ΜΙΝΙΟΝ και άλλα ρετρό πολυκαταστήματα

Πωπω αναμνήσεις...Νομίζω πως όλους μας στεναχωρεί το κλείσιμο του..Θεωρώ δε τις νεότερες γενιές πολύ άτυχες που δεν είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σ'αυτό το υπέροχο κατάστημα- σήμα κατατεθέν τόσων δεκαετιών..Θυμάμαι ακόμα, μικρό παιδί να ενθουσιάζομαι τόσο κάθε φορά που θα πραγματοποιούσαμε επίσκεψη..Οι πολλοί όροφοι,τα πολύχρωμα παιχνίδια και ΚΥΡΙΩΣ οι κυλιόμενες σκάλες!Μιλάμε για ΛΑΤΡΕΙΑ στις κυλιόμενες σκάλες! Όχι σα τα σημερινά,πολύβουα,απρόσωπα και τόσο άχρωμα και "δήθεν" εμπορικά κέντρα..Να σημειώσω δε τα υψηλής ποιότητας ρούχα που διέθετε! Περιττό να πω,πως όσα ρούχα είχα αγοράσει από το μινιόν έχουν παραμείνει αναλλοίωτα 20 χρόνια μετά..Κρίμα και πάλι κρίμα..Πάει και τομινιόν,πάνε και τα ωραία χρόνια.. :( Νώντα, πολύ ωραίο το βίντεο που άνέβασες!
 
Στο περιθώριο του θέματος, δείτε πώς ο κορυφαίος μας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος έδινε σόου, έστω και επ' αμοιβή, για 13 μέρες συνέχεια, και μάλιστα τέλος καλοκαιριού. Πράγμα αδιανόητο για τα σημερινά "σταριλίκια"...
 
Μινιον....

Καλες αναμνησεις....

Την δεκαετια του 80, πιο μικρος, μου αρεσε να πηγαινω μονο και μονο για τις κυλιομενες σκαλες.... Υπηρχαν ομως και φορες που βαριομουν, ειδικα οταν η μανα μου ηταν ωρες στα ρουχα κ στα παπουτσια, να κοιταζει και να μας δοκιμαζει....

Μετα ετυχε να ξαναπαω, πιο μεγαλος, γυρω στο 1994-95.... οπου εχοντας και περισσοτερο 'γνωση' της αγορας αλλα και γενικα, μου φανηκε (και ηταν) πανακριβο.... Ισως ειχαν αλλαξει πλεον τα κοζα. Μετα απο μερικα χρονια εκλεισε δυστυχως κι αυτο.
 
Τελικά από την είδα στο skai.gr δε θα γίνει η μετεγκατάσταση του υπεκα στον ιστορικό χώρο του Minion. Δυστυχώς αυτός ο χώρος θα μείνει για πάντα ένα ερείπιο.
 
Το δημόσιο ζητάει ψίχουλα για το κτήριο (το οποίο ακόμα ανήκει στον όμιλο Folie-Folie), οπότε προβλέπω να πωλείται αργότερα σε άλλον επενδυτή. Πάντως η Folie-Folie ακούω πως δεν πάει καλά, οπότε θα το έχουν ως έσχατη λύση για αποπληρωμή χρεών.
 
Ακόμα ελπίζω στο άνοιγμα ενός παρόμοιου καταστήματος (και γιατί όχι του ίδιου)... Αυτό που είναι μαχαίρι στην καρδιά, για εμάς του νεότερους που δεν το προλάβαμε, είναι ότι δεν υπάρχει πλεόν μαγαζί/πολυκατάστημα με ένα σωρό καινούργιους και γυαλιστερούς δίσκους βινυλίου... :cry: :cry:
 
Μέχρι τα χριστούγεννα 98 που έκλεισε, είχε πράγματι δίσκους βινυλίου αμεταχείριστους, καθώς και τεράστιο στοκ (όπως προανέφερα) από Nintendo, SEGA και παιχνίδια όπως ThunderCats, Transformers, κτλ που εμφάνιζαν από τις αποθήκες τους που και που.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες (δεν είχε ανακοινωθεί στο κοινό το κλείσιμο), μου έκανε εντύπωση που είδα μαζεμένο πολύ ρετρό πράμα και σκεφτόμουν να πάρω ένα έξτρα NES να έχω, αλλά η τιμή ήταν η αρχική ακατέβατη και σκέφτηκα πως δεν άξιζε.
 
Περίεργη λογική. Να θέλει κάποιος να ξεφορτωθεί το παλιό εμπόρευμα και αντί να το πουλά λίγο πάνω από το κόστος να κρατά την τιμή σαν να κάνει πρεμιέρα το προϊόν. Δε θυμάμαι, μετά τα Χριστούγεννα του 98 έκλεισε;
 
Είναι η τυπική λογική του Έλληνα επιχειρηματία που προτιμάει να χάσει τα πάντα παρά να υποκύψει στο λογικό κέρδος. Έχω πάρα πολλά παραδείγματα από εμπόρους που κυριολεκτικά πεινούσαν (π.χ. σε κάτι παιχνιδάδικα, μου κλαίγονταν για τα Jumbo) και έμεναν ανένδοτοι σε παρανοϊκές τιμές που δεν υπήρχαν ούτε στις καλές μέρες.

Χαρακτηριστικά, ήταν ένα video club στην Καλλιθέα στα πρόθυρα του κλεισίματος και ήθελα κάτι παιχνίδια PS1 (δισκάκια σκέτα) που τα είχε βάλει στην πώληση. Τον ρωτάω πόσο έχουν και λέει 20 ευρώ! Λέω μα είναι πάρα πολλά και λέει το κλασικό "ξέρεις πόσο συλλεκτικά είναι αυτά; 200 ευρώ πιάνουν στο ίντερνετ, 10 φορές κάτω στα χαρίζω".

Φυσικά έκλεισε χωρίς να πουλήσει ούτε ένα. Όσο για τα DVD, τα πουλούσε 15 ευρώ το καθένα, πάλι απαράδεκτη τιμή για κάτι τόσο μεταχειρισμένο και χωρίς έξτρα πέραν του δίσκου. Για πιο κάτω, ούτε κουβέντα. Και διαπιστωμένα το εμπορικό κόστος ενός δανεικού DVD είναι 5-7 ευρώ (γι'αυτό και όταν χαλάνε τα πετάνε και βάζουν άλλα στη θέση τους).

Περιττό να πω ότι το στοκ όλων αυτών μετά καταλήγει στα σκουπίδια, αφού από τον συγκεκριμένο μετά που έκλεισε έβλεπα πολλά δισκάκια στο δρόμο πατημένα τριγύρω από το κατάστημα. Όσον αφορά το ΜΙΝΙΟΝ, ναι, έκλεισε τις πρώτες μέρες του 1999.
 
Εχω τις καλύτερες παιδικές μου αναμνήσεις από το πολυκατάστημα, έχω και φωτογραφία από το 1979 που είχε θεματικό εκείνα τα Χριστούγεννα το Μάπετ Σόου. Αργότερα στα γυμνασιακά μου χρόνια, 83-86 θυμάμαι τις κοπάνες που κάναμε και πηγαίναμε στη roof garden καφετέρια να πιούμε καφέ...ωραία χρόνια !
 
τηλεοπτικη διαφημιση ΜΙΝΙΟΝ για τη νεα σχολικη χρονια

[video=youtube;HV30dSHz-MU]

uploader o rareandmore
 
Γνωστα μανεκεν της εποχης ποζαρουν για το ΜΙΝΙΟΝ. Κρινοντας απο το ντυσιμο, κατατασσω τη φωτογραφια μαλλον στο 1975.

Πρωτη αριστερα η Μιμη Ντενιση.

Πηγη



2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να ρωτήσω κάτι τους παλαιότερους που θυμούνται το κατάστημα: ήταν ένας ενιαίος χώρος εσωτερικά (όπως το σημερινό μεγάλο πολυκατάστημα της Πλατείας της Ομόνοιας πχ) ή είχε εσωτερική αυλή (όπως το πολυκατάστημα της ίδιας επωνυμίας στην Πατησίων); Μου δημιουργήθηκε η απορία επειδή χρόνια τώρα χαζεύω το κουφάρι του κτιρίου περνώντας από την Πατησίων και δε μπορώ να θυμηθώ τίποτα απ΄το εσωτερικό του.
 
Δεν νομίζω ότι είχε κήπους κτλ συμπαγές μου φαίνονταν
 
Το ΜΙΝΙΟΝ που θυμάμαι εγώ, στη δεκαετία του 70, ήταν συμπαγές. Μόνο στον τελευταίο όροφο που είχε εστιατόριο (έφτιαχνε πολύ ωραίους λουκουμάδες :) ) ίσως είχε κάτι σαν ρουφ γκάρντεν αλλά μπορεί να ήταν απλώς μεγάλες ζαρντινιέρες / γλάστρες, δεν κοίταξα ποτέ προσεκτικά
 
Δεν εννοούσα κήπους ή αίθριο ανοιχτά, ίσως να είχε σκάλες και κενό στο κέντρο, πάντως το κουφάρι που έχει μείνει είναι κενό! Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά!
 
Από τις ηλεκτρικές σκάλες όταν ανέβαινες έβλεπες αυτούς που κατέβαιναν θυμάμαι. Και από το google earth δεν διακρίνεται κάποιο κενό, δηλαδή ήταν σκεπασμένο κτίριο. Αυτή την στιγμή δεν ξέρω αν έχει μείνει μόνο το κέλυφος.
 
Καλά Χριστούγεννα και φέτος στο ΜΙΝΙΟΝ !!!

Βρήκα μια γριά σακούλα

minion.jpg







s7zq.jpg

5cq1.th.jpg

s7zq.th.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα