Θανάσης Βέγγος 29 Μαϊου 1927 - 3 Μαϊου 2011

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Shock
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Αν υπάρχει μια έκφραση που μπορεί να περιγράψει τον Θανάση Βέγγο είναι το «Καλέ μου άνθρωπε». Την τήρησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του και έτσι έχει μείνει στην συνείδηση του κοινού. Όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης Τάκης Παπαγιαννίδης στη «Μηχανή του Χρόνου», μια ημέρα τυχαία ο Βέγγος έπεσε πάνω σε ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο άνδρας αναγνώρισε τον ηθοποιό και τον πλησίασε για του μιλήσει....

«Καλέ μου άνθρωπε σ’ ευχαριστώ για τις ταινίες και για το γέλιο που μας χαρίζεις. Όταν σε βλέπω στον κινηματογράφο ξαλαφρώνω για τρεις μέρες από τις έννοιες μου», του είπε.

Τα λόγια του καθώς φαίνεται επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον Θανάση Βέγγο και μέσα σε αυτή την ειλικρινή έκφραση, βρήκε και ο ίδιος την δική του αλήθεια..

Είμαι πολύ στεναχωρημένος που έφυγε ένας τέτοιος άνθρωπος και δε θα ξεχάσω το αμέτρητο γέλιο που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια...

Απ'την άλλη είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου που κατάφερε να τον γνωρίσει και μάλιστα να συνεργαστεί μαζί του κιόλας...

Στην ταινία "Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας" υπάρχει μια σκηνή που μένει ο Θανάσης με το αυτοκινητάκι και κάνει ωτοστόπ. Σταματάει ένα φορτηγό και δένει το αυτοκινητάκι από πίσω...

Ο οδηγός του φορτηγού είναι ο πατέρας μου τον οποίο σταματάνε και μπουζουριάζουν κιόλας χεχεχε. Το καλό είναι οτι τον δείχνει κιόλας και λέει και ατάκα :)

Ο πατέρας μου μου λεγε οτι όσες μέρες γυρνούσαν τη σκηνή αυτή δεν τους είχε μείνει άντερο απ το γέλιο, ο Θανάσης Βέγγος ήταν όπως ακριβώς τον βλέπουμε στις ταινίες τρελός και παλαβός μαζί να τρέχει πέρα δώθε και όπου ακούγε γέλια ήξερε οτι ήταν εκεί....

Στεναχωρήθηκε πάρα πολύ μόλις το έμαθε...Του άρεσε πάρα πολύ...

Θα μας λείψεις Θανάση....
"Ε πατριώτη είσαι εντάξει; " μήπωςήταν αυτη η ατάκα που έλεγε ο πατέρας σου στην συγκεκριμένη σκηνή;

Είναι στους ελάχιστους ανθρώπους όπου μπορώ να τον αποκαλέσω πραγματικά άνθρωπο, ήταν από σπάνια πάστα και κυρίως, δεν διστάζω να τον αποκαλέσω καλλιτέχνη.

Ανέκαθεν μου ήταν αγαπημένος και συμπαθής, όσο περνάνε τα χρόνια όμως και με τα όσα μαθαίνουμε κατά καιρούς για άλλους "καλλιτέχνες", ο Βέγγος ήταν κύριος με Κ κεφαλαίο και πέραν των στιγμών που μας έχει χαρίσει στην καριέρα του, πραγματικά τον θαυμάζω και ως άνθρωπο, πραγματικά είναι πρότυπο.

Αλησμόνητος!

Δεν μου άρεσε καθόλου το αφιέρωμα στον Βέγγο,στην εκπομπή η μηχανή του χρόνου. Είχαν εστιάσει στην φοβία του Βέγγου για την σκόνη και μου φαίνονταν σαν να μιλούσαν για τον τρελό του χωριού κάποιοι παλιοί συνεργάτες του . Ούτε το ντοκυμαντέρ του Σολδάτου "Ένας άνθρωπος παντός καιρού" μου άρεσε,γιατί πρόβαλλε το έργο του Βέγγου πιο πολύ απ' το 70 και μετά.

Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για τον Θανάση Βέγγο: τον λατρεύω! Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική, γιατί τον λατρεύω. Είναι πραγματικός σταρ, ένας αστέρας που όμοιός του δεν θα ξαναγεννηθεί ποτέ. Εκπέμπει μια καρτερικότητα, μια καλοσύνη, μια αισιοδοξία, όταν όλα καταρρέουν γύρω του. Και σηκώνει τα βάρη όλου του κόσμου.
Είχα δει πρόσφατα μια συνέντευξη της Άννας Φόνσου, που έλεγε ότι στις ταινίες του δεν φιλούσε τις συμπρωταγωνίστριές του και ήταν πολύ ντροπαλός. Μάλιστα η Φόνσου έλεγε ότι πολλές φορές για να τον φέρει σε δύσκολη θέση και να κάνουν πλάκα στα γυρίσματα προσπαθούσε να τον φιλήσει και τότε αυτός της έλεγε "μα είμαι παντρεμένος άνθρωπος".
Πάντως η καλύτερη ατάκα του (πάντα πεθαίνω στα γέλια) είναι στο Θου Βου: Φανερός Πράκτωρ 000, όταν η Ρία Δελούτση του λέει "εγώ αγαπάω έναν νέο" και της απαντάει "και απ' ό,τι βλέπω πρέπει να σ'αγαπάει κ'αυτός"

Είχα δει πρόσφατα μια συνέντευξη της Άννας Φόνσου, που έλεγε ότι στις ταινίες του δεν φιλούσε τις συμπρωταγωνίστριές του και ήταν πολύ ντροπαλός. Μάλιστα η Φόνσου έλεγε ότι πολλές φορές για να τον φέρει σε δύσκολη θέση και να κάνουν πλάκα στα γυρίσματα προσπαθούσε να τον φιλήσει και τότε αυτός της έλεγε "μα είμαι παντρεμένος άνθρωπος".

Kαι ο Δελαπορτας το ειπε αυτο περι φιλιου. Οτι δηλαδη υπηρχε ορος στα συμβολαια των ταινιων του Βεγγου να μην φλιεται με τις ηθοποιους. Και λεει καποια στιγμη στο βιντεο το οποιο και παραθετω: "Τον εχετε δει ποτε να φιλιεται στο στομα; Ποτε!'
Και απαντω εγω πως ναι, τον εχουμε δει!
Μιλαω για την ταινια Τυφλα να' χει ο Μαρλον Μπραντο. Συνανταει ο Βεγγος την ψηλη ξανθια Χριστινα Αποστολου, την Σταρ Ελλας 1962 δηλαδη, και της λεει "Και τι δεν θα' δινα για ενα φιλι σας" κι εκεινη τον φιλαει στο στομα.
Δεν ειναι η πρωτη φορα που ακουω απο τον Δελαπορτα πραγματα που δεν ισχυουν.

Τελευταία επεξεργασία:
Μιλαω για την ταινια Τυφλα να' χει ο Μαρλον Μπραντο. Συνανταει ο Βεγγος την ψηλη ξανθια Χριστινα Αποστολου, την Σταρ Ελλας 1962 δηλαδη, και της λεει "Και τι δεν θα' δινα για ενα φιλι σας" κι εκεινη τον φιλαει στο στομα.
Δεν ειναι η πρωτη φορα που ακουω απο τον Δελαπορτα πραγματα που δεν ισχυουν.
Ισχύει απόλυτα..να αναφέρω απλά ότι έστω και σε αυτό το μόνο καταγεγραμμένο φιλί στο στόμα με το Βέγγο, η όλη σκηνή είναι απίστευτα κωμικά 'ενδεδυμένη' με το Βέγγο μετά το φιλί να πέφτει ζαλισμένος στη θάλασσα- οπότε εν τέλει μας μένει περισσότερο ως μια κωμική σκηνή!

Ισχύει απόλυτα..να αναφέρω απλά ότι έστω και σε αυτό το μόνο καταγεγραμμένο φιλί στο στόμα με το Βέγγο, η όλη σκηνή είναι απίστευτα κωμικά 'ενδεδυμένη' με το Βέγγο μετά το φιλί να πέφτει ζαλισμένος στη θάλασσα- οπότε εν τέλει μας μένει περισσότερο ως μια κωμική σκηνή!

Ετσι ειναι. Κωμικοι ηθοποιοι ηταν και τα φιλια που εδιναν, οταν τα εδιναν, εβγαιναν με τροπο κωμικο. Δεν ηταν γοηδες οπως ο Κουρκουλος και ο Αλεξανδρακης για να βλεπουμε παθος.
Και σε τελικη αναλυση, ο Βεγγος ηταν ο μονος που συνηθως δεν φιλιοταν με τις συμπρωταγωνιστριες του;
Ειδαμε πολλα φιλια στο στομα απο Γκιωνακη, Αυλωνιτη, Σταυριδη, Χατζηχρηστο; Γιατι γινεται λογος ειδικα για τον Βεγγο;
Αφηστε δηλαδη που θυμηθηκα κι αλλο φιλι απο Βεγγο. Πεταχτο μεν, αλλα στα χειλη.
Στην ταινια "Παρε κοσμε" πηγαινει ο Θανασης στο σπιτι της Ανουσακη και το ανταλλασσει μαζι της προτου μπει στο δωματιο η κακια πεθερα του, Νιτσα Τσαγανεα.
Ας μην λεει λοιπον ο Μακης Δελαπορτας ο,τι του κατεβει.

Πίσω
Μπλουζα