Η έμπνευση της Μιζούκι: Πώς γεννήθηκε η Κάντυ

metsgr

RetroActive
Joined
1 Οκτ 2008
Μηνύματα
518
Αντιδράσεις
9
Όποιος έχει διαβάσει ξένη παιδική λογοτεχνία τέλους 19ου – αρχές 20ου αιώνα που απευθύνεται κυρίως σε νεαρά κορίτσια, ίσως έχει διαπιστώσει ότι η υπόθεση ή οι ήρωες κάτι του θυμίζουν... από την ιστορία της Κάντυ! Άραγε είναι τυχαίο;

 


Στην ιστοσελίδα www.candy-blanca.com (ισπανόφωνη ιστοσελίδα αφιερωμένη στην Κάντυ) αναφέρεται ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο «Η έμπνευση της Μιζούκι», όπου η συγγραφέας Patricia AD ισχυρίζεται ότι η ίδια η Μιζούκι στην ιστοσελίδα της (www.k-nagi.com) αναφέρει κάποια βιβλία που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την ιστορία της Κάντυ. Επειδή η συγκεκριμένη ιστοσελίδα της Μιζούκι δεν είναι πλέον διαθέσιμη, δεν μπόρεσα να το πιστοποιήσω (όχι ότι ξέρω ιαπωνικά, δηλαδή, αλλά κάτι θα γινόταν), στηρίζομαι σε όσα αναφέρει η Patricia AD, η οποία διαθέτει αυτές τις πληροφορίες από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα της Μιζούκι.

 


Σύμφωνα με αυτές, η Μιζούκι εμπνεύστηκε την ιστορία της Κάντυ από κάποια βιβλία που αναφέρονται παρακάτω. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αναφερόμενα βιβλία είναι όλα της περιόδου 1870-1920, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, που απευθύνονταν σε νεαρά κορίτσια. Καθόλου περίεργο, κατά τη γνώμη μου, αν σκεφτεί κανείς ότι η εποχή που έγραψε η Μιζούκι την Κάντυ – ήταν περίπου 25 χρονών όταν εκδόθηκε το μάνγκα και υποτίθεται ότι η ιστορία προϋπήρχε ως μη δημοσιευμένη νουβέλα- πρέπει να ήταν μετά την εφηβεία...

 


Παρακάτω αναφέρονται τα βιβλία που έχει δώσει η Μιζούκι, με μια μικρή περίληψη της ιστορίας, στηριζόμενη στη Wikipediaγια όσα βιβλία δεν έχω διαβάσει η ίδια. Τα κοινά στοιχεία με την ιστορία της Κάντυ, μπορεί να τα κρίνει ο καθένας...

 




 


1.Pollyanna (1913) -Eleanor Hodgman Porter

 


Η Πολυάννα είναι ένα ορφανό κορίτσι που πηγαίνει να ζήσει με την πλούσια και αυστηρή θεία της Πόλυ. Χαρούμενη και αισιόδοξη, βλέπει πάντα τα θετικά στοιχεία σε κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζει. Μια στάση ζωής που την αποκαλεί «το παιχνίδι της χαράς» και την έχει αποκτήσει από τον πατέρα της. Αυτή η αισόδοξη στάση τη βοηθά να αντέξει και τις τιμωρίες της θείας της.

 


Η μικρή Πολυάννα με τη ζωντάνια της και την ειλικρίνειά της καταφέρνει να περάσει μηνύματα αισιοδοξίας στους ανθρώπους γύρω της στη μικρή πόλη στην οποία ζει. Στόχος της είναι να τους μάθει κι εκείνους το παιχνίδι της χαράς. Τελικά όλοι στη μικρή πόλη αλλάζουν και γίνονται πιο χαρούμενοι, ενώ δε μένει ανεπηρέαστη ούτε η αυστηρή θεία της.

 


Όμως τα χτυπήματα της μοίρας αποδεικνύονται σκληρά για την Πολυάννα. Ένα αυτοκίνητο χτυπά το μικρό κορίτσι και δεν μπορεί πλέον να περπατήσει. Έρχεται λοιπόν η στιγμή να φανεί αν το παιχνίδι της χαράς μπορεί να τη βοηθήσει να δει θετικά τη ζωή...

 


(Όποιος θέλει να διαβάσει το βιβλίο ας μη διαβάσει τη συνέχεια)

 




Η Πολυάννα πιστεύει ότι δε θα ξαναπερπατήσει και χάνει την εμπιστοσύνη της στο παιχνίδι της χαράς. Όμως οι άνθρωποι γύρω της δε θα την αφήσουν να παραιτηθεί, θα τη βοηθήσουν να πιστέψει ξανά σε αυτό και τελικά να μπορέσει να σταθεί ξανά όρθια.
 


Το βιβλίο υπάρχει εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/1450

 

 





2. Anne of Green Gables (1908) - Lucy Maud Montgomery


Anne of Avonlea (1909)


Anne of the Island (1915)





Η Μαρίλα και ο Μάθιου Κάθμπερτ (Marilla and Matthew Cuthbert) είναι δύοα δέρφια που ζουν στο Γκρην Γκέημπλς (Green Gables), ένα αγρόκτημα στη μικρή πόλη της Αβονλέα (Avonlea), στο νησί Πρινς Έντουαρντ (Prince Edward). Ανύπανδροι και οι δύο, θέλοντας να έχουν κάποια βοήθεια στο αγρόκτημά τους, αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα ήσυχο αγόρι από ένα ορφανοτροφείο. Το αγόρι που υιοθετούν αποδεικνύεται τελικά –λόγω κάποιας παρεξήγησης- ότι είναι ... η Άννα Σίρλεϋ (Anne Shirley), ένα ζωηρό κοκκινομάλλικο κορίτσι με πρόσωπο γεμάτο φακίδες, αλλά και με απεριόριστη φαντασία!

 


Τα παιδικά χρόνια της Άννας χαρακτηρίζονται από τις ανεξάντλητες περιπέτειες με την παρέα της και την έχθρα που αναπτύσσεται με τον Γκίλμπερτ Μπλάηθ (Gilbert Blythe), που συνεχώς την πειράζει για τα κόκκινα μαλλιά της. Ο ανταγωνισμός τους δεν περιορίζεται μόνο στο παιχνίδι, αλλά επεκτείνεται και στο σχολείο, όπου και οι δύο είναι άριστοι. Αργότερα θα βρεθούν πάλι μαζί στη Βασιλική Ακαδημία (Queen's Academy) όπου αποκτούν άδεια διδασκάλου, ενώ τελικά διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν είναι εχθροί, αλλά μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα φιλική σχέση.

 


Στα δεκαέξι της χρόνια η Άννα αναλαμβάνει να διδάξει στο σχολείο της Αβονλέα, θέση από την οποία παραιτείται ο Γκίλμπερτ για χάρη της, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη φιλία του. Δύο χρόνια αργότερα η Άννα θα πάει στο κολέγιο Ρέντμοντ (Redmond College). Εκεί ξανασυναντά τον Γκίλμπερτ, ο οποίος της κάνει πρόταση γάμου. Η Άννα την απορρίπτει λέγοντας ότι τον βλέπει μόνο ως φίλο και δεν πρόκειται ποτέ να τον δει διαφορετικά.

 


Στο κολέγιο η Άννα συναντά το γοητευτικό Ρόυ Γκάρντνερ, που αντιπροσωπεύει όλα όσα η ζωηρή της φαντασία επιβάλλει για μια ρομαντική αγάπη. Φλερτάρει με τον πρίγκηπα των ονείρων της για δύο χρόνια, όταν εκείνος της προτείνει να παντρευτούν. Μια ρομαντική πρόταση γάμου, όπως ακριβώς η Άννα τη φανταζόταν πάντα...

 




Όμως ακριβώς εκείνη τη στιγμή η Άννα διαπιστώνει ότι δεν αγαπά το Ρόυ όσο νόμιζε μέχρι τότε. Προς μεγάλη απογοήτευσή του, η Άννα αρνείται την πρότασή του.


Όταν επιστρέφει στο Γκρην Γκέημπλς, μαθαίνει ότι ο Γκίλμπερτ είναι ετοιμοθάνατος. Σοκαρισμένη από τα νέα, συνειδητοποιεί ότι τον αγαπά τόσο πολύ, ώστε δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτόν. Ο Γκίλμπερτ αναρρώνει και της ξανακάνει πρόταση γάμου, την οποία αυτή τη φορά η Άννα φυσικά δέχεται.
 


Τα βιβλία υπάρχουν εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/45


http://www.gutenberg.org/etext/47


http://www.gutenberg.org/etext/51

 

 

 


3. Eight Cousins, or The Aunt-Hill (1875) - Louisa May Alcott


Rose in Bloom: A Sequel to Eight Cousins (1876)


 

 


Η Ρόουζ Κάμπελ είναι ένα φιλάσθενο και μοναχικό κορίτσι, που στα 13 της έχασε τον πατέρα της, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν πολύ μικρή, και πηγαίνει να ζήσει με τις ανύπαντρες θείες της στη Βοστόνη. Η οικογένεια Κάμπελ είναι μια αριστοκρατική οικογένεια σκοτσέζικης καταγωγής (σας θυμίζει κάτι; ). Αποτελείται από πολλά μέλη, και η Ρόουζ, που μέχρι τότε δε γνώριζε κανένα από αυτά, βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα σε πολλούς θείους και θείες, καθώς και επτά ξαδέρφια, όλα αγόρια, ενώ εκείνη είναι το μοναδικό κορίτσι στην οικογένεια.

 

 


Την ανατροφή της αναλαμβάνει ο θείος της, ο γιατρός Άλεκ, που έχει πολύ προοδευτικές ιδέες σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Δεν εγκρίνει τα γυναικεία πρότυπα της εποχής και παροτρύνει την ανιψιά του να γίνει ανεξάρτητη και να αναλάβει αργότερα μόνη της την περιουσία της, χρησιμοποιώντας την για το κοινό καλό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ρόουζ γίνεται πιο χαρούμενη και υγιής. Όντας στην αρχή της εφηβείας της, καλείται να προσδιορίσει το ρόλο της ως γυναίκα, αντλώντας πρότυπα από το περιβάλλον των θείων της, και ενώ μεγαλώνει ανάμεσα σε αγόρια, με τα οποία παρά τις αρχικές φοβίες της αναπτύσσει άριστες σχέσεις. Με τον «αρχηγό» Άρτσι, που αποτελεί το «μεγαλύτερο αδερφό» της Ρόουζ, τον «ωραίο» αλλά και κακομαθημένο Τσάρλυ, το «βιβλιοφάγο» και αφηρημένο Μακ, τον «κομψευόμενο» (δανδή) Στηβ, τους μικρότερους και σκανδαλιάρηδες Γουίλλιαμ και Τζωρτζ και το γλυκό εξάχρονο Τζέιμι…

 


Όταν η Ρόουζ φτάνει στα 16 της, ο ξάδερφός της ο Τσάρλυ την ερωτεύεται και αρχίζει να την φλερτάρει. Ο Τσάρλυ είναι ο «γόης», ο πιο ωραίος και ταλαντούχος της οικογένειας, αλλά είναι πολύ κακομαθημένος. Η Ρόουζ γοητεύεται από τον ξάδερφό της, αλλά οι κακές του συνήθειες την απομακρύνουν συνεχώς από αυτόν. Προσπαθεί να τον αλλάξει με τη βοήθεια του θείου της…

 




…χωρίς όμως αποτέλεσμα, προς απογοήτευση του νεαρού που θέλει να κερδίσει την καρδιά της. Ο Τσάρλυ δυστυχώς σκοτώνεται σε ένα ατύχημα (με άλογο!).

 


Η Ρόουζ αργότερα θα βρεθεί πολύ κοντά στον ξάδερφό της το Μακ και θα ανακαλύψει ότι είναι ερωτευμένος μαζί της. Στην αρχή τον αρνείται, αλλά τελικά διαπιστώνει ότι αυτός είναι που την ενδιαφέρει περισσότερο και ο Μακ κερδίζει την καρδιά της.

 


 

 


Τα βιβλία υπάρχουν εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/2726


http://www.gutenberg.org/etext/2804

 

 

 

 


4. Daddy Long-Legs (1912) - Jean Webster

 

 


Η Τζερούσα Άμποτ (Jerusha Abbott) είναι ένα δεκαοκτάχρονο ορφανό κορίτσι που έχει μεγαλώσει στο αυστηρό περιβάλλον του ορφανοτροφείου Τζον Γκρηρ (John Grier Home), το οποίο στηρίζει την ύπαρξή του κυρίως στις δωρεές πλουσίων ευεργετών.

 

 


Μια μέρα, μετά την καθιερωμένη μηνιαία επίσκεψη των ευεργετών, η διευθύντρια του ιδρύματος ενημερώνει την Τζερούσα πως ένας από αυτούς, επηρεασμένος από μια εργασία της στο σχολείο (καθόλου κολακευτική για εκείνους!), έδειξε ενδιαφέρον για τη συνέχιση της εκπαίδευσής της σε ένα κολέγιο. Αυτός θα αναλάβει τα έξοδά της για τέσσερα χρόνια και εκείνη θα εκπαιδευτεί να γίνει συγγραφέας. Η μόνη υποχρέωσή της θα είναι να γράφει κάθε μήνα ένα γράμμα, όπου θα αναφέρει την πρόοδό της, στον ευεργέτη της, τον οποίο θα αποκαλεί κ. Τζον Σμιθ (John Smith) και δε θα μάθει ποτέ την αληθινή του ταυτότητα. Η Τζερούσα βλέπει τη σκιά του ευεργέτη της, καθώς εκείνος φεύγει, και το μόνο που μπορεί να διακρίνει είναι ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ψηλό άνδρα, γι' αυτό και τον αποκαλεί πλέον Daddy Long-Legs*.

 

 


Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή της ηρωίδας στο κολέγιο θηλέων, όπως αυτή απεικονίζεται στα γράμματα που στέλνει στον ευεργέτη της. Ο τελευταίος θα αποκτήσει τη μορφή της οικογένειας που η Τζερούσα δεν είχε ποτέ και θα γίνει το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της. Η ηρωίδα, νιώθοντας αρχικά αποστροφή για το ορφανοτροφείο, αρνείται ό,τι έχει σχέση με αυτό. Αλλάζει το όνομά της σε Τζούντυ (Judy) και προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο στη μόρφωσή της λόγω της ανατροφής της εκεί. Μόνο στο τέλος των σπουδών της θα αποκαταστήσει την ισορροπία με το παρελθόν της.

 

 


Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων γνωρίζει τον Τζέρβις Πέντλετον (Jervis Pendleton), το νέο, πλούσιο και παράξενο θείο μιας συμφοιτήτριας και συγκατοίκου της. Αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, η οποία καταλήγει σε μια πρόταση γάμου. Η Τζούντυ όμως απορρίπτει αυτή την πρόταση, λόγω της ταπεινής της καταγωγής και της ανατροφής της σε ορφανοτροφείο, την οποία ποτέ δεν είχε αναφέρει στον αγαπημένο της.

 

 


Δυστυχισμένη λόγω της χαμένης της αγάπης, εκμυστηρεύεται στον ευεργέτη της την αγάπη της για τον Τζέρβις και τις αναστολές που έχει σε σχέση με την πρόταση γάμου που της έκανε και ζητάει τη συμβουλή του. Εκείνος της προτείνει να τον συναντήσει...

 

 




Η Τζούντυ, γεμάτη ευγνωμοσύνη για το μοναδικό άνθρωπο που τη στήριξε και της πρόσφερε μια διαφορετική ζωή μακριά από τη μιζέρια του ορφανοτροφείου, τρέχει να τον γνωρίσει επιτέλους από κοντά. Όταν ανακαλύπτει την ταυτότητά του, η έκπληξή της δεν περιγράφεται. Ο περιβόητος κ. Τζον Σμιθ, DaddyLong-Legs, δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο της Τζέβις!


Θέλετε και συνέχεια; Δεν έχει! Τα ευκόλως εννούμενα παραλείπονται!


 

 


(* τιπούλη, είδος εντόμου με πολύ μακριά πόδια, αλλά και ένα είδος αράχνης, επίσης με μακριά πόδια, άλλες λεπτομέρειες δεν τις αντέχω!)

 

 

 


Τα βιβλίο υπάρχει εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/157

 

 

 

 


5. Α Little Princess (1905) - Frances Hodgson Burnett





Η Σάρα Κρου (Sara Crewe) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ινδία. Ο πατέρας της ήταν πλούσιος Βρετανός αξιωματικός και έχοντας χάσει τη γυναίκα του μεγάλωνε τη μικρή Σάρα σαν πριγκίπισσα. Όταν η μικρή έγινε επτά χρονών, την έστειλε στο Λονδίνο στη Σχολή της Δίδος Μίνσιν (Miss Minchin's Select Academy for Young Ladies) και φρόντιζε ώστε να μη λείπει τίποτα από την κόρη του.

 


Τέσσερα χρόνια περνούν και η Σάρα, γενναιόδωρη και καλοσυνάτη, με δημιουργική φαντασία, πράγματι ζει σαν μια μικρή πριγκίπισσα. Και τότε η συμφορά χτυπά την πόρτα της. Ο πατέρας της πεθαίνει στην Ινδία χρεοκοπημένος, έχοντας επενδύσει -υπό την παρότρυνση ενός φίλου του- σε ένα αδαμαντωρυχείο.

 


Η Δίδα Μίνσιν υποχρεώνει τη Σάρα να δουλεύει στο σχολείο της ως υπηρέτρια, ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη της. Της παραχωρεί τη σοφίτα για να κοιμάται και της φέρεται πάρα πολύ σκληρά. Παρόλα αυτά η Σάρα δε χάνει το κουράγιο της και η ευγενική της καρδιά και η γενναιοδωρία της την κάνουν να ξεχωρίζει ακόμα και χωρίς τα πλούτη της.

 


Μια μέρα στο διπλανό σπίτι μετακομίζει ένας πλούσιος κύριος με τον Ινδό υπηρέτη του. Η Σάρα γνωρίζεται με το Ραμ Ντας (Ram


Dass) καθώς κοιτάνε το ηλιοβασίλεμα, ο καθένας από τη δική του σοφίτα. Από τη στιγμή εκείνη η Σάρα θα αποκτήσει έναν προστάτη...


 




Μετά από πολλές συμπτώσεις και παιχνίδια της τύχης αποκαλύπτεται ότι ο κύριος Κάρισφορντ (MrCarrisford) που μένει στο διπλανό σπίτι είναι φίλος του πατέρα της Σάρας και ο συνιδιοκτήτης του αδαμαντωρυχείου, ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα να βρει την κόρη του φίλου του, νιώθοντας τύψεις για τη χρεοκοπία και το θάνατο του τελευταίου. Το αδαμαντωρυχείο στο μεταξύ έχει αποδώσει μεγάλα κέρδη, κάτι που δεν πρόλαβε ποτέ να μάθει ο πατέρας της Σάρας.

 


Αφού ο κος Κάρισφορντ μαθαίνει την ταυτότητα της Σάρας, την παίρνει υπό την προστασία του και ζει πλέον μαζί του σαν κόρη του.


 

 


Το βιβλίο υπάρχει εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/146

 

 

 

 


6. Heidi (1880) - Johanna Spyri

 

 


H πεντάχρονη Χάιντι είναι ένα κοριτσάκι που ζει στο Μάιενφελντ (Maienfeld) στις Άλπεις. Έχει χάσει τους γονείς της όταν ήταν μόλις ενός έτους και τη φροντίζει η νεαρή αδερφή της μητέρας της, η Ντέτε. Όταν όμως εκείνη βρίσκει δουλειά στη Φρανκφούρτη, πηγαίνει τη Χάιντι στον παππού της, το μοναδικό συγγενή της μικρής. Ο παππούς θεωρείται παράξενος από τους κατοίκους του χωριού και ζει απομονωμένος στις Άλπεις. Απρόθυμα αναλαμβάνει τη φροντίδα της μικρής, η οποία όμως με τη ζεστή της καρδιά και την αγάπη της για τη φύση και τη ζωή στις Άλπεις καταφέρνει να μαλακώσει τον παππού της, ο οποίος δεν μπορεί τελικά να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτή. Ο μόνος φίλος της Χάιντι στο βουνό είναι ο εντεκάχρονος βοσκός Πέτερ.

