Καραγκιόζης

Jackie dragon ευχαριστουμε πολυ για την πολυ ωραια αναλυση που μας εκανες!! τι κριμα που δεν υπαρχουν τα "κολλητηρια" στο αρχειο της ΕΡΤ..

βρηκα ενα αρθρο του κ.Μενη Θεοδωριδη με τιτλο: "τηλεοραση και παιδι" και αναφερει καποιες λεπτομερειες σχετικα με τα "κολλητηρια" http://www.karposontheweb.org/LinkClick.aspx?fileticket=%2FmYwQ7qptpc%3D&tabid=136&language=el-GR
 
Πράγματι, οι πληροφορίες είναι εκτενέστατες! :)

Όσον αφορά τον Καραγκιόζη, ανέκαθεν υπήρξα μια απλή τηλεθεάτρια - εντούτοις δε μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων! Πάντα μας κρατούσε σε επαφή με τις ρίζες μας.

Μια θερμή παράκληση: Αν οι πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί, προέρχονται από κάποιο site ή blog, παρακαλώ να προστεθεί στο ποστ (ή ενημέρωσέ με με πμ να το προσθέσω εγώ). Ευχαριστώ! :)
 
Χαιρομαι παρα πολυ που οι πληροφοριες που προσθεσα ηταν κατατοπιστικές! Ο,τι εγραψα ειναι απ'οσα θυμαμαι απ΄τη τηλεοραση αλλα και οσα εχω ψαξει εγω ο ιδιος και οχι απο καποιο site ή blog.. Εγω ηθελα να προσθεσω σε αυτο το σημειο και το εξης:

Θεωρω πως εγινε μεγάλη ζημιά απο πλευρας της ΕΡΤ οπου εφοσον διέγραψε ολες τις απίστευτες παραγωγές απο "Κολλητήρια" "Χρονια συντροφια με το Καραγκιόζη" και τη σειρα "Καραγκιοζης" ωστε απο ενα σημειο και μετα πρόβαλλε μονο τις μετριότατες παραγωγές του Σπαθάρη (το "Και μιλαει και λαλαει" ενω το ειχε στο αρχειο σταματησε να το προβάλλει παντελώς απο το 1996 και το ξαναέβαλε το.....2010 για λιγες εβδομαδες στις 8 το πρωι την ωρα δηλαδη που κανεις δεν ειναι σπιτι εκτος απο ηλικιωμενους και παιδια προσχολικης ηλικιας, και ολα αυτα εγιναν επειτα απο πιεση ανθρωπων που ασχολουνται με τη τεχνη ωστε να ξαναπροβληθει η συγκεκριμενη εκπομπη..το εβαλαν δηλαδη μια ωρα σχεδον μηδαμηνής τηλεθεασης ειδικα για κρατικο καναλι ωστε να κλεισουν τα στόματα..) η γενιά απο το 1996 και μετα ουσιαστικά δεν εμαθε σωστά ολο το μεγαλείο και την αρχοντιά του ελληνικου θεατρου σκιων μεσω της τηλεορασης με αποτελεσμα να περάσει αδιαφορο στις συνειδησεις και τις μνημες των τοτε παιδιων και σημερινων ενηλικων.. (Κυριως οσοι γεννήθηκαν απο το 1992 και μετα δεν εχουν ιδεα απ΄ολα αυτα! ) Θυμαμαι εκεινα τα χρόνια με τρομερη συγκίνηση, μου εδιναν τοση εμπνευση εκεινες οι εκπομπες ωστε να "βυθιστω" κι εγω στη τοσο μαγική και παραδοσιακη τεχνη του ελληνικου θεατρου σκιων.. Το να δινεις εμπνευση και εναυσμα στο παιδι να κανει δημιουργικα πραγματα μεσω μιας παιδικης εκπομπης για μενα ειναι ο,τι πιο σημαντικο υπαρχει..

Επιπλεον ηθελα να αναφερω πως στη παιδικη εκπομπή "Η σοφίτα" που προβαλλόταν καπου στις αρχες του 1990 (με τους 3 παππούδες οπως τον ηθοποιο Φραγκούλη Φραγκούλη και το Νικο Παπαχρήστο) εβαζαν κατα τη διαρκεια της εκπομπης διαφορα κινουμενα σχέδια αλλα και Καραγκιόζη του Θανάση Σπυροπουλου..

Θυμαμαι π.χ. να βλεπω "Καραγκιόζη ποδοσφαιριστή" απο τη "Σοφίτα" καπου το 1992.. Ειναι τοσο μεγάλη ντροπη που ολα αυτα τα εξαφάνισαν στο βάθος του χρονου και εφεραν μετέπειτα μια τηλεοπτική "σαβάνα" στο παιδικο προγραμμα δημιουργώντας ενα γκρίζο χαος μιας άχρωμης τηλεοπτικης πραγματικότητας που δεν εχει να προσφερει τιποτα στο σημερινο παιδι.. Αν εγω ειχα δυναμη λογου και "κονέ" στη ελληνικη τηλεοραση οσο αφορα το παιδικο προγραμμα πιστευω θα μπορουσα να προσφερω παρα πολλα με τις γνωσεις και τις δυνατοτητες μου! Ευχαριστω θερμοτατα τη Katerinak σχετικα με το αρθρο του κ.Θεοδωριδη με τιτλο: "τηλεοραση και παιδι" καθως με ενδιαφερει παρα πολυ και θα το διαβάσω με ιδιαιτερη προσοχη οπως επισης και τη super moderator D@redevil! Θα επιστρέψω με περισσότερες πληροφορίες συντομα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
παιδια εκτος απο τις εκπομπες στην ετ1 να θυμισω οτι εδω και πολλα χρονια στο High tv παιζονται καθημερινα παραστασεις καραγκιοζη απο τον θιασο του διονυση λεντερη επισης θυμαμαι μια σειρα στην ετ1 που μιλαγε για τα δικαιωματα των παιδιων και στην οποια εμφανιζοταν ο κολλητηρης και τους εδινε συμβουλες
 
@Jackie: Ταπεινά συγνώμη! Τώρα είδα την απάντησή σου! #)

Φαντάσου λοιπόν πόσο ωραίο και καλογραμμένο είναι το ποστ σου, που με μπέρδεψες! :thumbup:

Θα ξαναπώ ότι οι πληροφορίες σου είναι περιεκτικότατες & οφείλω να ομολογήσω ότι κι εγώ μόνο τον Σπαθάρη έφερνα μέχρι πρότινος στο μυαλό μου, όταν γινόταν αναφορά στον Καραγκιόζη! :[

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου: από ένα σημείο και μετά, έπαψε κάθε αναφορά στον Καραγκιόζη, τόσο από την κρατική, όσο και από την ιδιωτική τηλεόραση. Αφού έτυχε κι έβλεπα διαφήμιση γνωστού καταστήματος που χρησιμοποιούσε τη φράση: "Να πας στο [όνομα καταστήματος] ρε Καραγκιόζη!" και κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αναρωτιόμουν αν η νεώτερη γενιά γνωρίζει άραγε ποιος είναι ο Καραγκιόζης και τι σημαίνει για την παιδεία μας...

Πολλοί προβληματισμοί που δεν άπτονται του θέματος, οπότε τους κρατάω για μένα! Αναμένουμε κι άλλες πληροφορίες! :thumbup:
 
Wally είπε:
Ενα ενδιαφερον αρθρο για τη "γεννηση" του Μπαρμπα-Γιωργου (1897)
Όντως, πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Το 1897 που γεννήθηκε ο ήρωας, ήταν μια πολύ σκληρή περίοδος για το ελληνικό κράτος. Ο καραγκιοζοπαίχτης Ρούλιας (πέθανε το 1905) ήταν ο πρώτος που έπαιξε με "Μπαρμπα-Γιώργο".
 
Κι εγώ μεγάλωσα με Καραγκιόζη, μάλιστα θυμάμαι που πήγαινα στο εξοχικό του καλύτερου παιδικού μου φίλου, στις Γούβες, και ακούγαμε δίσκους του Καραγκιόζη σε ένα πικάπ Dual που είχανε στο στερεοφωνικό! Τώρα ξανάκουσα Καραγκιόζη μετά σχεδόν από 2 μιση δεκαετίες από έναν παιδικό σταθμό εδώ στο Ηράκλειο, τον οποίο ακούω μάλιστα και στην οικοδομή (!) Περιττό να πω ότι όλες οι παιδικές μου κασσέτες έχουν εξαφανισθεί εδώ και πολλά χρόνια, από τον γνωστό υπαίτιο (μαμά).
 
Aυτο σιγουρα θα το θυμάστε πολλοι!!!

 
Jackie dragon :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: και σε σενα για το ποστ αλλά και σ αυτον που ανεβασε στο γιουτιουμπ ολα αυτα τα διαμαντια :) :) :)

χωρις αυτον δεν υπηρχε περιπτωση να τα ξαναδουμε...
 
katerinak είπε:
Jackie dragon :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: και σε σενα για το ποστ αλλά και σ αυτον που ανεβασε στο γιουτιουμπ ολα αυτα τα διαμαντια :) :) :) χωρις αυτον δεν υπηρχε περιπτωση να τα ξαναδουμε...
To κανάλι αυτο στο youtube το εχουμε φτιαξει εγω κι ενα αλλο παιδι απο Θεσσαλονίκη! Τα 2 αυτα βιντεο τα εχω ανεβασει εγω και ερχεται και δυναμικη συνεχεια! Τσεκαρετε το βιντεο του καναλιου και θα δειτε πολλους θησαυρους για το Καραγκιοζη στη τηλεοραση απο τα παλιά!
 
Jackie dragon είπε:
To κανάλι αυτο στο youtube το εχουμε φτιαξει εγω κι ενα αλλο παιδι απο Θεσσαλονίκη! Τα 2 αυτα βιντεο τα εχω ανεβασει εγω και ερχεται και δυναμικη συνεχεια! Τσεκαρετε το βιντεο του καναλιου και θα δειτε πολλους θησαυρους για το Καραγκιοζη στη τηλεοραση απο τα παλιά!
πολλα συγχαρητηρια και στους δυο σας!!!! εξαιρετικη δουλεια και μακαρι να συνεχισετε να μας χαριζετε τετοιους θησαυρους :)
 
Κάτι παραστάσεις τελευταία έβαζε το 902 tv αλλά μου φαινόταν κακόγουστες και φτηνές. Είχανε μεν γέλιο αλλά για παιδάκια δεν είναι.

Του Σπυρόπουλου ήταν το αγαπημένο μου μακράν χωρίς να θέλω να αδικήσω τον αείμνηστο και μέγιστο Ευγένιο Σπαθάρη.
 
Θυμάμαι κάποτε παίχτηκε Καραγκιόζης πάλι απο την ετ2 και μάλιστα συμμετείχε και ο Σταύρος Παράβας σαν guest ας το πούμε.

Αργότερα παίχτηκε πάλι ' ίσως από άλλον καραγκιοζοπαίκτη και άρχιζε και τέλειωνε με ένα τραγουδάκι που τραγουδούσε μια παιδική χορωδία ένα " Καραγκιόζη , καραγκιόζη με τα τρία σου παιδιά."" κλπ κλπ θυμάται κανείς?

Δεν νομίζω όμως να είχαν την επιτυχία και την απήχηση των Σπαθάρη και Σπυρόπουλου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αχ, ο καλύτερος μου φίλος κι εγώ, ακούγαμε στο εξοχικό τους στις Γούβες, δίσκους με τον καραγκιόζη στο ρετρό πικάπ dual. Τώρα δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε το πικάπ ούτε οι δίσκοι. (Εγώ έχω Pro-ject debut III). Ή όπως λέει το άσμα, "but the wine and the song like the seasons have all gone". (Λίγο πεσιμιστικό).
 
denim13 είπε:
Θυμάμαι κάποτε παίχτηκε Καραγκιόζης πάλι απο την ετ2 και μάλιστα συμμετείχε και ο Σταύρος Παράβας σαν guest ας το πούμε. Αργότερα παίχτηκε πάλι ' ίσως από άλλον καραγκιοζοπαίκτη και άρχιζε και τέλειωνε με ένα τραγουδάκι που τραγουδούσε μια παιδική χορωδία ένα " Καραγκιόζη , καραγκιόζη με τα τρία σου παιδιά."" κλπ κλπ θυμάται κανείς?

Δεν νομίζω όμως να είχαν την επιτυχία και την απήχηση των Σπαθάρη και Σπυρόπουλου.
Αναφέρεσαι στη σειρά "Κολλητήρια" που τη παρουσίαζε ο Σταύρος Παράβας και η εκπομπη κράτησε περίπου 3 σεζόν (1986-1988)

Η επομενη παραγωγή που λες με το τραγούδι "Καραγκιόζη με τα 3 σου παιδιά" λεγόταν "Καραγκιόζης" και προβαλλόταν απο την ερτ2 μεταξύ 1989-1990..

Ολες αυτες οι σειρές εχουν ανεβει με ολοκληρα επεισόδια στο youtube!
 
Θυμάμαι να πηγαίνουμε με τους γονείς σε κάποιες παραστάσεις με τον Καραγκιόζη αλλά και στο σχολείο και ήταν η χαρά μας τότε γιατί εκτός ότι γελούσαμε, χάναμε και ώρα μαθήματος.
 
Jackie dragon είπε:
Αναφέρεσαι στη σειρά "Κολλητήρια" που τη παρουσίαζε ο Σταύρος Παράβας και η εκπομπη κράτησε περίπου 3 σεζόν (1986-1988)
Ένα μικρό κομμάτι από την εκπομπή που βρήκα στο αρχείο μου

 
Οσοι θυμούνται την εκπομπή "Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" που παιζοταν το 1987 στην ΕΡΤ2 ισως να εχουν παρατηρήσει στην εισαγωγή ενα σκηνικό που φαίνεται πίσω απο τους μουσικούς και απεικονίζει το Μέγα Αλέξανδρο που σκοτώνει το καταραμένο φίδι και το Καραγκιόζη να κοιτάει χαμογελαστός πίσω απο τη κουρτίνα..

(Δειτε την εισαγωγή εδω:

"Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" ΕΡΤ 2 εισαγωγή 1987

)
Αυτο το σκηνικό με ειχε μαγέψει απο μικρό παιδί και μολις χθες ξεκίνησα να το ζωγραφίσω σ'ενα τεράστιο παραλληλόγραμμο κομμάτι πλαστικού μήκους 2 μέτρων, το εχω ολοκληρώσει κατα 70% και μπορειτε να το δειτε παρακατω:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα