Η Παλιά Αθήνα

Επειδή δεν γνωρίζω αυτή την λεπτομέρεια, υπήρχε έλλειψη καυσίμων;
Για κάποιο διάστημα ναι, υπήρξε. Οι Έλληνες εφοπλιστές της εποχής βρήκαν άκρη, αγοράζοντας μεγαλύτερα τάνκερς και καλύπτοντα έτσι την ζημιά.
 
Πω πω πολλά περίπτερα που υπήρχαν! Από αυτά που βλέπουμε στη φωτό μόνο ένα μοιάζει να έχει επιβιώσει, αυτο που γράφει Kposs. Κι από κτήρια η γυαλιστερή πολυκατοικία στη γωνία με Καποδιστρίου, που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση αν σκεφτεί κανείς ότι είναι πιο σεβάσμιας ηλικίας κι από μένα. Άλλωστε το οπτικό παιχνίδι με τα μπαλκόνια και τα παράθυρα δείχνει ότι δεν ήταν ένα από τα βαρετά τσιμεντένια κουτιά που γέμισαν την Αθήνα λίγα χρόνια μετά αλλά ήταν επιμελημένη στο σχεδιασμό και επομένως λογικά και στην κατασκευή.

1618065418250.png
 
Στην φωτογραφία υπάρχει τόσο λίγη βλάστηση, που δυσκολεύτηκα να προσανατολιστώ!
Κι εγώ. Γνώρισα την Αγία Φωτεινή Ιλισσού, και η περιοχή μου ήταν πολύ γνωστή γενικά (πράγμα δικαιολογημένο αφού συχνά-πυκνά τόοοτε περνούσα από εκεί πηγαίνοντας για Βουλιαγμένης), αλλά με μπερδεύουν οι δρόμοι. Η "Αρδηττού" είναι σε δύο επίπεδα όπως πρέπει, αλλά κατα τ' άλλα είναι πολύ διαφορετική τώρα, και η διασταύρωση με την "Αθανασίου Διάκου" είναι πολύ κοντά. Μάλλον θα φταίει η γωνία λήψης, γιατί η πολυγωνική πολυκατοικία δίπλα ακριβώς στο καμπαναριό υπάρχει ακόμη, πράγμα που μου επιβεβαίωσε ότι δεν με γέλασε η μνήμη μου.
 
Πιστεύω ότι είναι 60s. Αφενός φαίνεται από τα αυτοκίνητα, αφετέρου η αμερικανική πρεσβεία υπάρχει στην φωτό οπότε είμαστε ήδη μετά το '61. Η πολυκατοικία που αναμένεται αργότερα να καλύψει το κενό στις γωνίες Βεντήρη - Βασιλίσσης Σοφίας - Χατζηγιάννη Μέξη είναι μια τυπική πολυκατοικία των '70s (τα μπαλκόνια με τζάμι ήταν πολύ της μόδας τότε, μένω σε μια τέτοια). Την όλη σκέψη μου ενισχύει η διαφήμιση της TWA η οποία στα μέσα της δεκαετίας του 60 είχε προχωρήσει σε μια συμφωνία ώστε να αγοράσει την αλυσίδα των Hilton και να υπάρχει μια αποκλειστική συνεργασία μεταξύ τους. Η διαφήμιση μπήκε σε κατάλληλο σημείο, σε κτήριο ακριβώς πίσω από το ξενοδοχείο.

Βεντήρη και Βασ. Σοφίας.png
 
Με τόσες πολλές φωτό βγάζω δύο συμπεράσματα:
1. Παλιά δεν ήταν απαραίτητα όμορφες οι πόλεις. Ελάχιστο πράσινο και υπερβολικά πολλά καλώδια.
2. Με τόσες επιγραφές η νυχτερινή κεντρική Αθήνα θα πρέπει να ήταν πολύ φανταχτερή και όμορφη. Η Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του 1980 ήταν απ'οσο θυμάμαι.
 
Πίσω
Μπλουζα