Λέξεις για.... πιπέρι σε ταινίες [χωρίς μπιπ]

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
917
Σε εποχές που υπήρχε λογοκρισία στον κινηματογράφο, υπάρχουν ταινίες με λέξεις που αν τις λέγαμε μικροί, μάς έβαζε η μαμά πιπέρι στη γλώσσα: Νομίζω από τις τελίτσες θα καταλάβετε τι εννοώ. Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ότι μπορώ να τις δώσω ολόκληρες, ακόμα κι αν φανεί υπερβολικό.

Ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία που είχε τον "Αχόρταγο" (εκκενώσεις βόθρων) λέει σε μια φάση : "Θα πνιγεί η Αθήνα στο σκ..ό!"

Ο Λαυρέντης Διανέλλος σαπακιάζει στο ξύλο τη Νίτσα Μαρούδα στον "Κατήφορο" επειδή ήρθε αργά στο σπίτι και τη φωνάζει: "Δε θα σε αφήσω να γίνεις που...α!, άκουσες; " (μάλιστα, το λέει δύο φορές).

Η λέξη με τα πέντε γράμματα που δεν πρέπει να ακούγεται έτσι, ακούγεται και στην ταινία "Νόμος 4000", όπου ο Αλέκος Τζανετάκος , μετά τις εξετάσεις που έδωσαν απαντά στο "Εσύ πώς τα πήγες"; - Σκ...ά! Την ίδια λέξη την λέει μία φορά και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία "Ο γεροντοκόρος".

Τέλος, υβριστικές λέξεις συναντάμε σε κωμωδίες και σε υπονοούμενα, όπως π.χ. σε μια ταινία με το Βέγγο (νομίζω στο "Τύφλα να'χει ο Μάρλον Μπράντο;", ακούμε μια γλυκιά κοπέλα να του λέει για εξωτικούς προορισμούς και αναφέρει και το Σαμονί! Οπότε ο Βέγγος απαντά: "Σαν τιιιι;"

Θυμάστε άλλες περιπτώσεις τέτοιες;
 
Στο ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη ο Κωνσταντάρας λέει " αντί να κάτσει να στρώσει τον απαυτό του στο διάβασμα..." Στη μάχη της Κρήτης ο Φερνάντο Σάντσο λέει στον πολίτη " και συ κάθεσαι και γυρίζεις με αυτή την π...α ".
 
RIO είπε:
Στο ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη ο Κωνσταντάρας λέει " αντί να κάτσει να στρώσει τον απαυτό του στο διάβασμα..." Στη μάχη της Κρήτης ο Φερνάντο Σάντσο λέει στον πολίτη " και συ κάθεσαι και γυρίζεις με αυτή την π...α ".
Αυτό που είπε ο Κωνσταντάρας ("να στρώσει τον απαυτό") το επαναλαμβάνει και η Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία "Η θεία μου η χίπισσα". Στην "Ιστορία μιας ζωής" το συντηρητικό χωριό αποκαλεί "βρώμα" τη Λάσκαρη, που κλείνεται στο σπίτι της.
 
Στην ταινία "Το ταξίδι" μόλις ανοίγει την πόρτα έξω από το σπίτι της η Λίλη Παπαγιάννη και βλέπει την Αλίκη με τον Κούρκουλο , φωνάξει "Γειτόνοι , ξυπνάτε γειτόνοι έξω απ' το σπίτι μου ο άνδρας μου με την που****α του"!
 
Στην ταινία Τζένη Τζένη μετά τον υποτιθέμενο γάμο του Μπάρκουλη με την Καρέζη το επόμενο πρωί λέει ο Μπάρκουλης "Σε παρακαλώ θεία, τα'χουμε κάνει εδώ μέσα... άντε να μην το πω γιατί τρώτε" και απαντάει ο Κωνσταντάρας "Σωστά τα κάναμε σκα...ά!"
 
serano915 είπε:
Στην ταινία Τζένη Τζένη μετά τον υποτιθέμενο γάμο του Μπάρκουλη με την Καρέζη το επόμενο πρωί λέει ο Μπάρκουλης "Σε παρακαλώ θεία, τα'χουμε κάνει εδώ μέσα... άντε να μην το πω γιατί τρώτε" και απαντάει ο Κωνσταντάρας "Σωστά τα κάναμε σκα...ά!"
:) ))))) Στην ταινία "Γεύση από Ελλάδα" ο Σταύρος Παράβας μαλώνει με έναν συνάδελφό του που τον αμφισβητεί ως συνδικαλιστή και ο Παράβας τον φωνάζει τη λέξη με τα τρία άλφα (μα....α).
 
η κλασικη ατακα του γαρδελη με θυμασαι ρε π...τη? οταν μπουκαρει στην κεφετερια για ξυλο εχει μεινει στην ιστορια
 
Στον "Κατήφορο" όταν ο Διανέλλος πλακώνει στις σφαλιάρες την κόρη του Νίτσα Μαρούδα επειδή άργησε να γυρίσει στο σπίτι , χτυπώντας τη της φωνάζει "Δεν θα σε κάνω εγώ που***α"!

 

 


Το γραψες παραπάνω stakovie τώρα το είδα άκυρο...



 
O Aπόστολος Σουγκλάκος, δε θυμάμαι σε ποιά ταινία, με το χαρακτηριστικό του ψεύδισμα : "Σ' έψαχνα κι εγώ ρε παλιόφουστα"
 
-το τραγούδι του Σταμάτη Γαρδέλη ''Άντε σπάσε ρε μ_λ_κ_'' (από την ταινία Καμικάζι αγάπη μου)

-στην ταινία Ρόδα τσάντα και κοπάνα ο Μπήλιας περνάει με την παρέα του έξω από ένα μαγαζί και το ραδιόφωνο αναγγέλει το άνοιγμα των σχολείων (κάτι τέτοιο) και ο Μπήλιας λέει ''Τι λέει ο π_π_ρ_ς;''
 
Στη "Χαρτοπαίκτρα", η Βλαχοπουλου στο τραπέζι που παίζουν χαρτιά κάποιος άλλος παίκτης έχει καλύτερο "χαρτί" απο εκείνη και του λέει "Φάε σκ.τ..λες"
 
stakovios είπε:
.. η Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία "Η θεία μου η χίπισσα".
Πάντως σ' αυτό το έργο και όλος ο διάλογος με το "κατούρησα" ήταν λίγο ασυνήθιστος για ταινία και μάλιστα κωμωδία της εποχής (είχαμε ελαφρώς φρίξει οικογενειακώς, "πω πω τι λένε δεν ντρέπονται") αλλά η ατάκα-ερώτηση του Τσιβιλίκα πρέπει να συντέλεσε πολύ στο να γίνει δημοφιλής!
 
Εμένα μου έχει μείνει ένα λογοπαίγνιο, όμως δεν θυμάμαι ούτε ποιος το είπε (Παράβας; ), αλλά ούτε και σε ποια ταινία ακούστηκε.. Και αν και δεν είπε καθαρά κάποια "κακία" λέξη, η "κακία" λέξη ήταν ξεκάθαρη μέσα στην φράση.

Ήταν έναν λίγο.... "ανάλαφρος" να το πω, λίγο "κουνιστός" να το πω, ας τον πω αδερφή.. ( :p ) που είπε την φράση "πρέπει να φύγω γιατί με περιμένει και ο ναύαρχος με τις ναυαρχίδες του".. :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
"Ο Τετραπέρατος (1966)":

Χατζηχρήστος: -Εγώ δεν ασκέφτομαι τίποτις άλλο εκτός από σένα! Εγώ νεραντζάκι σερβίρω, εσένα θυμάμαι. Πορτοκάλι σερβίρω, εσένα θυμάμαι. Βανίλια σερβίρω, εσένα θυμάμαι. Περγαμόντο σερβίρω, εσένα θυμάμαι...

-"Τον κακό σου τον καιρό! Αυτό που είπες θα μου το πληρώσεις πολύ ακριβά! Φτου σου ξετσίπωτε!"

-"Τι είπα ρε παιδάκι μου; Περγαμόντο είπα! Περγαμόντο Αγλυκό!"
 
Στην ταινία η Δαιμονισμένη ​(1975), μια τρόφιμος του ψυχιατρείου αποκαλεί την ψυχίατρο Δανδουλάκη " σκ...φα"...
 
Στη Λυσιστράτη με τη Τζένη Καρέζη σε κάποια σκηνή μετά από χορούς κλπ κάθεται κάτω και με κάποια αγανάκτηση λέει

"Ααχ γένος ξεκω***κο που 'μαστε οι γυναίκες...".

Όταν το πρωτάκουσα δεν πίστευα στα αυτιά μου!
 
Μα η ταινία Λυσιστράτη ήταν ακατάλληλη για ανηλίκους, και έχει τολμηρό θέμα έτσι κι αλλιώς, καθώς και λίγο (αλλά προχωρημένο για την εποχή) γυμνό. Και το γεγονός ότι ήταν Αριστοφάνης "καθαγίαζε" τη βωμολοχία για τους πουριτανούς, μέχρι κάποιου σημείου φυσικά γιατί στις παραστάσεις της εποχής με την Αρώνη έπεφτε αρκετή λογοκρισία στο κείμενο. Ακόμη κι ο Βάρναλης, όχι ακριβώς σεμνότυφος, μετάφρασε κάποια πράγματα περιφραστικά στη δική του μετάφραση της Λυσιστράτης. Οι μόνες τολμηρές παλιές μεταφράσεις Αριστοφάνη ήταν του Πολύβιου Δημητρακόπουλου, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν είχαν ανέβει ποτέ στο θέατρο.

Ωστόσο αναρωτιέμαι, σε ταινίες με τολμηρό θέμα που αναφέρονταν ας πούμε σε πορνεία και έδειχνα και κάποιο γυμνό, όσο μπορούσαν, δεν ήταν λίγο "σιγά μη στάξει η ουρά" το να φοβούνται να πούνε τολμηρές λέξεις? Βέβαια έπρεπε το κείμενο του σεναρίου να υποβληθεί για έγκριση στην επιτροπή λογοκρισίας πριν γυριστεί η ταινία.

Το θέατρο ήταν πάντα αρκετά πιο αθυρόστομο.

Πάντως, και συγγνώμη δηλαδή, μου φαίνεται λίγο υποκριτικό να γράφουμε ακόμη τέτοιες λέξεις με αστεράκια και παύλες, σαν να μην ξέρουμε όλοι τι κρύβεται από πίσω από αυτά και να μην τις ακούμε παντού στην Ελλάδα. Βέβαια σέβομαι την πολιτική του φόρουμ, είτε είναι γραπτός είτε εθιμικός κανόνας, οπότε προτιμάω να μην γράφω καθόλου τέτοιες λέξες παρά να τους βάζω φύλλο συκής :) Χε χε σε ένα φόρουμ που ήμουν παλιά οι κακές λέξεις κόβονταν αυτόματα, με αποτέλεσμα γελοιότητες στυλ "κομ*****σμός"
 
Δηλαδή ο Αριστοφάνης στο γνήσιο κείμενο του γράφει τη λέξη ξεκω***κο?:what:
 
johnny19818 είπε:
Στη Λυσιστράτη με τη Τζένη Καρέζη σε κάποια σκηνή μετά από χορούς κλπ κάθεται κάτω και με κάποια αγανάκτηση λέει"Ααχ γένος ξεκω***κο που 'μαστε οι γυναίκες...".

Όταν το πρωτάκουσα δεν πίστευα στα αυτιά μου!

Άμα σου πω ότι δε κατάλαβα ποια ήταν η λέξη.... :wait2:
 
Πίσω
Μπλουζα