Καθαρισμός retro πλαστικών...

nkarytia

RetroAdept
Joined
26 Μάρ 2007
Μηνύματα
932
Αντιδράσεις
16
Τυχαία έπεσα σε αυτό http://retr0bright.wikispaces.com/!

Μήπως γνωρίζει κανείς τι είναι το Xanthan Gum και που μπορεί να βρεθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το "μαγικό" μίγμα; Υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το υποκαταστήσει;
 
Δεν ξερω παντως τα αποτελεσματα που βλεπω ειναι φοβερα.

Γινεται μαλιστα μνεια για το συγκεκριμενο σε ολα τα retro computing sites σημερα.

Να δουμε μηπως ο Phil ξερει καποια απο τα προιοντα...
 
Με λίγο ψάξιμο βλέπω ότι το Xanthan Gum είναι το προσθετικό ξανθανικό κόμμι (Ε415)

το που το βρίσκεις στην ελλάδα είναι μια καλή ερώτηση :)

(να μας στείλει ο phil από αμέρικα)
 
Μου μένει να βρώ το Xanthan Gum για να ολοκληρώσω το μείγμα και να το δοκιμάσω σε κάτι παλια ΑΤ πληκτρολόγια πριν βάλω χέρι στην Amiga μου!
 
ΟΚ, εντυπωσιάστηκα τώρα...

Δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο μιλάμε για 'reversal' ή για ένα βήμα ακόμα το οποίο κάνει το πλαστικό άσπρο, κάτι που ίσως έχει άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά λίγο με νοιάζει :)

Έχω την εντύπωση ότι το κόμμι μπορεί να το βρει κανείς σε ΠΑΡΑ πολλά μέρη, αρκεί να έχει μία ιδέα από προμηθευτές χημικών και συστατικών τροφίμων. Αρκεί να δει κανείς [ame=http://www.amazon.com/Bobs-Red-Mill-Baking-Mixes/dp/B0000CCZUO]αυτό για να δει πόσο κοινό είναι :D
 
Επειδη εχει γινει θεμα πολλες φορες, θα αναφερω για αλλη μια φορα οτι, οποιοδηποτε προιον δημιουργηθει για αφαιρεση κιτρινιλας πλαστικων η την so called "reversal"¨στο θεμα της χημικης διαβρωσης, θα εχει οπωσδηποτε επιπτωση στο ιδιο το πλαστικο και στην αντοχη του. Κανενα δημιουργημα που να πωλειται σε μορφη "το βαζω επανω, αναβω και την uv λαμπα και τελειωσα" δεν προκειται να αναστρεψει την χημικη ενωση που εχει υποστει το πλαστικο κατα την δημιουργια του, οπως και επισης το φαινομενο του να επιστρεψει η κιτρινιλα μετα απο καιρο παλι, σε αυτη την φορα λιγοτερο ανθεκτικο πλαστικο. Εκτος αν σκοπευετε να χρησιμοποιησετε τον υπολογιστη σας 50 μετρα κατω απο την γη σε πυρηνικο καταφυγιο.

Ειναι περιπου ιδια τεχνικη με το ασετον (που αφηνει τα γνωστα "τιγρέ" καταλοιπα αν δεν πεσει προσοχη και παιρνει μπολικο πλαστικο μαζι του), απλα με την uv λαμπα μαλλον καταφερνουν να εξαλειφουν το φαινομενο αυτο με πιο γρηγορο στεγνωμα και ομοιομορφο τροπο.

Εχοντας δοκιμασει ενα σωρο αναλογες τεχνικες στο παρελθον, δεν συνιστω καμια απο αυτες. Εχω δει αποτεμεσματα απο tiger effects, cracks, χοντρη διαβρωση στα αναγλυφα μερη (οπως τα logo σε σασι Α500, και στην "σχαρα" των ST). Το μονο πλαστικο που θα αντεχε κατι τετοιο ειναι απο Atari 2600 heavy sixer μιας και εχει σχεδον μιση ιντσα παχος που δεν θα του ελειπε οσο και να αφαιρουνταν. Αλλα οι μαγκες τοτε προνοησαν και το εφτιαξαν μαυρο!

Ο καθενας βεβαια εχει αλλα κριτηρια και μπορει να εχει αλλη γνωμη, απλα προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τετοια προιοντα απλα διαλυουν μηχανηματα. Δεν τρελαινομαι με τα βαψιματα και δεν τα θεωρω ως την απολυτη λυση, αλλα προιοντα οπως το Krylon Fusion εξακολουθει να ειναι οτι πιο κορυφαιο σε θεμα λευκανσης/φιλικοτητας προς τα πλαστικα.

Αν ριξετε μια ματια http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=6362&highlight=COCO και ειδικα στις φωτο του Shock που διακρινονται οι texture λεπτομερειες και οτι δεν μπορει να φανει στις δικες μου φωτο. Αυτος που εχει ο Shock ειναι ο 64αρης CοCo2 που φαινεται παραπανω κιτρινωπος, και περαστηκε με επιστρωσεις Krylon. Αυτο το λευκο δεν θα γινοταν ποτε με κανενα αφαιρετικο χημικο και οπωσδηποτε χωρις να μην μπει σε κινδυνο η αρτιοτητα και ανθεκτικοτητα του πλαστικου.

Απο εκει και περα, δικα σας μηχανηματα ειναι και εχετε το ελευθερο να υιοθετησετε οτι νομιζετε καλυτερο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλά ρε !!! 8) Με τι κάθεστε και ασχολείστε?????? :eek: Θα βάλετε τα χέρια σας σε τέτοια υλικά????? :eek: Δε φτάνει που συλλέγουμε hardware που είναι πέρα ως πέρα τοξικό, θα κουβαλήσουμε και Ε??? στα σπίτια μας, που όλοι γνωρίζουμε περι τίνος πρόκειται........! :eek:

Βρέϊ.......! Για συνέλθετε....... 8)
 
@phil_vr

Μα το θέμα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι επιλεκτικά ξεκιτρινίζει χωρίς να διαβρώνει λογότυπα. Δεν έχει σχέση με τη τεχνική του ασετόν και δεν είναι καταστροφική. Αν διάβασες βασίζεται στο "reversing the direction of the electron flow on the bromine, we are actually reversing the process by a reduction (or, by an alternative name, a protonation) reaction".

teflon είπε:
Καλά ρε !!! 8) Με τι κάθεστε και ασχολείστε?????? :eek: Θα βάλετε τα χέρια σας σε τέτοια υλικά????? :eek: Δε φτάνει που συλλέγουμε hardware που είναι πέρα ως πέρα τοξικό, θα κουβαλήσουμε και Ε??? στα σπίτια μας, που όλοι γνωρίζουμε περι τίνος πρόκειται........! :eek:
Βρέϊ.......! Για συνέλθετε....... 8)
Έλα ρε φίλε, δεν είναι και τόσο δράμα! Φοβάσαι το οξυζενε, το vanix, τη γλυκερίνη, ή το κόμι; :D Εδώ καταπίνουμε άλλα (το στομάχι μου έχει γίνει σαν το τηλεμεταφορέα του Star Trek... zappp!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
nkarytia είπε:
@phil_vrΔεν έχει σχέση με τη τεχνική του ασετόν και δεν είναι καταστροφική.
Το οτι δεν ειναι καταστροφικη η τεχνικη αυτο το μελλον θα το δειξει. Kαι μονο το οτι περιεχει hydrogen peroxide οπως αναφερει στο κειμενο (εστω και σαν μειξη) προσωπικα δεν με εμπνεει σαν λυση και ως προς τα αποτελεσματα του στην παροδο του χρονου..
 
Παιδιά εγώ χρησιμοποιώ Tide σε σκόνη, αλλά το έχω δοκιμάσει μόνο σε λευκές μεταλλικές επιφάνειες όπως τα κουτιά από τους 286 μου, πληκτρολόγια χωρίς φυσικά το περιεχόμενο και σε καλώδια. Τα κάνει κατάλευκα.
 
teflon είπε:
Θα βάλετε τα χέρια σας σε τέτοια υλικά????? :eek: Δε φτάνει που συλλέγουμε hardware που είναι πέρα ως πέρα τοξικό, θα κουβαλήσουμε και Ε??? στα σπίτια μας, που όλοι γνωρίζουμε περι τίνος πρόκειται........! :eek:
Δηλαδή τι τοξικό έχει το Σπεκτρουμάκι μου;;; :sealed:

Σοβαρά τώρα, δεν είναι όλα τα Ε επικίνδυνα. Το συγκεκριμένο είναι ένας απλός πολυσακχαρίτης, που δεν θεωρείται ιατρικά επικίνδυνος από καμμία άποψη.

phil_vr είπε:
Το οτι δεν ειναι καταστροφικη η τεχνικη αυτο το μελλον θα το δειξει. Kαι μονο το οτι περιεχει hydrogen peroxide οπως αναφερει στο κειμενο (εστω και σαν μειξη) προσωπικα δεν με εμπνεει σαν λυση και ως προς τα αποτελεσματα του στην παροδο του χρονου..
10 εκατομμύρια "ξανθιές" εγγυούνται: οξυζενέ -δηλαδή hydrogen peroxide- και ξερό ψωμί! Αφού το βάζουν στο μαλλί τους, θα αντέξουν και τα πλαστικά. :p
 
nkarytia είπε:
Τυχαία έπεσα σε αυτό http://retr0bright.wikispaces.com/!Μήπως γνωρίζει κανείς τι είναι το Xanthan Gum και που μπορεί να βρεθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το "μαγικό" μίγμα; Υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το υποκαταστήσει;
Είναι μια μορφή κυτταρίνης, χρησιμοποιείται συχνά στα καλλυντικά, τις οδοντόκρεμες κλπ.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως έχει κάποια σοβαρή δράση για το μίγμα λεύκανσης των πλαστικών πέραν του να δώσει ιξώδες και να το κάνει σαν gel. Γι'αυτή του την ιδιότητα χρησιμοποιείται κυρίως αλλά και για να σχηματίζει προστατευτικό film πάνω στο δέρμα όταν στεγνώνει πχ ένα καλλυντικό.

Μπορείς να κάνεις και χωρίς αυτό κατά τη γνώμη μου.... αλλά μπορεί να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε κυτταρίνη (cellulose).

Η συνταγή

1/2 pint (200ml) Hydrogen Peroxide, 30% strength

2 level teaspoons of Xanthan Gum

1 level teaspoon of Glycerine

1/4 teaspoonful of Oxy laundry booster

1 teaspoonful hot (not boiling) water

Βασικά μόνο το Hydrogen Peroxide και το Oxy laundry booster είναι αυτά που κάνουν τη δουλειά. Η γλυκερίνη δε βλέπω το λόγο γιατί μπαίνει, μάλλον για να μη στεγνώνει το gel γρήγορα πάνω στα πλαστικά, το Xanthan Gum είναι για να δώσει ιξώδες και να μπορείς να το απλώνεις στα πλαστικά σαν gel (για να μένει εκεί που το βάζεις).

Το νερό δε βλέπω το λόγο γιατί να είναι καυτό και σιγά την ποσότητα... (μια κουταλιά) για να κάνει αυτό κάποια διαφορά.... το UV (ήλιος ή λάμπα) είναι αυτό που θα κάνει την απελευθέρωση οξυγόνου πιο έντονη...

 


Κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω, έχω όλα τα απαραίτητα στο εργαστήριο που δουλεύω, μόνο το Oxy μένει να πάρω από το super market.


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@gtsamour

Τελικά το Xanthan Gum που το βρίσκει κανείς;
 
Αν πάρεις κανένα τηλέφωνο σε μερικές βιομηχανίες τροφίμων, άραγε θα τους φανεί περίεργο να ρωτήσεις από που το προμηθεύονται εκεί;
 
nkarytia είπε:
@gtsamourΤελικά το Xanthan Gum που το βρίσκει κανείς;
Από εταιρίες που πουλάνε πρώτες ύλες σε εταιρίες που παρασκευάζουν καλλυντικά, φάρμακα. τρόφημα.

Ακόμα και σε ζαχαροπλαστία μάλλον χρησιμοποιούν...

Το κακό είναι πως αυτές οι εταιρίες δεν πουλάνε μικροποσόστητες.

Πάντως όπως σου είπα δεν είναι από τα δραστικά συστατικά της συνταγής οπότε αν δε βρίσκεις μπορείς και να μην το βάλεις. Τα ίδια αποτελέσματα θα έχεις, απλά ίσως χρειαστεί να ξαναβάλεις στα πλαστικά 2-3 φορές.
 
gtsamour είπε:
Το κακό είναι πως αυτές οι εταιρίες δεν πουλάνε μικροποσόστητες.
Ε, και να πεις ότι αγοράζεις κιλά, πόσο να πάει πια...
 
Αν είναι για μερικά κιλά εντάξει, μπορεί όμως να θέλουν να το πουλήσουν με τον τόνο. :p
 
Δουλεύει τελικά και χωρίς το Xanthan Gum! Τα δυο ΑΤ πληκτρολόγια τα έκανα λαμπίκο χωρίς να χαλάσει το πλαστικό. Περιμένω να κάνει λιακάδα για να βάλω χέρι στις Amiga μου (μια τη φορά... ποτέ δεν ξέρεις...).

Θα παραθέσω φωτό με το αποτέλεσμα.
 
Φυσικά και θα δούλευε και χωρίς Xanthan Gum, αφού στο είπα (μιλάει χημικός εδώ :D )

Πόση ώρα τα άφησες στον ήλιο? Είχε έντονο ήλιο εκείνη τη μέρα?

Σε σημεία που έχει επιγραφές έβαλες? Πχ στα μαύρα γράμματα πάνω στα κουμπιά... σε καμια ταμπέλα που λέει πx TURBO-X κλπ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συγγνωμη, αλλα γκαβος ειμαι; Που ειναι οι ΦΩΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ;;; :)
 
Πίσω
Μπλουζα