ChrisTOS είπε:
Αν θέλουμε έναν editor εφάμιλου του MovieMaker το Openshot είναι καλή επιλογή αλλά δεν είναι ακόμα στο ίδιο επίπεδο. Το Lightworks είναι επαγγελματικός editor και ξεφεύγει λίγο, το KDEnlive είναι crashfest (τουλάχιστον σε ubuntu που το δοκίμασα) και το Cinelerra τα πες και μόνος σου...
Πάντως γενικά μιλώντας, σε audio και video editing το linux είναι χιλιόμετρα πίσω από τα windows και το mac. Οπότε δεν το συνιστώ. Καλύτερα να μείνει κάποιος στα Windows.
P.S. Για το θέμα με τις θερμοκρασίες. Προφανώς το λάπτοπ θέλει επισκευή του συστήματος ψύξης. Πάντως με linux αν και το σύστημα είναι ελαφρύτερο δεν είναι σίγουρο ότι το laptop θα συμπεριφερθεί κατάλληλα αν δεν έχει πλήρη υποστήριξη για linux. Για παράδειγμα στο δικό μου, οι θερμοκρασίες είναι ψηλότερες (να μην μιλήσω για την gpu...).
Αν και δεν έχω ασχοληθεί πολύ με το MovieMaker, πιστεύω ότι το Openshot είναι λίγο καλύτερο και με λίγο περισσότερες δυνατότητες.. Και σίγουρα μία χαρά για απλά πράγματα!
Το Lightworks όσο το έχω δουλέψει, μου φαίνεται ότι αν πιάσεις την φιλοσοφία του μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, σχετικά εύκολα και γρήγορα, ακόμα και αν δεν μπορέσεις να το "δαμάσεις" 100%.. Όμως το θέμα είναι να πιάσεις το πως είναι στημένο..
Και ναι, είναι καθαρά επαγγελματικό πρόγραμμα! Και σίγουρα δεν το συνιστώ σε κάποιον αρχάριο ή κάποιον που θέλει απλά να φτιάξει ένα βιντεάκι στα γρήγορα.
Το KDEnlive λίγο που το έχω δει, φαίνεται ίσως το πιο "ισορροπημένο".. Τώρα για προβλήματα, να σου πω δεν το έχω ψάξει και πολύ..
Και το Cinelerra... Αν θέλω να "τιμωρήσω" κάποιον, απλά του το δείχνω..
Και μιας και μιλάμε και για απλή χρήση, νομίζω ότι τα Openshot και KDEnlive ίσως και να είναι και λίγο πιο εύχρηστα για έναν απλό χρήστη ακόμα και σε σχέση με το VSDC.
Και το Linux με αυτά τα προγράμματα ίσως να έχει λίγο καλύτερες επιλογές για τα δωρεάν και σχετικά καλά και απλά.. Όμως σίγουρα τα Windows και οι Mac είναι χιλιόμετρα μπροστά αν μιλάμε γενικά για τέτοια προγράμματα!
Και μιλώντας πάντα για τον απλό χρήστη που θέλει να κάνει κάτι στα γρήγορα, κάτι σχετικά καλό, και χωρίς να στύψει το μυαλό του, απ' όσα έχω δει το PowerDirector πιστεύω ότι είναι η πρώτη του επιλογή, και τα αξίζει 100% τα λεφτά του.
Και τώρα που το θυμήθηκα, "σχεδόν" δωρεάν είναι και το AVS Video Editor. Και αυτό λίγο που το έχω ψάξει, φαίνεται αρκετά καλό, θυμίζει λίγο το PowerDirector, έχει αρκετά εφέ και transitions, και είναι και αρκετά εύκολο στην χρήση.
Το πρόγραμμα αν και εμπορικό, έχει και δωρεάν έκδοση, με τον περιορισμό ότι στο πρώτο λεπτό (Δεν ξέρω αν μετά το επαναλαμβάνει.. όμως αν δεν το επαναλαμβάνει, χρόνο να έχεις, και φεύγει..
) του βίντεο σου βάζει ένα watermark..
Υ.Γ.: Το Linux δεν το πρότεινα για τις θερμοκρασίες, αλλά γενικά για ένα πιο ελαφρύ σύστημα για την δουλειά που μιλάμε.
Δηλαδή για ένα παλιό σύστημα και με 2GB μνήμη, μόνο και μόνο το να τρέχεις τα Windows, το μηχάνημα έχει γονατίσει! Βάλε τώρα να κάνεις και επεξεργασία βίντεο...
Για την ιστορία, την διαφορά που λέω την είδα στην πράξη με το Blender.. Στον παλιό μου υπολογιστή με Lubuntu 14.04 έτρεχα το Blender άνετα.
Όμως κάποιες φορές που είχα πάει σε κάποιον γνωστό μου που είχαμε πάνω κάτω το ίδιο σύστημα (Η μάλλον το δικό του ήταν λίγο καλύτερο.) και με Windows 7, το Blender δεν δουλευόταν.