Η Παλιά Αθήνα

Πράγμα που εξηγεί και τις πολύ ταλαιπωρημένες όψεις τών κτηρίων. Αλλά μου φαίνεται απίστευτο ότι αυτή είναι Αθηναϊκή περιοχή. Η Εθνική τράπεζα μου θυμίζει υποκατάστημα μεγάλης επαρχιακής πόλης. Αν και κάνει κατάχρηση Ιωνικών κιόνων, κοτζάμ Κεντρικό και έχει δύο πάνω από την είσοδο της Πλατείας Κοτζιά.

Αναγνωρίζει κανείς την εκκλησία? Από εκεί θα μπορούσαμε να βρούμε την περιοχή.
 
είναι όπως το περιγράφει ο Τσίφορος στα παιδιά της πιάτσας, οι ελαιοχρωματιστές περιμένουν για το μεροκάματο! εδώ το αντίστοιχο είναι η Χανιόπορτα, όπου ξένοι εργάτες, κυρίως Αλβανοί, περιμένουν να τους πάρει κανείς για μεροκάματο! πολλοί παίζουν εννιάρα ζωγραφίζοντας το ταμπλώ πάνω στο τσιμέντο με μικρά χαλίκια!
 
Κάτι μου λέει ότι πρόκειται για την Κέρκυρα και όχι για την Αθήνα. Το ψηλό κτήριο δεξιά και οι πύργοι των εκκλησιώνε μου κάνουν για Κέρκυρα. Είμαι σχεδόν σίγουρος.
Καλά είπα εγώ ότι θυμίζει μεγάλη επαρχιακή πόλη.

Πέτυχες διάνα, φίλτατε. Γκουγκλάρισα εκκλησίες στην Κέρκυρα, κι αυτή η εκκλησία είναι ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Θεοδώρας. Οπότε πήγα Google Maps, βρήκα την πλατεία μπροστά, πήγα street view και ιδού

1617306248684.png
Η Εθνική Τράπεζα έχει περάσει από 40 κύματα. Αν και ανακαινισμένη μετά τη φωτό του 1920?/1940?, ξαναπαρατήθηκε (μέχρι θάμνους είδα να ξεφυτρώνουν από τη σκεπή) και έχει ταμπέλα που λέει
1617306706249.png

Απορία: Ο Francois Xavier Donzelot ήταν κατοχικός κυβερνήτης της Κέρκυρας επί Ναπολέοντος. Από πού κι ως που τον έχουν τιμήσει δίνοντας το όνομά του σε τέτοιο κεντρικό δρόμο?
 
Η φωτό είναι από το Δημαρχείο Αθήνας από την πίσω μεριά του στην οδό Κλεισθένους νομίζω.
Θα έλεγα ότι είναι στη συμβολή Αθηνάς και Κρατίνου, πλευρικά δηλαδή.
 
Πω πω μπλε ουρανόοοος! Και ούτε μια κεραία στον Υμηττό.

Η Πανεπιστημιούπολη άχτιστη ακόμη (μόνο η φοιτητική εστία υπάρχει), δίπλα ήταν ακόμη το γήπεδο του Ηλυσιακού, και η περιοχή του Caravel ακόμη άδεια όπως και τα ορεινά. Και η Εθνική Πινακοθήκη ήταν ένα μικρό μίζερο κτηριάκι, δεν υπήρχε ακόμη η πίσω πτέρυγα. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω τι είναι είναι αυτή η ξαπλωτή άσπρη ανεμόσκαλα μπροστά της. Φράχτης, λογικά, αλλά δεν τον θυμάμαι καθόλου.

Αλλά μια άλλη μεγάλη διαφορά μόλις φαίνεται αν προσέξουμε πόσο κεραμιδί υπάρχει στην Καισαριανή: Πολλές μονοκατοικίες δεν είχαν δοθεί ακόμη για αντιπαροχή. Τα Άνω Ιλίσια είχαν κάποιες πολυκατοικίες που κρύβουν τα (πολύ περισσότερα) χαμηλά σπίτια. Όμως όλοι οι συγγενείς και φίλοι της μητέρας μου (γέννημα θρέμμα Κουπονιώτισσας) τους οποίους επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο έμεναν ακόμη σε μονοκατοικίες ή το πολύ διώροφα αν είχαν κάτω μαγαζί όπως ο φούρνος της γειτονιάς. Το ρέμα της περιοχής ήταν ακόμη αμπάζωτο (τώρα πρέπει να είναι η τεθλασμένη γραμμή της οδού Σιδώνος). Και η Γρηγορίου Αυξεντίου ήταν ο μοναδικός οδικός άξονας της περιοχής (οι ντόπιοι την αποκαλούσαν απλώς "η λεωφόρος").
 
Πίσω
Μπλουζα