Καλλιτέχνες που μιμούνται άλλους

Bambinella

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
16.572
Αντιδράσεις
28.361
Παγκοσμιο το φαινομενο της καλλιτεχνικης μιμησης και μαλιστα σε καθε τομεα της Τεχνης.

Δε μπορουσαμε φυσικα, παρα να εχουμε και στη χωρα μας αρκετα κρουσματα. Λεγεται οτι αυτοι που μιμουνται αλλους, ειναι συνηθως αταλαντοι, αλλα εξεταζοντας το θεμα ειδα οτι αυτο λιγες φορες συμβαινει.

Δε νομιζω τελικα οτι αυτο που οδηγει εναν καλλιτεχνη σε ακουσια η εκουσια μιμηση ενος συναδελφου του ειναι η ελλειψη ταλεντου. Νομιζω οτι μαλλον ειναι η ελλειψη αυτοπεποιθησης. Ο μιμητης δεν πιστευει στον εαυτο του, δεν πιστευει στο ταλεντο του και νομιζει οτι θα γινει αρεστος μοναχα αν πατησει στην καλλιτεχνικη φιγουρα ενος αλλου. Αυτο βεβαια ισχυει οταν η μιμηση ειναι συνειδητη.

Στην περιπτωση της υποσυνειδητης μιμησης - η οποια πιστευω πως ειναι και σπανιοτερη - αυτο που οδηγει καποιον να θελει να φαινεται ιδιος με εναν τως η νυν συναδελφο του ειναι εν πρωτοις ο μεγαλος θαυμασμος που νιωθει γι' αυτον. Ο θαυμασμος αυτος ομως υπαρχει και ως αιτια της προηγουμενης περιπτωσης, της εκουσιας μιμησης δηλαδη, και χωρις την υπαρξη του το φαινομενο δεν υφισταται.

Μια αλλη δευτερυουσα αιτια ειναι η μεγαλη η μικρη εξωτερικη ομοιοτητα που μπορει να υπαρχει αναμεσα στον καλλιτεχνη που μιμειται και στον καλλιτεχνη που τον μιμουνται. Επηρεασμενος ο πρωτος απο την εικονα του που τη βλεπει να μοιαζει με αυτην ενος διασημου προσωπου, τεινει να μιμηθει αυτο το προσωπο, και πολλες φορες μεγαλοποιωντας αυτη την ομοιοτητα θεωρει τον εαυτο του εναν δευτερο Ταδε η ενα αλλο Εγω του.

Οπως ειπα και πιο πανω, εχουμε και στην Ελλαδα τετοια κρουσματα και μπορω να αναφερω μερικα ονοματα που εχω στο νου μου:

Η Λιλιαν Μηνιατη σε ολες σχεδον τις ταινιες της μιμειται την Αλικη Βουγιουκλακη. Οι κινησεις, οι ματιες και τα ναζια ειναι ολοϊδια με της εθνικης σταρ. Ακομα και το στηριγμα του πηγουνιου πανω στο χερι εχει ιδιο.

Ο Γιωργος Γεωγλερης (ο Λυκειρχης του Θα βρεις το δασκαλο σου) μιμειται το Δημητρη Χορν. Αυτο ειναι κατι που το ειχα παρατηρησει εδω και πολυ καιρο, αλλα τωρα τελευταια ξαναειδα το θεατρικο της Δευτερας, το Φιορο του Λεβαντε, και βεβαιωθηκα απολυτα. Οφειλω να πω ομως οτι περαν απο τη μιμηση, εχω διαπιστωσει και αρκετη φυσιογνωμικη ομοιοτητα, κατι που συναδει με αυτο που εγραψα λιγο πιο πανω.

Η Πηνελοπη Πιτσουλη μιμειται την Αννα Παναγιωτοπουλου στο παιξιμο και ιδιως στη φωνη. Μεχρι και το τεντωμα του στοματος απαξιωτικα προς τα κατω ειναι σαν της Αννας.

Ο Νικος Παπαναστασιου μιμειται καταφωρα τον Κωστα Βουτσα. Δεν ξερω τι να πρωτοπω εδω. Οταν τον βλεπω να παιζει, τα παντα επανω του φωναζουν Βουτσα. Πιο χαρακτηριστικο στοιχειο της μιμησης του ειναι ο γνωστος κλαυσιγελος του Κωστα. Δεν ξερω γιατι ο ενας ηθοποιος επηρεαστηκε τοσο πολυ απ' τον αλλον. Ισως αυτο να αρχισε απο τα μιουζικαλ του Φινου οπου ξεκινησαν μαζι και ο ενας καταφερε να γινει διασημος πρωταγωνιστης ενω ο αλλος οχι.

Φτανοντας στους νεωτερους, θα μιλησω για τον Αλεκο Συσσοβιτη που μιμειται, οχι εντελως φανερα ομως, τον Ανδρεα Μπαρκουλη. Αυτο δεν το βλεπω τοσο εντονα στον τροπο ερμηνειας των ρολων του, αλλα περισσοτερο στις εκφρασεις του προσωπου με κυριοτερη το κλασικο πεταρισμα των ματιων του Μπαρκουλη. Κι εδω ομως, εχουμε νομιζω καποια φυσιογνωμικη ομοιοτητα μεταξυ των δυο.

Αφου εγω κατεθεσα ευθαρσως μερικα απο οσα εχω παρατηρησει σχετικα με το φαινομενο της μιμησης στο χωρο των ηθοποιων, θα ηθελα να μου πειτε κι εσεις καποια δικα σας ονοματα.

Φυσικα ειτε οσον αφορα εμενα, ειτε οσον αφορα εσας, ολα αυτα που εγραψα και ισως γραψετε δεν αποκλειεται να ειναι η ιδεα μας και μονο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα συμφωνήσω απόλυτα σε όλα τα παραπάνω με τη bambinella και θα πω πως την Αλίκη κατά τη γνώμη μου πάντα και ιδιαίτερα στις αρχές , την ψιλοαντέγραφε και η Μπέμπη Κούλα , μετέπειτα Νίκη Λινάρδου.


Επίσης η ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου , ειδικά στη παράσταση "Συμπέθεροι από τα Τίρανα" που είδα πέρισυ 2 φορές , μιμείται πάρα πολύ στο παίξιμο τη Ρένα Βλαχοπούλου (για όσους το είδατε). Μάλιστα η Βίκυ διαβάζω πως του χρόνου θα παίξει το "Μια τρελή σαραντάρα"!



Και για να επεκτείνω λίγο το θέμα , να αναφέρω τον Τάκη Ζαχαράτο φυσικά που τόσο μα τόσο επιτυχημένα μιμείται πάρα πολλές καλλιτέχνιδες κυρίως , αλλά να αναφέρω και τον Σταύρο Παράβα ο οποίος μιμήθηκε την Αλίκη σε θεατρική παράσταση του 1968 και μάλιστα έφαγε μήνυση από την ίδια για το λόγο αυτό!



Ελπίζω να μην ξέφυγα από το θέμα...
#)
 
Να πεις πως μιμούνται ευθέως, δεν ξέρω. Ωστόσο ομοιότητες, μόνιμες ή παροδικές, μπορείς να διακρίνεις, π.χ στα παρακάτω ζευγάρια :

Χρόνης Εξαρχάκος - Σπύρος παπαδόπουλος (ιδίως στα ξεκινήματά του, πριν από το "Στην υγειά μας")

Βασίλης Αυλωνίτης - Τάσος Κωστής

Θανάσης Βέγγος-Κώστας Τσάκωνας

Δημήτρης Χορν - Γιώργος Κιμούλης
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μένω άφωνος αν και έβλεπα και βλέπω όσο μπορώ ταινίες αυτές τις λεπτομέρειες ομολογώ οτι δεν τις είχα παρατηρήσει ποτέ μπράβο σου.
 
Ωραίο θέμα! Πάντα μου φαινόταν ότι ο Μπέζος θυμίζει λίγο τον Κωνσταντάρα. Ίσως του έμεινε, από το "εκείνες και εγώ". Ο Φιλιππίδης πλεόν είναι κάτι παραπάνω από φανερό, πως νομίζει ότι είναι ο νέος Χατζηχρήστος ( Μπακαλόγατος, Ο Ηλίας του 16ου κλπ).

Ο Ζαχαράτος πάντα προσπαθεί να γίνει Γιώργος Μαρίνος και ο Λαζόπουλος χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία, από τον Λογοθετίδη ( το συνεσταλμένο και ο σχολιασμός "μέσα από τα δόντια")...
 
Αν και ομολογω δεν εχω την παρατηριτικοτητα των παιδιων που προηγηθηκαν και εκπλησσουν με τις λεπτομερειες που εντοπιζουν ...

Προσωπικα εχω την εντυπωση οτι η Ελενη Μενεγακη φερνει/μιμειται την Νικη Λιναρδου(Μπέμπη Κούλα)( (φαινεται περισσοτερο οταν η Νικη λιναρδου οταν παιζει την κορη του Μαυρογιαλουρου) .

Επισης οτι ο Σπύρος Πούλης

Spyrospoulis2.JPG

Βεγγ-ιζει λιγο

ενω ο Κωστας Καρρας μου εδινε την εντυπωση στα 50+ μιμουνταν τον Κωνστανταρα των αντιστοιχων 50+ .

tonytony είπε:
Θα συμφωνήσω απόλυτα σε όλα τα παραπάνω με τη bambinella και θα πω πως την Αλίκη κατά τη γνώμη μου πάντα και ιδιαίτερα στις αρχές , την ψιλοαντέγραφε και η Μπέμπη Κούλα , μετέπειτα Νίκη Λινάρδου.



Η ιδια Βουγιουκλακη ενοχλουνταν ,οταν ο Σακελλαριος εφερνε την τοτε γυναικα του Νικη Λιναρδου(Μπέμπη Κούλα) στα γυρισματα και απαιτουσε να φυγει .....

RIO είπε:
ο Λαζόπουλος χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία, από τον Λογοθετίδη ( το συνεσταλμένο και ο σχολιασμός "μέσα από τα δόντια")...
Δεν τοχει και το κανει μαλλον αποτυχημενα αδικωντας τον εαυτο του και τον Β.Λογοθετιδη.

Ο Λαζοπουλος εχει δηλωσει θαυμαστης του Λογοθετιδη και σε μια εκπομπη αφιερωμα για τον κορυφαιο μας κωμικο, ανεφερε οτι θα ηθελε παρα πολυ να εχει παιξει μαζι και μαλιστα οτι με την σημερινη τεχνολογια γινεται και θα ηταν πολυ χαρουμενος ,αν προσθετε τον εαυτο του ψηφιακα σε μια σκηνη που παιζει ο Λογοθετιδης ,απλως να κανει ενα περασματακι/να φερνει ενα καφε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δεν ξερω αν το εχετε προσεξει και εσεις και αν οχι σκεφτειτε για κυριως δραματικους ρολους..αλλα εχω την εντυπωση οτι η γκελυ μαυροπουλου εμιμειτω την λαμπετη....
 
Δηλωνω μεγαλος φαν του "ασπρομαυρου" Τασου Γιαννοπουλου (και λιγοτερο του εγχρωμου).

Χατζηχρηστος-wanna-be παρολα αυτα μας χαρισε πολλες πλακατζιδικες ερμηνειες σε καρατυποποιημενους ρολους.

Τα Κιτσος Μινι και Σουβλακι, Γαμπρός από τη Γαστούνη, Ένας ιππότης με τσαρούχια τα βλεπω παντα ευχαριστα

[video=youtube;sTa0Q-2Dg7A]

Μην ξεχναμε οτι ηταν ο πρωταγωνιστης του μοναδικου "καθαροαιμου" Ελληνικου γουεστερν :)

Πεθανε πολυ νεος
 
Επίσης ο Μαρκουλάκης το παίζει Αλεξανδράκης, των 00ς. Βοηθάει και η ομοιότητα στην εμφάνιση...
 
Νομιζω οτι αδικειτε λιγο την Νικη Λιναρδου γιατι εχω την εντυπωση οτι ποτε δεν μιμηθηκε την Αλικη Βουγιουκλακη.

Εχω δει ολες της τις ταινιες και ποτε δεν μου θυμησε τη Βουγιουκλακη ουτε εκανε ποτε την ναζιαρα και την γατουλα οπως η Αλικη.

Η Νικη Λιναρδου εχει δικο της τυπο στο παιξιμο της, μπορει να το λετε επειδη ειναι ξανθια σαν την αλικη αλλα δεν με παραπεμπει το παιξιμο της στην Αλικη.

Εγω θεωρω οτι δυο αλλες ηθοποιοι μιμουνται την Βουγιουκλακη και οταν τις εβλεπα ελεγα οτι θελουν να γινουν Αλικη(χωρις να τα καταφερουν βεβαια) γιαυτο παιζουν ετσι η μια ειναι η Δωρα Σιτζανη που ειχε και το μακρυ ξανθο μαλλι και το αγγελικο προσωπο κυριως οταν της εκαναν κοντινα και η αλλη που ειναι η Μιμη Ντενιση αυτες οι δυο μιμουνταν την Αλικη.

Συμφωνειτε για αυτες τις δυο οτι μιμουνταν την Αλικη?
 
Νομίζω ότι πέρα από τους "νέους" Βουτσάδες, Αλεξανδράκιδες, Λαμπέτες κτλ πρέπει να αναφερθούν και τα "Ελληνικά" αντίγραφα ξένων ηθοποιών. πχ 2 που μου έρχονται στο μυαλό είναι η "Ελληνίδα Μπαρντό" Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο "Έλληνας Σαρίφ" Σπύρος Φωκάς. Τώρα δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αυτό ήταν συνειδητή επιλογή των ίδιων των ηθοποιών ή απλά διαφημίστηκε έτσι από τις εταιρείες.

Τώρα δεν θα το έλεγα μίμηση ακριβώς αλλά έχω την αίσθηση ότι όπως ο Χατζηχρήστος έκανε "σήμα κατατεθέν" την "βλάχικη" προφορά (και οι Γιαννόπουλος και Τσούκας άλλωστε) κατ' αντιστοιχία ο Παπαζήσης στράφηκε στην κρητική (δεν είναι αντιγραφή του Χατζηχρήστου με τη στενή έννοια αλλά ας πούμε "άντληση έμπνευσης")
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ιολη, κι εμενα η Λιναρδου μου θυμιζει Αλικη καποιες στιγμες.

Στις εκφρασεις του προσωπου και σε καποιες κινησεις της. Σιγουρα οχι ομως στα ναζια και στα γατουλισια καμωματα. Αυτα η Νικη δεν τα εκανε ποτε. Βεβαια, αποψεις ανταλλασσουμε εδω και τιποτα δεν αποδεικνυεται. Ολα εξαρτωνται απο το πως τα βλεπει ο καθενας και μπορει ολα αυτα να υπαρχουν μονο στο κεφαλι μας, οπως εγραψα στην αρχη.

Αφου θετεις ερωτημα για αλλες δυο ηθοποιους, σου απαντω οτι ουδεποτε συσχετισα τη Μιμη Ντενιση με τη Βουγιουκλακη. Αντιθετα, συμφωνω απολυτα μαζι σου για τη Δωρα Σιτζανη. Νομιζω πως εκανε ολοφανερη μιμηση Αλικης.

Thor, για το Σπυρο Φωκα δεν ξερω. Ισως να υπαρχει μια μικρη φυσιογνωμικη ομοιοτητα με τον Ομαρ Σαριφ (αν και το πατριωτακι μας ειναι απειρως ωραιοτερο) αλλα δε νομιζω να υπηρξε μιμηση.

Για την Αλικη, πιστευω κι εγω οπως και πολυς κοσμος οτι μιμηθηκε τη Μπαρντο ασυστολα.

Μεχρι και Σαρλω εγινε κινηματογραφικα (η αγαπημενη αμφιεση της Μπριζιτ) μεχρι και το ανω χειλος σηκωνε μονιμα σε μια απελπιδα προσπαθεια να αποκτησει το διασημο στομα της Γαλλιδας σταρ. Κι αυτο το εκανε οχι μοναχα παλια, αλλα και λιγο προτου φυγει.

Εχω δει φωτογραφιες της απο το Ωραια μου Κυρια κι απο τη Μελωδια της Ευτυχιας, με το ανω χειλος σταθερα ψηλα! Αυτο με ενοχλησε πολυ γιατι φαινοταν εντελως ψευτικο και γιατι ηταν ανοητο αφου η Αλικη δεν ειχε ουτε κατα διανοια το στομα και τα μεγαλα δυο μπροστινα δοντια της Μπριζιτ για να το υποστηριξει.
 
Εγω πάλι γιατί νομίζω πως η Αλίκη ηθελε να μοιασει στην Μαιρυλιν- το δόλωμα, δεν είχε σαφές τέτοιες αναφορές! στο ΄΄η αρχόντισσα και ο αλητης'' μου φέρνει σε Μπαρντό! πάντως η Αλικη σε ταινίες όπως το ''κλωτσοσκούφι'' και το ''ξύλο βγήκε από τον παράδεισο'', ''η Λίζα και οι άλλοι'' είχε δική της τελείως προσωπικότητα ΄που ειχε κάτι απο την Αθηναική κουλτούρα και δεν χρειαζότανε να μιμηθεί καμία!

Η Καρεζη και η Λαμπέτη νομίζω πως δεν μιμίθηκαν τίποτα!
 
Για τον Νικο Παπαναστασιου διαφωνω, με εξαιρεση καποιες 'γκριματσες'...

Για την Αλικη θα πω και 'γω,οτι μου την θυμιζε η Ελενη Ανουσακη και ειδικα σε καποιες ταινιες

που τραγουδουσε...

Σωστα παρατηρησε ο RIO για τον Μπεζο σε σχεση με Κωνστανταρα,αλλα,περα απο τις σειρες και

σαν γενικη σταση, 'αχνοφαινεται' ενας Χορν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bambinella σχετικα με την Μιμη Ντενιση που ειπα οτι μιμειται την Αλικη Βουγιουκλακη το πιστευω πολυ αυτο και μαλιστα φαινοταν και στους "Φρουρους της Αχαιας" με τα κοντινα που της εκανε ο σκηνοθετης οπως τα λατρευε η Αλικη τα κοντινα.


Επισης αν δεις τα εργα που ανεβαζει στο θεατρο ειναι πανω κατω αυτα που ανεβαζε η Αλικη τα μιουζικαλ οπως το "Βικτωρ Βικτωρια" οι επιλογες της ειναι περιπου ιδιες με της Αλικης.



Και επισης μου δινει την εντυπωση οτι θα ηθελε πολυ να ηταν η Αλικη Βουγιουκλακη (κατι το οποιο ειναι αδυνατον βεβαια).



Επισης η Αλικη αντεγραψε εντελως την Μπριζιτ Μπαρντο ακομα και στο μαλλι οπως πηρε και στοιχεια και απο την Μεριλιν Μονροε.



Ακομα ειναι ολοφανερο οτι η Ελενη Μενεγακη παρολο που δεν ειναι ηθοποιος αντιγραφει πληρως σε ολα την Αλικη Βουγιουκλακη στο μαλλι, στο ναζι, βαζει λουλουδια στα μαλλια οπως η Αλικη την αντιγραφει σε ολα.Λενε μαλιστα πως το καμαρινι της Μενεγακη ηταν γεματο με φωτογραφιες της Αλικης.



Συμφωνεις σαυτο?



 
Ιολη, το θεμα της Ντενιση το εχεις ψαξει σιγουρα καλυτερα απο ο,τι εγω και θεωρω πολυ πιθανο πλεον να εχεις δικιο.

[edited]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bambinella 100 είπε:
Ιολη, το θεμα της Ντενιση το εχεις ψαξει σιγουρα καλυτερα απο ο,τι εγω και θεωρω πολυ πιθανο πλεον να εχεις δικιο.Για τη Μενεγακη δεν εχω αποψη γιατι εχω να τη δω πολλα χρονια, αλλα αφου τα γραφεις ολα αυτα δεν εχω λογο να τα αμφισβητησω.

Βεβαια, το παρον θεμα αναφερεται σε καλλιτεχνες και απο οσο ξερω η Μενεγακη δεν ειναι. Η μηπως εγινε και το' χασα;[/quote Εχω γραψει ηδη οτι η Μενεγακη δεν ειναι ηθοποιος δεν ξερω αν το προσεξες πιο πανω απλως την εβαλα γιατι λεγαμε για τη Βουγιουκλακη και την ανεφερα επειδη την μιμειται πολυ μαυτο το σκεπτικο μονο.

Ξερω οτι δεν ειναι καλλιτεχνης αν και αυτο ειναι μεγαλη κουβεντα η λεξη "καλλιτεχνης" γιατι πολλοι ηθοποιοι δεν ειναι καλλιτεχνες γιατι δεν εχουν ταλεντο.
 
bambinella 100 είπε:
Ιολη, το θεμα της Ντενιση το εχεις ψαξει σιγουρα καλυτερα απο ο,τι εγω και θεωρω πολυ πιθανο πλεον να εχεις δικιο.Για τη Μενεγακη δεν εχω αποψη γιατι εχω να τη δω πολλα χρονια, αλλα αφου τα γραφεις ολα αυτα δεν εχω λογο να τα αμφισβητησω.

Βεβαια, το παρον θεμα αναφερεται σε καλλιτεχνες και απο οσο ξερω η Μενεγακη δεν ειναι. Η μηπως εγινε και το' χασα;
Εχω γραψει ηδη οτι η Μενεγακη δεν ειναι ηθοποιος δεν ξερω αν το προσεξες πιο πανω απλως την εβαλα γιατι λεγαμε για τη Βουγιουκλακη και την ανεφερα επειδη την μιμειται πολυ μαυτο το σκεπτικο μονο.Ξερω οτι δεν ειναι καλλιτεχνης αν και αυτο ειναι μεγαλη κουβεντα η λεξη "καλλιτεχνης" γιατι πολλοι ηθοποιοι δεν ειναι καλλιτεχνες γιατι δεν εχουν ταλεντο.
 
Βεβαιως και το προσεξα γιατι παντα διαβαζω με περισση προσοχη οσα γραφετε.

Απλως ηθελα να το επιβεβαιωσω για αλλη μια φορα για να' μαι πιο ησυχη.

Ενταξει. Τωρα νιωθω καλυτερα.
 
bambinella 100 είπε:
Βεβαιως και το προσεξα γιατι παντα διαβαζω με περισση προσοχη οσα γραφετε.Απλως ηθελα να το επιβεβαιωσω για αλλη μια φορα για να' μαι πιο ησυχη.

Ενταξει. Τωρα νιωθω καλυτερα.
Ευτυχως που τωρα νιωθεις καλυτερα μου εφυγε ενα βαρος!
 
Πίσω
Μπλουζα