Καλλιτεχνικά ψευδώνυμα και πραγματικά ονόματα

Επίσης ψευδώνυμο είναι και το Σούλη Σαμπάχ. Το πραγματικό όνομα της ηθοποιού και χορεύτριας είναι Αναστασία Χριστοδούλου.
 
Και δυο απο τα αθλητικα:

Βασιλης Τσιαρτας (Βασιλης Τσερτσης)

Γιαννης Ιωαννιδης (Γιαννης Δαιτσης).

Με επιφυλαξη και τα 2... Τα ειχα ακουσει πριν καιρο, δεν ξερω αν ισχυουν, αλλα απο οτι βλεπω αναφερονται και σε μερικα μπλογκς.
 
Μια που παραπάνω διάβασα για τη Μαριώ, να προσθέσω τον άνθρωπο που την ανέδειξε και την είχε για χρόνια παρτενέρ του στη Θεσσαλονίκη, και μετά το θάνατο του οποίου η Μαριώ κατέβηκε πλέον στην Αθήνα : ήταν ο ρεμπέτης "Χοντρονάκος", και κατά κόσμον Στέφανος Κιουπρούλης .

Επίσης, μια που περί ρεμπέτικου, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε τον Δημήτρη Γκόγκο με το ψευδώνυμο "Μπαγιαντέρας". "Σπόρος" ονομάστηκε από το Μανώλη Χιώτη ο μπουζουξής (+) Γιάννης Σταματίου, ενώ κάνοντας βουτιά σε εντελώς άλλα νερά και πολύ κοντά στο σήμερα, ένας άλλος εκλιπών και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία, ο ράπερ Αντρέας Μαρνέζος, έμεινε γνωστός με το ψευδώνυμο "Λεκτικός Επεξεργαστής".
 
Έχω ακούσει ότι ο στιχουργός Αλέξανδρος (Αλέκος) Καγιάντας, που έχει γράψει μεγάλες επιτυχίες κυρίως με το Γιώργο Ζαμπέτα, δεν είναι άλλος από το Γιάννη Καλαμίτση ! Είναι αλήθεια;
 
Πολύ ενδιαφέροντα όλα :) Πάντως πιστεύω κι εγώ πως το Έλλη ήταν το αληθινό της Λαμπέτη. Δεν αναφέρεται σε καμία βιογραφία της (αν δεν κάνω λάθος) το Ελένη. Σαφώς υπάρχει ως αυτόνομο όνομα αν και χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Ελισσάβετ. Ίσως επιμένουμε, αλλά είναι πολυαγαπημένη.

Επίσης, Γιώργος Σεφεριάδης = Γιώργος Σεφέρης
 
Να προσθέσω τις αδελφές Έρρικα και Μαργαρίτα Μπρόγερ (τα γνωστά "Μπρογεράκια"), το πραγματικό επώνυμο των οποίων είναι "Μαστραπά"...
 
Και το όνομα του Βουτσά είναι καλλιτεχνικό. Δεν ξέρω πώς προέκυψε, όμως στην πραγματικότητα λέγεται Κώστας Σαββόπουλος (σύμφωνα με τη βικιπέδια). Επίσης, ο Θόδωρος Συριώτης (22/6/1939), λέγεται Καπλιτζόγλου. Ο δε Χάρης Εμμανουήλ (19/7/1950) λέγεται Ζαχαρίας Αγγουράκης και Εμμανουήλ λένε τον πατέρα του. Η Έλσα Ρίζου (25/5/1929) λέγεται Ελευθερία Λαμπροπούλου. Ό,τι ημερομηνίες γεννήσεως δίνω, είναι επιβεβαιωμένες από το δημοτολόγιο (με πολλές δυσκολίες για να βρω άκρη) και τις παραθέτω για τη retrodb.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Tassoulis είπε:
Η Έλσα Ρίζου (25/5/1929) λέγεται Ελευθερία Λαμπροπούλου...
Αλλωστε στην πρωτη της ταινια "Το Σωφερακι", στους τιτλους γραφεται με το πατρικο της: "Ελσα Λαμπροπουλου"
 
Αγκόπ-Φίλιος Φιλιππίδης

Μάριος Πλωρίτης-Γιάννης Παπαδόπουλος (με επιφύλαξη)

και ένας καλλιτεχνης της σημερινής γενιάς...Γιάννης Πλούταρχος-Γιάννης Κακοσσαίος
 
Αγκόπ-Φίλιος Φιλιππίδης

Μάριος Πλωρίτης-Γιάννης Παπαδόπουλος (με επιφύλαξη)

Κώστας Κακκαβάς-Κώστας Καράλης (γιατί το άλλαξε δεν μπορω να καταλάβω :( )

Χρηστάκης- Χρήστος Σύρπος

Νίκος Φέρμας-Νίκος Χατζηανδρέου (και αυτος γιατί το αλλαξε;; ;)

Κυβέλη-Κυβέλη Αδριανού

Ειρήνη Παππά-Ειρήνη Λελέκου

Γιάννης Πλούταρχος-Γιάννης Κακοσσαίος

Λεύτερης Πανταζής-Λευτέρης Παγκοζίδης
 
Να ρωτήσω -χαζομαρα βεβαια- αλλά ανεκαθεν το είχα απορία....

Αλλαζοντας καποιοι ηθοποιοί της παλιάς γενιάς το επιθετο τους, το υιοθετούσαν και σε κρατικά εγγραφα οπως π.χ. ταυτοτητες, ληξιαρχειο κλπ???

Αλλαζαν δηλαδη το επιθετο οριστικά??? και απο νομικής άποψης???

Αναφέρομαι σε πολύ τρανταχτές περιπτώσεις όπως π.χ. Ελλη Λαμπέτη (Λούκου) ή Τζένη Καρέζη (Καρπούζη) ή Βασίλης Λογοθετίδης (Ταυλαρίδης) κλπ που είχαν πλεον καθιερωθεί με αυτά τα επίθετα. Για παράδειγμα, η ταυτότητα π.χ. της Λαμπέτη έγραφε πλεον "Ελλη Λαμπέτη" αντί για "Ελλη Λούκου"???
 
Έχω πάθει πλάκα. Τόσοι πολλοί είναι τελικά που έχασα την μπάλα. Έχει αναφερθεί πουθενά ο Πασχάλης (Πασχάλης Αρβανιτίδης) ή η Πωλίνα (Πωλίνα-Παρασκευή Μισαηλίδου);
 
ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗΣ είπε:
Να προσθέσω τις αδελφές Έρρικα και Μαργαρίτα Μπρόγερ (τα γνωστά "Μπρογεράκια"), το πραγματικό επώνυμο των οποίων είναι "Μαστραπά"...
Οι αδερφές Μπρόγιερ δεν είναι ψευδώνυμο ,απλώς είναι το επίθετο της μητέρας τους με καταγωγή από Αυστρία ,ψευδώνυμο έχει ο πατέρας με το κανονικό να είναι Τέλης Μαστραπάς και το καλλιτεχνικό Τέλης Ανθίδης (ηθοποιός πρόζας)
 
Το πραγματικο επιθετο της Ντορας Γιαννακοπουλου ειναι Κοτοπουλη.
 
Ο Χρήστος Νομικός λέγεται κανονικά Χρήστος Ζούζουλας.
 
Το όνομα του κακκαβα είναι αυτό που έκανε καριέρα, το Κώστας κακκαβας. Το Καράλης είναι ψευδώνυμο. Το χρησιμοποίησε μόνο στη " Στέλλα" μετά από παρότρυνση της Μερκούρη. Η ιστορία εδώ http://www.mixanitouxronou.gr/kiria-melina-ochi-koralis-tha-me-poun-ginekoto-giati-i-proti-emfanisi-tou-kosta-kakkava-sto-sinema-dipla-stin-merkouri-egine-me-psevdonimo-o-zen-premie-me-tis-ametrites-thavmastries-pou-ide-on/

Το επίθετο της Ντίνας Τριάντη είναι Μαξουρη. Το Τριάντη ήταν του πρώτου συζύγου της, του επίσης ηθοποιού Αίαντα Τριάντη με τον οποίο είχαν παντρευτεί πολύ μικροί κ οι δύο.
 
Οχι οτι δινω μεγαλη σημασια στην Μηχανη του Χρονου, καθως εχω διαβασει διαφορα ανακριβη κατα καιρους.

Αυτο που μας λεει ομως ο Karapiperim πρεπει να ειναι αληθες γιατι το αντιστροφο θα ηταν παραδοξο να συμβει. Για αυτο κατι δεν μου κολλαγε τοσον καιρο με αυτη την ιστορια του ονοματος - ψευδωνυμου. Δεν ξερω αν ολες οι λεπτομερειες ειναι ακριβως οπως περιγραφονται, αλλα η ουσια πρεπει να ειναι αυτη.
 
Κωνσταντίνα Μιχαήλ ->  Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου.    

Το είπε η ίδια σε πρωινή εκπομπή του Mega πριν μερικά χρόνια σύμφωνα με το protothema
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος νομίζω πως κάπου είχα δει πως το πραγματικό επώνυμο του ρεμπέτη Μπάτη ήταν Τσώρος.
 
Πίσω
Μπλουζα