Η συλλογή μου

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.356
Αντιδράσεις
9.516
Μιας και εχει πεσει νεκρα στο forum, ειπα να παρουσιασω και εγω καποια πραγματακια απο την δικη μου συλλογη comics. Το κυριως ενδιαφερον μου στα comics ηταν και παραμενει η silver και bronze age της Marvel και ενα απο τα κορυφαια επιτευγματα της εποχης η δουλεια που εκανε με τους μεταλλαγμενους ο Chris Claremont. Ετσι αποφασισα να εστιασω την συλλογη μου στους μεταλλαγμενους τιτλους απο το 1975 εως το 1990, οπου εφυγε ο Claremont απο την Marvel. Βασικα τοτε επαψα και εγω να διαβαζω comics για καμια δεκαετια.

Για μενα εχει περισσοτερο σημασια η ιστορια και η συνεχεια, συνεπεια και συνεκτικοτητα του marvel universe, οποτε δεν ειχα προβλημα να συμπεριλαβω στην συλλογη μου παντως τυπου reprints και trade paperbacks, ακομα και τα ελληνικα της Μαμουθ. Σκοπος μου ηταν να εχω ολες τις ιστοριες, οχι την super σπανια πρωτη εκδοση ταδε που κοστιζει ενα καρο λεφτα. Ομοιως δεν με ενδιαφερει ιδιαιτερα η κατασταση των comics, φτανει να διαβαζωνται. Βεβαιως οταν εκανα την συλλογη μου, ηταν μολις πριν αρχισει η μοδα με τα trade paperbacks και ετσι αναγκαστικα πηγα κυριως σε μονα τευχη. Ακομα αποφασισα να μην ασχοληθω με guest star εμφανισεις μεταλλαγμενων σε αλλους τιτλους (γιατι δεν θα μου εφτανε ουτε ολος ο χρυσος του Fort Knox) ή crossovers μεταξυ Marvel και DC (γιατι τα θεωρω προσωπικα γελοια). Η συντριπτικη πλειοψηφια των αγορων μου εγινε απο το milehighcomics με συμπληρωματα απο το ebay, amazon και οπου αλλου ετυχε να βρω να κλεισω τρυπες.

Ας αρχισουμε λοιπον απο την αρχη. Μετα απο χρονια αδρανειας (ο τιτλος ειχε ακυρωθει στο τευχος 66 το 1970 και συνεχιζε μονο με reprints παλιων ιστοριων),το 1975 o Len Wein (συγγραφεας και αρχισυντακτης της Marvel) μαζι με τον καλλιτεχνη Dave Cockrum, αποφασισαν να επαναφερουν τον τιτλο στην ενεργο δραση, δημιουργωντας νεους χαρακτηρες που να ταιριαζουν καλυτερα στο πνευμα της εποχης. Ετσι εμφανιστηκαν οι νεοι X-Men στην ειδικη εκδοση Giant Size X-Men #1. Επειδη δεν μου περισσευουν 2-3 χιλιαρικα για το αυθεντικο, να δυο ανατυπωσεις.

Το Special Edition X-Men #1 (Φεβ. 1983) ανατυπωνει ολοκληρη την βασικη ιστορια του Giant Size #1.

To Classic X-Men #1 (Σεπ. 1986) ανατυπωνει ελαφρως αλλαγμενη την ιδια ιστορια.

2017-06-05-23h11m17.JPG

Η υποθεση εχει ιστορικο κυριως ενδιαφερον και δεν λεει και πολλα σαν ιστορια. Ομοιως το σχεδιο ειναι αυτο που ειναι, η ιστορια δεν δινει πολλα περιθωρια στον Cockrum να εκφραστει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωραια κομματια!!! :headbangdude:

Αναμενουμε και αλλα. :thumbup:

freaktmp είπε:
Ετσι εμφανιστηκαν οι νεοι X-Men στην ειδικη εκδοση Giant Size X-Men #1. Επειδη δεν μου περισσευουν 2-3 χιλιαρικα για το αυθεντικο...
Παντως προσωπικα, μια χαρα βολευτηκα με το TPB του Masterworks. :)
 
stayros είπε:
Παντως προσωπικα, μια χαρα βολευτηκα με το TPB του Masterworks. :)


Oχι οτι και αυτα ειναι φτηνα, αλλα οπως ειχα πει την συλλογη μου την ειχα κανει πριν το 2003 που βγηκαν τα masterworks.

Ας δουμε κατι πιο ενδιαφερον τωρα. Ειναι Νοεμβριος 1982 και κυκλοφορει το 5ο Graphic Novel της Marvel με τιτλο X-Men: God loves, man kills σε σεναριο Chris Claremont και εικονογραφηση Brent Anderson. Τα Graphic Novel ηταν μια προσπαθεια της Marvel να ανεβασει το κασε των comics και να επιχειρηματολογήσει οτι ειναι οτι ειναι ενα πιο ώριμο μέσο, "εικονογραφημένη λογοτεχνία" για ενηλικες. Βεβαιως συχνα η ιδια η Marvel εκτροχιαζε αυτη την προσπαθεια πασαρωντας διαφορα πραγματα που ηθελε να διαφημισει σαν Graphic Novels, ενω ξεκαθαρα δεν ανηκαν σε αυτη την κατηγορια.

Το God loves, man kills ομως ανηκει. Ειναι σκοτεινο και δυστοπικο και εξεταζει ενηλικα θεματα, οπως η ξενοφοβια και ο ρατσισμος. Ειναι αναμφιβολα ενα εργο τεχνης, αλλα εχει και αυτο τις ατελειες του. Η ιστορια δεν ανηκει στην συνεχεια των X-Men. Η εικογραφηση του Brent Anderson (γνωστος στους ελληνες αναγνωστες σαν συνδημιουργος του Strikeforce: Morituri) ειναι καλη, αλλα οχι στα επιπεδα του Dave Cockrum ή του John Byrne, κλπ.

Ενα ακομα ενδιαφερον σημειο ειναι οτι το God loves, man kills εχει εμπνευσει το σεναριο της δευτερης ταινιας X-Men, X2.

2017-06-05-23h19m06.JPG

Ενα κλασσικο comic, απαραιτητο αναγνωσμα για τους οπαδους των X-Men.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ομορφο κομματι και απ' οτι τσεκαρω, σχετικα προσιτο. :)

Κοιτα να δεις που θα αρχισουμε να ψαχνομαστε και θα ξεπαραδιαστουμε... :precry:
 
Ας αρχισουμε λοιπον απο την αρχη. Μετα απο χρονια αδρανειας (ο τιτλος ειχε ακυρωθει στο τευχος 66 το 1970 και συνεχιζε μονο με reprints παλιων ιστοριων),το 1975 o Len Wein (συγγραφεας και αρχισυντακτης της Marvel) μαζι με τον καλλιτεχνη Dave Cockrum, αποφασισαν να επαναφερουν τον τιτλο στην ενεργο δραση, δημιουργωντας νεους χαρακτηρες που να ταιριαζουν καλυτερα στο πνευμα της εποχης. Ετσι εμφανιστηκαν οι νεοι X-Men στην ειδικη εκδοση Giant Size X-Men #1. Επειδη δεν μου περισσευουν 2-3 χιλιαρικα για το αυθεντικο, να δυο ανατυπωσεις.
Συμφωνω και εγω με τα reprints ,δεν με νοιαζουν τα πρωτα πρωτα ,χωρια που αμα ειναι και απο τα 80ς οπως τα Classic Xmen που εβαλες απο πανω ταιριαζουνε περισσοτερο και με την ηλικια που τα διαβαζα.
 
Τοτε δεν υπηρχαν και πολλες επιλογες. Σημερα θα αγοραζα omnibus ή masterworks.
 
Ας ριξουμε τωρα μια ματια στο τι θα μπορουσε να ειχε υπαρξει σε μια απο σημαντικοτερες στιγμες του Marvel Universe, στον θανατο την Jean Grey.

Τον Σεπτεμβριο του 1980, στο τευχος 137 των X-Men, γιναμε μαρτυρες της τραγικης καταληξης της Jean Grey, ενος απο τους πιο γνωστους και αγαπητους χαρακτηρες αναμεσα στους μεταλλαγμενους. Για μενα ειναι εκει περα μαζι με τον θανατο της Gwen Stacy και του Captain Marvel.

Ηταν απαραιτητο ομως να ερθουν ετσι τα πραγματα; Οχι, μας απαντα το "Phoenix: The Untold Story" που εκδοθηκε τον Απριλιο του '84 και περιεχει την αρχικη εκδοχη του τευχους 137 των X-Men, οπου η Jean Grey επιβιωνει με μια ψυχικη λοβοτομη που την αφηνει ανικανη να χρησιμοποιησει τις δυναμεις του Φοινικα. Αυτη ηταν η ιστορια που ειχαν φτιαξει αρχικα οι δημιουργοι Claremont και Byrne, πριν ασκησει βετο ο αρχισυντακτης Jim Shooter και απαιτησει τις αλλαγες που ολοι ξερουμε. Ο τομος περιεχει επιπλεον μια συζητηση ανοικτης τραπεζης μεταξυ των βασικων συντελεστων της ιστοριας που συζητουν το παρασκηνιο της ολης υποθεσης.

2017-06-05-23h23m48.JPG

Εδω δεν υπαρχουν αρνητικα. Το ντουετο Claremont/Byrne δινει ρεστα για ακομα μια φορα και η συζητηση ειναι μια σπανια ματια στην δημιουργικη διαδικασια. Πιστευω οτι ηταν η πρωτη σημαντικη ρηξη μεταξυ της Marvel και του Claremont που θα οδηγησει στην εξοδο του μια δεκαετια αργοτερα. Προσωπικα δεν μπορω να το χωνεψω, ποσο λιγο δημιουργικο ελεγχο ειχαν τελικα τα μεγαλυτερα ταλεντα του χωρου. Αν υπαρχει σημερα Marvel και αν εχει οποιαδηποτε αξια το οφειλει αποκλειστικα σε αυτους τους ανθρωπους και ειναι τρελo το ποσο λιγο σεβασμο τους εδιναν και ποσο λιγο μετραγε η αποψη τους τον καιρο εκεινο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Eναλακτικη ιστορια που δεν κυκλοφορησε και μαλιστα στα 80ς αμα κρινω απο το Logo πανω αριστερα,δε την ηξερα,την θυμαμαι την κανονικη ιστορια του Φοινικα στα τευχη της ΜΑΜΟΥΘ.
 
Και μιας και ξεκινησαμε με υποθετικες ιστοριες, ας βαλω εδω και τα What If? Vol.2. Η σειρα What If? παρουσιαζει περιπτωσεις οπου κατι που συνεβει με εναν τροπο στο κανονικο Marvel Universe εδω παει διαφορετικα. Οι συνεπειες συνηθως over-the-top καταστροφικες.

Εδω εχω μαζεψει τευχη που εχουν ιστοριες σχετικες με τους μεταλλαγμενους. Δεν ειναι πληρης η λιστα, μου λειπουν μερικα αλλα επειδη δεν ειναι μερος της συνεχειας του Marvel Universe, δεν ειχε παντα και τους καλυτερους δημιουργους και επειδη κυκλοφορησε ως επι το πλειστον μετα το 1990, δεν το ειχα παρει πολυ ζεστα το θεμα να τα μαζεψω ολα.

9 12

2017-06-06-18h16m02.JPG

13 16

2017-06-06-18h16m32.JPG

23 24

2017-06-06-18h17m05.JPG

32 33

2017-06-06-18h17m39.JPG

39 40

2017-06-06-18h18m20.JPG

43 46

2017-06-06-18h18m53.JPG

47 50

2017-06-06-18h19m50.JPG

59 93

2017-06-06-18h20m32.JPG
 

Συνημμένα

  • 2017-06-06-18h17m05.JPG
    2017-06-06-18h17m05.JPG
    415,1 KB · Προβολές: 0
Τελευταία επεξεργασία:
What if ,θυμαμαι να τα βλεπω απο τις αρχες του 2000 στο νετ,ειχανε καποιους τρομερα ενδιαφεροντες τιτλους με εναλακτικες ιστοριες απο αυτες που ειχαμε διαβασει.
 
Ας ριξουμε μια ματια σε δυο πνευματικα τεκνα του Dave Cockrum, το ενα καλο, το αλλο ετσι κι ετσι.

X-Men Spotlight on Starjammers (Μαι-Ιουν '90). Μια ιστορια σε δυο τευχη με την πολυχρωμη ομαδα των διαστημικων πειρατων σε νεες περιπετειες. Πολλες συμμετοχες απο διαφορους γνωστους χαρακτηρες και μπολικη δραση! Ενα ευχαριστο αναγνωσμα.

2017-06-05-23h19m36.JPG

Nightcrawler limited series (Νοε '85-Φεβ '86). Ενα σουρεαλιστικο θεοπαλαβο παραμυθι με πρωταγωνιστη τον γνωστο και αγαπημενο χαρακτηρα. Υπερβολικα cute για μενα και το μεγεθος της ιστοριας δεν βοηθαει. Μονο για τους συλλεκτες.

2017-06-06-18h06m12.JPG
2017-06-06-18h06m47.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καπου τους θυμαμαι τους Starjammers ,ισως σε κανα εξωφυλο Χ-ΜΕΝ απο την ελληνικη εκδοση.
 
Ας δουμε δυο αγαθοεργιες.

X-Men: Heroes for Hope (Δεκ '85). Με την ανθρωπιστικη κριση στην Αιθιοπία και μετα την τεραστια επιτυχια του Live Aid, οργανώθηκαν πολλες και διαφορες φιλανθρωπικές προσπαθειες. Μια απο αυτες ηταν απο την Marvel, που εφτιαξε το τευχος αυτο του οποιου ολα τα εσοδα πηγαν στην καταπολεμηση της κρισης. Χοντρικα ολοι οι δημιουργοι που δουλευαν για την Marvel την εποχη εκεινη συνεισφεραν τις υπηρεσιες τους. Οπου λαλουν πολλοι κοκοροι αργει να ξημερωσει ομως και η ιστορια οπως ειναι αναμενομενο ειναι λιγο αχταρμας. Η εικονογραφηση ειναι ανιση αφου εχουμε καλλιτεχνες με διαφορετικες ικανοτητες και στυλ να αλλαζουν ανα δυο σελιδες. Ολα αυτα ειναι βεβαίως δευτερεύοντα, αφου η χειρονομια ειναι που μετραει.

2017-06-05-23h18m39.JPG

Spider-Man, Storm and Power Man: Battle Smokescreen!. Ενα τευχος που μοιραζόταν δωρεαν στα παιδια, οπου οι παραπανω ηρωες ενημερώνουν για τους κινδυνους του καπνισματος. Αρπακολλα ιστορια και σχεδιο, αλλα οπως και στην προηγουμενη περιπτωση, η χειρονομια ειναι που μετραει.

2017-06-06-18h21m27.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωραια κομματια ξεχωριστα,συμπερασμα εισαι μερακλης!


Lol
 
freaktmp είπε:
Ας δουμε δυο αγαθοεργιες.
X-Men: Heroes for Hope (Δεκ '85). Με την ανθρωπιστικη κριση στην Αιθιοπία και μετα την τεραστια επιτυχια του Live Aid, οργανώθηκαν πολλες και διαφορες φιλανθρωπικές προσπαθειες. Μια απο αυτες ηταν απο την Marvel, που εφτιαξε το τευχος αυτο του οποιου ολα τα εσοδα πηγαν στην καταπολεμηση της κρισης. Χοντρικα ολοι οι δημιουργοι που δουλευαν για την Marvel την εποχη εκεινη συνεισφεραν τις υπηρεσιες τους. Οπου λαλουν πολλοι κοκοροι αργει να ξημερωσει ομως και η ιστορια οπως ειναι αναμενομενο ειναι λιγο αχταρμας. Η εικονογραφηση ειναι ανιση αφου εχουμε καλλιτεχνες με διαφορετικες ικανοτητες και στυλ να αλλαζουν ανα δυο σελιδες. Ολα αυτα ειναι βεβαίως δευτερεύοντα, αφου η χειρονομια ειναι που μετραει.

Spider-Man, Storm and Power Man: Battle Smokescreen!. Ενα τευχος που μοιραζόταν δωρεαν στα παιδια, οπου οι παραπανω ηρωες ενημερώνουν για τους κινδυνους του καπνισματος. Αρπακολλα ιστορια και σχεδιο, αλλα οπως και στην προηγουμενη περιπτωση, η χειρονομια ειναι που μετραει.
"Παταω" λιγο πανω σε αυτο και βγαινω ελαφρως off topic (συμπαθατε με... #) ), ενα απο τα τευχακια που με συγκινησαν,

ηταν το Amazing Spider-Man #36, που αναφερεται στην 11η Σεπτεμβριου.

Μαλιστα, η ιστορια ειχε δημοσιευτει μεταφρασμενη στα ελληνικα στο τομακι "Spider-Man: Επικες Συγκρουσεις",

το οποιο ειχε δωθει ως προσφορα απο την Espresso. :)

Aardvark είπε:
Ωραια κομματια ξεχωριστα,συμπερασμα εισαι μερακλης!
Οτι ειπε ο κυριος. :D .... :thumbup:
 
stayros είπε:
"Παταω" λιγο πανω σε αυτο και βγαινω ελαφρως off topic (συμπαθατε με... #) ), ενα απο τα τευχακια που με συγκινησαν,

ηταν το Amazing Spider-Man #36, που αναφερεται στην 11η Σεπτεμβριου.
Δεν ειχε ομως καποια σχεση με αγαθοεργιες...
 
freaktmp είπε:
Δεν ειχε ομως καποια σχεση με αγαθοεργιες...
Με την εννοια οπως τις ξερουμε οχι, αλλα μου ειχε κανει εντυπωση, οτι ολοι (Υπερηρωες και Κακοι) ειχαν βαλει στην ακρη τις οποιες διαμαχες/κοντρες/αντιπαλοτητες, ειχαν μεταξυ τους και εσπευσαν στο Ground Zero να βοηθησουν τους πραγματικους Ηρωες εκεινης της μερας, τους διασωστες/πυροσβεστες.
 
Ειδαμε τα καλα, ας δουμε και μερικες αθλιοτητες. Πραγματικα σοκάρει με ποσο λιγη σοβαροτητα αντιμετώπιζε η Marvel την πιο σημαντικη πνευματικη της ιδιοκτησια και δεν ειχε κανενα προβλημα να την κακοποιεί με τον χειροτερο δυνατο τροπο ανευ ουσιαστικης αφορμης!

Obnoxio the Clown VS the X-Men (Απρ '83). Η Marvel παντα ζηλευε τις δοξες του MAD και του National Lampoon και συνεχως προσπαθουσε να ανταγωνίζεται σε αυτον τον τομεα, με καταστροφικα αποτελεσματα συνηθως. Τα χιουμοριστικά περιοδικα της Marvel ειναι για καποιο λογο παντα μια συλλογη απο ανοησιες και κρυαδες. O Obnoxio ηταν η μασκοτ του χιουμοριστικου περιοδικου Crazy και για καποιον ακατανοητο λογο αποφασισαν να τον κανουν παρεα με τους X-Men. To αποτελεσμα: αστα καλυτερα. Μονο για συλλεκτες.

2017-06-05-23h20m19.JPG

Uncanny X-Men at the State Fair of Texas (Οκτ '83). Οι X-Men προμοταρουν μια εμποροπανήγυρη, σε αυτο το διαφημιστικό τευχος που δινόταν δωρεαν με καποια εφημεριδα. Γιατι θεε μου; Ειναι τυχαιο που και στα δυο το σχεδιο κανει ο Alan Kupperberg;

2017-06-06-18h12m19.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μιας και μιλησαμε για εμπορικες επιρροες, η marvel συχνα ανεπτυσσε σε συνεργασια με αλλες εταιριες χαρακτηρες και σειρες βασισμενες σε πνευματικες ιδιοκτησιες αυτων των εταιριων για διαφημιστικους λογους. Συνηθως αυτες οι σειρες εμεναν εκτος συνεχειας του marvel universe (G.I. Joe, Transformers, Star Trek, Star Wars κλπ) αλλα οχι ολες. Το πιο γνωστο παραδειγμα ειναι φυσικα ο Rom, αλλα πριν απο αυτον υπηρξε μια ακομα σειρα, οχι τοσο πετυχημενη, οι Micronauts. To 1984 και αφου πλεον τα παιχνιδια στα οποια βασιστηκε η σειρα ειχαν σταματησει να κυκλοφορουν, οι πωλησεις ειχαν μια καθοδικη πορεια, ετσι αποφασισαν να κανουν μια συνεργασια με τους X-Men μηπως και ανεβουν λιγο τα πραγματα.

The X-Men and the Micronauts (Ιαν-Απρ '84). 4 τευχη με συνεργασια του Chris Claremont και του βετερανου Bill Mantlo (δημιουργος των Micronauts) στο σεναριο και στο σχεδιο ο καταπληκτικος Jackson Guice. Για κατι που ειχε μια καθαρα διαφημιστικη αφετηρια, η σειρα ειναι εξαιρετικα καλογραμμενη και εξεταζει πολλα ενηλικα θεματα. Ενα δυνατο αναγνωσμα που δεν πρεπει να λειπει απο τις συλλογες των X-Fans!

2017-06-05-23h11m52.JPG
2017-06-05-23h12m32.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μικροναυτες τους διαβαζαμε στο μικρο Σπαϊντερμαν.


Εχω και εγω αρκετες σειρες VS απο την US Marvel αυτης της εποχης!
 
Πίσω
Μπλουζα