Η νέα μας καμπίνα Visual Pinball (WIP)

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.326
Αντιδράσεις
1.341
Με αυτό ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό:


Εχει φτάσει σε ένα καλό επίπεδο οπότε ήθελα να κάνω λίγη επίδειξη εδώ :p

Το λειτουργικό κομμάτι που είναι η δική μου δουλειά (PC, λειτουργικό, προγράμματα, στήσιμο τραπεζιών/backglass, διορθώσεις κλπ) είναι στο 80% περίπου.

Το "physical" κομμάτι που είναι η δουλειά του φίλου, που είναι και ο κάτοχος (αγορά για ότι χρειάζεται, φτιάξιμο καμπίνας) είναι στα αρχικά στάδια.

Εκεί που έχω κολλήσει και δεν ξέρω πως θα το φτιάξουμε είναι κάποιο κραδασμικό σύστημα. Αμα έχει κανείς καμιά ιδέα, καλοδεχούμενη!

Το video είναι vertical γιατί έτσι είναι και το σχήμα του pinball από την σκοπιά που το βλέπεις όταν παίζεις. Οχι για κάποιον άλλο λόγο :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίο φαίνεται, πως και δεν καταλήξατε στην κατασκευή ενός πραγματικού φλίπερ με την χρήση ενός Arduino ή raspberry; Θα ήταν τρελή πρόκληση βέβαια, αλλά άλλη φάση το πραγματικό φλίπερ. Για αυτοκόλλητα στα πλαινά τι theme θα έχει;

Για το κραδασμικό σύστημα φαντάζομαι θα χρειάζεται ένας controller (κάτι σαν το Arduino για παράδειγμα) που να ελέγχει και να ενεργοποιεί τα solenoids.
 
Δεν κατάλαβα τι εννοείς όταν λες πραγματικό flipper?

Για αυτοκόλλητα δεν ξέρω ακόμα τι θα βάλουμε να πω την αλήθεια.

Επίσης δεν ξέρω αν θα βάλω Future Pinball και FX τραπέζια μέσα. Προσωπικά δεν μου αρέσουν γιατί είναι πολύ video game φάση ενώ τα visual pinball ταιριάζουν πιο πολύ σε τέτοιο project. Επίσης πολλά Visual Pinball version 10 τραπέζια έχουν εκπληκτικά γραφικά και δείχνουν πολύ αληθοφανή (τα δύο τραπέζια στο video είναι 10άρια). Tα 9 άρια OK όχι και τόσο αλλά το gameplay και τα physics πάλι είναι καλύτερα από Future και FX.
 
Εννοώ να φτιάξετε ένα αληθινό φλίπερ με αυτοματισμούς ακριβώς όπως είναι τα πραγματικά φλίπερ. Στον τεχνικό τομέα, είναι εφικτό με λίγες στοιχειώδη γνώσεις ηλεκτρονικών και αυτοματισμών (δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο μοιάζουν). Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο αν γνωρίζεις πέντε δέκα πράγματα από ηλεκτρονικά. Χρειάζεται και να γραφτεί κώδικας βέβαια για να ελέγχει όλο το κύκλωμα. Υπάρχουν και έτοιμοι κώδικες για τις βασικές λειτουργίες μέσω Arduino. Γιατί τα virtual φλίπερ καλά είναι, αλλά σαν τα αληθινά που βλέπεις στην πραγματικότητα την μπίλια δεν είναι. Εξ'άλλου, το συνολικό κόστος θα είναι πάνω κάτω το ίδιο με ένα virtual φλίπερ με 50-55" τηλεόραση + pc + όλα τα υπόλοιπα ανταλλακτικά. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο σύγχρονα εξελιγμένο σαν τα φλίπερ της Stern για παράδειγμα. Υπάρχουν αρκετά απλά tutorials στο net, για το πως θα κάνεις σχεδόν τα πάντα βήμα βήμα.

Ένα απλό παράδειγμα, φαντάσου το με ένα ωραίο γραφικό artwork.

FUVJOHCIWQUURKL.jpg

Εντάξει, θα μου πεις τώρα τι είναι αυτά που λες, αλλά σκέψου, βάλε ένα virtual φλίπερ δίπλα σε ένα αληθινό. ?
 
Κοίτα δεν διαφωνώ ότι ένα πραγματικό flipper είναι άλλο πράμα. Ομως υπάρχουν τα εξής θέματα:

- Γνώσεις δεν έχουμε πολλές. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να φτιάξω τέτοια πράγματα. Το πιο περίπλοκο που έχω κάνει είναι να βάλω ροδέλες στους μεντεσέδες μιας πόρτας για να την ανεβάσω. Και αυτό με την δεύτερη προσπάθεια.

