Ιστορικά γεγονότα που βιώσαμε.

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας prisma
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

prisma

RetroMasteR
Joined
5 Ιαν 2010
Μηνύματα
1.408
Αντιδράσεις
688
Οι σημερινοί 30άρηδες & 40άρηδες, έχουμε την τύχη να μεγαλώσουμε σε μια από τις πιο ειρηνικές περιόδους, όσον αφορά στη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν και σημαντικά γεγονότα που ταρακούνησαν τα νερά.

Από τν άλλη πολλοί από εμάς έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στη περίοδο του ψυχρού πολέμου. Μια κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τον 2ο Π.Π. και την βρήκαμε παγιωμένη, θεωρώντας την ως κάτι το "φυσιολογικό". Ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα. Του δυτικούς και τους ανατολικούς. Και επειδή "ο φόβος φυλάει τα έρμα" και οι μεν και οι δε ήταν ζωσμένοι με μερικές εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές που σε ενδεχόμενο στραβοπάτημα θα μας έκαναν σκόνη... Αλλά έτσι μεγαλώσαμε, έτσι συνηθίσαμε...

Στη χώρα μας βιώναμε το μεταπολιτευτικό πανηγύρι, με αποκορύφωμα τις εθνικές εκλογές. Φορτισμένη πολιτικά η περίοδος μετά το 1974 και κατά τη δεκαετία του '80. Σε προεκλογικές περιόδους το θερμόμετρο ανέβαινε σε κάθε σπίτι, ειδικά αν τα μέλη μιας οικογένειας υποστήριζαν διαφορετικά κόμματα. Οι προεκλογικές ομιλίες καθήλωναν τον κόσμο στις τηλεοράσεις. Συνήθως όλη η οικογένεια ήταν μαζεμένη μπροστά την οθόνη και έβλεπε. Παρακολουθούσαν ακομα και αν κάποιοι δεν υποστήριζαν το κόμμα του οποίου ο αρχηγός έβγαζε λόγο. Εκεί η κριτική ήταν συνήθως έντονη, με τους διαξιφισμούς να δίνουν και να παίρνουν.

Χρονιά εκλογών και το 1981. Όμως πριν ταρακουνηθούμε πολιτικά, ταρακουνηθήκαμε κυριολεκτικά από το σεισμό που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς. Προσωπικά, ήταν πρώτη φορά που βίωνα σεισμό, αν και λόγω τοποθεσίας δεν επικράτησε πανικός και μείναμε κανονικά στο σπίτι, αλλά σε κατάσταση "μερικής επιφυλακής". Πολύς κόσμος πάντως είχε πάρει τους δρόμους ενώ η κυκλοφορία αυξήθηκε κατακόρυφα εφόσον πολλοί που είχαν αυτοκίνητο βρήκαν ασφαλέστερο το να μετακινηθούν σε ανοικτούς χώρους της πόλης.

Μετά την επικράτηση της "αλλαγής", τον Οκτώβριο του '81, ως μαθητές βιώσαμε "κοσμοϊστορικές" αλλαγές (στα δικά μας μάτια). Η κατάργηση της σχολικής ποδιάς, έφερε έναν αέρα φιλελευθεροποίησης στον ενδυματολογικό μας κώδικα (όχι πάντα με θετικά αποτελέσματα) ενώ η κατάργηση του πολυτονικού μας φάνηκε μεν καλή, αν και προσωπικά ψιλο εκνευρίστηκα διότι είχα ιδρώσει να το μάθω. Μόλις το έμαθα, το πήρε η "αλλαγή"!!!

Τον Απρίλιο του 1986 ο πυρηνικός εφιάλτης έρχεται στη πόρτα μας, μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ, στη Σοβιετική Ένωση. Η έκρηξη σε έναν από τους αντιδραστήρες του αποτέλεσε ένα απο τα σοβαρότερα περιστατικά με περιβαλλοντικές συνέπειες των τελευταίων δεκαετιών. Αν και το γεγονός αντιμετωπίστηκε αρκετά ψύχραιμα από τη κρατική τηλεόραση, η ανησυχία για την εξάπλωση της ραδιενέργειας ήταν έκδηλη (και) στην Ελλάδα. Τώρα που το σκέφτομαι, ευτυχώς τότε δεν υπήρχε η ιδιωτική τηλεόραση διότι θα γινόταν της κακομοίρας (αποδείχθηκε βέβαια αργότερα αυτό, σε άλλα γεγονότα). Αν και η καθημερινή ζωή συνεχιζόταν στην Ελλάδα φαινομενικά σε κανονικούς ρυθμούς, ο προβληματισμός σχετικά με το τι θα φάμε ή τι θα πιούμε ήταν υπαρκτός, ίσως για πρώτη φορά. Ήταν ασφαλή τα προϊόντα μετά το ατύχημα? Μπορούσαμε να καταναλώνουμε άφοβα φρούτα, λαχανικά ή γάλατα? Επηρεάστηκε το περιβάλλον στη χώρα μας από το ατύχημα και πόσο? Αυτό το κλίμα επικράτησε για αρκετούς μήνες μετά το συμβάν, με τον κόσμο να είναι σφιγμένος σχετικά με αυτό.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του '87 ή Ελλάδα εισέρχεται σε κρίση με την Τουρκία. Οι γείτονες προκαλούν στο Αιγαίο και η τότε κυβέρνηση απαντάει δυναμικά, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίζεται στη τηλεόραση κάνοντας διάγγελμα και οι πιθανότητες να εμπλακεί η χώρα σε μια πολεμική αναμέτρηση είναι σοβαρές. Εμείς, λόγω ηλικίας, ήμασταν λίγο στο κόσμο μας (μαθητές γυμνασίου). Το βλέπαμε λίγο σαν περιπέτεια και οι νεότεροι γενικώς είχαν έναν ενθουσιασμό, πιστεύοντας πως ήταν ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τον παραδοσιακό μας εχθρό. Εντύπωση έκανε το "χέρι" που έπεφτε από τους μεγαλύτερους, οι οποίοι είχαν βιώσει τον πόλεμο και την κατοχή. Σε έντονο ύφος προσπαθούσαν να σταματήσουν κάθε ενθουσιασμό, τονίζοντας τα δεινά μιας τέτοιας εξέλιξης. Τα είχαν νιώσει στο πετσί τους άλλωστε, με στερήσεις και βάσανα. Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του κόσμου, που έκανε πραγματική επιδρομή στα super market, ώστε να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα εφόδια σε περίπτωση σύρραξης.

Η κρίση τελείωσε μέσα σε ένα 24ωρο, μετά από δύο καυτές ημέρες και ενώ ο στρατός είχε κινητοποιηθεί πλήρως. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και φυσικά, όλοι νιώσαμε ανακουφισμένοι, ειδικά οι γηραιότεροι και σοφότεροι... Η ζωή συνεχίστηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Σύντομα η εθνική υπερηφάνεια θα χτυπήσει κόκκινα, όταν τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η Ελλάδα θα κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο μπάσκετ. Η διοργάνωση έγινε στη χώρα μας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μεταξύ 3 & 14 Ιουνίου. Η Εθνική μας κερδίζει στον τελικό τους Σοβιετικούς με 103-101 και οι πρωταγωνιστές του θριάμβου (με επικεφαλής τον Νίκο Γκάλη) γίνονται πραγματικοί ήρωες. Αυτό που ακολούθησε στους δρόμους ήταν πρωτοφανές! Σε λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα όλοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους με τα κορναρίσματα να σκεπάζουν όλη την Αθήνα και την ελληνική σημαία παντού... Έπρεπε να περάσουν 17 χρόνια για να επαναληφθεί κάτι ανάλογο, με αφορμή το Euro 2004.

Η δεκαετία του '80 τελειώνει με πολιτικά σκάνδαλα στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο Κοσκωτά. Το 1989 έμεινε στην ιστορία ως το "βρώμικο '89", Χρονιά εκλογών ετσι κι'αλλιώς, η χώρα βίωσε 2 απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο, οι οποίες ανέδειξαν νικήτρια τη Ν.Δ. αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι, μετά από υπηρεσιακές κυβερνήσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας, διεξήχθησαν ξανά πρόωρες εκλογές, τον Απρίλιο του 1990 που ανέδειξαν τη Ν.Δ. καθαρή νικήτρια με πρωθυπουργό πλέον τον Κ. Μητσοτάκη. Το κλίμα όλη αυτή την περίοδο ήταν εξαιρετικά φορτισμένο πολιτικά ακόμα και σε επίπεδο καθημερινότητας.

Εν τω μεταξύ, η ιδιωτική τηλεόραση έκανε την εμφάνιση της ακριβώς εκείνη τη περίοδο (τέλη '89) με μπόλικη επικαιρότητα και φυσικά παίρνοντας σημαντικό κομμάτι τηλεθέασης από τα κρατικά κανάλια, που ως τότε ήταν η μοναδική επιλογή των τηλεθεατών.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μερικούς μήνες αργότερα επιχείρησε να περάσει ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία. Αφορούσε όλες τις βαθμίδες, με σημαντικές αλλαγές. Πολλές από αυτές θεωρήθηκαν (και ορθώς) αναχρονιστικές και προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Το Νοέμβριο του 1990 ξεκίνησαν οι μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις, που οδήγησαν στη πολύμηνη κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των σχολείων της χώρας. Επειδή τις βίωσα, να τονίσω ότι οι καταλήψεις αυτές ουδεμία πολιτική απόχρωση δεν είχαν, παρότι προσπάθησε να γίνει πολιτική εκμετάλλευσή τους από ορισμένους. Η κατάσταση εκτονώθηκε μόνο μετά την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου και ενώ οι μαθητές είχαν δείξει ότι είναι ανυποχώρητοι στο σύνολο τους. Η καταλήψεις αυτές έγιναν συνειδητά, με σκοπό και συγκεκριμένα αιτήματα, με τους μαθητές να γνωρίζουν το πρόβλημα και μετά από καθολική ψηφοφορία. Δεν ήταν καταλήψεις αόριστες, ούτε απαραίτητα από παιδιά "αριστερών" οικογενειών.

Σε διεθνές επίπεδο, σημαντικό γεγονός ήταν η κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου (Νοέμβριος 1989), του συμβόλου του ψυχρού πολέμου με τις εικόνες να μας καθηλώνουν στους δέκτες μας. Το τέλος του ανατολικού μπλοκ και ενός ολόκληρου κράτους, της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς και η ενοποίηση της Γερμανίας για πρώτη φορά μετά το 1945, ήταν χαρακτηριστικά δείγματα ενός κόσμου που αλλάζει.

Εσείς, πως βιώσατε σημαντικά γεγονότα των προηγούμενων δεκαετιών?
 
Το παλιότερο ιστορικό γεγονός που θυμάμαι με λεπτομέρειες ήταν το πραξικόπημα του 1967, όταν ήμουνα στην 4η δημοτικού. Αν και δεν είχα συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε και τι ήταν, και η οικογένειά μου δεν είχε προβλήματα όπως οι οικογένειες κάποιων συμμαθητών μου (στους οποίους μάθαμε να μην πολυμιλάμε γιατί οι πατεράδες τους ήταν φυλακή, πράγμα που αυτόματα στιγμάτιζε και τα παιδιά τους), κατάλαβα ότι ήταν κάτι αρκετά σοβαρό γι' αυτό και θυμάμαι πολλά από εκείνες τις μέρες.

Κι ένα ιστορικό μη-γεγονός, που πρέπει να έγινε όταν ήμουν στη Δευτέρα Δημοτικού ή το πολύ στις αρχές της Τρίτης, αφού μετά ο πατέρας μου πήρε μετάθεση σε άλλη πόλη. Ήταν διάλειμμα και ήμασταν στο προαύλιο του σχολείού (2ο Δημοτικό Άρτας, δίπλα στο κάστρο, με το ρολόι στην άκρη του προαυλίου). Και κοντά στον ορίζοντα ήταν κάποια σύννεφα και ένας συμμαθητής μας μας είπε "Αυτά είναι καπνοί από το Βιετνάμ". Δεν ρωτήσαμε πού το ήξερε, δεν αμφισβητήσαμε ότι έτσι ήταν. Σάμπως ξέραμε πού ήταν το Βιετνάμ και αν μπορούσαμε να δούμε τους καπνούς του? Το ακούγαμε συνέχεια στις ειδήσεις, εποχή 64-65, ξέραμε ότι γίνεται πόλεμος κι ότι εμείς (φυσικά) ήμασταν σύμμαχοι με τους καλούς, αλλά ως εκεί.
 
Ιστορικά γεγονότα που θυμάμαι....την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου. Όπως και τον Πόλεμο στον κόλπο το 1990, που κλασσικά όλοι έτρεχαν στα σούπερ μάρκετ, μην τυχόν και μας φτάσουν οι βόμβες από το Ιράκ. Η που τα κανάλια διέκοπταν το πρόγραμμα , για να δείχνουν πχ έναν Αμερικανό στρατηγό να ενημερώνει τους δημοσιογράφους ( το έκαναν ανάμεσα στα παιδικά προγράμματα και μου ερχόταν να σπάσω τη τηλεόραση). Επίσης τον πόλεμο στην Βοσνία με το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που επικρατούσε στην χώρα μας, υπέρ των Σερβοβόσνιων και τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία το 1992 , που ειλικρινά όλοι όσοι θυμάμαι, είχαν κατέβει στους δρόμους. Απίστευτο πλήθος και παλμός!
 
Τεσσερα που θυμαμαι....

1) Η καταστροφη του Challenger τον Γεναρη του 1986

και μαλιστα για παρα πολυ καιρο το ειχα συνδεσει -μικρο παιδακι ημουν....τα ειχα μπερδεψει..... #) ....- με...

2)....το ατυχημα στο Chernobyl που ειχε γινει τον Απριλη της ιδιας χρονιας.

3) Η νικη (101-103) της Εθνικης μας εναντιον της Σοβιετικης Ενωσης,

σε εκεινο τον ονειρεμενο τελικο του 1987 και την κατακτηση για πρωτη φορα του Ευρωπαικου τροπαιου.

4) Η πτωση του Τειχους του Βερολινου το 1989.
 
Θυμαμαι το Τσερνομπιλ το 86, το Ευρωμπασκετ του 87,την εκτελεση Τσαουσεσκου το 89, το σκανδαλο Κοσκωτα το 90, τον πολεμο στον Περσικο κολπο το 91-92 και αλλα που δεν ειναι ιστορικα οπως οι σατανιστες της Παλληνης και το γεγονος με το Δουρη

.
 
Eμένα μου είχε κάνει εντύπωση ο εμφύλιος στη (πρώην) Γιουγκοσλαβία. Μου φαινόταν περίεργο το να γίνεται πόλεμος στην έως τότε ειρηνική Ευρώπη, ακόμα και αν επρόκειτο για τα "ιδιότροπα" Βαλκάνια. Μικρός σχετικά σε ηλικία τότε, δεν καταλάβαινα καλά πως ξεκίνησε όλο αυτό με τους Βόσνιους, τους Κροάτες, τους Σέρβους και πως μπλέχτηκε όλη αυτή η κατάσταση. Σε μερικά χρόνια πλέον από μια ενιαία χώρα δημιουργήθηκαν νέα κράτη και κρατίδια μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια που, χωρίς να έχει καμία εμπλοκή στον εμφύλιο, ύψωσε ανάστημα έναντι της Ελλάδας με αφορμή την ονομασία του.
 
Έχω ακούσει ότι στο σπίτι δεν πίναμε γάλα φρέσκο αλλά από μεταλλικό κουτί όταν είχε γίνει το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986, δεν θυμάμαι την αναταραχή που επικρατούσε τότε, φοβούμενοι τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην πατρίδα μας.

Αμυδρά θυμάμαι τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου με τις συχνές αναφορές στα δελτία ειδήσεων...επειδή ήταν πόλεμος με είχε λυπήσει...
 
Στις 28 Μαρτίου του 1987, ημέρα Σάββατο και 17 χρονών βρέθηκα στο Κιλκίς, νομό από χωριό του οποίου κατάγονται οι γονείς μου. Είχε μόλις ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα η κρίση με το ερευνητικό σκάφις των Τούρκων Σισμίκ όπου η κυβέρνηση είχε απειλήσει να το βυθίσει εφόσον βρεθεί σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Εγώ έζησα το περιστατικό από την πλευρά του πανικού των πολιτών με τις σωρηδόν αγορές από τα σούπερ μάρκετ (σακιά ζάχαρη, σακιά πατάτες κλπ), όπως και έντονη κινητικότητα στρατιωτικών οχήματων στην πόλη του Κιλκίς. Μία περιγραφή βέβαια από πρώτο χέρι από την πλευρά του κληρωτού στρατιώτη στον Έβρο δίδεται

.
Παρακάτω δίνονται και 2 αποκόμματα του τύπου της εποχής. Πηγή.

1. SISMIK 1.jpg

2.

SISMIK2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι πολύ έντονα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο 1973 στην Αθήνα (ήμουν 6 ετών), την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Ιούλιο 1974, τους σεισμούς του Φεβρουαρίου 1981 στην Αθήνα, το Τσερνομπίλ το 1986, την κρίση με την Τουρκία το 1987, τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 και μετά.
 
Θυμάμαι κι εγώ τον εμφύλιο που έγινε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ήταν συχνό θέμα στις ειδήσεις και στις συζητήσεις των μεγάλων, την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τις πρόωρες εκλογές του 1990 (οι πρώτες εκλογές που θυμάμαι) μαζί με όλη την αναταραχή των ημερών, τις αναταραχές για το Μακεδονικό, καθώς και το χαμό που είχε επικρατήσει αρχές δεκαετίας '90, όταν άλλαξε το καθεστώς στην Αλβανία, άνοιξαν οι φυλακές τους και τα σύνορα μαζί, και ξεχύθηκαν κύματα μετανάστευσης στην Ελλάδα. Μαζί με τους έντιμους ανθρώπους είχαν έρθει και πολλοί πρώην εγκληματίες δυστυχώς, και έκαναν πολλά τότε. Ζούσα στην επαρχία εκείνο το διάστημα, και ειδικά σε τέτοια μέρη αυτό ήταν ένα φλέγον ζήτημα. Έπειτα θυμάμαι πολύ πιο έντονα τις εκλογές του 1993, είχε γίνει τέτοιος χαμός που όλες οι ηλικίες ανυπομονούσαν για τα αποτελέσματα. Θυμάμαι να είμαι στην πλατεία με ξαδέρφια το βράδυ και από παντού να ακούγονται τηλεοράσεις που ανακοίνωναν αποτελέσματα και υπήρχε μεγάλος ηλεκτρισμός στο πλήθος. Εκείνο το Φθινόπωρο θυμάμαι ότι ήταν από τα πιο ζεστά, γι'αυτό όλοι ήταν έξω, και φορούσαμε κοντομάνικα μέχρι το Νοέμβριο.
 
Ωραίο θέμα prisma. Κι εγώ πάνω κάτω τα ίδια ιστορικά γεγονότα με εσάς θυμάμαι: Σεισμός '81 (πάρα πολύ καλά το θυμάμαι, 4-5 μήνες σε αντίσκηνο μέναμε...), Εκλογές '81, Αλλαγή, πόλεμο Φώκλαντς, πόλεμο στη Β. Ιρλανδία, καταστροφή του Challenger, Τσέρνομπιλ, Περεστρόικα-Μιχαήλ Γκορμπατσώφ με το ...χάρτη στο κεφάλι του, σύνοδοι κορυφής ΗΠΑ-ΕΣΣΔ με Ρειγκαν & Γκορμπατσώφ, πείνα στην Αιθιοπία και αλλού στην Αφρική με εικόνες υποσιτισμένων παιδιών να μας στοιχειώνουν (δυστυχώς το θέμα παραμένει all time classic...) Ευρωμπάσκετ '87, Πτώση του Τείχους το '89, Σκάνδαλα, δικαστήρια, Κοσκωτάδες, Καταλήψεις, δολοφονία Τεμπονέρα, Καλαμπόκας, άνοιγμα συνόρων Αλβανίας με κάθοδο χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων (αλλά και κακοποιών δυστυχώς, όπως σωστά γράφτηκε), πόλεμο Γιουγκοσλαβίας (πρώτη φορά που θυμάμαι να κατάλαβα οτι ξεκίνησε πόλεμος εκεί ήταν πριν από έναν αγώνα μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας όταν όλοι οι τότε παικταράδες ξεδίπλωσαν ένα πανό στο κέντρο του παρκέ που έγραφε: "Stop the war in Croatia"), πτώση Τσαουσέσκου και live εκτέλεση, παρ' ολίγον πραξικόπημα και κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το μόνο σίγουρο ήταν οτι ως παιδιά καταλαβαίναμε μεγαλώνοντας οτι οι παγκόσμιες συνθήκες μόνο καλές δεν ήταν ,αν και εμείς ευτυχώς ζήσαμε σε περίοδο ειρήνης και σχετικής ευημερίας...
 
Ξέχασα να αναφέρω το τείχος του Βερολίνου το '89 και το άνοιγμα των συνόρων και την έλευση μεταναστών. Ακόμη θυμάμαι το 1986 που μετακομίσαμε στην Κρήτη είχε χιονίσει στην πόλη μέσα, πράγμα πολύ σπάνιο για Κρήτη! Κατεβήκαμε Οκτώβριο αλλά δε θυμάμαι αν ήταν τότε χιονισμένα ή μετέπειτα!
 
Σώτος Σώτος, μπράβο... ο πόλεμος των Φώκλαντς. Βασικά τότε μου είχε φανεί περίεργο. Δεν ήξερα καν που είναι τα Φώκλαντς και δεν καταλάβαινα τι έχει να χωρίσει η Αγγλία με τη μακρινή Αργεντινή. Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ εμείς βιώναμε την αλλαγή, οι παγκόσμιοι πρωταγωνιστές ήταν ο Ρήγκαν και η Θάτσερ που όλοι αγαπούσαν να μισούν, ακόμα και στις χώρες τους. Παρόλα αυτά ο κόσμος τους ξαναψήφιζε (τη μισητή Θάτσερ μάλιστα τη ψήφισαν 3 φορές). Άλλο χαρακτηριστικό γεγονός, η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ και τα "πακέτα Ντελόρ" που ακούγαμε τακτικά λίγα χρόνια μετά.
 
Πολύ ωραίο θέμα Bill, μέσα σε όλα που αναφέρατε, αυτό που μου έχει χαραχθεί στη μνήμη είναι ο αδικοχαμένος Θάνος Αξαρλιάν το καλοκαίρι του 1992.

Πήγαινα Λύκειο τότε και με είχε συγκλονήσει η φωτογραφία του πεσμένος κ αιμόφυρτος κάπου εκεί κοντά στο υπουργείο οικονομικών και θυμάμαι διάβαζα άρθρα της εποχής. Για κάποιο περίεργο λόγο δεν τον ξέχασα ποτέ όπως ποτέ δεν θα ξεχάσω και τα Τέμπη το 2003.
 
Το "Ειδικό Δικαστήριο" (αναφέρθηκε πριν βέβαια η υπόθεση Κοσκωτά), νομίζω ότι ήταν ένα από τα πρωτόγνωρα, ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας '90. Μάλιστα σημαδεύτηκε και από το επεισόδιο του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα "επί των επάλξεων" της απολογίας του, που οδήγησε στο θάνατό του...

Από τότε, έχουμε ακούσει πολλές φορές απειλές για "Ειδικά Δικαστήρια", χωρίς ποτέ να γίνουν πράξη.
 
Χμ , απότι γράφετε καταλαβαίνω ότι μάλλον οι περισσότεροι είστε μεγαλύτεροι ηλικιακά από μενα... Ιστορικά ρετρό γεγονότα εγχώρια και διεθνή που θυμάμαι και μου χαράχτηκαν στη μνήμη στο παιδικό μυαλό μου (σε ηλικία < 10 ετών) είναι:

1. πόλεμος στον Κόλπο, τα ρεπορτάζ του cnn και οι βόμβες που έπεφταν σε ζωντανή μετάδοση

2. Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Ούτε κι εγώ καταλάβαινα πολύ τι γινότανε τότε αλλά θα έλεγα ότι 'μεγαλώσαμε' με αυτόν τον πόλεμο. Οξύμωρη εικόνα αλλά να αναφέρω ότι θυμάμαι να τρωω στο σαλόνι παρακολουθώντας στις βραδινές ειδήσεις τους βομβαρδισμούς ενώ ακόμα χειρότερα νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά είχαμε εξοικειωθεί τόσο πολύ με την ιδεά ότι σκοτώνονται άνθρωποι εκειπέρα που δεν μας ένοιαζε και πολύ πια και ήτανε σαν να παρακολουθούμε επεισόδια από τηλεοπτική σειρά...

3. Η άνοδος του Γιελτσιν και του Κλίντον στην εξουσία Ρωσίας και ΗΠΑ αντίστοιχα

4. Το ειδικό δικαστήριο (άλλο τηλεοπτικό σήριαλ)

5. Η 17Ν, δολοφονία Μπακογιάννη, Αξαρλιάν (αυτά τα δύο με είχαν συγκλονίσει ομολογώ) και η ιστορία στην Ριανκούρ που για πρώτη φορά παρολίγο να τους πιάσουν

6. Οικουμενικές κυβερνήσεις, βρωμικο 89 , Μητσοτάκης και επάνοδος Παπανδρεόυ στην εξουσία

7. Σκοπιανό και συλλαλητήρια
 
Και για να ευθυμήσουμε λίγο, μη ξεχνάμε το "ιστορικό" γεγονός του νόμου Παπαθεμελή το 1994, περί ωραρίου των νυχτερινών κέντρων. Οδήγησε στην "επανάσταση" των Ελλήνων κλάμπερς και στο γνωστό σουξέ του Λαζόπουλου "Παπαθεμελή-Παπαθεμελή"... :animlaugh:
 
Αν και μάλλον μελαγχολήσαμε prisma παρά ευθυμήσαμε αναλογιζόμενοι τους λόγους που διαδηλώναμε τότε στις μέρες των "παχιών αγελάδων" σε σύγκριση με τους λόγους που διαδηλώνουμε (?) σήμερα...
 
Σώτος Σώτος είπε:
Αν και μάλλον μελαγχολήσαμε prisma παρά ευθυμήσαμε αναλογιζόμενοι τους λόγους που διαδηλώναμε τότε στις μέρες των "παχιών αγελάδων" σε σύγκριση με τους λόγους που διαδηλώνουμε (?) σήμερα...
Σωστό και αυτό...

Στους παλιούς καλούς καιρούς οι Έλληνες δεν ήθελαν ωράρια... μόνο που δεν σκέφτηκαν ότι το πάρτυ κάποτε τελειώνει... ;)
 
Και μάλλον κανείς δε θυμήθηκε (ένδειξη του πόσο αυτονόητα είναι αυτά σήμερα), την έναρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά και της κινητής τηλεφωνίας.

Για να μην πούμε και για το Ίντερνετ...
 
Πίσω
Μπλουζα