Μάθε παιδί μου γράμματα (1981)

Αφορμή να (ξανα)θυμηθώ την ταινία ήταν η συγκλονιστική ερμηνεία του Νίκου Καλογερόπουλου στο θεατρικό έργο Γκέμμα από το ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Λιαντίνη.

Κατά τη γνώμη μου η ταινία δεν είναι κωμωδία με τη συνήθη έννοια του όρου αλλά μία διατριβή με τη μορφή πικρής σάτιρας σε χρονικό σημείο που αναδεικνύει την ευφυΐα και την διορατική ματιά του σκηνοθέτη.

Να πω επίσης ότι η πρωταγωνίστρια - μαθήτρια Ρένα Καζάκου μετεξελίχθηκε σε επιτυχημένη φωνή της μεταγλώτισσης σε ξένες (παιδικές) σειρές/ταινίες.

Ο Θόδωρος Μαραγκός και ο Κώστας Τσάκωνας μιλάνε για την ταινία σε εκδήλωση το 2011 (video).

Στιγμές της ταινίας στο video που ακολουθεί. 

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εξαιρετικη ταινια του θοδωρου μαραγκου με προβληματισμους και νοηματα που για να περασουν πιο ευκολα τα εδωσε μεσα απο μια ,ας πουμε .κωμωδια,π βασιλης διαμαντοπουλος και ο νικος καλογεροπουλος ειναι παρα πολυ καλοι,ισως η καλυττερη εμφανιση της αννας ματζουρανη ενω καθιερωθηκε και ο κωστας τσακωνας γενικα αλλα εδεσε καλλιτεχνικα και με βαθεια φιλια με το σκηνοθετη
αθανατη ταινια
 
Απίστευτη ταινία που συνδυάζει περίτεχνα καυστική σάτιρα με τις απαραίτητες κωμικές πινελιές, καταγραφή της μάλλον καταθλιπτικής πλευράς της Ελλάδας της εποχής και ειδικά στην επαρχία, πολύ πετυχημένη σεναριακή κίνηση του Μαραγκού περνώντας κοινωνικοπολιτικά μηνύματα στους θεατές χωρίς απαραίτητα να καταγραφεί ξεκάθαρη ιδεολογική προσέγγιση και ευμένεια προς την μία ή την άλλη πλευρά του ιδεολογικού τόξου της εποχής και όχι μόνο, αφήνοντας τον θεατή να κρίνει και ενίοτε να προβληματιστεί.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της σάτιρας καταγράφονται πολύ εύκολα και περνούν καταλυτικά τα μηνύματα κάθε ταινίας όπως εδώ με τον δημιουργό της. Καυτηριάζονται τόσο τα προβλήματα της παιδείας που παραμένουν ίδια, απαράλαχτα και άλυτα 40 χρόνια μετά, όσο και η μάλλον απροετοίμαστη σε όλα χώρα (από πλευράς δομών, οργάνωσης και κυρίως νοοτροπίας) να εισέλθει ισότιμα και επάξια στην ευρωπαική οικογένεια. Τα αποτελέσματα είναι ευδιάκριτα στο πέρασμα των δεκαετιών.
Εκπληκτική ερμηνεία από τον πολύ μεγάλο μας ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο ο οποίος ενσάρκωσε έναν ρόλο που δεν ανταποκρίνεται στο παραμικρό σε αυτό που πρεσβεύει ο ίδιος ο άνθρωπος ιδεολογικά. Και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Ενσάρκωσε τον συγκεκριμένο ρόλο ΤΕΛΕΙΑ.
 

Ρένα Καζάκου (μαθήτρια Χρυσάνθη Καναβού) κι Θόδωρος Μαραγκός (σκηνοθέτης) μιλούν για την ταινία, 42 χρόνια μετά. Παρεμβαίνει επίσης κι ο Θωμάς Παλιούρας (μαθητής Κατσικολιάς).

Πηγη: yt channel "ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ"
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα