Κασσετόφωνα

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
62
Το σκηνικο ενος λειτουργικου σπιτιου στην Ελλαδα των 80's ηταν μια τηλεοραση, ενα στερεοφωνικο (συνηθως φερμενο απο εξω μιας και ολο καποιος συγγενης ηταν ναυτικος και εφοδιαζε ολη την οικογενεια με δυσευρετα και πανακριβα αγαθα) και ενα φορητο ραδιοκασσετοφωνο που συνηθως το χαιροντουσαν οι νοικοκυρες στην κουζινα. Οσο ημασταν πιτσιρικαδες και μεχρι τα μεσα των 80 δεν ειχαμε ιδιαιτερες επαφες με το αντικειμενο της μουσικης μιας και τοτε αρχιζαμε να ψαχνομαστε και να σκαλιζουμε το ασημενιο (συνηθως) κασσετοφωνο που μεχρι προτινος μας αφηνε αδιαφορους. Ετσι αρχισαμε σιγα σιγα στα κλεφτα να το σκαλιζουμε τα μεσημερια κυριως (την ωρα που η λοιπη οικογενεια ειχε εξαφανιστει για την μεσημεριανη σιεστα) ψαχνοντας σταθμους με ενα ανελεητο scanning προκειμενου να βρουμε κατι που μας ενδιεφερε και μας διεγειρε μουσικα.

Καπου εκει διαπιστωναμε οτι μετα το περας της εκπομπης, μεναμε με την γλυκα στα χειλη, καθως δεν μπορουσαμε να ακουσουμε ξανα και ξανα την αγαπημενη μας μουσικη. Ετσι δειλα δειλα, μια απο τις κασσετες που στοιβαζονταν διπλα συνηθως απο το κασσετοφωνο θα γινοταν "δικια μας", αφου περνουσαμε ενα ενα τα ορια της "φιλοξενησης" στο σπιτι μας και διαπιστωναμε οτι εχουμε και εμεις δικαιωματα και ως λογικη επεκταση.. απαιτησεις! Οκ, δεν φτασαμε ακομα στην απαιτηση κασσετοφωνου για το δωματιο μας, αλλα η ασυδωτη αρπαγη μιας κασσετας απο τον συρμο, μιας κασσετας που θα αποτελουσε "σουβερ" για τις υπολοιπες για μηνες (η κατω κατω!) δεν θα ελειπε σε κανεναν μιας και κανεις δεν την ακουγε. Η στενη επαφη τριτου τυπου με το κουμπι REC ειχε ηδη αρχισει!

Ετσι η αρχικη κασσετα αυτη θα γινοταν ο "αχταρμας tester" μιας και θα υπηρχαν πολλες φορες τραγουδια χωρις συνοχη μεταξυ τους στο στυλ Jump - Van Halen, George Michael - Monkeys, Scorpions - Blackout, A-HA.. ολα το ενα μετα το αλλο, προσπαθωντας να μαθουμε τι μας αρεσει οπως και τα συγκροτηματα που πολλες φορες δεν εκφωνουσαν στις εκμπομπες.

Η στοιβα με τις κασσετες αρχιζε ετσι να λιγοστευει μηνα με τον μηνα, μεχρι που μας επαιρναν χαμπαρι οι γονεις οταν ξαφνικα μετα απο μιση δεκαετια στα χαμενα αναρωτιοντουσαν που πηγε η κασσετα με τις αδερφες μπρογιερ!! Αντε εξηγησε τους οτι εχεις το 1984 απο Van Halen επανω!!

Ετσι οι τροχοι της αμαξης αρχισαν να κινουνται προς την αποκτηση ενος νεου μικρου, στυλατου μοντερνου compact κασσετοφωνου για το "παιδικο δωματιο". Και να οι επισκεψεις στα καταστηματα της εποχης, δελεασμενος απο τα Panasonic που ηταν η απολυτη κορυφη στα κασσετοφωνα στα 80's, καθως και τα διαφορα Sharp, JVC, Toshiba και λοιπες αξιοπιστες μαρκες. Και οπως σε καθε ιστορια υπαρχει και η αλλη πλευρα, εδω δεν θα μπορουσε να γινει η εξαιρεση. Απο το πουθενα και σταλμενος κυριολεκτικα να σπασει μια υπεροχη εμπειρια (την αγορα νεου κασσετοφωνου) ηταν ο καθε λάκης, που συνηθως ηταν φιλος και γνωστος του μπαμπα η του θειου, που θα ελεγε την σταυρωτικη φραση "Ρε συ, εχω ενα γνωστο που ανοιξε ενα μαγαζι με ηλεκτρονικα και κασσετοφωνα, θα σου κανει και καλη τιμη..". Το μονοπατι της μαϊμουδας ειχε μολις ανοιξει!

Ετσι θα καταληγαμε στα γωνιακα συνοικιακα αυτα μαγαζακια/τρυπες που θα μας ελεγαν "διαλεξε οτι θες". Και λογικο μιας και ολες οι μαιμουδες και τα ελεεινα made in china κατασκευασματα κοστιζαν το 1/3 απο τα made to last forever otherwise we commit sepuku in japan!! Και εκει βρισκαμε καπως ενα καλο κασσετοφωνο, που φαινοταν καλο στο ματι, και στο κατω κατω τι ξεραμε εμεις απο ποιοτητα? Αφου τα συστησε ο λάκης!

Επιστροφη στο σπιτι και πριζωμα και πρωτης μερας χαρα και δευτερης μερας λυπη, καθως την δευτερη μερα ουτε μπασα επαιζε ουτε ανεβαζε volume. Πισω στο μαγαζι το μηχανημα και δευτερη επιλογη "διαλεξε οτι θες" αφου ο μαγαζατορας παρολο που βρισκοταν στο monkey island δεν τον επαιρνε για ταρζανιες! Ετσι γυρναμε σπιτι με ενα δευτερο μικροτερο που κρατησε ισα ισα μερικους μηνες, αφου το κασσετοφωνο εγγραφης τα εφτυσε και ειχε μεινει απλα το διπλα να παιζει, τα slides στο volume απεκτησαν την μοναδικη ομαλοτητα σαν να κατεβαινεις κατηφορα με ποδηλατο χωρις πισω ροδα, και το δεξι μεγαφωνο αποχωριστηκε τον ματαιο τουτο κοσμο κανοντας το stereo σε metaioro μιας και το αριστερο οποτε ηθελε δουλευε. Α! Και σχεδον παντα η κορδελα που κινουσε το slide του ραδιοφωνου, θα κοβοταν καπου εκει, σηματοδωτοντας ευστοχα το νημα της ζωης του κασσετοφωνου που ειχε πλεον κοπει.

Σε εκεινο το σημειο, η επιστροφη στο αρχικο κουζινο-κασσετοφωνο ηταν το λογικοτατο βημα, τουλαχιστον μεχρι την επομενη λογικη και ορθα σκεπτομενη αγορα κασσετοφωνου απο μια αναγνωρισμενη μαρκα.

Καπως ετσι ηταν η δικια μου ιστορια με τα κασσετοφωνα, και που πιστευα οτι δεν θα ξαναεπιανα ποτε στα χερια μου. Βεβαια το retromaniax με καθε εγγραφη δινει retrosteroids που χτυπανε ανεξελεγκτα και ξυπνανε θαμενες μνημες που ουτε πιστευα οτι υπαρχουν ακομα.

Ετσι μετα απο δεκαετιες, εχω και παλι την χαρα να ακουω ραδιοφωνο (σε λιγο και κασσετες!) απο ενα πανεμορφο κασσετοφωνο, που εχει για εμενα το απολυτο στιγμα των 80's. Μικρο και κομψο, χρωμα που ειναι δυσκολο να βρεθει πλεον, και styling που ακομα και σημερα στεκεται μια χαρα αναμεσα στα αυγα-shapped και τις βλακειες που προσφερουν και εχουν το θρασσος να ονομαζουν κασσετοφωνα (well, οσο τουλαχιστον συνεχιζουν να περιλαμβανουν κασσετα).

picture.php


Το πανεμορφο Sears SR3000. Pure red baby!!

picture.php


Το απιστευτο για το μικρο του μεγεθος και κατηγορια που απευθυνοταν, ειναι το προγραμματιζομενο APPS που λειτουργει σαν το skip που εχουν τα CD. Πατημενο με το PLAY, το APPS βρισκει το επομενο κομματι στην κασσετα και χταματα την APPS λειτουργια και αρχιζει να παιζει κανονικα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
picture.php


Απλα υπεροχες ομορφες γραμμες και ενα πανεμορφο χρωμα..

picture.php


Σημερα ειναι σχεδον αδυνατο να βρεις κατι παραπανω απο την θυρα των phones σε απλο κασσετοφωνο.
 
picture.php


Απλα υπεροχες ομορφες γραμμες και ενα πανεμορφο χρωμα..

picture.php


Σημερα ειναι σχεδον αδυνατο να βρεις κατι παραπανω απο την θυρα των phones σε απλο κασσετοφωνο.

picture.php


Αλλη μια νοτα απο μια πολυ ομορφη εποχη, ο ροοστατης της βελονας του ραδιοφωνου στο πλαι. Πλεον ολα ειναι κουμπακια και lcd και και και...

picture.php


Κατι που με εξεπληξε ειναι οτι αν και ανηκει στην Sears το κασσετοφωνο, ειναι κατασκευασμενο στην Ιαπωνια. Δυστηχως ειναι δυσκολο να κανω trace το ποιος το κατασκευασε στυλ φασον, αλλα μικρα συστηματα με παρομοιο προγραμματιζομενο APPS κατασκευασαν σε μικρη ποσοτητα η Panasonic και η SANYO. Tracing still on progress..
 
picture.php


Απλα υπεροχες ομορφες γραμμες και ενα πανεμορφο χρωμα..

picture.php


Σημερα ειναι σχεδον αδυνατο να βρεις κατι παραπανω απο την θυρα των phones σε απλο κασσετοφωνο.

picture.php


Αλλη μια νοτα απο μια πολυ ομορφη εποχη, ο ροοστατης της βελονας του ραδιοφωνου στο πλαι. Πλεον ολα ειναι κουμπακια και lcd και και και...

picture.php


Κατι που με εξεπληξε ειναι οτι αν και ανηκει στην Sears το κασσετοφωνο, ειναι κατασκευασμενο στην Ιαπωνια. Δυστηχως ειναι δυσκολο να κανω trace το ποιος το κατασκευασε στυλ φασον, αλλα μικρα συστηματα με παρομοιο προγραμματιζομενο APSS κατασκευασαν σε μικρη ποσοτητα η Panasonic και η SANYO. Tracing still on progress..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΌΧΙ ΡΕ phil_vr!!! Μόλις είδα στις φωτογραφίες σου το ΠΡΩΤΟ μου ραδιοκασσετόφωνο! Μου το είχε κάνει δώρο η μάνα μου τα χριστούγεννα του 1985 (εάν δε κάνω λάθος το έτος). H μόνες διαφορές ήταν στη μάρκα (panasonic) και οτι στην πλευρά με τα in/out είχε και το κλασσικό βύσμα, για τότε, 5-DIN. Η μοίρα του ήταν τα σκουπίδια (μην βαράτε, όχι εγώ! Η μαμά Ελένη που είχε/έχει το σύνδρομο "τι να το κάνεις το παλιατζούρικο; Δέκα ακόμη έχεις και χίλιες φορές ποιο καινούρια!") κοντά στα 5 με 6 χρόνια μετά...
 
Συλλεκτικότατο κομμάτι,αν και γεννήθηκα σε γενιά που είχαμε ελάχιστα κασσετόφωνο,γιατί από αρχές δημοτικού είχαμε στερεοφωνικό με cd,αν και οι κασσέτες ήταν αυτές που χρησιμοποιούσα περισσότερο από τα cds τα πρώτα χρόνια
 
Να και το δικο μου Retro HiTech κασσετοφωνο.

Ενα Toshiba Digital Tuner,φορτωμενο με καλουδια.

Τι ψηφιακο σκανερ ,τι ξυπνητηρι,τι μνημες ,τι ψηφιακες οθονες ,τι αυτοματη αναζητηση.

Τι High speed dubbing τι synchronous dubbing 1>2.

Και εννοειται διπλο για τις αντιγραφες μας,τοτε που οι εταιριες δεν ειχαν φοβηθει. :D

picture.php
 
Και το δικό μου πρώτο κασετόφωνο από όσο θυμάμαι ήταν παρόμοιο,με τη διαφορά ότι δεν είχε την οθόνη και άλλαζε σταθμούς με βελόνα!Πάντως το high speed dubbing το είχε και το έβαζα για πλάκα μερικές φορές για να τα παίζει στα γρήγορα,σαν κινούμενα σχέδια!
 
Να 3 φωτο απο το τελευταιο deck που ειχαμε αγορασει (περι το 1990?) και μας κανει ακομα συντροφια. Ενα Philips FC670. Ταλαιπωρημενο αρκετα και χωρις το αριστερο πορτακι (ειμαι στη φαση της επιδιορθωσης) κανει μια χαρα τη δουλεια του.

picture.php


picture.php


picture.php


Θυμαμαι την πολυ καλη φημη που ειχαν τελη 80 αρχες 90 τα φορητα διπλα κασετοφωνα της Sharp (?) που ειχαν μια πορτα και ετσι τα ιδια μοτερ γυρνουσαν ταυτοχρονα και τις δυο κασετες με θεωρητικα (κατα τους τοτε πωλητες) καλυτερα αποτελεσματα αντιγραφης...
 
Σουπερ μηχανηματακι wally, και κανε οτι μπορεις φιλε να βρεις ενα ανταλακτικο πορτακι για να συνεχισει να πουλαει μουρη στο σαλονι. Ακομα και μετα απο τοσα χρονια δεν χανουν στο παραμικρο την αιγλη τους, ειδικα οταν αρχισει το stacking!

Wally είπε:
Θυμαμαι την πολυ καλη φημη που ειχαν τελη 80 αρχες 90 τα φορητα διπλα κασετοφωνα της Sharp (?) που ειχαν μια πορτα και ετσι τα ιδια μοτερ γυρνουσαν ταυτοχρονα και τις δυο κασετες με θεωρητικα (κατα τους τοτε πωλητες) καλυτερα αποτελεσματα αντιγραφης...
Τα θυμαμαι αυτα wally, επεφτε περισσοτερο η πορτα και εμπαινε η μια κασσετα πισω απο την αλλη. Και τετοιο ηταν στα υποψιν οταν πηγα να αγορασουμε κασσετοφωνο, αλλα με εφαγαν.. ο λακης και ο μαιμουδος!! :)
 
Το αγόρασα με τους γονείς μου το 1985, σε ηλικία 9 χρονών. Ήταν κατι μαγικό! Μαζί και μια κασέτα "Greatest Hits '85" με απίθανα ονόματα καλλιτεχνών: Duran Duran, Depeche Mode, Tina Turner, Eurythmics, Iron Maiden κλπ. Η καλύτερη αγορά που έκανα ποτέ! "Σκυλί", άπειρες ώρες παιξίματος, δεν χάλασε ποτέ, μέχρι πριν λίγα χρόνια που πέρασε στην "αθανασία" της μνήμης μου. Με πολύ λίγα αντικείμενα έχω δεθεί, όπως με αυτό το κασετόφωνο.

Πειρατικές ραδιοφωνικές εκπομπές,

ερασιτεχνικές σχολικές ηχογραφήσεις,

καλοκαιρινοί μουσικοί περίπατοι, κουβαλώντας το στον ώμο, με μπαταρίες!

Those where the years!!!
toshiba_rt-s75_1_big.jpg
 
Demis, μου εφερες τρελη αναμνηση φιλε! Το ασημενιο κασσετοφωνο που ειχε η μητερα μου και που ανεφερα στο πρωτο μου post ηταν ενα Τoshiba BomBeat S71!!

toshiba_rt-s71_bombeat_s71d_3_big.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
phil_vr είπε:
Demis, μου εφερες τρελη αναμνηση φιλε! Το ασημενιο κασσετοφωνο που ειχε η μητερα μου και που ανεφερα στο πρωτο μου post ηταν ενα Τoshiba BomBeat S71!!
toshiba_rt-s71_bombeat_s71d_3_big.jpg
:) Να είσαι καλά phil! Φοβερά μηχανήματα. Και να φανταστείς ότι η μάρκα αυτή τότε δεν ήταν από τις πιο γνωστές, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Στο κατάστημα όμως που το αγόρασα, ο υπάλληλος μου είχε πει: "Παρ' το και δεν θα το μετανιώσεις".

Πώς ένα μηχάνημα μπορεί να ξυπνά τόση νοσταλγία!
 
demis είπε:
:) Να είσαι καλά phil! Φοβερά μηχανήματα. Και να φανταστείς ότι η μάρκα αυτή τότε δεν ήταν από τις πιο γνωστές, τουλάχιστον στην Ελλάδα.Στο κατάστημα όμως που το αγόρασα, ο υπάλληλος μου είχε πει: "Παρ' το και δεν θα το μετανιώσεις".

Πώς ένα μηχάνημα μπορεί να ξυπνά τόση νοσταλγία!
H Panasonic ηταν ο απολυτος βασιλιας στα κασσετοφωνα στα 80's, με την Sanyo να ειναι πολυ κοντα σε συναγωνισμο, και τις JVC και Toshiba να ακολουθουν απο κοντα και με την Sony παραπισω. Μετα με την ελευση των CD αρχισε η Sony τα amstrado-πακετα, ολα σε ενα (χωρις να θυσιαζει ποιοτητα ομως), και απλα οι υπολοιπες εταιριες προσανατολιστηκαν σε αλλα προιοντα αφηνοντας την εποχη των super κασσετοφωνων πισω τους.

Oτι μπορω να θεωρησω παραδεισο στο θεμα του ηχου για εμενα Demis ειναι καπως ετσι. Pure 80's στην αγνοτερη μορφη τους...

14-1.jpg
 
philips fc 153...κλασσικό high end της εποχής...το έχω στο πατρικό μου και θα το φωτογραφίσω για εσάς!!!
 
Βασικά βασιλιάδες ήταν τα "C-brands", αυτά που τώρα λέμε "κινεζιές". Για κάθε κομμάτι μάκας που πουλιόταν, υπήρχε κ ένα άγνωστης...
 
Eπιτελους βρηκα απο που προερχεται το Sears SR3000 κασσετοφωνακι μου! Καθε ομοιοτητα με το Sanyo U4 SF δεν ειναι καθολου τυχαια, μιας και εμαθα μολις σημερα οτι η Sanyo προμηθευε προιοντα της με μικροαλαγες στην Sears, και αυτο συμπεριλαμβανει και αρκετα απο τα υπολοιπα της κασσετοφωνα.

picture.php


Η διαφορα του U4 SF με το δικο μου βρισκεται στα πληκτρα του tape operator που στο SR εχουν μικροτερο μεγεθος και κενο αναμεσα τους, οπως και στο volume knob που παλι σε εμενα ειναι μικροτερο, οπως και στην καθετη τοποθετηση του record mute button. Απο εκει και περα ειναι φτυστο τοσο μεσα οσο και στα εσω. Το APSS φαινεται σε λειτουργια και εχει και αυτο τα ιδια 15 προγραμματα. Και κατι μου ελεγε οτι αυτο το made in japan ταμπελακι δεν ηταν εκει χωρις λογο!!
 
Εκανα μια μικρή εξόρμηση στο πατρικό μου και το ξέθαψα :D . Αν και δεν περίμενα να το είχε κρατήσει η μάνα μου....

Sharp GF-4646 Μας το είχαν φέρει δώρο απο Γερμανία πριν καμιά 25 χρόνια τουλάχιστον. To έτος κατασκευής του είναι το 1983!!! Ακόμα παίζει κασσέτες. Δεν έχει μασήσει καμία!! Ο ήχος του μπορώ να πώ τέλειος. Είχε μια μόνιμη θέση πάνω στο πλυντήριο ρούχων στην κουζίνα του πατρικού μου. Η μόνη ώρα που δεν έπαιζε μουσική ήταν όταν όλοι κοιμόντουσαν.

picture.php


picture.php


Το άκουσμα του "κλακ" απο τά κουμπιά του με γύρισε χρόνια πίσω....

Από τα λίγα ραδιόφωνα που δεν έιχαν μονο FM και ΑΜ

picture.php


Tο πίσω μέρος του

picture.php


picture.php


Η αλήθεια είναι οτι ποτέ δεν κατάλαβα τί ρόλο έπαιζε αυτός ο διακόπτης A B C.

Αν μπορεί κάποιος ας μου λύσει αυτή τη χρόνια απορία.
 
To κασσετοφωνο σου ειναι σουπερ kambia!! Και καλοδιατηρημενο και μουρατο! They just dont make them like that anymore.. :(

Kambia είπε:
Η αλήθεια είναι οτι ποτέ δεν κατάλαβα τί ρόλο έπαιζε αυτός ο διακόπτης A B C.
To διακοπτακι αυτο απλα ρυθμιζει το level του beat στην εξοδο προς εξωτερικα μεγαφωνα αν υπηρχαν RCA/phone βυσματα η για ενισχυτη (οπως ειναι στην θυρα AMP με το στρογγυλο βυσμα που εχεις στο δικο σου). Κατα παραδοση ειναι σε τρια επιπεδα, με το 1 (Α λογικα στο δικο σου κασσετοφωνο) να ειναι το normal, και τα 2-3 να εχουν ενα mid beat, high beat. Κατι σαν το Extra Bass, που γνωρισαμε στα Walkman.

Aλλο ενα μικρο θηριο, το RX-F2 προστεθηκε στο.. ηχοστασιο (κατα οπλοστασιο), αυτη την φορα απο τον μαιτρ στο ειδος, την Panasonic. Για το μικρο του μεγεθος, αν το βαλω τερμα θα με χωσουν μεσα για διαταραξη κοινης.. συνοικιας!! Εχει τρελο output και επαθα πλακα οταν το δοκιμασα που δεν περιμενα να ανεβαζει τοσο τρελα db. Φονεας γιγαντων ο μικρος! :)

Λειτουργει στην εντελεια, και μην σας ξεγελα το μικρο του μεγεθος καθως καταπινει στο battery bay 6D μπαταριες για πλακα! Η ποιοτητα κατασκευης της Panasonic απλα δεν εχει αντιπαλο. Εχουν περασει τοσα χρονια λειτουργιας του και ακομα τα παντα ειναι super smooth και λειτουργουν υποδειγματικα.

picture.php


Αν και το ασημενιο δεν ειναι το αγαπημενο μου χρωμα, οπου και να δω το F2 ειναι μαγνητης! Περιλαμβανει το συστημα AMBIENCE της Panasonic που οταν ειναι ενεργοποιημενο βγαζει ενα τρελο effect, σαν να ερχεται ο ηχος του κασσετοφωνου απο παντου!

picture.php


Οι γνωστες θυρες Phones, EXT Speaker L-R και τροφοδοσια με καλωδιο η μετασχηματιστη..

picture.php


Τα μπλε μεγαφωνα ειναι η πινελια στο αριστουργημα..

Eνα παλικαρι εχει και ενα video στο youtube με το RX-F2 σε πρωτο πλανο και σε δραση αν και στην ληψη δεν διακρινεται καθολου η AMBIENCE λειτουργια. Φυλαγμενο για μενα το ειχε μου φαινεται!

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=MVOd16HkPRo]YouTube - 1985 Panasonic Ambience Stereo (RK-F2)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα