Καραγκιόζης

Αν σας αρέσει ο Καραγκιόζης, να ενημερώσω ότι ξεκίνησε χθες το φεστιβάλ "Σπαθάρεια 2016", στο Δήμο Αμαρουσίου, με ελεύθερη είσοδο.

http://www.artandlife.gr/Athina-17_o...pathareia_2016

Η χθεσινή παράσταση, "Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής" έγινε μετ' εμποδίων, λόγω βροχής, αλλά ο καταπληκτικός καραγκιοζοπαίκτης Τάσος Κώνστας μας αποζημίωσε. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Σπαθάρειο Μουσείο, με υπέροχες φιγούρες και φωτογραφίες.

Καραγκιόζη είδα ζωντανά μόλις πριν 3 μήνες, από τον θίασο του Κώστα Σπυρόπουλου, γιου του Θανάση. Τον Καραγκιόζη τον γνώρισα μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του Σπαθάρη, αλλά κυρίως του Σπυρόπουλου, που λάτρεψα. Όμως και η χθεσινή παράσταση με τον Τάσο Κώνστα με εντυπωσίασε. Ο καραγκιοζοπαίκτης είχε απίστευτο ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό!

Να προσθέσω ότι ο Κώστας Σπυρόπουλος είναι εξίσου καλός με τον πατέρα του, για να μην πω καλύτερος! Στον "Καραγκιόζη αεροπόρο" που είδα τις προάλλες στο Μαρούσι ενθουσιάστηκα :) Να πω ότι είμαι φανατική "σπυροπουλικιά", γιατί εκτός της τέχνης του Σπυρόπουλου, που είναι αδιαμφισβήτητη, με κυριεύει και μια νοσταλγία όταν βλέπω τις φιγούρες του και ακούω το τραγουδάκι του, πριν την αρχή της παράστασης. Επίσης ο γιος του έχει κρατήσει το ίδιο στυλ παιξίματος, η φωνή του είναι καταπληκτική (!!!) και νιώθω σαν να ξαναζώ εκείνες τις μέρες που στεκόμασταν μπροστά στην τηλεόραση και περιμέναμε να δούμε Καραγκιόζη. Μόνο που τώρα τον βλέπω και τον ακούω ζωντανά, δηλαδή είναι πολύ πολύ καλύτερα :)

Είναι τόσο κρίμα που η σημερινή τηλεόραση δεν προβάλλει καθόλου αυτή την υπέροχη τέχνη και τα περισσότερα παιδιά δεν την γνωρίζουν. Θα μπορούσε η ΕΡΤ να αφιερώσει κάποιο χρόνο στον Καραγκιόζη, σε ώρες βολικές ώστε να τον μάθουν τα παιδιά και να τον θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι. Πάντως τα παιδιά, στις παραστάσεις που παρακολούθησα, ενθουσιάζονταν, γελούσαν και χαίρονταν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σπανιο υλικό απο την ΕΡΤ2 του 1987 με το μεγαλο καραγκιοζοπαίκτη Φρίξο Γαζεπίδη (με καταγωγή απο τη Κωνσταντινούπολη) που σχολιαζει με τις φιγούρες τις τοτε εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Δειτε το:
 
Ενα εκπληκτικο ντοκουμεντο διαρκειας 12 λεπτων απο το χαμενο αρχειο της ΕΡΤ σχετικα με την ιστορια του κουκλοθεάτρου αλλα και του θεάτρου σκιων στην Ελλαδα απο το μεγαλο δασκαλο της τεχνης Θαναση Σπυροπουλο! Αξιζει να το δειτε:
 
Jackie dragon είπε:
Θυμαται κανεις αυτη την εισαγωγη της συγκεκριμενης εκπομπης? Blast from the past!
Όπου παίζουν σήμερα τα παιδιά του Σπυρόπουλου, χρησιμοποιούν ακριβώς αυτή τη μουσική. Αλλά και ο Αθανασίου, νομίζω ότι κι εκείνος δεν ξεκινάει με την πατροπαράδοτη μουσική που ξέραμε από το Σπαθάρη.

Βασικά, υπάρχουν δύο χασαποσέρβικα "κλασικά",

(το δεύτερο με ακκορντεόν, όχι με μπουζούκια) ,πλην όμως οι νεώτεροι θίασοι χρησιμοποιούν άλλα, για να ξεχωρίζουν ίσως.
 
Πριν 2 εβδομάδες πήγαμε στο θέατρο σκιών του Σπυρόπουλου, που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους και παρακολουθήσαμε την παράσταση "Ο Μέγα-Αλέξανδρος και ο καταραμένος όφις". Έπαιζε ο Θανάσης Σπυρόπουλος, με 2-3 πιτσιρίκια-βοηθούς. Ήταν καταπληκτικός!

Σε όσους αρέσει ο Καραγκιόζης αλλά και για όσους έβλεπαν Καραγκιόζη στην τηλεόραση όταν ήταν παιδιά: πρέπει οπωσδήποτε να πάτε να δείτε παράσταση του Θανάση Σπυρόπουλου στο θέατρό του!!! Οι φιγούρες που χρησιμοποιεί στο θέατρό του είναι πολύ μεγάλες και περίτεχνες, πανέμορφες, με πολλές λεπτομέρειες και χρώματα. Οι φωνές του είναι απίστευτες. Και ο ίδιος είναι πάρα πολύ φιλικός. Στο διάλειμμα, επειδή κάποια παιδάκια είχαν φοβηθεί το φίδι, έβγαλε έξω την φιγούρα για να την δούν τα παιδιά και να μην φοβούνται. Στο τέλος της παράστασης μας έδειξε τις φιγούρες που χρησιμοποιεί, τις αγγίξαμε. Είναι δερμάτινες, με ξύλινες λαβές, πανέμορφες, και βαριές!!! Μίλησε με όλους, μας έκανε διάφορες φωνές. Οι βοηθοί του ήταν πιτσιρικάδες, παιδιά του Δημοτικού, πάρα πολύ καλοί! Ο κυρ-Θανάσης, έτσι τον έλεγαν οι πιτσιρικάδες, λατρεύει τον Καραγκιόζη, ζει κάθε παράσταση, κάθε ρόλο, κάθε σκηνή. Μια φίλη μου, που μένει στους Αγίους Αναργύρους, μου είπε ότι είναι κάθε μέρα στο θέατρό του, και τις πρωινές ώρες. Έχει και εργαστήριο στο πίσω μέρος του θεάτρου. Έχει πολλές φωτογραφίες από παλιούς καραγκιοζοπαίκτες, παλιές παραστάσεις, μέχρι και πώς είναι το θέατρο σκιών στην Τουρκία. Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι παρόλη την ηλικία του (πρέπει να είναι 80+) είναι τρομερά ζωντανός, έχει ιδέες και κάνει σχέδια και η φωνή του είναι ζωηρότατη!

Επειδή πέρσυ είχα πάει στα Σπαθάρεια, και είχα παρακολουθήσει τις παραστάσεις, και συχνά-πυκνά πηγαίνω σε παραστάσεις Καραγκιόζη που έρχονται στην περιοχή μου, τον Σπυρόπουλο δεν τον συγκρίνω με κανένα. Ο μόνος που με εντυπωσιάσε με τον αυθορμητισμό και τους αυτοσχεδιασμούς του ήταν ο Τάσος Κώνστας http://www.fkt.gr/site/index.php/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5/50-konstas-tasos. Οι περισσότεροι, όπως τα αδέρφια Αθανασίου που αναφέρει ο ΦΖΠ1, δεν μπορούν να πετύχουν τις φωνές, πχ. ο Καραγκιόζης με τον Χατζιαβάτη έχουν την ίδια φωνή. Ο Σπυρόπουλος έχει το χάρισμα. Πιστεύω ότι δεν είναι κάτι που διδάσκεται, είναι χάρισμα. Είναι ασύγκριτος στις μιμήσεις και στις εναλλαγές φωνών.

Στο youtube έχει ανεβάσει κάποιος την παράσταση του Σπυρόπουλου "Ο Καραγκιόζης γραμματικός". Δέστε αυτή την παράσταση και θα καταλάβετε τι εννοώ. Να είναι καλά ο άνθρωπος και να κάνει πάντα όμορφες παραστάσεις.
 
αχχχ θυμάμαι που ακούγαμε τους δίσκους του Καραγκιόζη (του Σπαθάρη βέβαια) με τον καλύτερο μου φίλο στο πικάπ Dual στο εξοχικό στις Γούβες! Πόσο μας άρεσε όλους ο Καραγκιόζης!
 
Παντα θεωρουσα (απο πιτσιρικι) οτι ο Σπυροπουλος ηταν καλυτερος καραγκιοζοπαιχτης απο τον Σπαθαρη.
 
Παντα θεωρουσα (απο πιτσιρικι) οτι ο Σπυροπουλος ηταν καλυτερος καραγκιοζοπαιχτης απο τον Σπαθαρη.
Πάνο, πήγαμε το Σάββατο στο θέατρο σκιών του Σπυρόπουλου στους Αγ. Αναργύρους και είδαμε τον "Καραγκιόζη Φούρναρη". Αν δεν έχεις πάει να δεις ζωντανά τον Σπυρόπουλο, πρέπει να πας. Κάθε φορά με εκπλήσσει, με το ταλέντο, τους αυτοσχεδιασμούς του, αλλά και με το βαθύτερο νόημα που έχουν οι διάλογοι του. Δυστυχώς, έχει πια γεράσει και κουραστεί, και δεν έχει τις αντοχές που θα είχε ένας νεότερος καραγκιοζοπαίκτης, αλλά είναι άφθαστος! Βάζει κάτω 10 νέους. Είναι ο μοναδικός με τόσο διαφορετικές χροιές φωνής για κάθε ήρωα. Δυστυχώς ο Δήμος Αγίων Αναργύρων δεν τον έχει στηρίξει καθόλου, σε αντίθεση με τον Δήμο Αμαρουσίου που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον Σπαθάρη και μετά τον θάνατό του την κόρη του (και πολύ καλά κάνει).

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση και με χαροποίησε ήταν η αγάπη που έχουν τα μικρά παιδιά στον Καραγκιόζη. Στο θέατρο του Σπυρόπουλου τις φιγούρες χειρίζονται μικρά παιδιά, που αγαπάνε τον Καραγκιόζη και μαθαίνουν δίπλα στον Θανάση Σπυρόπουλο. Στο τέλος της παράστασης πήγαμε πίσω από τον μπερντέ και μας έδειξαν πώς κινούνται οι φιγούρες, πώς κάνουν τα "ηχητικά εφέ", και γενικά πώς είναι πίσω από το πανί. Οι φιγούρες που χρησιμοποιεί ο Σπυρόπουλος στο θέατρό του είναι τεράστιες!
 
Σχετικά με τον καραγκιοζοπαίχτη Σπυροπουλο. Είχα την εντύπωση ότι έχει αναλάβει πλέον ο γιος/γιοί  του. Πριν 2-3 χρόνια θυμάμαι και μια αφίσα που είχαν βγάλει παρέα. Πρέπει να έπαιζαν κάπου στην Ν. Ιωνία ή Λαμπρινη. Από ότι κατάλαβα μέχρι την προηγούμενη σεζόν λειτουργούσε κανονικά το θέατρο του
 
Σχετικά με τον καραγκιοζοπαίχτη Σπυροπουλο. Είχα την εντύπωση ότι έχει αναλάβει πλέον ο γιος/γιοί  του. Πριν 2-3 χρόνια θυμάμαι και μια αφίσα που είχαν βγάλει παρέα. Πρέπει να έπαιζαν κάπου στην Ν. Ιωνία ή Λαμπρινη. Από ότι κατάλαβα μέχρι την προηγούμενη σεζόν λειτουργούσε κανονικά το θέατρο του
Παίζει και ο γιος Σπυρόπουλος (ο Κώστας), αλλά στο θέατρο στους Αγ. Αναργύρους παίζει ακόμα ο πατέρας (ο Θανάσης). Ο πατέρας παίζει μόνο στους Αγ. Αναργύρους. Στα φετινά Σπαθάρεια θα παίξει ο γιος.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος είναι πολύ καλός καραγκιοζοπαίκτης, αλλά ο Θανάσης είναι μια εγκυκλοπαίδεια του Καραγκιόζη από μόνος του. Αν σ'αρέσει ο Καραγκιόζης, θα σου πρότεινα να πας στους Αγ. Αναργύρους και να δεις τον πατέρα να παίζει, έστω και μία φορά. Τότε θα καταλάβεις την διαφορά ανάμεσα στον Σπυρόπουλο και τους υπόλοιπους καραγκιοζοπαίκτες.
 
Ο Θανασης Σπυροπουλος ειναι ο καλυτερος καραγκιοζοπαιχτης. Τον προτιμουσα και απο τον Σπαθαρη που για καποιο λογο (που δεν καταλαβα ποτε) θεωρειται πως κατεχει μια καλλιτεχνικη αξια αντιστοιχη του Χατζιδακι, του Χορν κτλ...
 
Ο Σπαθάρης εκτος των παραστάσεων προσπάθησε να αναδείξει τα λαογραφικά στοιχεία του Καραγκιοζη και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Αυτό του επέτρεψε μια σειρά συνεργασιών με σύγχρονους καλλιτέχνες και άρα και μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ.

Δεν έτυχε να δω έργα του Σπυρόπουλου. Παρ όλα αυτά εμπιστεύομαι τις απόψεις των υπολοίπων μελών και θα προσπαθήσω να δω παράσταση του την επόμενη περίοδο.
 
Δεν έτυχε να δω έργα του Σπυρόπουλου. Παρ όλα αυτά εμπιστεύομαι τις απόψεις των υπολοίπων μελών και θα προσπαθήσω να δω παράσταση του την επόμενη περίοδο.
Αν σ' αρέσει ο Καραγκιόζης και έχεις δει παραστάσεις άλλων καραγκιοζοπαικτών, θα καταλάβεις την διαφορά όταν παρακολουθήσεις παράσταση του Θανάση Σπυρόπουλου. Είναι ο Σπυρόπουλος και είναι και όλοι οι άλλοι :)
 
Ο Θανασης Σπυροπουλος ειναι ο καλυτερος καραγκιοζοπαιχτης. Τον προτιμουσα και απο τον Σπαθαρη που για καποιο λογο (που δεν καταλαβα ποτε) θεωρειται πως κατεχει μια καλλιτεχνικη αξια αντιστοιχη του Χατζιδακι, του Χορν κτλ...
Συμφωνώ απόλυτα:

 
Απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ-2 "Τα Κολλητήρια" όπου ο Σταύρος Παράβας μας αφηγείται, μας κάνει τις απαραίτητες συστάσεις και συνομιλεί ο ίδιος με τον Καραγκιόζη

Τα Κολλητήρια - Ο Σταύρος Παράβας μας συστήνει τον Καραγκιόζη

 

Καραγκιόζης: Ο αξιαγάπητος ήρωας κατακτά και το σινεμά​



 
Πριν πολλά χρόνια είχα πάει σε μια έκθεση που είχε ως εκθέματα τις φιγούρες του καραγκιόζη. θυμάμαι είχα ρωτήσει τον εκθέτη αν ο χαρακτήρας του καραγκιόζη ήταν πθανώς από κάποιον άνθρωπο του παρελθόντος. Ήταν πεπεισμένος πως ο χαρακτήρας του καραγκιόζη ήταν προσωποποιημένες οι κακουχίες που περνούσαν τότε οι Έλληνες με τους τούρκους.
 
Καραγκιόζης: Ο αξιαγάπητος ήρωας κατακτά και το σινεμά
Πειτε με αντιδραστικο (και γιατι οχι εξαλλου, αφου εμφανώς είμαι :p ), αλλα αυτο το πραγμα μονο καραγκιόζης δεν ειναι.

Σαν να ακουω τον Χάρρυ Κλύνν...

«Και έτσι... γίναμε Ευρώπη ! Και η Κατίνα έγινε Τίνα, Ο Βασίλης Μπίλι, τα πατσατζίδικα πατσαδερί και τα μ******** σερβιέτες. Τα πανηγύρια γίναν φεστιβάλς, ο Καραγκιόζης SuperMan, ο Μπάρμπα Μυτούσης Muppet Show, τα σουβλάκια hamburgers και το σάμαλι Zach's Donuts.. και κατάντησε ο καημός του Καζαντζίδη να τραγουδιέται στη γλώσσα της Eurovision.»

Χάρρυ Κλύνν - Ευρωνταλκαδιάρικο απο τον δισκο Πατατες (1981).


Και να καταθεσω και την προσωπικη μου αναμνηση, οταν ημουν μικρος ειχαμε τον δισκο Ο Καραγκιόζης Και Οι Βάτραχοι του Ευγενιου Σπαθαρη (1980) και τον ακουγα διαρκως.


R-5825840-1403747114-3459.jpg
 
Εμένα εκείνο που μου κάθισε στο στομάχι με τον κινηματογραφικό ψευτο Καραγκιόζη είναι ότι δεν έχουμε πασά, αλλά "δικοικητή". Χωρίς το σαράι και τον Βεληγκέκα και όλα αυτά δεν είναι Καραγκιόζης.

Από την άλλη, το "Ο Καραγκιόζης κι οι Βάτραχοι" ήταν εμπνευσμένη συνεργασία πολλών ταλαντούχων συντελεστών που τον έκανε έναν από τους καλύτερους δίσκους εκείνης της εποχής παρόλο που ελάχιστα έγινε γνωστός. Εγώ τον έμαθα όταν ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις τον έβαλε στο Τρίτο Πρόγραμμα του οποίου ήταν διευθυντής και μάλιστα τον σχολίαζε μαζί με τον Δημήτρη Λέκκα. Για όσους δεν ξέρουν τον δίσκο, είναι η υπόθεση των "Βατράχων" του Αριστοφάνη, μόνο που αντί για το θεό Διόνυσο στον Άδη κατεβαίνει ο υπουργός Σιόρ Διονύσιος και αντί Αισχύλο και Ευριπίδη ο καυγάς είναι μεταξύ των συνθετών Αισχυλάκη (αριστερά στο εξώφυλλο) και Ευριπιδάκι (δεξιά). Και σατιρίζει με καταπληκτικό τρόπο τα τραγούδια και των δύο παραμένοντας πιστό στα αστεία του Αριστοφάνη. Το "Λυκήθιον απώλεσεν" έγινε "σκορδαλιά" αλλά η παρωδία δουλεύει. Φυσικά έτρεξα και αγόρασα τον δίσκο, και τον ακούω ακόμη με ευχαρίστηση και γελάω.

Βέβαια η σχέση του Χατζιδάκι με τον Καραγκιόζη πάει πολύ παλιότερα, από το 1950 όταν συνέθεσε τη μουσική για το μπαλέτο "Το καταραμένο φίδι" για το Ελληνικό χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. Το είχα δει στην τηλεόραση σε μεταγενέστερη κινηματογράφηση, πάλι με το "Χορόδραμα" και ίδια χορογραφία, τη δεκαετία του 70, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει στο Youtube. Κάποια μικρά αποσπάσματα υπάρχουν εδώ, μετά το 22ο λεπτό

που δείχνει πόσο πιστοί στις φιγούρες του Καραγκιόζη ήταν οι χορευτές.

Κι είχα τη χαρά να δω τον Παπαγιαννόπουλο, απόλυτα πειστικό Καραγκιόζη με καμπούρα, μυταρόλα και τη χαρακτηριστική κίνηση του χεριού του, σε ανέβασμα του έργου "Καραγκιόζικα" από το "Θέατρο Καισαριανής". (Αυτά τα θυμάμαι, τι έφαγα το πρωί μη με ρωτήσετε, το ξέχασα)

Οπότε δεν είναι απαραίτητο να είναι θέατρο σκιών για να είναι καλός Καραγκιόζης. Αρκεί το έργο να παραμένει πιστό στο πνεύμα του Καραγκιόζη και των άλλων χαρακτήρων. Και το "Ο Καραγκιόζης - the movie" από τον τίτλο ακόμη με τη βλακωδέστατη αγγλική τσόντα δεν με προδιαθέτει ευνοϊκά.
 
Πίσω
Μπλουζα