Καλύτερος άντρας δευτεραγωνιστής του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.139
Αντιδράσεις
2.293
Σκέφτηκα να βάλω μια τέτοια δημοσκόπηση αφού δεν είχε ξαναγίνει. Φυσικά για πρακτικούς λόγους δεν θα ήταν δυνατόν να αναφερθούν όλοι οι καλοί δευτεραγωνιστές που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Έχουμε λοιπόν (με την παράκληση κάποιος admin/moderator κλπ να κάνει τη σχετική μετατροπή).

1. Νίκος Φέρμας

2. Ζώρας Τσάπελης

3. Βασίλης Ανδρεόπουλος

4. Σταύρος Ξενίδης

5. Βάσος Ανδρονίδης

6. Τάκης Μηλιάδης

7. Νικήτας Πλατής

8. Γιώργος Βελέντζας

9. Περικλής Χριστοφορίδης

10. Νάσος Κεδράκας

deyteroi.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χμμμμ...Επειδή φυσικά κανείς δεν ξέρει πότε αρχίζει ο "παλιός" κινηματογράφος, ξεκινάω παραθέτοντας έναν που δεν υπάρχει στη λίστα : το Χρόνη Εξαρχάκο. Κι αυτό το κάνω για να "πιάσω" λίγο την τελευταία εποχή, άπό το 65 ως το 80. Είναι κρίμα να μη γίνει μνεια σ' έναν κατ' εξοχήν "αφανή ήρωα", αλλά και με πολύ ιδιαίτερο παίξιμο, ηθοποιό.

Πάμε λοιπόν πιο πίσω τώρα : νομίζω ότι οι επιλογές είναι λίγο ετεροβαρείς. Ας πούμε, ποτέ ο Νάσος Κεδράκας δεν έκανε σε μια ταινία ό,τι έκανε ο Σταύρος Ξενίδης. Και ποτέ το ύφος των ταινιών όπου βλέπαμε τον Ζώρα Τσάπελη ή τον Βασίλη Ανδρεόπουλο (στιχουργό και της "Ελευσίνας" του Μητσιά, για όσους δεν το ξέρουν) δεν έμοιαζε με αυτό των ταινιών του Περικλή Χριστοφορίδη ή του Νίκου Φέρμα.

Επειδή πιθανώς λοιπόν να υπάρξει σχετική ψηφοφορία μετά τις τροποποιήσεις των διαχειριστών, από αυτούς που βλέπω, "μπουτέλι" , δηλαδή ηθοποιός που πραγματικά στήριζε την ταινία που έπαιζε από δεύτερο πόστο (άλλωστε έκανε και πάμπολλες), υπήρξε ο Σταύρος Ξενίδης. Ο Γιώργος Βελέντζας ίσως έχει περισσότερες ταινίες στο ενεργητικό του, αλλά σε πάρα πολλές ήταν μόνο περαστικός. Επίσης ως ρολίστες, με κάπως τυποποιημένο ρόλο, πέρασαν ο Τάκης Μηλιάδης("ντελικάτος"), ο Νάσος Κεδράκας (επαρχιώτης), ο Νίκος Φέρμας (βαρύμαγκας), ο Ζώρας Τσάπελης (ανακριτο-εισαγγελέας και "φωνή συνήδεισης", όπως και ο Ανδρεόπουλος), ενώ ο Πλατής με τον Χριστοφορίδη κάναν γενικώς κάποιους αδιάφορυς ρόλους, διαφορετικής θεματολογίας, αλλά που και οι ίδιοι απλώς "διεκπεραίωναν", χωρίς να τους προσθέτουν το κάτι παραπάνω.

Άρα μετά από όλα αυτά, καταλήγω και πάλι στην αρχή, ότι ο Σταύρος Ξενίδης ήταν μάλλον αυτό που ψάχνουμε...

P.S. : Ξέχασα να πω κάτι για τον Βάσο Ανδρονίδη. Αυτός για μένα κακώς υπάρχει στη λίστα, γιατί έχει κάνει πολύ λίγες ταινίες. Ήταν όμως πολύ καλός ηθοποιός του θεάτρου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
θα πρεπει να ξεχωρισουμε τους δευτερους ρολους απο τους σχεδον αποκλειστικα καρατεριστες-τυποποιημενους (αν και συναντωνται οι 2 ομαδες μεταξυ τους)

Εκτος απο τον Ξενιδη και τον Π.Χριστοφοριδη (Panp διαφωνω καθετα) τοσο οι Χ.Τσαγανεας (απαραδεκτη η παραλειψη του) , ο Γ. Μιχαλοπουλος(μαζι με τα ...χαπια του και τους ... ψαλμους του ) ,ο Γ. Δουκας , ο Π.Ζερβος (αν και καρατεριστας κυριως) θα επρεπε να βρισκοντα εκει κατα την γνωμη μου ...(αυτοι μου ερχονται προχειρα στο μυαλο.

Βεβαια και πρωταγωνιστες ηταν σχεδον αποκλειστικα καρατεριστες οσον αφορα το Ελλ.Κινηματογραφο.
 
To πολύ πολύ να κάνουμε και 2η και 3η δημοσκόπηση γι αυτούς που έμειναν από έξω :D
 
Μάλλον ο Τσάπελης από όσους είναι στην λίστα, γιατί και οι ρόλοι του, τον βοηθούσαν περισσότερο...
 
θα ψηφισω τον σταυρο ξενιδη μου αρεσε παντα η καλοσυνατη εμφανιση του σου εβγαζε εναν πολυ ευγενικο ανθρωπο
 
Ο Νίκος Φερμας και ο Σταύρος Ξενίδης :)
 
Ψήφισα Περικλή Χριστοφορίδη, αν και όλοι ήταν αξιόλογοι σε αυτό που έκαναν. Αυτός που δεν μ'αρέσει ιδιαίτερα είναι ο Μηλιάδης που ενίοτε αγγίζει τα όρια της καρικατούρας. Ο Χριστοφορίδης μου άρεσε ιδιαίτερα στη "Καφετζού" (Μπελίρης ή Γιαβάσης), όπου είχε έναν αρκετά μεγάλο ρόλο, στο "Μακρυκωσταίοι & Κοντογιώργηδες" (ιδιοκτήτης ξενοδοχείου) και φυσικά στο "Μια ζωή την έχουμε" σε ρόλο υπαλλήλου τράπεζας δίπλα στον Χορν.
 
Νίκος Φέρμας για μενα o Danny Trejo του ελληνικου κινηματογραφου.

 


 
Ο Ξενιδης ηταν τεραστιος ηθοποιος και δεν ετυχε νομιζω της αναγνωρισης που του αξιζε...
 
Ψηφισα Νικο Φερμα. :)

Μαγκας,μορτης και της "πιατσας"... :boss:

 
Ήμουν μεταξύ Σταύρου Ξενίδη και Νίκου Φέρμα. Μετά από έντονη σκέψη περίπου 17 δευτερολέπτων (μιλάμε για υπερφόρτωση εγκεφάλου για τα δικά μου δεδομένα :p ) αποφάσισα να ψηφίσω τον Ξενίδη γιατί πάντα μου φαινόταν από τους πιο συμπαθείς ηθοποιούς του Ελληνικού κινηματογράφου και ξεχώριζε στις ταινίες όπου εμφανιζόταν χωρίς να καταφεύγει σε ερμηνευτικές ακρότητες. Ακόμα τον θυμάμαι σε μία νεανική σειρά της δεκαετίας του 80 την οποία παρακολουθούσαμε φανατικά με τον παππού μου οπότε και αυτό μέτρησε υπέρ του. Από την άλλη ο Φέρμας ήταν ο πιο μάγκας μάγκας του Ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν απόλυτα πειστικός στο ρόλο του μάγκα αλλά ήταν απόλυτα τυποποιημένος στο ρόλο του μάγκα. Προσωπικά τουλάχιστον δεν τον έχω δει σε άλλο ρόλο. Ακόμα και το να ζει κανείς ή να μη ζει να έπαιζε από τον Άμλετ, δεν θα κρατούσε κρανίο αλλά κομπολόι :p . Οπότε Ξενίδης (τελικά μου πήρε περισσότερη ώρα να δικαιολογήσω - και - στον εαυτό μου τι ψήφισα παρά να ψηφίσω... :wait2: )
 
Δύσκολη επιλογή , ήμουν και γω ανάμεσα σε Νίκο Φέρμα και Σταύρο Ξενίδη και ψήφισα τελικά τον πρώτο.
 
Συμπληρώνω ότι το Σταύρο Ξενίδη είχα την τύχη να τον δω ΚΑΙ στο θέατρο, και τον εξετίμησα ακόμα περισσότερο (βλέπε το άλμπουμ φωτογραφιών από θεατρικά προγράμματα, "Γειά σου" του Bernard Slade, με τους Κούρκουλους).
 
Δε δυσκολευτηκα καθολου να ψηφισω στη δημοσκοπηση αυτη.Επελεξα το Σταυρο Ξενιδη,ξεχωριζε παντα,δεν ειχε τυποποιημενους ρολους και μου αρεσε πολυ και στον κοντρα ρολο που ειχε στην ταινια "Μαντω Μαυρογενους"
 
Ψήφισα Σταύρο Ξενίδη επειδή είναι συμπαθέστατος ως χαρακτήρας. Χαρακτηριστικές ταινίες του είναι: "η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα", "Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι", "Ο Ηλίας του 16ου" κλπ......
 
Thor είπε:
Από την άλλη ο Φέρμας ήταν ο πιο μάγκας μάγκας του Ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν απόλυτα πειστικός στο ρόλο του μάγκα αλλά ήταν απόλυτα τυποποιημένος στο ρόλο του μάγκα. Προσωπικά τουλάχιστον δεν τον έχω δει σε άλλο ρόλο
Κι ομως, στην ταινια Της κακομοιρας, ο Φερμας δεν υποδυθηκε τον μαγκα. Ερμηνευσε τον πατερα της Ντινας Τριαντη που δεν ξερει αν ειναι σωστο να προτιμησει τον Κωστα Δουκα για γαμπρο του.

Aretara, πολυ με δυσκολεψες με τη σημερινη σου δημοσκοπηση. Αν μπορουσα να ψηφιζα ολους τους ηθοποιους της λιστας, ευχαριστως θα το εκανα, καθως ο καθενας απο αυτους ηταν εξαιρετικος. :)

Αντιθετα απο ο,τι γραφτηκε πιο πανω - που φυσικα ειναι απολυτα σεβαστο - εμενα ο Τακης Μηλιαδης μου αρεσει πολυ και παντα γελαω με τον τροπο που ερμηνευε τους ρολους του (οι οποιοι ηταν συνηθως ρολοι ομοφυλοφιλου).

Ο Βασος Ανδρονιδης παλι, εβγαζε κατα τη γνωμη μου, μια ευγενεια και μια αρχοντια ακομα και σε ρολους παλιανθρωπου.

Ο Γιωργος Βελεντζας ενω ειχε παρα πολλους τριταγωνιστικους ρολους, ειχε μια ιδιαιτερη παρουσια και μια πολυ χαρακτηριστικη φωνη που δεν περναγε ποτε απαρατηρητος.

Τελικα ψηφιζω Περικλη Χριστοφοριδη γιατι κατ' εμε ηταν σπανιο ταλεντο. Δεν επαιζε το ρολο. Τον ζουσε. Οι κινησεις του, οι εκφρασεις του προσωπου του ηταν τοσο πειστικες που οταν τον βλεπω ξεχναω πολλες φορες οτι παρακολουθω ταινια και νομιζω πως ολα αυτα συμβαινουν στα αληθεια.

Ξεχωριστος και για μενα ο Σταυρος Ξενιδης και θα τον ψηφιζα ισως, αν δεν εβλεπα καποιες λιγο υπερβολικες ερμηνειες του σε ταινιες του Καραγιαννη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bambinella 100 είπε:
Τελικα ψηφιζω Περικλη Χριστοφοριδη γιατι κατ' εμε ηταν σπανιο ταλεντο. Δεν επαιζε το ρολο. Τον ζουσε. Οι κινησεις του, οι εκφρασεις του προσωπου του ηταν τοσο πειστικες που οταν τον βλεπω ξεχναω πολλες φορες οτι παρακολουθω ταινια και νομιζω πως ολα αυτα συμβαινουν στα αληθεια.
Ένοικος ξενοδοχείου: "Κι έπρεπε να το χτυπήσεις; Παιδί είναι, παίζει!"

Χριστοφορίδης: "Κι εγώ μεγάλος είμαι, βαράω!"

(από του Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες, αγαπημένη ατάκα)
 
drspiros είπε:
Ένοικος ξενοδοχείου: "Κι έπρεπε να το χτυπήσεις; Παιδί είναι, παίζει!"Χριστοφορίδης: "Κι εγώ μεγάλος είμαι, βαράω!"

(από του Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες, αγαπημένη ατάκα)
Και δικη μου αγαπημενη, drspiros. :)

Οπως και η αλλη απο την ταινια Η κυρια του κυριου: Κορωνα μου!
 
bambinella 100 είπε:
Κι ομως, στην ταινια Της κακομοιρας, ο Φερμας δεν υποδυθηκε τον μαγκα. Ερμηνευσε τον πατερα της Ντινας Τριαντη που δεν ξερει αν ειναι σωστο να προτιμησει τον Κωστα Δουκα για γαμπρο του.
Με την πολύ καλή ατάκα " αυτά τα πράγματα, δεν θέλουν και πολύ για να γίνουν γελοία" ...
 
Πίσω
Μπλουζα