- Ακόμα και αν φτιάχναμε κάτι τέτοιο θα ήταν κάτι πολύ απλό και βαρετό. Δεν μιλάμε για τραπέζια με πολλές φιγούρες, περίπλοκους μηχανισμούς, πλούσιο gameplay κλπ. Το τραπέζι στην φωτογραφία που ανέβασες πχ είναι επιπέδου pinball δεκαετίας του 60 και πάλι περίπλοκο μου φαίνεται σαν κατασκευή. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσουν αυτά όμως, θέλω το pinball να είναι σαν διόραμα playmobil στο Μινιόν και να έχει πολλά περίπλοκα και περίεργα πράγματα μέσα. Τερατάκια, αυτοκινητάκια, σπιτάκια να μπαίνει μέσα η μπίλια, να σου πετάει άλλες τρεις ταυτόχρονα και να γίνεται το τραπέζι ντισκομπάλα.

- Με το virtual pinball μπορούμε να έχουμε ακριβώς αυτό, "αυθεντικά" υπαρκτά τραπέζια, όσο περίπλοκα και αν είναι αυτά. Με όλους τους ήχους, gameplay, μηχανισμούς κλπ, έστω σε virtual μορφή.

- 400-500 τραπέζια σε ένα (εγώ το πάω για 600+), είναι και αυτό κάτι που μετράει νομίζω. Δεν είναι όλα καλά σε γραφικά (καμια 50αριά μου αρέσουν εμένα) αλλά σχεδόν σε όλα το gameplay είναι spot on.

Δεν ξέρω αν έχεις ασχοληθεί με το visual pinball συγκεκριμένα αλλά είναι καμιά 40αριά τραπέζια στην έκδοση 10 που τα 3D μοντέλα και τα πλαστικά μέσα είναι σαν τα πραγματικά. Εγώ αυτό γουστάρω πιο πολύ από όλη αυτή τη φάση. Στην αρχή ειχα δει την έκδοση 9 και δεν μου άρεσε ιδιαίτερα γιατί είναι όλα 2D αλλά όταν είδα το Dinner στην έκδοση 10 (το δευτερο τραπέζι στο video) τρελάθηκα. Αλλά και ο φίλος που είναι δική του η καμπίνα ήθελε μια ευκαιρία να μπορεί να παίζει υπαρκτά τραπέζια που του αρέσουν όπως το Getaway και το F-14 πχ.

Edit: Δείτε εδώ γραφικά πχ. Εφόσον είναι αδύνατον να έχω το πραγματικό μου αρκεί μία virtual έκδοση εφόσον είναι τόσο πιστή. Και αυτό είναι screengrab από την οθόνη μου (τα κρατάω λίγο πιο σκοτεινά τα τραπέζια, μου αρέσουν έτσι):

Dinner.png
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα ηθελα μια λιστα επιλογων σου με αξιολογα απο τεχνικης και αισθητικης αποψης VP10 tables.
 
Μπραβο ,ολοκληρωμενο θα δειχνει υπεροχο.

Εγω προς το παρον λεω ευτυχως που υπαρχει το Pinball Arcade και ξεδινουμε εκει περα.
 
Βασικά το μόνο visual που έχω δει (και έχω εγκαταστήσει) είναι το Pinball Arcade. Από ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν είναι και το καλύτερο.
 
Εγω απο την αλλη ειναι το μονο που εχω παιξει και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος ,τελεια προσομειωση ,παμπολα τραπεζια, πολλες ρυθμισεις ,υπαρχει σε ενα σωρο πλατφορμες απο κινητα μεχρι κονσολες και πισι ,δ-ο-κ-ι-μ-α-σ-τ-ε το τωρα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ έχω ασχοληθεί με τέσσερις "μηχανές":

- Future Pinball

- Pinball Arcade

- Visual Pinball

- Pinball FX

Tα Future και Pinball arcade βασίζονται σε παλιά μηχανή και τα γραφικά είναι εποχής (ψεύτικοι φωτισμοί, έλληψη σκίασης κλπ). Τα physics/gameplay δεν μου φάνηκαν καλά εμένα επίσης. Το μόνο που μου αρέσει είναι η κάμερες, ειδικά αυτή που ακολουθεί την μπίλια. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό προφανώς.

Το Pinball FX είναι πιο πολύ τραπέζια videogame με 3D χαρακτηρες μέσα να κινούνται σαν video game. Πράγματα δηλαδή που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ωραία και φανταχτερά γραφικά αλλά σαν CGI και όχι αληθοφανή. Οπως ένα videogame.

Το Visual Pinball μέχρι την έκδοση 9 έχει μάλλον τα χειρότερα γραφικά με ελάχιστα τραπέζια να είναι όμορφα λόγω απουσίας σκιών και 3D μοντέλων. Αλλά από gameplay/physics είναι το καλύτερο. Το Visual Pinball 10 συνδυάζει αυτά τα physics με τα καλύτερα μέχρι στιγμής γραφικά του είδους που έχω δει.

@Wally

Tα καλύτερα σε γραφικά είναι όλα στο Visual Pinball 10 (VPX):

- Dinner (τo καλύτερο για μένα)

- Tales of Arabian Nights (υπάρχουν 2 εκδόσεις και οι δύο είναι πολύ καλές)

- Cirqus Voltaire

- Creature From The Black Lagoon

- Firepower (υπάρχουν διάφορες εκδόσεις, πρέπει να πέσεις σε αυτήν με τον καλό φωτισμό)

- Ιndiana Jones

- The Machine - Bride Of Pinbot

- Tron Legacy

- Bad Cats

- Cyclone

Ολα αυτά είναι υπαρκτά τραπέζια, δηλαδή recreations. Υπάρχουν και original που δεν βασίζονται σε κάποιο υπαρκτό τραπέζι. Aυτά δεν με πολυ ενδιαφέρουν αλλά είναι μερικά που έχουν πολύ καλά μοντέλα μέσα όπως πχ το Goldorak που είδα χτες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Oρίστε και μερικές εικόνες να ευχαριστηθήτε

Bad Cats

maxresdefault.jpg


Creature from the Black Lagoon

maxresdefault.jpg


The Machine - Bride Of Pinbot 

Untitled.png


Fire Power

Untitled.png
 
Α οκ, καταλαβα λαθος ,παντως χωρις να εχω δει τα αλλα οπως ειπα βρισκω το pinball arcade αρκετα ικανοποιητικο.

Εχει ολα τα τραπεζια που θυμαμαι και αλλα τοσα γνωστά franchises ,το θεωρω πληρες.
 
Για να καταλάβουμε λίγο την διαφορά στα γραφικά:

Pinball Arcade:

Dinner-1.png


Visual Pinball 10

Dinner-2.png


H διαφορά είναι εμφανής νομίζω. Σχεδόν σε όλα τα τραπέζια υπάρχει αυτό αν συγκριθούν. Το Pinball Arcade βασίζεται στην μηχανή του Future Pinball οπότε δεν υπάρχουν δυνατότητες για σκίαση (βλέπε τις σκιές κάτω από τις ρακέτες) ούτε screen space reflections και τα materials είναι πιο ψεύτικα (βλέπε τα πλαστικά στο πάνω μέρος). Επίσης το gameplay είναι πιο ρεαλιστικό στο Visual Pinball αλλά θα πρέπει να παιχτούν και τα δύο για να φανεί η διαφορά.

Το μόνο που μου αρέσει στο Pinball Arcade είναι ότι μπορείς να αλλάζεις κάμερες ενώ παίζεις. Στο Visual διαλέγεις μία πριν παίξεις μόνο (μπορείς βέβαια να έχεις απόλυτο έλεγχο στο που θα είναι η κάμερα). Επίσης στο Pinball Arcade (όπως και στο Future) υπαρχει κάμερα που ακολουθάει την μπίλια. Δεν κάνει για καμπίνα αυτό προφανώς αλλά στο PC για να χαζεύεις τα γραφικά με zoom είναι πολύ ωραίο, θα ήθελα να υπάρχει κάτι τέτοιο και στο Visual, ελπίζω ίσως σε κάποια καινούρια έκδοση.

Α και το Pinball Arcade τρέχει άνετα στα 240fps στην 240hz οθόνη μου και έχει ωραία αίσθηση. Το Visual Pinball με full γραφικά πάει μέχρι 90 fps (i5 4670 + GTX 1060). Αλλά αν ρίξω λίγο το antialiasing τρέχει 120fps άνετα οπότε έτσι είναι αρκετά κοντά σε αίσθηση. Στα 120fps+ η μπίλια δεν χάνεται όσο γρήγορα και να τρέχει στο τραπέζι και είναι πολύ ρεαλιστικό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Η μερα με τη νυχτα.

Και εγω VP10 εχω και γυρναω το monitor ΤΑΤΕ αλλα δεν το εχω με τα τραπεζια. Συνηθως μου βαρανε σφαλματα*. Εβαλα το Centaur καρφωτα και λιωνω. 

* 1@Imgema[/USER] μαντεψε για ποιον βαραει η καμπανα :)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
χαχαχαχ, έχω στήσει 400 τραπέζια μέχρι στιγμής για τον φίλο, όσα μου βγάζανε προβλήματα τα έχω διορθώσει όλα, δεν με νίκησε κάποιο ακόμα οπότε δεν σε φοβάμαι :p

Εχω μαζέψει άλλα 100-150 να το πάμε στα 500 και να σβήσω κάποια διπλά, θέλω να πετάξω και μερικά του 9 και να τα αντικαταστήσω με καινούρια του 10. θέλει αρκετή δουλειά ακόμα να βρω και όλα τα υπόλοιπα backglass και μετά τα menu assets (όπως και στο Hyperspin, παρόμοια φάση). Ευτυχώς ο φίλος έχει πληρωμένο λογαριασμό στο Game-X και έτσι τα βρίσκω εύκολα τα περισσότερα στο FTP server και χρειάζεται μόνο να συμπληρώνω κενά.

Το μόνο τραπέζι που δεν μπορώ να βρω και τραβάω τα μαλλιά μου είναι το Ghostbusters LE (vpx). Υπήρχε για κάποιο καιρό αλλά η εταιρία τους κυνήγησε και το εξαφάνισαν όλοι από τους server τους. Και δεν μπορώ να το βρω ούτε σε κανα ξεχασμένο site ή torrent.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγκρρρρρ

Με  VPX 10.5 κατεβαζω το Diner 1.2 και βρισκω και το diner_l4.zip που ριχνω μεσα στο φακελο roms αλλα ΣΥΝΕΧΩΣ σκαει λογω προβληματος στο diner_l4 (check the rom path or file)
 
Kαλα να παθεις αντι να κανεις ενα απλο install με το Pinball arcade που ειχαμε συζητησει να εχεις 60 γνωστα τραπεζια κατσε και παιδεψου, λολ.
 
Αγκρρρρρ

Με  VPX 10.5 κατεβαζω το Diner 1.2 και βρισκω και το diner_l4.zip που ριχνω μεσα στο φακελο roms αλλα ΣΥΝΕΧΩΣ σκαει λογω προβληματος στο diner_l4 (check the rom path or file)
Κατέβασε άλλο rom. Μπορεί το όνομα να είναι σωστό αλλά να έχει αλλάξει κάτι στο rom. Φαντάσου το σαν το MAME. Στον "θόλο της απόλαυσης" έχει ένα torrent με σχεδόν όλα τα roms (vpinmame) εγώ με αυτά είμαι και ελάχιστες φορές χρειάστηκε να αλλάξω κάτι αλλά θυμάμαι το Diner δεν χρειάστηκε.

Εχεις κατεβάσει αυτό φαντάζομαι:

https://vpinball.com/VPBdownloads/diner-vpx/
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θανξ. Το εβαζα σε λαθος φακελο (στο roms του Visual Pinball αντι για το roms του vinpiname)

Τωρα ξεκιναει αλλα σκαει μετα απο δευτερολεπτα χωρις καν error...
 
Ολα τα roms στον φάκελο vpinmame/roms μπαίνουν, δεν πρέπει να υπάρχει άλλος φάκελος roms στο root του Visual Pinball.

Εχεις τις τελευταίες εκδόσεις από τα πάντα? Visual Pinball, Pinmame κλπ?

Drivers κλπ κομπλέ? Μήπως είναι κάποιο option που είναι βαρύ για την κάρτα σου? Πολλά τραπέζια έχουν τα δικά τους options τσεκαρισμένα και δεν ακούνε τα defaults. Μπορεί πχ να είναι κανα τραπέζι με το 4xAA ενεργοποιημένο και να την ακούει το σύστημά σου. Οπότε ενώ είναι ανοιχτό στον editor το τραπέζι ρίξε μια ματιά και στα options που έχουν να κάνουν με τα γραφικά.

Δοκίμασε επίσης να σβήσεις την nvram του τραπεζιού (vpinmame/nvram).

Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα κάτι άλλο αν δεν το έχω μπροστά μου να το παιδεύω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα