Κασέτα καθαρισμού βίντεο

Οι κασετες καθαρισμου καθαριζανε τις κεφαλες που ακουμπουσαν οι βιντεοκασσετες.


Οι κεφαλες μεσα στο vcr γεμιζανε με σκονη απο το περιβαλλον.
 
Αν και κάποτε κυκλοφορούσε στο σπίτι μια κασέτα καθαρισμού vhs ποτέ δεν την χρησιμοποίησα. Προτιμούσα την χειροκίνητη μέθοδο μια φορά στο τόσο. Έβγαζα το καπάκι του βίντεο και καθάριζα την κεφαλή με μπατονέτα και οινόπνευμα. Για πολλά χρόνια το ίδιο και έπαιζε μια χαρά. Δεν ξέρω, προφανώς μου άρεσε το παίδεμα. Γενικά το βίντεο ήταν η πρώτη ηλεκτρονική συσκευή που άνοιξα και ασχολήθηκα. Σε αυτό με χτύπησε το ρεύμα ένα πρωί που έκανα πειράματα και ξέχασα να το βγάλω από την μπρίζα. :supergrin:
 
Η δική μου έχει ενσωματωμένο το μπουκαλάκι με το υγρό στην κασσέτα, μάλλον για οικονομία χώρου αλλά και για να μην χάνεται. Αφαιρεί κανείς το προστατευτικό διαφανές πλαστικό, βγάζει το μπουκαλάκι και ρίχνει μερικές σταγόνες του καθαριστικού υγρού στην οπή. Μετά "παίζει" η κασσέτα στο βίντεο για να γίνει ο καθαρισμός της κεφαλής. Πρόσφατα τη χρησιμοποίησα και μπορώ να πω ότι έκανε δουλειά. Βέβαια παλιό το βίντεο, ίσως και το υγρό να μην είναι πλέον ισχυρό, πάντως υπήρχε ορατή διαφορά. Κατασκευάσθηκε στην Ταιβάν, η Κίνα δεν είχε βγεί τότε δυναμικά στο στερέωμα.....

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg
 
Εμείς πάλι έχουμε μια κασέτα καθαρισμού βίντεο αλλά δεν νομίζω να έχω δει το μπουκαλάκι. Είναι προίκα του συζύγου και γράφει απ' έξω AV CLEANING CASSETTE CLV-5". Απ' ότι την κοιτάζω όμως γύρω-γύρω, δεν βλέπω να έχει υποδοχή πουθενά για να μπει υγρό. Και για να είμαι ειλικρινής, τη χρησιμοποιήσαμε μερικές φορές αλλά δεν ωφέλησε το βίντεο καθόλου. Στο πίσω μέρος γράφει ότι είναι κασέτα Ξηρού καθαρισμού της AV.
 
τις προαλες κατεβηκα κεντρο να βρω μια κασετα καθαρισμου. Βρηκα μονο ξηρου Maxell και παρολο που ειναι εντελως αναποτελεσματικες την τσιμπησα για λογους ρετρομανιας.

Μετα εντοπισα αλλου και μια υγρου καθαρισμου. Πηγα με χαρα σπιτι για να ανακαλυψω οτι μετα απο 25 χρονια, δεν υπηρχε πλεον υγρο στο μπουκαλακι. Ευτυχως ειχα υγρο απο τα καθαριστικα του κασετοφωνου. Κανει δουλεια αλλα οχι σαν τις μπατονετες.

​​​​​​
 
Κάπου έχω μία αχρησιμοποίητη. Ούτε έχω ανοίξει τη συσκευασία της. Την είχα πάρει από τα mediamarkt στα τρία ευρώ νομίζω μάρκας Hama.

θυμάμαι ότι είχε σχετικά μεγάλο βάρος. Αν την βρω θα ανεβάσω φωτογραφία.
 
Τελικα οι κασέτες καθαρισμού δε κανουν τοσο αποτελεσματική δουλεια? Το δικο μου VHS player ειναι μοντέλο Sony SLV- SE640 αγορασμένο μολις το 2002 (απο τα τελευταία μοντέλα που κυκλοφορούσαν στην αγορά) Μεχρι πρόσφατα λειτουργούσε αψογα αλλα δυστυχως οταν αγόρασα πριν λιγες μερες μια κασέτα απο το Μοναστηράκι με το anime του Kαπτεν Χάρλοκ σε καποια φαση εγινε "μάσημα" με αποτέλεσμα να μπλεχτεί μεσα στη συσκευη και να μη μπορει να βγει, αναγκάστηκα να ανοίξω το βιντεο και να ξεμπλέξω τη ταινία απο μεσα προκειμένου να τη βγάλω.. Το αποτέλεσμα? Πλεον ολες οι κασέτες που βαζω καθε 3 δευτερόλεπτα κανουν χιόνια ενω ο ηχος ακούγεται θολός και αδύναμος! Λετε να μπορει να γινει κατι για να διορθωθει το προβλημα? Οποιαδήποτε συμβουλή η βοήθεια εννοείται οτι ειναι ευπρόσδεκτη!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατά τη δεκαετία του 90 είχαν κυκλοφορήσει κασέτες για τον καθαρισμό του βίντεο. Η συσκευασία περιλάμβανε μια κασέτα και ένα υγρό που έμπαινε σε μια ειδική υποδοχή στην κασέτα. Η διάρκεια καθαρισμού διαρκούσε λίγη ώρα. Η κασέτα επίσης είχε πάνω κολλημένη μια ετικέτα με αριθμούς και κάθε φορά που τη χρησιμοποιούσες, έσβηνες με τη σειρά κάθε αριθμό για να βλέπεις πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί.

Θυμάστε αυτό το προιόν;
Δεν είχε τύχη,να δω

Οι κασετες καθαρισμου καθαριζανε τις κεφαλες που ακουμπουσαν οι βιντεοκασσετες.


Οι κεφαλες μεσα στο vcr γεμιζανε με σκονη απο το περιβαλλον.
οι γονείς μου.Χρησιμοποιούσανε μπατονέτες με οινόπνευμα ,για να καθαρήσουν την κεφαλή
 
Οι κασσετες καθαρισμου (ιδιαιτερα οι ξηρου τυπου) ειναι τριχες.
Θελει μπατονετα, καθαρο οινοπνευμα και κινησεις παραλληλες με τις γραμμες της κεφαλης γιατι αλλιως μπορει να χαλασει
Τα λαστιχενια μερη οχι με οινοπνευμα.
 
Γουάλη εγώ δεν τολμούσα να ανοίξω το βίντεο άλλωστε το χάρισα αφού πήγε στο μάστορα 2 φορές για ρύθμιση και τώρα έχω στην άκρη το παλιό της αδερφής μου αλλά δεν το χρησιμοποιώ. Δεν του είχα βάλει ποτέ κασέτα καθαρισμού νομίζω. Στο διπλό μου κασετόφωνο βάζω και κασέτα καθαρισμού και κασέτα απομαγνήτισης. Ακούω συχνά κασέτες στο ντεκ μου.Εδώ δεν βλέπω τηλεόραση και dvd βίντεο θα βλέπω;Άλλωστε η μοναδική τηλεόραση του σπιτιού είναι στο σαλόνι. Πάντως εντύπωση μου είχαν κάνει οι κινήσεις του βίντεο για να πάρει την ταινία, σαν να βλέπεις μπαλέτο!
 
Παντως δεν ειναι δυσκολο. To VHS τα εχει φορα παρτιδα οταν ανοιγεις το πανω καπακι. Τα δυσκολα ειναι οταν θελεις να αλλαξεις ιμαντες και idler (πιο ευκολο απο οτι στα κασσετοφωνα παντως)

Συμφωνω. Τα VHS εχουν ενα υπεροχο μηχανικο sequence (που αν ακατι σταρβωσει τα παιρνει ο διαολος χαχαχαχα)
 
Πίσω
Μπλουζα