Καλύτερος άντρας δευτεραγωνιστής του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας ARETARA
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ψήφισα Βασίλη Ανδρεόπουλο, έναν ηθοποιό με καλές ερμηνείες και εντυπωσιακό παράστημα. Η ίδια η τοποθέτησή του ως δευτεραγωνιστή νομίζω τον αδικεί γιατί είχε άριστες προδιαγραφές για τους πρώτους ρόλους και συχνά έκλεβε τις εντυπώσεις από τους αντίστοιχους ηθοποιούς. Θα ξεχωρίσω τις συμμετοχές του στις ταινίες "Θέμα συνειδήσεως" και "Ένας νομοταγής πολίτης".
 
Ξενίδης. Ήταν πραγματικός δευτεραγωνιστής σε πάμπολλες ταινίες, με σημαντικό ρόλο - σε κάποιες άλλωστε ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές - ενώ ο Πλατής, ο Κεδράκας, ο Βελέτζας συχνά έλεγαν λίγες κουβέντες κι αυτό ήταν όλο. Αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι η γκάμα του, που του επέτρεπε να παίζει και κωμικούς αλλά και δραματικούς (κακούς) ρόλους εξ ίσου πειστικά. Ο Λαυρέντης Διανέλλος, για παράδειγμα, ακόμη και σε κωμωδίες δεν είχε συνήθως ιδιαίτερα κωμικό ρόλο. Ο Παπαγιαννόπουλος είχε την ίδια, ίσως και ευρύτερη, γκάμα, αλλά φαντάζομαι θεωρήθηκε πρωταγωνιστής και γι' αυτό δεν είναι στη λίστα. Το ότι ο Ξενίδης, όπως και πολλοί άλλοι ηθοποιοί έπαιξαν και σε κακές ταινίες δεν αλλάζει τη γνώμη μου. Όταν κρίνουμε την καριέρα ενός ηθοποιού γενικά βεβαίως παίρνουμε υπ' όψη όλες τις εμφανίσεις του, καλές και κακές, αλλά για τη συγκεκριμένη ερώτηση θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις καλές ερμηνείες γιατί αυτές δείχνουν περισσότερο το ταλέντο του ηθοποιού και το τι ήταν ικανός να κάνει.

Λείπουν όμως δευτεραγωνιστές σε ρόλους νέων. Από αυτούς νομίζω θα ξεχώριζα τον Γιώργο Τσιτσόπουλο.
 
Ψήφισα Μηλιάδη γιατί τον θεωρώ αδικημένο, αλλά κατανοώ απόλυτα την επιλογή Ξενίδη. Ειδικά στο Ηλία του 16ου δεν μπορώ να φανταστώ οτι θα μπορούσε άλλος ηθοποιός να ερμηνεύσει καλύτερα τον ρόλο. Θα συμφωνήσω με προηγούμενα ποστ για τις μορφές Διαννέλος, Ζερβός, Εξαρχάκος όπως και για τον Παπαγιαννόπουλο. Ο τελεευαίος μάλιστα εύκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως "εθνικός συμπρωταγωνιστής" αφού εξαιρώντας τον κυρ-Γιώργο που εκπαιδεύεται δεν νομίζω να έχει αλλού ρόλο πρωταγωνιστή.
 
Ξενίδης. Απλά.

Κορυφαίος ηθοποιός.

Οι λόγοι:

Wally είπε:
Ο Ξενιδης ηταν τεραστιος ηθοποιος και δεν ετυχε νομιζω της αναγνωρισης που του αξιζε...

Thor είπε:
[...]αποφάσισα να ψηφίσω τον Ξενίδη γιατί πάντα μου φαινόταν από τους πιο συμπαθείς ηθοποιούς του Ελληνικού κινηματογράφου και ξεχώριζε στις ταινίες όπου εμφανιζόταν χωρίς να καταφεύγει σε ερμηνευτικές ακρότητες. [...]

katerinak είπε:
Δε δυσκολευτηκα καθολου να ψηφισω στη δημοσκοπηση αυτη.Επελεξα το Σταυρο Ξενιδη,ξεχωριζε παντα,δεν ειχε τυποποιημενους ρολους και μου αρεσε πολυ και στον κοντρα ρολο που ειχε στην ταινια "Μαντω Μαυρογενους"

elephadas είπε:
Ξενίδης. Ήταν πραγματικός δευτεραγωνιστής σε πάμπολλες ταινίες, με σημαντικό ρόλο - σε κάποιες άλλωστε ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές [...] Αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι η γκάμα του, που του επέτρεπε να παίζει και κωμικούς αλλά και δραματικούς (κακούς) ρόλους εξ ίσου πειστικά. [...]
Ευχαριστώ όλους τους προλαλήσαντες! :)

Με κάλυψαν 100%!
 
Θα ψηφισω τον Νικητα Πλατη, για δεν ξεχνω ποτε το : "φωναζει ο κλεφτης", την στιγμη της ανακρισης.
 
Ψήφισα το Νίκο Φερμα...αν και ελαφρώς τυποποιηθηκε στο ρόλο του μάγκα, ήταν πάντα τόσο μα τόσο φυσικός
 
Δύσκολη και για εμένα η επιλογή!Ψήφισα Νίκο Φέρμα ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της πραγματικής μαγκιάς και ντομπροσύνης!Ψυχή βαθειά,αθάνατε Φαρέα!!!
 
GEORGE KOSTAKOPOULOS είπε:
Δύσκολη και για εμένα η επιλογή!Ψήφισα Νίκο Φέρμα ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της πραγματικής μαγκιάς και ντομπροσύνης!Ψυχή βαθειά,αθάνατε Φαρέα!!!
Το "Καρασωλήνας" δεν του πάει καλύτερα;
 
o Βογιατζης ,ο Καλιβωκας κι ο Νικολαιδης εμπιπτουν στην κατηγορια των δευτεραγωνιστων ????
 
Nemo είπε:
o Βογιατζης ,ο Καλιβωκας κι ο Νικολαιδης εμπιπτουν στην κατηγορια των δευτεραγωνιστων ????
Για μένα ο Βογιατζής σίγουρα όχι, ο Καλιβωκάς σίγουρα ναι ενώ ο Δημήτρης Νικολαίδης έχεις κάνει και πρωταγωνιστικούς ρόλους ενώ δεν είναι καθαρόαιμος πρωταγωνιστής, γι' αυτό δεν θα τον συμπεριελάμβανα. Γενικά πάντως η προτεινόμενη δεκάδα δεν φιλοδοξεί να αναδείξει τον καλύτερο από τους 10 καλύτερους αφού έτσι κι αλλιώς ο κατάλογος είναι ενδεικτικός και όχι αποδεικτικός της σχετικής αξίας των αναφερομένων. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι άνετα χωράει και δεύτερη ή και τρίτη λίστα δευτεραγωνιστών κάτι που προτίθεμαι να προτείνω μελλοντικά (ή και κάποιος άλλος φυσικά).
 
Σίγουρα με μεγάλη διαφορά ο Σταύρος Ξενίδης. "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια", "Εφτά χρόνια γάμου" δίνουν μεγάλα δείγματα του ταλέντου του. Αλλά στο μυαλό μου πραγματικά έρχεται και ο Νίκος Φέρμας. Στην Καφετζού, σε ρόλο τριών λεπτών είναι απόλαυση. Όταν ο Φωτόπουλος και η Γιούλη είναι στο ραντεβού τους απελπισμένοι: "Έχω και φιστίκι αράπικο. Παίζω και μονά-ζυγά" :D :D
 
με βαση την προτεινομενη λιστα θα επελεγα και εγω τον σταυρο ξενιδη που εχει κανει εξαιρετικες ερμηνειες και σε τηλεοπτικες σειρες(συμβολαιογραφο,αστροφεγγια κα)

ο χρονης εξαρχακος ηταν πρωταγωνιστης και για μενα μεγιστος ,δεκα φορες καλυτερος του βουτσα πχ,εφυγε πολυ νωρις δυστυχως
 
Εκτός από τη Μαντώ Μαυρογένους, ο Σταύρος Ξενίδης είχε παίξει (πρωταγωνιστικό) ρόλο «κακού» και στο Ταξίδι του μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Αν και το φινάλε της συγκεκριμένης ταινίας είναι ελαφρώς αμήχανο, αξίζει κανείς να τη δει μόνο και μόνο για τη συγκλονιστική σκηνή στην παραλία με την κινηματογραφική σύζυγό του (και επίσης σπουδαία ηθοποιό), Αλέκα Παΐζη.

Θα ήθελα κι εγώ να έβλεπα στη λίστα ηθοποιούς όπως

ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ο Λαυρέντης Διανέλλος, ο Παντελής Ζερβός, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, ο Δήμος Σταρένιος ή ο Χρήστος Τσαγανέας.

Υποθέτω ότι ο Μάνος Κατράκης ή ο Ορέστης Μακρής πρέπει να θεωρούνται πρωταγωνιστές.

Ακόμα, ότι ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ή ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος πρέπει να θεωρούνται θεατρικοί, κυρίως, ηθοποιοί. Ποια είναι η γνώμη σας;

Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει αντίστοιχο θέμα για γυναίκες ηθοποιούς.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αισυμνήτης είπε:
Εκτός από τη Μαντώ Μαυρογένους, ο Σταύρος Ξενίδης είχε παίξει (πρωταγωνιστικό) ρόλο «κακού» και στο Ταξίδι του μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου.


Υποθέτω ότι ο Μάνος Κατράκης ή ο Ορέστης Μακρής πρέπει να θεωρούνται πρωταγωνιστές.

Ακόμα, ότι ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ή ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος πρέπει να θεωρούνται θεατρικοί, κυρίως, ηθοποιοί. Ποια είναι η γνώμη σας;

Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει αντίστοιχο θέμα για γυναίκες ηθοποιούς.
συμφωνω για τον σταυρο ξενιδη

ο ορεστης μακρης σαφως και ηταν προωταγωνιστης

ο μανος κατρακης στο σινεμα ηταν μαλλον σε συμπρωταγωνιστικους ρολους

ο βασιλης διαμαντοπουλος επισης ηταν πρωταγωνιστης στο σινεμα ,ο γιωργος μιχαλακοπουλος παντα σε δευτερους ρολους

ολοι εξαιρετικοι και ολοι ηταν και θεατρικοι ηθοποιοι,ο μακρης βεβαια αρχικα στην οπερα
 
Όλοι οι προαναφερθέντες άντρες ηθοποιοί σαν δευτεραγωνιστές ήταν υπέροχοι. Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα στον υπέροχο ηθοποιό και άνθρωπο Βασίλη Ανδρεόπουλο που κατά την γνώμη μου ότι δεν έκανε την καριέρα που του άξιζε από πλευράς πρώτων ρόλων. Αρχοντικό στυλ, υπέροχη φινετσάτη φυσιογνωμία και αύρα που έγραφε στο πανί, αλλά και ένα πολύ μεγάλο πηγαίο ταλέντο παιξίματος και ηθοποιίας που του άξιζε τουλάχιστον σε κάποιες ταινίες πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Στη πολύ καλή ταινία του 1971 "Οι Αμαρτωλοί" επισκιάζει σε αρκετά σημεία το πρωταγωνιστικό ζεύγος. Αποκορύφωμα του μεγαλείου του στην ακροαματική διαδικασία όταν αποδεικνύεται η απιστία που του επιφύλαξε η Λιβανού. Αντιμετώπισε με ωριμότητα, ψυχραιμία και ανωτερότητα την δυσάρεστη για αυτόν πραγματικότητα, χωρίς εξάρσεις, χωρίς φωνασκίες, χωρίς εντάσεις, με έναν απόλυτο ρεαλισμό που δεν συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Απλά συγκλονιστικός.
Επίσης άφησε καταλυτική την σφραγίδα του ως ψυχολόγος στην επίσης πολύ καλή ταινία του 1974 "Ένας Νομοταγής Πολίτης" και στην εντυπωσιακή αγόρευσή του για τα κακώς κείμενα και ευτράπελα που συμβαίνοιυν στην εποχή της ταινίας. Που να ζούσε την σημερινή εποχή. Γενικά σε όλες τις ταινίες που συμμετείχε το πέρασμα του ήταν εντυπωσιακό, καταλυτικό που ανύψωνε την ταινία έστω και με λίγα λεπτά συμμετοχής με την πληθωρική παρουσία του και αύρα.
 
Πίσω
Μπλουζα