Η Παλιά Αθήνα

Μπορεις να διαλεξεις μερικες φωτοζ σε ενα νεο thread και να ακολουθησει κουβεντα με τα μελη ωστε να βρουμε της θεσης ληψης καθεμιας. Μετα οσοι θελουμε, παιρνουμε τις φωτογραφικες μηχανες μας και εξορμουμε.
 
ωραία ιδέα Wally !! Φτιάξε ένα τοπικ και ανέλαβε συντονιστής. Ο πρώτος εθελοντής είναι εδώ.
 
Wally είπε:
Μπορεις να διαλεξεις μερικες φωτοζ σε ενα νεο thread και να ακολουθησει κουβεντα με τα μελη ωστε να βρουμε της θεσης ληψης καθεμιας. Μετα οσοι θελουμε, παιρνουμε τις φωτογραφικες μηχανες μας και εξορμουμε.
OK, θα διαλέξω φωτογραφίες που να είναι "εύκολες" στη λήψη τους.
 
Λοιπόν, μερικές φωτογραφίες από παλιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αντιπαράθεση με το σήμερα...

Athens from Lycabettus July 1980.jpg

Άποψη από Λυκαβηττό, προς Χίλτον. Η συγκεκριμένη είναι από το 1980.

Athens Syntagma & Hotels 50s.jpg

Σύνταγμα από το προαύλιο της Βουλής προς Μ. Βρετανία. Η φωτό είναι από το 1ο μισό της δεκαετίας του '50.

Προβολή συνημμένου 104011

Σύνταγμα, στο ύψος της οδού Μητροπόλεως. Η φωτογραφία είναι του 1974. Οι διαφορές σε αρκετές περιπτώσεις, από ένα χρονικό σημείο και μετά κρύβονται στις λεπτομέρειες.

Athens Omonoia 1992 by Graham Elgin.jpg

Ομόνοια 1992. Εδώ υπάρχουν πολλές διαφορές σε σχέση με το σήμερα. Για στίγμα να πω ότι το κτίριο στο δεξί άκρο είναι αυτό του Χόντου (Hondos Center).

Syntagma 1974 gn.jpg

Vas. Sofias Vouli 1971.jpg
 
Στην πρώτη φωτογραφία, είναι τόσο "άχτιστη" η Πανεπιστημιούπολη, που φαίνονται οι προβολείς κάποιου γηπέδου !
 
Αν και έμενα κοντά εκεί, με μπερδεύει η φωτογραφία γιατί δεν μπορώ να δω το κτήριο της εστίας στην Παν/πολη να προσανατολιστώ. Ντροπή μου κι όλας, αλλά δεν θυμάμαι καν πότε εφυγε το γήπεδο του Ηλυσιακού κι έγινε κολυμβητήριο. Και να σκεφτείτε ότι όχι μόνο έμενα δυο τετράγωνα απο εκεί αλλά πήγαινα συχνά στην Πανεπιστημιούπολη για βόλτα, αλλά δεν θυμάμαι καθόλου αυτούς τους προβολείς. Πάντως υπήρχαν ήδη αρκετά κτήρια, θυμάμαι τη Θεολογική, την Μαθηματικη, εκείνο το περίεργο τούννελ, και κάποια γήπεδα τένις. Αλλά άγρια ερημιά... το 1978 που πήρα δίπλωμα οδήγησης πήγαινα με το οικογενειακό όχημα στις ακατοίκητες περιοχες της Παν/πολης για εξάσκηση ώσπου να αποκτήσω θάρρος για εξόρμηση σε κατοικημένα μέρη κι όποιον πάρει ο Χάρος.
 
Στην wiki λέει ''Το πρώτο του γήπεδο, όπου αγωνίστηκε έως και το 1951, βρισκόταν ανατολικά του ποταμού μεταξύ των οδών Αλκμάνος, Ποταμιάνου και Αντιμάχου, δίπλα στο σημείο που αργότερα ανεγέρθηκε το ξενοδοχείο Χόλιντεϊ Ινν (πλέον Κράουν Πλάζα).[5] ''

και αρκετές λεπτομέρειες
 
Εγώ εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι είμαστε στην Ούλοφ Πάλμε, στο σημείο που έχει παρκάκι και από την άλλη μεριά, έχει χτιστεί μόνο η πρόσοψη (τα μπροστινά κτήρια) της Πανεπιστημιούπολης, κι από πίσω υπάρχει κάποιο γήπεδο με προβολείς.

Και φυσικά, όλα τα παραπάνω (μέχρι Κατεχάκη) άχτιστα.
 
Αυτό το γήπεδο δείχνει να είναι εντός της Πανεπιστημιούπολης ή κάπου κοντά. Σήμερα, στην Ούλοφ και απέναντι από το παρκάκι βλέπουμε τις εστίες μόνο. Γενικά η λήψη είναι αρκετά μακρινή για να βγάλουμε συμπέρασμα.

Άμα δεν το ξέρει ο ελέφαντας, δεν το ξέρει κανείς :p
 
Όχι, δεν μιλάω για το πρώτο γήπεδο του Ηλυσιακού. Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε ακόμη παλιότερο. Λέω αυτό με το οποίο συνυπήρχα :) Ήταν επί της Οδού Ταξίλου (δρόμος που δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ήταν Ταξίλου ή Ταξίλης, άλλες πινακίδες είχαν τη μία γραφή άλλες την άλλη), η οποία είναι χοντρικά κάθετος στην Πάλμε και είναι το όριο μεταξύ της χτισμένης περιοχής των Άνω Ιλισίων και του άλσους της Πανεπιστημιούπολης που όσο πέρναγε ο καιρός γινόταν όλο και λιγότερο άλσος και όλο και περισσότερο Πανεπιστημιούπολη. Αλλά το γήπεδο ήταν από τη μεριά του άλσους, δηλαδή πίσω από την εστία και δεν το έβλεπες από την Ούλοφ Πάλμε (τότε Ισσού, διότι πρόκειται για περιοχή με Περσικά/Μεγαλεξανδρινά ονόματα δρόμων), ήταν κρυμμένο από τα δέντρα. Έγινε κολυμβητήριο ή στα τέλη των 70'ς ή αρχές των 80'ς. Ακόμη είναι, δηλαδή. Θα μου πείτε, Κουπονιώτης τρίτης γενιάς και δεν ξέρεις αυτά τα στοιχειώδη όπως πότε έφυγε από εκεί το γήπεδο? Μα δεν πάτησα ποτέ σ' αυτό, ούτε ασχολιόμουν με την τύχη της ομάδας, οπότε ό,τι και να ήταν εκεί λίγο με ενδιέφερε.

Πάντως τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον είχε προβολείς το γήπεδο, οπότε λογικά ήταν αυτό, παρόλο που μου παραφαίνονται ψηλές οι κολώνες τους.

Στο Google Maps βλέπω ότι τώρα μέσα στο άλσος, πίσω από το κολυμβητήριο, υπάρχει ένα στάδιο, αλλά αυτό είναι πιο καινούργιο κατασκεύασμα.

Ξανακοιτώντας τη φωτογραφία, βλέπω πως λείπει ο Πύργος των Αθηνών. Φανταζόμουνα ότι αν από τον Άγιο Γεώργιο βγάλεις φωτό που να δείχνει την Αμερικανική Πρεσβεία θα έπιανε και τον Πύργο μέσα, αλλά τελικά είναι μόλις έξω από τα όρια της φωτογραφίας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Athens to Olympeiion Vintage.jpg

Bουκολική άποψη της Αθήνας, με το... αμνοερίφιο σε πρώτο πλάνο!!!

(αρχείο prisma)
 
Τέλεια και όλα στη θέση τους. Πρέπει να είναι πριν το '20 έτσι;
 
Athens Panepistimiou Ofthalmiatreio c. 1904 -.jpg

Το Οφθαλμιατρείο Αθηνών επί της Πανεπιστημίου, γύρω στο 1904.




Athens Vas. Amalias Ave. c. 1900 -.jpg

Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, γύρω στο 1900.




(αρχείο prisma)
 
Athens Patision Acropol Hotel.jpg

Oδός Πατησίων. Το ξενοδοχείο Acropole Palace κατασκευασμένο μεταξύ 1926-1928, έργο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση (1894-1966).

Προβολή συνημμένου 104609

Λεωφόρος Βασ. Σοφίας & Λεωφ. Μεσογείων, Αμπελόκηποι, τη δεκαετία του '60. Η βίλα Μαργαρίτα (1900-1970) ιδιοκτησίας Ευστάθιου Λάμψα, με τελευταία ιδιοκτήτρια τη Σοφία Δοξιάδη. Το "Μαργαρίτα" προέρχεται από το όνομα της θετής κόρης του ζεύγους Ευστάθιου & Παλμύρας Λάμψα.

Marousi Train Station under construction 1954.jpg

Ο σταθμός του "ηλεκτρικού" στο Μαρούσι κατά τη φάση κατασκευής του, το 1954. Εγκαινιάστηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 1957, όταν μετά τον πόλεμο έγινε δυνατή η επέκταση του δικτύου στα βόρεια.

(αρχείο prisma)

Villa Margarita.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Φιλε prisma θα ηταν isvw καλη ιδεα να συγκεντρωναμε καποιες "ευκολες" (οσο αφορα την ευρεση του σημειου ληψης) φωτογραφιες και να πηγαιναμε καποιοι εθελοντες να φωτογραφιζαμε τη σημερινη κατασταση.
Σε ενα νεο thread η αντιπαραβολη παλιαων και νεων "σκηνικων" νομιζω θα ειναι ενδιαφερουσα...
Εξαιρετική ιδέα, το είχαμε συζητήσει πριν λίγα χρόνια σε μια σελίδα για την Παλιά Αθήνα στο facebook και είχε πέσει η ιδέα να πηγαίναμε σε ορισμένα κτίρια που αντικατέστησαν κάποια αξιόλογα παλιά και να κολλούσαμε τη φωτογραφία των παλιών κτιρίων στην είσοδο για να μάθουν οι κάτοικοι κάτι για την ιστορία της περιοχής τους.

Αυτό το είδε κανείς;

http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10037220
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Oδός Πανεπιστημίου, αρχές δεκαετία '50.


Athens Panepistimiou 1950s.jpg

Γλυφάδα δεκαετία '70. Στο βάθος ο ναός Κωνσταντίνου και Ελένης (γιόρταζαν χτες) που αποπερατώθηκε το 1940.


Athens Glyfada Center 1970s.jpg

Ο Πειραιάς τη νύχτα, τη δεκαετία '70, με το φωτισμένο Δημοτικό Θέατρο.


Pireus Municipal Theater at Night 70s.jpg

(αρχείο prisma)
 
Bill αν έμενες Ρώμη θα δούλευες υπερωρία στην φωτογραφία :p Αν υπάρχει υλικό βάλε και από ΝΠ ευρύτερες περιοχές.

:please:
 
Πίσω
Μπλουζα