 


Τρία χρόνια αργότερα η θεία Ντέτε επιστρέφει και παίρνει μαζί της τη Χάιντι στη Φρανκφούρτη. Εκεί η Χάιντι θα κρατάει συντροφιά στην άρρωστη κόρη μιας πλούσιας οικογένειας, την Κλάρα, που είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Η Κλάρα έχει χάσει τη μητέρα της και ο πατέρας της ταξιδεύει συχνά, αφήνοντάς την για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνη της. Τα δύο παιδιά αμέσως συμπαθούν το ένα το άλλο και γίνονται φίλοι. Η Χάιντι μένει στη Φρανκφούρτη ένα χρόνο, όπου θα μάθει να γράφει και να διαβάζει. Όμως δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την αυστηρή δεσποινίδα Ροτενμάιερ, που φροντίζει την Κλάρα και που δεν εγκρίνει καθόλου τη συμπεριφορά της Χάιντι. Η μικρή νιώθει τέτοια νοσταλγία για τον παππού της και τη ζωή στο βουνό, που φτάνει στο σημείο να υπνοβατεί τις νύχτες, με αποτέλεσμα ο γιατρός της οικογένειας να προτείνει να επιστρέψει η Χάιντι στον παππού της, προς μεγάλη λύπη της Κλάρας.

 


Η Χάιντι γυρίζει χαρούμενη στις Άλπεις και στον αγαπημένο της παππού. Εκείνος, θέλοντας να συνεχίσει η εγγονή του το σχολείο, αποφασίζει να κατεβεί στο χωριό για το χειμώνα, μετά από πάρα πολλά χρόνια προς έκπληξη των συγχωριανών του. Το επόμενο καλοκαίρι τους επισκέπτεται η Κλάρα, η οποία και καταφέρνει να περπατήσει. Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει, τα δυο παιδιά δίνουν υπόσχεση να ξανασυναντηθούν τον επόμενο χρόνο. Ο πατέρας της Κλάρα νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τη Χάιντι και τον παππού, υπόσχεται ότι στο μέλλον θα αναλάβει αυτός την προστασία της μικρής. Το ίδιο θα κάνει και ο γιατρός, ο οποίος εγκαθίσταται μόνιμα πλέον στο χωριό κοντά στη μικρή Χάιντι και τον παππού της.

 

 


Το βιβλίο υπάρχει εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/20781 (αγγλική μετάφραση)

 


Και στην αυθεντική εκδοχή:

 


Heidis Lehr- und Wanderjahre


Heidi kann brauchen, was es gelernt hat

 

 

 

 


7. Rebecca of Sunnybrook Farm (1903) - Kate Douglas Wiggin

 


Η δεκάχρονη Ρεβέκκα (Rebecca) πηγαίνει να ζήσει με τις θείες της Μιράντα (Miranda) και Τζέην Σώγιερ (Jane Sawyer). Έχει άλλα έξι αδέρφια, αλλά επιλέγεται από τη μητέρα της να σταλεί εκεί, γιατί μετά το θάνατο του πατέρα της η ζωή είναι δύσκολη στο αγρόκτημά τους (Sunnybrook Farm).

 


Με τη ζωντάνια και τη φαντασία της καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια της θείας της Τζέην, όμως η πιο αυστηρή Μιράντα είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί τον αυθορμητισμό της μικρής. Η Ρεβέκκα προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια της θείας της και να ακολουθήσει τις επιθυμίες της, χωρίς να θέλει να χάσει την ανεξαρτησία της και τη δική της βούληση, πράγμα που σχεδόν είναι αδύνατο και καταλήγει συχνά σε επιπλήξεις...

 


Το βιβλίο περιγράφει τα επτά χρόνια που ζει η Ρεβέκκα με τις θείες της και τελειώνει με το θάνατο της Μιράντα, οπότε και η Ρεβέκκα μαθαίνει ότι αυτή είναι η μοναδική της κληρονόμος.

 

 


Το βιβλίο υπάρχει εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/498

 




 

 


8. The Secret Garden (1911) - Frances Hodgson Burnett

 

 


Η Μαίρη Λένοξ (Mary Lennox) είναι ένα δύστροπο κορίτσι που γεννήθηκε στην Ινδία από Άγγλους γονείς, αλλά έμεινε ορφανή στα εννιά της χρόνια και πηγαίνει να μείνει με το θείο της στην Αγγλία. Ο θείος της έχει γίνει πολύ παράξενος από τότε που πέθανε η γυναίκα του και ταξιδεύει συνεχώς για να αποφύγει τις αναμνήσεις στο αρχοντικό του.

 


Η μικρή Μαίρη ανακαλύπτει έναν κήπο, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος της θείας της, αλλά τώρα διατηρείται κλειδωμένος. Βρίσκει το κλειδί και αρχίζει να τον καλλιεργεί εκείνη με τη βοήθεια ενός παιδιού, του Ντίκον (Dickon), με τον οποίο γίνεται φίλη. Μέσα από τις ασχολίες αυτές η διάθεση του μικρού κοριτσιού αλλάζει και πλέον γίνεται πιο χαρούμενο και ευδιάθετο.

 


Κατά τη διαμονή της στο αρχοντικό η Μαίρη ανακαλύπτει επίσης και το γιο του θείου της, τον Κόλιν (Colin), την ύπαρξη του οποίου της έκρυβαν οι υπηρέτες, γιατί το αγόρι είναι κατάκοιτο και πολύ δύστροπο, ενώ ακόμη και ο πατέρας του το αποφεύγει λόγω της μεγάλης του ομοιότητας με τη μητέρα του.

 


Ο Κόλιν χαίρεται με τις επισκέψεις της Μαίρης, που τον παροτρύνει να επισκεφτεί τον κήπο της μητέρας του. Ενθουσιασμένος συμμετέχει και αυτός στην περιποίηση του μυστικού κήπου και αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον για τη ζωή, ενώ η υγεία του καλυτερεύει σημαντικά, με αποκορύφωμα την προσπάθειά του να περπατήσει.

 


Όταν ο πατέρας του αγοριού επιστρέφει από το ταξίδι του, ακούει παιδικές φωνές από τον κήπο που νόμιζε ότι ήταν κλειδωμένος και πλησιάζοντας βλέπει, προς μεγάλη του έκπληξη, το γιο του να τρέχει μαζί με τα άλλα δύο παιδιά…

 

 


Το βιβλίο υπάρχει εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/17396

 

 

 

 


9. Little Women or Meg, Jo, Beth and Amy (1868-1869) - Louisa May Alcott

 

 


Το βιβλίο περιγράφει τα εφηβικά χρόνια της ζωής τεσσάρων αδελφών, των αδελφών March, της Meg, της Jo, της Beth και της Amy. Ο πατέρας των κοριτσιών υπηρετεί στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο και ζούνε με τη μητέρα τους.

 


Η δεκαεξάχρονη Margaret ή Μeg είναι η μεγαλύτερη από τις αδερφές. Είναι η «καθωσπρέπει» κόρη της οικογένειας, που βοηθά τη μητέρα της στο σπίτι.

 


Η δεκαπεντάχρονη Josephine ή Jo είναι αγοροκόριτσο, έχει μεγάλη φαντασία και ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας. Γνωρίζεται με το Laurie, εγγονό του πλούσιου γείτονά τους, και τα δυο παιδιά γίνονται φίλοι. Στην πορεία ο Laurie κάνει πρόταση γάμου στην Jo, η οποία όμως την απορρίπτει. Μετακομίζει στη Ν. Υόρκη, όπου αρχίζει να δουλεύει ως συγγραφέας. Εκεί γνωρίζει τον καθηγητή Fritz Bhaer, με τον οποίο τελικά παντρεύεται.

 


Η δεκατριάχρονη Elizabeth ή Beth είναι η τρίτη κόρη της οικογένειας, ένα ήσυχο και ευγενικό κορίτσι, προστατευόμενη της Jo. Είναι ντροπαλή και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις. Της αρέσει να βοηθά τους άλλους, αλλά σε μια προσπάθειά της να βοηθήσει μια φτωχή οικογένεια κολλάει οστρακιά. Επιβιώνει αρχικά από την ασθένεια, αλλά ο οργανισμός της εξασθενεί και προς το τέλος του βιβλίου πεθαίνει.





Η δωδεκάχρονη Amy είναι η μικρότερη κόρη της οικογένειας και η πιο καλομαθημένη από τις τέσσερις αδελφές. Έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την Jo, από την οποία την προστατεύει η Meg. Η Amy επιλέγεται ως συνοδός της θείας της, θέση που είχε αρχικά η Jo, αλλά την αφήνει όταν αρρωσταίνει η Beth. Ταξιδεύει μαζί της στην Ευρώπη και συναντιέται με το Laurie. Μετά το θάνατο της Beth οι δυο νέοι έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον, ερωτεύονται και λίγο αργότερα παντρεύονται.

 

 


Το βιβλίο υπάρχει εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/514

 

 

 


10. Marie-Claire (1910) - Marguerite Audoux

 

 


Η Marie-Claire είναι ένα πεντάχρονο κορίτσι που χάνει τη μητέρα του. Επειδή ο αλκοολικός πατέρας της δεν μπορεί να φροντίσει την ίδια και τη μεγαλύτερη αδερφή της, μια γειτόνισσα αναλαμβάνει να στείλει τα δυο κορίτσια στο ορφανοτροφείο του μοναστηριού Hôpital Général de Bourges. Η ζωή της μικρής Marie-Claire στο ορφανοτροφείο είναι γεμάτη δυσκολίες και η μόνη φωτεινή μορφή, που στέκεται τρυφερά πάνω από τη μικρή, είναι η αδελφή Marie-Aimée. Κάποια χρόνια αργότερα η Marie-Claire, έφηβη πια, θα βρεθεί να δουλεύει στο αγρόκτημα των Sylvain και Pauline, οι οποίοι της φέρονται στοργικά. Η νεαρή κοπέλα ερωτεύεται τον αδερφό της Pauline, όμως η σχέση τους τελειώνει άδοξα, καθώς επεμβαίνει η μητέρα του νεαρού και απαγορεύει στη Marie-Claire να ξαναδεί το γιο της…

 

 


Το βιβλίο υπάρχει εδώ:

 


http://www.gutenberg.org/etext/20572 (αγγλική μετάφραση)








Αυτά ήταν...

 


:)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βιβλίο Νο 1: Πολυάννα

Μη μου πείτε πού βρίσκονται οι ομοιότητες με την Κάντυ!! Μα έχετε συναντήσει πιο χαρούμενο και αισιόδοξο πλάσμα που θέλει να βλέπει όλο τον κόσμο χαμογελαστό γύρω της;;

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι, thanks, το ειχα δοκιμασει πριν καιρο, οταν ακομα λειτουργουσε η σελιδα, αλλα δεν ελεγε τιποτα για το συγκεκριμενο θεμα... (Η εγω δεν το καταλαβα, παιζει κι αυτο!)

Thanks, anyway!

Βιβλίο Νο 2: Η Άννα των Αγρών

Να, και τα κοτσιδάκια και οι φακίδες!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βιβλίο Νο 3: Τα οκτώ ξαδέρφια (Η Ρόουζ και οι επτά ξαδερφοί της!)



Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει... :wait2:



Α, ναι, καλέ!! Τα τρία ξαδερφια, μη βαλω και το θειο μαζι! Να, και οι σκωτσέζικες στολές... :D



Η Ρόουζ βέβαια είναι γνήσιο τέκνο της οικογένειας, ορφανή και αυτή όμως (το τρίτο βιβλίο και έπονται κι άλλα με ορφανά κοριτσάκια...) που μεγαλώνει πολύ προοδευτικά για την εποχή της με το θείο Αλεκ.



Τα ξαδέρφια της τη λατρεύουν, όπως κι εκείνη αυτά. Οι χαρακτήρες τους σας θυμιζουν κάτι;;



Ο μεγαλος αδερφος = κάτι σε Αλμπερτ, που την προστατευει παντα (προ αποκαλυψεως ως πριγκηπα, Χουανιτα, μη σε χασουμε κιολας!!)

Ο γοης = Αντονυ (?), με μια πολύ μεγαλη δοση του Τερρυ!! (2 σε 1)

Ο δανδής = Αρτσι;; μπαααα... ιδεα μου θα είναι!

Ο διανοουμενος = Στηαρ (χωρίς τις εφευρέσεις)



Επίσης υπάρχει και μια νεαρή υπηρέτρια η Φοίβη που γίνεται φίλη της (βλέπε κάτι σε Ντοροθυ) που δεν αναφέρεται στην περίληψη.



Βέβαια οι προτιμήσεις της Ρόουζ μάλλον διαφέρουν από της Μιζούκι.



 


Η Ρόουζ δε γοητεύεται από το «αλήτικο» στυλάκι του Τσάρλυ, και τελικά προτιμά το διανοούμενο και ποιητή Μακ (ο οποίος έχει αλλάξει μεγαλώνοντας και μπορεί στην ευγένεια να φέρνει και σε Άντονυ χωρίς τριαντάφυλλα, πρέπει να το ξαναδιαβάσω να σιγουρευτώ, χμμ...)





Το ατύχημα με το άλογο που έχει ο Τσάρλι δεν είναι σε κυνήγι αλεπούς, αλλά το ότι κάποιο νιάτο πρέπει να καθαρίσουμε, δεν το είχε μόνο η Μιζουκι φαινεται...

 




Εσείς πωωωωωωώς τα βλέπετε τα πράγματα;; :)
 
metsgr εισαι καταπληκτικη.... Για την Πολυάννα και την Άννα το είχα διαβάσει και εγώ, αλλά για την Ρόουζ (δεν εχω ιδέα την ιστορία), δεν το είχα ακούσει.

Εκτός από τις ομοιότητες που βλέπω, ξέρεις τι μου έκανες....? θέλω να διαβάσω και τα βιβλία... :flower: (τα δυο ξανα, την Ροουζ για πρώτη φορά). Αχ τι μου κανες..
 
Σου δίνω κι ενα hint! Η πρωτη συναντηση της Ροουζ με τα ξαδερφια της:

Seven boys stood in a row all ages, all sizes, all yellow-haired and blue-eyed, all in full Scotch costume, and all smiling, nodding, and saying as with one voice, "How are you, cousin?"Rose gave a little gasp, and looked wildly about her as if ready to fly, for fear magnified the seven and the room seemed full of boys. Before she could run, however, the tallest lad stepped out of the line, saying pleasantly,"Don't be frightened. This is the Clan come to welcome you; and I'm the chief, Archie, at your service."

"We came in full rig, for we always turn out in style on grand occasions. Hope you like it. Now I'll tell you who these chaps are, and then we shall be all right. This big one is Prince Charlie, Aunt Clara's boy. She has but one, so he is an extra good one. This old fellow is Mac, the bookworm, called Worm for short. This sweet creature is Steve the Dandy. Look at his gloves and top-knot, if you please. They are Aunt Jane's lads, and a precious pair you'd better believe. These are the Brats, my brothers, Geordie and Will, and Jamie the Baby. Now, my men, step out and show your manners."

Ενδιαφερον, εε;;; :biglaugh:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκτός της Πολυάννας στο Χόλιγουντ και κάποιες άλλες ιστορίες της τον καιρό που ήταν μικρή, τα υπόλοιπα δεν τα ξέρω... :p

Αλλά με βάζεις στο τρυπάκι να ψάξω να τα βρω και εν (πολύ) καιρώ να τα διαβάσω #)

Εκπληκτική η ανάλυσή σου!!! Μπράβο!!! :bow:
 
Juanita είπε:
Εκτός της Πολυάννας στο Χόλιγουντ και κάποιες άλλες ιστορίες της τον καιρό που ήταν μικρή, τα υπόλοιπα δεν τα ξέρω... :p :bow:
πλάκα μου κανεις? Δεν ξέρεις την Άννα των αγρών?

Ριξε μια ματιά στο youtube και θα την βρεις ολοκληρη..

ειναι υπέροχη ιστορία, την εδειχνε καποτε και η ΕΡΤ1 (πολύ παλιά όμως)

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=_V8FXGI1i7I]YouTube - Anne of Green Gables (1/20)

εδώ ειναι το πρώτο επεισόδιο...καλη αρχή.. :flower:
 
Λορένα είπε:
πλάκα μου κανεις? Δεν ξέρεις την Άννα των αγρών?
....

ειναι υπέροχη ιστορία, την εδειχνε καποτε και η ΕΡΤ1 (πολύ παλιά όμως)
Μήπως δεν είχα γεννηθεί ακόμη;;;; :p
 
Λορένα είπε:
metsgr εισαι καταπληκτικη.... Για την Πολυάννα και την Άννα το είχα διαβάσει και εγώ, αλλά για την Ρόουζ (δεν εχω ιδέα την ιστορία), δεν το είχα ακούσει.

Εκτός από τις ομοιότητες που βλέπω, ξέρεις τι μου έκανες....? θέλω να διαβάσω και τα βιβλία... :flower: (τα δυο ξανα, την Ροουζ για πρώτη φορά). Αχ τι μου κανες..
Πολύ ενδιαφέρον thread...το συγκεκριμένο βιβλιο υπάρχει και στα ελληνικά και το είχα οταν ήμουν μικρός...Λέγεται "η Ρόζα και τα 7 ξαδέρφια της" εκδόσεις "Αγκυρα" από οτι θυμάμαι..απο τα πιο παλιά βιβλία που μου είχαν κάνει δώρο..(δεν το είχα διαβάσει) :p το εξώφυλλο μου είχε φανεί κοριτσίστικο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια σειρά βιβλίων (για παιδάκια Δημοτικού, χεχε...) με πρωταγωνίστρια την Άννα Σιρλεϊ κυκλοφορεί στα ελληνικά από διάφορες εκδόσεις (Η Άννα των Αγρών, Η Άννα της Αβονλεας, Η Άννα του Νησιού, Η Άννα στο Σπίτι των Ονείρων, που καλύπτουν διάφορες εποχές της ζωής της Άννας)



Φυσικά έχουν γυριστεί διάφορες ταινίες αλλά και σειρές κινουμένων σχεδίων με βάση αυτά τα βιβλία. Μια από αυτές ήταν αυτή που προβλήθηκε στην Ελλάδα τη σεζόν 1990-1991, γύρω στις 7 με 8 το βράδυ (το θυμάμαι γιατί την έβλεπα τότε, ενώ τα βιβλία δεν τα είχα διαβάσει). Ήταν καναδικής παραγωγής 1985 και 1987, τέσσερις συνολικά τηλεταινίες 2 περίπου ωρών έκαστη, που στην ΕΡΤ προβλήθηκαν ως επεισόδια 40 λεπτών (ή παραπάνω, δε θυμάμαι καλά).



Η σειρά υπάρχει ολόκληρη στο youtube (ακόμα...). Το θέμα είναι ότι η υπόθεση στη σειρά διαφέρει αρκετά από την υπόθεση των βιβλίων.



Σχεδόν όλα τα βιβλία που θα αναφερθούν εδώ έχουν γυριστεί σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές ή σειρές κινουμένων σχεδίων. Όμως τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, το σενάριο δεν ακολουθεί το βιβλίο και καμιά φορά οι διαφορές είναι μεγάλες. Επειδή η Μιζουκι προφανώς θα έδωσε τίτλους βιβλίων, ενώ φυσικά πολλές ταινίες δεν είχαν γυριστεί ακόμη όταν η Μιζουκι έγραψε την Κάντυ, δε θεώρησα απαραίτητο να δώσω αυτές τις πληροφορίες. Εξάλλου αν υπάρχει κάποια ομοιότητα με την ιστορία της Κάντυ, θα έχει σχέση με την υπόθεση των βιβλίων...



Όποιος ενδιαφέρεται για ταινίες και σειρές σχετικές μπορεί να ρωτάει... (ή φυσικά, googleit!)

