είχε ήδη κορεστεί η γειτονική Νέα Ιωνία. Παρά τα μικρά και μεγάλα εριουργία που δημιουργήθηκαν ίσως η πιο φημισμένη, μη εργοστασιακή εγκατάσταση, ήταν αυτή της Columbia. Το εμβληματικό κτίριό της επί της Λεωφόρου Ιωνίας, έχει συνδεθεί με τις ηχογραφήσεις των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία και πιο ιστορικών ελληνικών δίσκων. Ο Κήπος Προμπονά εκείνα τα χρόνια ήταν ίσως η φυσική απόληξη του οικοπέδου της Columbia. Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η φωτογραφία του Διον. Σαββόπουλου το 1969 όπου λίγο μετά την ηχογράφηση του δίσκου «Στο περιβόλι του Τρελού» κάθεται με τον Γ. Κοντογεώργο στα παγκάκια του πάρκου Προμπονά.Μαζί με τις διάφορές βιομηχανίες στην γύρω περιοχή ήρθε και η «αγορά των λουλουδιών». Δίπλα στο δημοτικό φυτώριο στο κήπο Προμπονά που είχε σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της πόλης σε άνθη, φυτά και δέντρα ξεπετάχτηκαν σιγά – σιγά μικρά και μεγάλα καταστήματα που πουλούσαν σε χονδρική λουλούδια. Έμποροι έφερναν στην περιοχή τα λουλούδια αρχικά από την Ελλάδα και στη συνέχεια απʼ όλον τον κόσμο. Από τους εμπόρους στου Προμπονά τροφοδοτούνταν οι ανθοπώλες της πρωτεύουσας. Έτσι ο δρόμος της αγοράς των λουλουδιών ονομάστηκε και επίσημα «Οδός Ανθέων». Με το πέρασμα των χρόνων το εμπόριο οργανώθηκε καλύτερα. Σήμερα μια μεγάλη ανθαγορά που εμπορεύεται τα προϊόντα της σαν ένα «ανθισμένο» χρηματιστήριο!Οι τελευταίες παρεμβάσεις στον Κήπο Προμπονά έγιναν το 1973 όταν αναμορφώθηκε η πλατεία και η παιδική χαρά. Στα μέσα του `80 δημιουργήθηκαν και οι χώροι άθλησης με τα δυο μικρά γήπεδα καλαθοσφαίρισης. Η μεταφορά του δημοτικού φυτώριου σε μεγαλύτερο χώρο στου Γουδή ήταν ίσως η αρχή της παρακμής για την έκταση στου Προμπονά. Η τροποποίηση ωστόσο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην ευρύτερη περιοχή με μετατροπή από «βιομηχανικό πάρκο» σε «βιομηχανικό πάρκο προς εξυγίανση» ήταν το έναυσμα για να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι από το 2007 απαγορεύτηκαν στην συνοικία δίπλα στο Προμπονά οι εγκαταστάσεις όχλησης με αναγκαστική απομάκρυνση των ήδη υπαρχόντων. Η απόφαση του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε σαφή μνεία στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του πάρκου
cf80ceb1cf84ceaecf83ceb9ceb1-044.jpg
Προμπονά έτσι ώστε να δημιουργηθεί «λειτουργική συνάφεια με τις εγκαταστάσεις του γηπέδου του Απόλλωνα». Με θεσπισμένη παράλληλη μείωση του συντελεστή δόμησης με δυνατότητα αύξησής του μόνο αν δοθεί ως αντάλλαγμα έκταση που θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Η πρόταση ήθελε τότε την ενοποίηση του πάρκου Προμπονά με το εργοστάσιο της Columbia και την μετατροπή του σε ιστορικό μουσείο.Οι αναφορές στον Τύπο μετά τις πρώτες εξαγγελίες έκαναν λόγο για άνοιγμα της περιοχής σε επενδυτικά σχέδια. Εμφάνιζαν ακόμα και τον Ερυθρό Σταυρό να δρομολογεί μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης σε εκτάσεις που κατείχε δίπλα στο Προμπονά. Αυτές οι απόψεις και τα γραφόμενα φαίνεται πως «ξύπνησαν» το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής. Με τάχιστες διαδικασίες πραγματοποιείται μελέτη για δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής στη περιοχή Προμπονά. Το έργο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και εντάσσεσαι στο ΠΕΠ Αττικής. Οι εργασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2009 και ολοκληρώθηκαν σε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο. Τα 29 στρέμματα του άλσους Προμπονά μετατράπηκαν σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου που συνδυάζει αθλητικό, αισθητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ως οικολογικό πάρκο, για περίπατο, αθλοπαιδιές, και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στο ανακαινισμένο πάρκο Προμπονά φυτεύτηκαν 5.160 δέντρα με τα παλαιά παρτέρια του δημοτικού φυτωρίου να φιλοξενούν το καθένα ξεχωριστά φυτά και θάμνους. Διαχωρίστηκαν οι λειτουργικές εγκαταστάσεις, δημιουργήθηκαν βραχόκηποι και δυο σιντριβάνια. Εκσυγχρονίστηκε το κέντρο παιδική χαράς και δημιουργήθηκαν μικρά καθιστικά μέσα στους χώρους του πάρκου. Το οικολογικό πνεύμα συνδέθηκε με τα ειδικά φωτιστικά σώματα που προστέθηκαν και την αξιοποίηση παλαιάς γεώτρησης για πότισμα του κήπου.Μαζί με την μεγάλη ανάπλαση του πάρκου ξεκίνησαν και οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Κήπου Προμπονά. Το μικρό εξωκλήσι που λειτουργεί ακόμα μέσα στο κήπο συνορεύει με έναν ολοκαίνουργιο ναό σε ρυθμό βασιλικής. Η δαπάνη για την δημιουργία του νέου ναού του Αγίου Γεωργίου θα καλυφτεί από το Κληροδότημα Δ. Προμπονά, και ανέρχεται στα 1,5εκ. ευρώ. Το ίδιο κληροδότημα αμέσως μετά την μεταβίβαση του χώρου στο Δήμο Αθηναίων είχε τοποθετήσει στο πάρκο και την μαρμάρινη προτομή του Δημητρίου Προμπονά.Αξίζει να σημειώσουμε πως οι κάτοικοι είχαν αντιταχθεί στις προθέσεις του Δημάρχου Ν. Κακλαμάνη για ανάπλαση του Πάρκου. Διότι θεωρούσαν ότι είναι η αρχή για την «εμπορευματοποίηση της περιοχής». Με την δημιουργίας της νέας μεγάλης εκκλησίας να πραγματοποιείται για να αποτελέσει μελλοντικά το πάρκο έναν νέο τόπος για δεξιώσεις και τελετές μέσα στην Αθήνα. Αναμφίβολα όμως και παρά τις όποιες αντιδράσεις, το πάρκο Προσμπονά, είναι και σήμερα ένας από του πιο σημαντικούς χώρους πρασίνου για τα Πατήσια. Η κοντινή του απόσταση με τους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, τον κάνει ιδανικό τόπο για ποδηλατάδα ή για παιχνίδι από τα παιδιά της περιοχής.

 

 

 

 


πηγή:
http://astyries.com/2014/03/29/kipos_probona/
 
Μου "αρέσει" ο λόγος για το χτίσιμο της εκκλησίας. Όχι οι πνευματικές/θρησκευτικές ανάγκες των περιοίκων, αλλά " για να αποτελέσει μελλοντικά το πάρκο έναν νέο τόπος για δεξιώσεις και τελετές μέσα στην Αθήνα.". Αυτό της έλειπε της Αθήνας...
 
Θα μπορούσαν να διατεθούν και δυο δεκαρούλες για ένα χρήσιμο εργάκι στην άλλη εκκλησία, την εκκλησία του Αγ. Αντωνίου . H εκκλησία συνορεύει με το Β' Νεκροταφείο. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στη Λ.Ηρακλείου, ακριβώς απέναντι από την πόρτα του Νεκροταφείου.

Αποτέλεσμα; κάθε φορά που γίνεται εξόδιος ακολουθία για κηδεία του Νεκροταφείου (γιατί εκεί γίνεται),τελειώνοντας, βγαίνουν δυο στεφανατζήδες στη Λεωφόρο,σταματάνε την κυκλοφορία,και περνάει όλη η πομπή να πάει απέναντι...Και φυσικά "στα βιαστικά".'οπως επιβάλλουν οι συνθήκες.

Το πρόβλημα θα λυνόταν με κάποια μελετημένη πεζογέφυρα,όσον αφορά κλίσεις, ράμπες κλπ., ακόμα και με κάποια "προκάλυψη" του καταστρώματός της, αν θεωρήσει κανείς αντιαισθητικό το θέαμα να περνάει πάνω από το κεφάλι σου μια κηδεία.

Αυτό που γίνεται τώρα είναι απείρως χειρότερο...Έτσι κι αλλιώς, από άχρηστες πεζογέφυρες, ήδη γέμισε η Αθήνα, κι ακόμα γεμίζει (βλ. Σταυρός Αγ.Παρασκευής)
 
Εξαιρετικό το άρθρο για το πάρκο. Πηγαίνω τόσα χρόνια στην Προμπονά (παρκάρω εκεί), βλέπω τα λουλουδάδικα, βλέπω την κολούμπια, το γήπεδο, αλλά το πάρκο δεν το έχω παρατηρήσει ποτέ! :o

ΦΖΠ1 είπε:
Αυτό που γίνεται τώρα είναι απείρως χειρότερο...Έτσι κι αλλιώς, από άχρηστες πεζογέφυρες, ήδη γέμισε η Αθήνα, κι ακόμα γεμίζει (βλ. Σταυρός Αγ.Παρασκευής)
Σε ποιο σημείο την φτιάχνουν;; Περνάω από εκεί πολύ συχνά και δεν το έχω προσέξει..

Είμαι ο ορισμός του παρατηρητικού πολίτη.
rofl.gif
 
PT8 είπε:
Εξαιρετικό το άρθρο για το πάρκο. Πηγαίνω τόσα χρόνια στην Προμπονά (παρκάρω εκεί), βλέπω τα λουλουδάδικα, βλέπω την κολούμπια, το γήπεδο, αλλά το πάρκο δεν το έχω παρατηρήσει ποτέ! :o
Tα λουλουδάδικα είναι πριν το πάρκο επί της Ανθέων, αλλά υπάρχουν μερικά και σε τριγύρω δρόμους. Μετά το γήπεδο είναι το πάρκο. Μου κάνει εντύπωση που λες ότι δεν το έχεις δει. Μάλιστα παλιά λίγο πριν τα γήπεδα μπάσκετ, υπήρχε και μια καφετέρια μέσα στο πράσινο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα.
 
Ίσως επειδή πηγαίνω πάντα βράδυ εκεί περά. Μέρα δεν έχω πάει ποτέ, άσε που σκιάζομαι εκεί με τα παρκαρισμένα φορτηγά (έξω από το γήπεδο) κ περνάω πάντα πολύ γρήγορα.

Πάντα παρκάρω επί της Προμπονά κ εκεί βλέπω τα λουλουδικα να ξεφορτώνουν.
 
PT8 είπε:
Εξαιρετικό το άρθρο για το πάρκο. Πηγαίνω τόσα χρόνια στην Προμπονά (παρκάρω εκεί), βλέπω τα λουλουδάδικα, βλέπω την κολούμπια, το γήπεδο, αλλά το πάρκο δεν το έχω παρατηρήσει ποτέ! :o
Σε ποιο σημείο την φτιάχνουν;; Περνάω από εκεί πολύ συχνά και δεν το έχω προσέξει..

Είμαι ο ορισμός του παρατηρητικού πολίτη.
rofl.gif
Όχι, αυτό ακριβώς έθιξα. Ότι τέτοια πεζογέφυρα δεν υπάρχει, και μάλλον δεν πρόκειται να τη φτιάξουν ποτέ, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει, από χρόνια...

Επίσης η οδός Ανθέων είναι πολύ αγαπητή στον κόσμο της διακόσμησης,γιατί υπάρχουν καταπληκτικές αποθήκες χονδρικής σε διακοσμητικά υλικά.
 
Πίσω
Μπλουζα