Κοινωνιολογική μελέτη για τους χεβιμεταλάδες των 80s

zxspec83

RetroActive
Joined
7 Σεπ 2009
Μηνύματα
226
Αντιδράσεις
21
Αν και δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με το είδος, κοιτάζοντας το thread μου ήρθε η εξής φλασιά:

Καμιά δωδεκαριά χρόνια πριν είχα βρεθεί στη βιβλιοθήκη του Παντείου περιμένοντας μια παρέα και χάζευα για να περάσει η ώρα. Κάποια στιγμή ανακαλύπτω έναν ογκωδέστατο τόμο με τίτλο "Το χέβι μέταλ στην Ελλάδα" η "Κοσμοθεωρία του χέβι μέταλ στην Ελλάδα" ... Δεν παίρνω και όρκο, δεν θυμάμαι.

Το βιβλίο περιλάμβανε δύο τρεις μελέτες, η πρώτη από τις οποίες αναφερόταν στην υποκουλτούρα των χεβιμεταλάδων, τόσο στα δυτικά προάστεια της Αθήνας, όσο και στα βόρεια (μπορεί να είχε πάει και σε άλλες πόλεις). Ήταν πολύ καλογραμμένη, εμπεριστατωμένη, με συνεντεύξεις, στατιστικές κ.ο.κ.

Περιέγραφε την κοσμοθεωρία, τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο σχηματισμού των παρεών, τους ανταγωνισμούς μεταξύ διαφόρων ομάδων, σε σχέση και με την κοινωνική προέλευση των χ.μ.

Εννοείται ότι κόλλησα, καθώς όλα αυτά μου θύμιζαν φίλους μου από το σχολείο που έλεγαν ακριβώς τα ίδια πριν από καμιά δεκαριά χρόνια. Είχα πωρωθεί τόσο πολύ, που ξαναγύρισα την επόμενη εβδομάδα για να το τελειώσω.

Η μόνη λεπτομέρεια που θυμάμαι είναι μια συνέντευξη ενός χεβιμεταλά του Περιστερίου, μάλλον μεγάλη μούρη στους εκεί κύκλους, που εξηγούσε την έμφυτη επαναστατικότητα του διαβόλου. "Ο Σατανάς", έλεγε, "ήταν πάντοτε ένας αδικημένος. Ο Θεός ήταν ένας μονοκράτορας-δικτάτορας που ασκούσε απόλυτη εξουσία, αφού είχε καταφέρει να εξορίσει το Σατανά. Ο Σατανάς αγωνίζεται να αποτινάξει αυτή την κυριαρχία του Θεού, για να φέρει την ισορροπία στον κόσμο..."

Το βιβλίο πρέπει να είχε γραφεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ʼ90 και σας διαβεβαιώνω πως είναι σπαρταριστό ανάγνωσμα... Όσοι είστε εκεί στην Ελλάδα και μπορείτε να περάσετε από το Πάντειο, σας παρακαλώ ρίξτε μια ματιά, μήπως μάθουμε τίτλο και συγγραφέα.
 
Μπράβο Sunset89! Καλά, τώρα έπαθα με την ταχύτητα ανταπόκρισης. Το φόρουμ μας ξεπερνάει και τους επαγγελματίες ψαχτάδες της Google!

Πράγματι οι άλλες ενότητες αναφέρονταν στους ροκαμπίλι και μάλλον και στους χούλιγκαν.
 
..κι εγω που νομιζα οτι το χε γραψει ο Τσιμπινουδακης..κριμα.

το εν λογω αναγνωσμα ,μονο με αναλαφρη διαθεση μπορεις να το προσεγγισεις.(κοινως για χαβαλε..)

Απο την αλλη τετοιες αποψεις εβαζαν τους χεβυμεταλαδες στο περιθωριο(οποιος γουσταρει περιθωριο παει και χωρις μουσικη υποκρουση)

Ειναι χαωδης η διαφορα του τροπου με τον οποιο αντιμετωπιζεται η εν λογω μουσικη και οι λατρεις της ,σε συγκριση με προηγμενες κοινωνιες ,οπως τις Σκανδιναυικες,οπου το Η.Μ. ειναι ενταγμενο στην κουλτουρα τους.

Πριν απο χρονια ειχα διαβασει(δεν θυμαμαι τον συγγραφεα..) ενα βιβλιο "το χεβυ μεταλ σαν υποκουλτουρα" που ηταν σαφως πιο πληρες και δεν περιοριζοταν στα..δυτικα προαστια και στις μεταφυσικες ανησυχιες ενος wannabe διαολεμενου νεανια..

αν καποιος γνωριζει κατι..
 
Ο εν λόγω καθηγητής διδάσκει στην Κρήτη αν θυμάμαι καλά! Διαφωνούσα σε πολλά από τα συμπεράσματα του στην εν λόγω έρευνα! Έβγαζε μια a priori υποτιμητική προσέγγιση των Δυτικών προαστίων που αμφιβάλλω αν ήξερε από κοντά αφού άλλοι έτρεξαν για την συλλογή στοιχείων! Μια έρευνα δεν είναι μόνο συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή μερικών προσωπικών (ποιοτικών) συνεντεύξεων που μετά θα γενικεύσουμε για να επιβεβαιώσουμε όσα υποπτευόμασταν πριν την πραγματοποίηση της! Δεν άλλαξα την άποψη μου ακόμα και όταν τον γνώρισα ως εισηγητή σε μάθημα στο μεταπτυχιακό! Τους μεταλάδες τους είχε ήδη χαρακτηρίσει στο μυαλό του! Η βασική ιδέα ήταν η ακόλουθη: χεβυ μέταλ=χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και οικονομικής κατάστασης άρα δυτικά προάστια!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
spyros_s είπε:
Ο εν λόγω καθηγητής διδάσκει στην Κρήτη αν θυμάμαι καλά! Διαφωνούσα σε πολλά από τα συμπεράσματα του στην εν λόγω έρευνα! Έβγαζε μια a priori υποτιμητική προσέγγιση των Δυτικών προαστίων που αμφιβάλλω αν ήξερε από κοντά αφού άλλοι έτρεξαν για την συλλογή στοιχείων! Μια έρευνα δεν είναι μόνο συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή μερικών προσωπικών (ποιοτικών) συνεντεύξεων που μετά θα γενικεύσουμε για να επιβεβαιώσουμε όσα υποπτευόμασταν πριν την πραγματοποίηση της! Δεν άλλαξα την άποψη μου ακόμα και όταν τον γνώρισα ως εισηγητή σε μάθημα στο μεταπτυχιακό! Τους μεταλάδες τους είχε ήδη χαρακτηρίσει στο μυαλό του! Η βασική ιδέα ήταν η ακόλουθη: χεβυ μέταλ=χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και οικονομικής κατάστασης άρα δυτικά προάστια!
Έχεις δίκιο. Θυμάμαι ότι η στάση του ήταν ελιτίστικη και η εικόνα που πρόβαλε ήταν γενικά αρνητική.

Και φυσικά δεν πήγε ο ίδιος! Αυτό έλειπε! Έβαζε τα σκλαβάκια τους φοιτητές του. Αν δεν απατώμαι, αναφέρεται σε μια φοιτήτρια που έστησε ολόκληρο θέατρο για να μπει σε μια παρέα στο Περιστέρι και να συλλέξει στοιχεία.

Γιατί, νομίζετε πως ο Μπαμπινιώτης φτιάχνει τα λεξικά του με προσωπική έρευνα;
 
Δεν μπορώ να γράψω άλλα γιατί δεν ξέρω ποιοι μας διαβάζουν!
 
εγω ειμι ο ων του χεβυ...γραψε οτι θες..ακομα και βιβλιο..εχεις την συγκαταβαση μου..
 
ευχαριστώ για την προτροπή απλά ήδη έγραψα αρκετά
 
Αν είναι οι χεβυμεταλάδες υποκουλτούρα και αγράμματοι, οι ψευτοσκυλάδες σήμερα τι είναι; :eek:

Α, ξέχασα, ένας γνήσιος χεβυμεταλάς δεν έχει μερσέντα, μπέμπα και ξανθιά μπίμπο με IQ φουντουκιού δίπλα του, ούτε ξοδεύει πεντοχίλιαρα σε πανέρια με λουλούδια που έχουν βουτήξει από τα στεφάνια που πάνε στα νεκροταφεία μετά από κηδείες (γιατί, που νομίζετε ότι βρίσκουν τα γαρύφαλα; Υπάρχουν και ειδικοί του "επαγγέλματος" που λαδώνουν υπαλλήλους του κάθε Δήμου για να το κάνουν ελέυθερα)

Up the irons ρε. Και αν γουστάρετε ελάτε από Texas ή Blue αλλά πάντα φορώντας τις γραβάτες σας. :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εσύ τα ξέρεις...τα έχουμε ξαναπεί!
 
φαίνεται ότι εκείνη τη δεκαετία τα είχαν βάλει όλοι με το heavy metal...αλλά πάντα σαν χώρα είμασταν οπισθοδρομικοί και στενόμυαλοι σε αυτό θα κάναμε την εξαίρεση?

βρήκα και ένα άλλο σχετικό άρθρο εκείνης της εποχής σχετικά με το ''σατανικό :diablotin:'' heavy metal,το λινκ είναι το εξής http://vamvax.blogspot.com/2008_07_01_archive.html .

έχω βρει επίσης και ένα λινκ για να δείτε πως κάποιοι τέτοιοι στενόμυαλοι και προκατειλημένοι καθηγητές/συγγραφείς έχουν επηρεάσει (προς το χειρότερο εννοείται) ένα μέρος της νεολαίας,να το βάλω ή όχι? (ρωτάω γιατί είναι εργασία μιας μαθήτριας δημοσιευμένη στο σχολικό δίκτυο,έχει όμως το όνομά της πάνω καθώς και φωτογραφία της)
 
Αν έχει προσωπικά δεδομένα, άστο καλύτερα.
 
αν το κατεβάσω ,σβήσω τα προσωπικά δεδομένα και το ανεβάσω ώς φωτογραφίες?
 
Αν είναι ανώνυμο, δεν πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μάλλον οι admins θα ξέρουν καλύτερα. Δεν κάνεις ένα κόπο να τους στείλεις κάποιο PM; Μη πάρουμε στο λαιμό μας κανένα χωρίς λόγο.
 
αυτό στο blog είναι ο ορισμός του PRICELESS!
 
Τι μάτσο σκουπίδια είναι αυτά στο εν λόγω "μπλογκ" ;

Παν-έλεος συμφορουμίτες!!!!

Αλλά μήπως έχουν δίκιο; :p

Λέω τη λέξη "εντάξει" πολλές φορές την ημέρα, ακούω στα 40 μου Iron Maiden και μου αρέσει ο "Ιερέας του Ιούδα".

Επίσης μισούσα το σχολείο και την κάθε λογής "αυθεντία" του κάθε καθηγηταρά που με έθαβε στους βαθμούς, θεωρούσα και θεωρώ σκουπίδια το μεγαλύτερο ποσοστό της "διδακτέας" ύλης και πέρασα πανεπιστήμιο για να έχω ελεύθερο χρόνο να παίζω.

Τώρα στα 40 μου δεν θέλω συνειδητά να "δουλεύω" και δεν σκοτώνομαι "ήλιο με ήλιο" σε κάποιο γραφείο.

Μήπως τελικά πρέπει να πάω για κανένα εξορκισμό; Ο σατανάς με έχει καταβάλει. Μεταμορφώνομαι.......... ΑΙΜΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D:D
 
Το ραδιοφωνο του 902 εχει καθε κυριακη βραδυ στις δεκα η εντεκα μια εκπομπη αποκλειστικα με χεβι μεταλ.Βρισκεται στους 90.1 μεγακυκλους η live μεσω ιντερνετ στο

http://www.902.gr
 
...καλα,να ξεπεσουμε να ακουμε και H.M. απο αυτους που στα 80ς κυνηγησαν αυτη τη μουσικη περισσοτερο και απο τις θεουσες,ε,αν μη τι αλλο ειναι βιτσιο..α,και υποκρισια εκ μερους των..
 
Πες τα ρε αδερφέ Don......
 
Πίσω
Μπλουζα