Juanita είπε:
Μήπως δεν είχα γεννηθεί ακόμη;;;; :p
"Μια από αυτές ήταν αυτή που προβλήθηκε στην Ελλάδα τη σεζόν 1990-1991"



Δεν είχες γεννηθεί, εεε;;; :diablotin:

thamonas είπε:
Πολύ ενδιαφέρον thread...το συγκεκριμένο βιβλιο υπάρχει και στα ελληνικά και το είχα οταν ήμουν μικρός...Λέγενται "η Ρόζα και τα 7 ξαδέρφια της" εκδόσεις "Αγκυρα" από οτι θυμάμαι..απο τα πιο παλιά βιβλία που μου είχαν κάνει δώρο..(δεν το είχα διαβάσει) :p το εξώφυλλο μου είχε φανεί κοριτσίστικο
Δεν ήξερα ότι υπάρχει στα ελληνικά. Το έψαξα (γιατί ήθελα σε κάθε βιβλίο να βάζω τον ελληνικό τίτλο και το εξώφυλλο του βιβλίου), αλλά δε βρήκα τίποτα... Το εξώφυλλο μιας αγγλικής έκδοσης που έχω δει δείχνει ένα κορίτσι, ενώ ένα άλλο δείχνει ένα αγόρι με την παραδοσιακή σκοτσέζικη στολή και μια γκάιντα...



Η αλήθεια είναι ότι στα αγόρια κι εγώ δε θα έπαιρνα για δώρο πχ την Άννα των Αγρών. Προτιμώ να παίρνω βιβλία πχ του Τζακ Λόντον. Θέλοντας και μη, τελικά συμπεριφερόμαστε διαφορετικά στα αγόρια και στα κορίτσια από μια ηλικία κι έπειτα! #)
 
Βιβλίο Νο 4: Daddy Long-Legs (τη μετάφραση Μπαρμπα-Μακροπόδης, που έχω δει, δε θα τη σχολιάσω!!)

Λοιποοοοοοοόν... :wait2:

Για να δούμε τι θα δούμε! (Ρετρό φράση από παιδικό, παρακαλώ να σημειωθεί)

Η Τζούντυ είναι κι αυτή ένα κορίτσι που το άφησαν οι γονείς του στο ορφανοτροφείο (πρωτότυπο...). Σε αντίθεση με την Κάντυ όμως, μεγαλώνει σε ένα μέρος που έχει ως στόχο, όπως η ίδια λέει, «να ισοπεδώσει τις διαφορές μεταξύ των 97 παιδιών που στεγάζει και να τα μετατρέψει όλα σε 97 αντίγραφα».

Αλλά... μια μέρα έρχεται ένας μυστηριώδης κύριος (κάτι σε θείο Γουίλλιαμ...), ο οποίος της δίνει την ευκαιρία να σπουδάσει και να φύγει από το ορφανοτροφείο. Ένας άνθρωπος που θα γίνει ευεργέτης της και που γι' αυτόν θα νιώθει πάντα ευγνωμοσύνη, ακόμα και αν τον παρακούει, όπως θα φανεί τελικά όταν η Τζούντυ θα ωριμάσει και θα αρχίσει να στέκεται στα πόδια της.

Ο έρωτας χτυπά την πόρτα της με τη μορφή ενός νέου και ωραίου θείου (και ας μην είναι δικός της), ο οποίος θεωρείται ο "παράξενος" της οικογένειας, που δε φέρεται όπως αρμόζει στην κοινωνική τους θέση. Ο δε περιβόητος ευεργέτης της δε θα εμφανιστεί ποτέ, ή έτσι τουλάχιστο νομίζει η ίδια, και θα επικοινωνεί μαζί της μόνο μέσω του γραμματέα του (Τζωωωωωρτζ, έστειλες το δέμα;; )

Μόνο που ο μυστηριώδης αυτός κύριος έχει φροντίσει να τη γνωρίσει από κοντά! Ως θείος μιας συγκατοίκου της, ο Τζέρβις βρίσκει την αφορμή να γνωρίσει την προστατευόμενή του και τελικά ερωτεύονται, χωρίς εκείνη να έχει ιδέα για το ποιος πραγματικά είναι.


Χαρακτηριστική σκηνή είναι η τελευταία του βιβλίου, όπου η Τζούντυ, αφού έχει απορρίψει την πρόταση γάμου του Τζέρβις και τα έχει γράψει όλα αυτά στον Daddy, πηγαίνει να τον συναντήσει. Τον βρίσκει λοιπόν καθισμένο σε μια μεγάλη πολυθρόνα μπροστά στο τζάκι, ενώ αυτή βλέπει την πλάτη της πολυθρόνας. Και μετά... εκείνος σηκώνεται και η μικράν μένει ...κάγκελο! :cool:


Γνωστή η εικόνα, εεε;; Βεβαίως στην περίπτωση Κάντυ-μεγάλου θείου Γουίλλιαμ, τζάκι δεν έχουμε, ε, τι να κάνουμε, ήταν και άνοιξη προς καλοκαιράκι, τζάκι θα ανάβουμε; :D

 



Ό,τι άλλη ομοιότητα θυμηθώ στο κολέγιο (που και αυτό αποτελεί ομοιότητα, αν και η μεν Τζούντυ άντεξε τέσσερα χρόνια, η δε Κάντυ ούτε χρόνο δεν έκλεισε...) θα επανέλθω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
metsgr είπε:
Anne of Green Gables (1908) - Lucy Maud Montgomery Anne of Avonlea (1909)

Anne of the Island (1915)

Εχω διαβασει οτι η Μιζουκι εμπνευστηκε την ιστορια απο αυτο το βιβλιο. Δεν το εχω διαβασει ομως.

metsgr είπε:
3. Eight Cousins, or The Aunt-Hill (1875) - Louisa May Alcott

Rose in Bloom: A Sequel to Eight Cousins (1876)


thamonas είπε:
Πολύ ενδιαφέρον thread...το συγκεκριμένο βιβλιο υπάρχει και στα ελληνικά και το είχα οταν ήμουν μικρός...Λέγενται "η Ρόζα και τα 7 ξαδέρφια της" εκδόσεις "Αγκυρα" από οτι θυμάμαι..
:bow: :bow: :bow:

@thamonas, σ'ευχαριστω!!!

Ειχα διαβασει αυτο το βιβλιο στην 6η Δημοτικου, τοτε που εβλεπα και την Καντυ και μου ειχε κανει εντυπωση η ομοιοτητα! Προσφατα εσπαγα το κεφαλι μου να θυμηθω πως λεγοταν (ειναι καταχωνιασμενο καπου στο πατρικο μου) και δεν μπορουσα...το μονο που θυμομουν ηταν οτι η πρωταγωνιστρια (αλλα και εγω) ηταν ερωτευμενη με ενα αγορι που ονομαζοταν Τσαρλυ! Θυμαμαι οτι το βιβλιο ειχε και δευτερο μερος...νομιζω οτι λεγοταν "Τα 20 χρονια της Ροζας" :what:
 
Το βιβλίο αυτό είναι καταπληκτικό και ξυπνάει πολύ τρυφερά συναισθήματα. Νιώθεις τον πόνο και τη μελαγχολία ενός κοριτσιού που χάνει τον πατέρα του και μένει μόνο του, ενώ ήδη έχει μεγαλώσει χωρίς μητέρα.

Ξαφνικά μπαίνει στη ζωή του ένας παράξενος θείος (νέος -μόλις 40 χρονών, ανύπαντρος, χωρίς δικά του παιδιά, αλλά με τρομερή διάθεση να ασχοληθεί με την ανιψιά του) και το κοριτσάκι αρχίζει επιτέλους να χαμογελά... Αυτά σε συνδυασμό με τη "συμμορία" των ξαδερφών της...

Και το χαμόγελο της μικρής σου αφήνει μια γλύκα και ικανοποίηση καθώς διαβάζεις, και ξεχνάς το δάκρυ της που είναι έτοιμο να πέσει στη θύμηση του πατέρα της.
 
metsgr είπε:
Το βιβλίο αυτό είναι καταπληκτικό και ξυπνάει πολύ τρυφερά συναισθήματα. Νιώθεις τον πόνο και τη μελαγχολία ενός κοριτσιού που χάνει τον πατέρα του και μένει μόνο του, ενώ ήδη έχει μεγαλώσει χωρίς μητέρα.
Ξαφνικά μπαίνει στη ζωή του ένας παράξενος θείος (νέος -μόλις 40 χρονών, ανύπαντρος, χωρίς δικά του παιδιά, αλλά με τρομερή διάθεση να ασχοληθεί με την ανιψιά του) και το κοριτσάκι αρχίζει επιτέλους να χαμογελά... Αυτά σε συνδυασμό με τη "συμμορία" των ξαδερφών της...

Και το χαμόγελο της μικρής σου αφήνει μια γλύκα και ικανοποίηση καθώς διαβάζεις, και ξεχνάς το δάκρυ της που είναι έτοιμο να πέσει στη θύμηση του πατέρα της.

Νέος;;;; 8) Μόλις 40 ετών;;;; :eek: Και τον ερωτεύεται;;;

Και μετά λέει η Ντομ για μένα και τον Νταλάρα... :p
Καμιά πρόσφατη έκδοση;;; Σε ποιές εκδόσεις να το ψάξω;;; :xm:
 
Juanita είπε:
Νέος;;;; 8) Μόλις 40 ετών;;;; :eek: Και τον ερωτεύεται;;;
Καμιά πρόσφατη έκδοση;;; Σε ποιές εκδόσεις να το ψάξω;;; :xm:


:frypan: :frypan: Χουανίτα, τα έπαιξες νομίζω....

Ποιος ερωτεύεται;; Η 13χρονη το θείο της;;; τον αδερφό του πατέρα της;;;

Μπερδεψες τους θείους, παιδί μου!!! :rofl: :rofl:

Ο θείος 40 ετών είναι στο βιβλίο «Η Ρόουζ και τα επτά ξαδερφια της», και είναι θείος της κοπελίτσας που την προσεχει όταν πεθαινει ο πατερας της...

Ο άλλος θείος, πιο νεος αυτή τη φορα (35αρης) είναι στο άλλο βιβλιο, DaddyLongLegs, ένα ποστ παραπάνω, και εκει μιλαμε για 21 ετων κοπελα, που δεν είναι ανιψια του!!! (τωρα για τις ηλικιες, περι ορεξεως κολοκυθοπιτα, στα 1900 και κατι)

Πήγαινε παιδί μου να διαβάσεις το Daddy, να ξελαμπικάρεις!! :wink:

Ερώτηση: Πόσο είναι ο Νταλάρας;;; :tongue:
 
metsgr είπε:
:frypan: :frypan: Χουανίτα, τα έπαιξες νομίζω....
Ποιος ερωτεύεται;; Η 13χρονη το θείο της;;; τον αδερφό του πατέρα της;;;

Μπερδεψες τους θείους, παιδί μου!!! :rofl: :rofl:

Ο θείος 40 ετών είναι στο βιβλίο «Η Ρόουζ και τα επτά ξαδερφια της», και είναι θείος της κοπελίτσας που την προσεχει όταν πεθαινει ο πατερας της...

Ο άλλος θείος, πιο νεος αυτή τη φορα (35αρης) είναι στο άλλο βιβλιο, DaddyLongLegs, ένα ποστ παραπάνω, και εκει μιλαμε για 21 ετων κοπελα, που δεν είναι ανιψια του!!! (τωρα για τις ηλικιες, περι ορεξεως κολοκυθοπιτα, στα 1900 και κατι)

Πήγαινε παιδί μου να διαβάσεις το Daddy, να ξελαμπικάρεις!! :wink:
Εμμμ... με τόσους θείους και υιοθετημένα παιδιά έχασα το λογαριασμό :(

metsgr είπε:
Ερώτηση: Πόσο είναι ο Νταλάρας;;; :tongue:

Μικρός! Ούτε καν 60 :dribble:
 
Το βιβλιο της Αλκοτ το εχω στο πατρικο μου. Πρεπει να το βρω για να το ξαναδιαβασω....αν και νομιζω οτι θα μου φανει ξενερωτο τωρα στην ηλικια που ειμαι (ε, τα εχω τα χρονακια μου)
 
Βιβλίο Νο 5: Μικρή Πριγκίπισσα



Η Σάρα είναι ένα κορίτσι που, αν και γνωρίζει τους γονείς της, μένει ορφανή και, ενώ γεννιέται μέσα σε μια πλούσια οικογένεια, καταλήγει να χάσει την περιουσία της με το θάνατο του πατέρα της.

Μέχρι εδώ δεν έχουμε πολλά κοινά με την Κάντυ. Όμως... η Σάρα είναι καλή και γενναιόδωρη όπως ακριβώς και η Κάντυ. Υπομένει τη σκληρή συμπεριφορά της Δίδος Μίνσιν και κάποιων πρώην συμμαθητριών της, που θυμίζει κάτι σε κα Ράγκαν και Ελίζα (μόνο ο Νηλ λείπει, μια που μιλάμε για θηλέων) τόσο καρτερικά που θυμίζει την Κάντυ.



Ο δε προστάτης που αποκτά στο τέλος (που είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό τελικά) μας παραπέμπει στην υιοθεσία της Κάντυ από το Μεγάλο Θείο.





Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, για να είμαι ειλικρινής, παρά μόνο κάποια αποσπάσματα για να βοηθηθώ στην περίληψη που βρήκα. Όμως κάτι μου θύμιζε η υπόθεση και ειδικά η σοφίτα όπου «εξόρισαν» τη Σάρα, και ο Ινδός υπηρέτης που την επισκεπτόταν. Και τελικά ψάχνοντας βρήκα ότι μια από τις τηλεταινίες που έχει γυριστεί βασισμένη στο βιβλίο είναι παραγωγής 1986 και μάλλον είναι αυτή που είχα δει παλιά. Πρέπει να προβλήθηκε στην Ελλάδα, αλλά η μνήμη μου εδώ έχει κενά (πολλά κενά!!). Τη βρήκα στο youtube:



[ame=http://www.youtube.com/watch?v=bRYqAzQGWTw]YouTube - A Little Princess - Part 1 of 17 (1986)





Αν κάποιος θυμάται κάτι περισσότερο...
 
Πίσω
Μπλουζα