Μάθε παιδί μου γράμματα (1981)

ρε παιδιά που την θυμηθήκατε αυτην την ταινία, μπράβο!!μάθε :clap: παιδί μου γραμματα το λέγαμε μετα και σαν γνωμικό! :worship: ο τσακωνας δεν παιζόταν, θυμόσαστε την σκηνή που βρισκονται ψηλά σε ένα μοναστηρι και ο καλογεροπουλος βάζει την καραφλα του τσακωνα να κανει αντανακλαση στον ήλιο να δώσει σήμα μιας και τους κυνηγουν για να τους βρει η χρυσανθη!!
 
Χαρακτηριστική ειναι εκείνη η σκηνή όπου η κόρη του παπά του χωριού ειναι όρθια μποστά στο εικονοστάσι του σπιτιού και ηταν ντουμάνι πολύ εκεί που νόμιζες οτι είναι απο λιβάνι η κάμερα πήγαινε χαμηλότερα έβλεπε κανείς οτι κρατούσε τσιγάρο.Πολύ γέλιο :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DINO είπε:
Γλυκόπικρη ταινία με μηνύματα αλλά και χιούμορ!Θυμάμαι τη σκηνή με τους Παππάδες, στην αρχή, που παίζανε γαϊδουροκαβαλαρία! Τρελό γέλιο!
Ἄνθρωποι εἶναι κι αὐτοὶ καὶ πρέπει νὰ ξεδίνουν! Πλάκα-πλάκα μακάρι οἱ περισσότεροι παπάδες νὰ ἦταν αὐθόρμητοι καὶ νὰ πιστεύαν αὐτὸ ποὺ κάνουν ὅπως παληότερα.

tzias57 είπε:
Πολύ κάλη ταινία. Καλογερόπουλος και Τσάκωνας απίστευτοι
Δίνουνε ρέστα.

stakovios είπε:
Εξαιρετική και η Άννα Μαντζουράνη, η οποία δεν βρίσκεται πια κοντά μας.
Συμφωνῶ καὶ ἐπαυξάνω, μᾶς ἄφησε νωρὶς ἡ γλυκιὰ Ἄννα. Ἐκπληκτικὸς καὶ ἀπολαυστικὸς ἦταν ὁ Βασίλης Διαμαντόπουλος. Ἡ ταινία βγῆκε ἀρχὲς τοῦ '80, ὅταν στὴν Ἑλλάδα ὑπῆρχε ἀνεργία, ἀλλὰ ὄχι τόσο μεγάλη στὸν ἐπιστημονικὸ κόσμο, ὅπως σήμερα. Τριάντα χρόνια ἀργότερα ἐπαληθεύεται κάθε μέρα.

[edit]

Ταινία σχολεῖο μὲ πικρὲς ἀλήθειες, ἀλλὰ καὶ μοναδικὲς κωμικὲς στιγμές. Σὲ μία ἀπὸ αὐτὲς θυμᾶμαι τὴν φαλάκρα τοῦ Τσάκωνα σὲ ρόλο κατόπτρου γιὰ ἐπικοινωνία μὲ σινιάλα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
  • Like
Reactions: PT8
ισως η καλυτερη που εχει γυριστει.φοβερος /οπου παιζει/ο καλογεροπουλος ειδικα με το κασετοφωνο στο δρομο,που γκαριζαν τα γαιδουρια.
 
  • Like
Reactions: PT8
τελικά αυτή η ταινία θέτει τριών ειδών προβληματισμούς

κοινωνικός: τα προβλήματα της παιδείας τότε (τα οποία δυστυχώς ακόμα υφίστανται)

βιολογικός: αυτά τα σγουρά μαλλιά του τσάκωνα που πήγαν

και φυσικά φιλοσοφικός: τα 6 χρόνια που πήγαν!!!
 
Τωρα κωμωδια δεν το λες ακριβώς! Εγώ πάντως οταν το χα δει ημουν και μικρή και ειχα λυπηθεί πολύ. Ακομα και τωρα ο κλασσικος μονολογος (6 χρονια κτλ...) μου φαινεται απιστευτα θλιβερός και οργισμένος. Ο δε Διαμαντόπουλος μου έμοιαζε λες και έπαιζε στην Επίδαυρο, τέτοιο δράμα! Εμένα μου εμεινε αξεχαστη η σκηνη με τον αργαλειό με την κοπέλα που κλαίει για την ζωή της στο χωριό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε αυτην την ταινια δεν ηταν ο θρυλικος Πατουχας? :)
 
Μερικές σκόρπιες ατάκες που μού έρχονται στο μυαλό μόλις ακούω γι'αυτήν την ταινία :

- Το Παρίσι είναι πρωτεύουσα της Γαλλίας, της Ιταλίας ή του Σουδάν ??? [ερώτηση σε περαστικό για να κερδίσει - τρόπος του λέγειν - εγκυκλοπαίδια και ... ήδη από την πρώτη της, αυτή, σκηνή η ταινία .... σε έχει "στείλει" !!! ] !!!

- Από ιχθύ μόνο γαύρο [η ατάκα του σερβιτόρου στο εστιατόριο όπου έκατσαν ο Διαμαντόπουλος με τον μικρό του υιό]

- Την αλήθεια ρεεε, την αλήθεια [η τελευταία ατάκα του Καλογερόπουλου στην ταινία κατά τη διάρκεια της δίκης, όπου ο πατέρας του, ως μάρτυρας, άρχισε να ψεύδεται]

- Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι απ' τον ήλιο ξεξασπρότερη [ο Καλογερόπουλος πάνω στο βουνό όταν, ξαφνικά, ξεπέρασε το πρόβλημα ομιλίας του !!! ] !!!

- Θα κάτσουμε εδώ, στα πίσω καθίσματα, δίπλα στην έξοδο, και άμα γίνει κανένας σεισμός θα τρέξουμε αμέσως, έτσι γιε μου ??? [ατάκα της μητέρας μου όταν πήγαμε στο σινεμά της γειτονιάς να δούμε την ταινία !!! Βλέπετε, την εν λόγω ταινία την είδαμε λίγες μέρες μετά τους σεισμούς του 1981 και, όπως θυμάμαι, εκτός από εμένα, τη μητέρα μου και έναν - δυο ακόμη δεν υπήρχε άλλος στο σινεμά !!!! Αυτό το περιστατικό το διηγήθηκα και στον ίδιο τον Μαραγκό, όταν τον συνάντησα στο αφιέρωμα που διοργανώθηκε γι' αυτόν στο Θέατρο Κνωσσός πριν λίγους μήνες, και .... πολύ γέλασε !!!! ] !!!!
 
  • Like
Reactions: PT8
"Αθανατος" - καθε φορα που την βλεπω αυτη την σκηνη εχω πολλα εντονα συναισθηματα, δυστυχως ομως ακαταλληλα για αυτο το forum.
 
  • Like
Reactions: PT8
Τεράστια ταινία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κωμωδία (με τη συνηθισμένη έννοια του όρου). Έχει κάποια κωμικά στοιχεία ασφαλώς, αλλά η δύναμή της βρίσκεται αλλού. Είναι σαφέστατα μία "πολιτική" ταινία, άρτια φτιαγμένη και ήδη κλασική.
 
  • Like
Reactions: PT8
Matsablokos είπε:
Τεράστια ταινία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κωμωδία .
Μάλλον ... τραγική ταινία θα την έλεγες !!! Όμως ... είναι αδύνατον σε κάποιες σκηνές της να μη ρίξεις "το γέλιο της αρκούδας" !!! Για παράδειγμα, τη σκηνή με τους παπάδες που παίζουν "μακριά γαϊδούρα", ποιος από εμάς όταν την είδε για πρώτη φορά δεν ξεκαρδίστηκε στο γέλιο ????
 
Απ' τις καλύτερες σκηνές του έργου για μένα (εννοείται πως όλο το έργο είναι τέλειο, αλλα ειδικά σε ορισμένα σημεία είναι άριστα):

-"μα ...... αυτά τα λένε οι κομμουνισταί"

-"όλος ο κόσμος τα λέει"

-"μήπως είσαι κομμουνιστής?"

-"οχι πατέρα"

.....

-"μασώνος?".... μετά απ' αυτό το βλέμμα του Τσάκωνα είναι α-πί-στευ-το

που χορεύει στις τουρίστριες και τον αρχίζει στις φάπες ο πατέρας του

που ψέλνουνε όλοι στο χωριό, ταβερνιάρηδες, ψαράδες

και φυσικά (αν και είναι δυστυχώς αλήθεια)

..... χυδαία Δημοτική........
 
  • Like
Reactions: PT8
Well ας καταγραψω την αναμνηση μιας και μου,ρθε τωρα,το αλτσχαϊμερ κοντοζυγωνει,την συγκεκριμενη ταινια την ειχα δει στο σινεμα και λογω του μικρου της ηλικιας μου,πολυ μικρου μαλλον το μονο που θυμαμαι και λογικο τι αλλο να μεινει στο μυαλο ενος πιτσιρικα ειναι η καραφλα του Τσακωνα να αντανακλα στο ηλιο.


Την ταινια εχω να την δω απο τοτε!
 
Τέλεια ταινία και δυστυχώς πάντα επίκαιρη. Πρέπει να την έχω δει άπειρες φορές.
 
  • Like
Reactions: PT8
Μια ταινία του ελληνικού κινηματογράφου που βλέπεται ευχάριστα.
 
Φάση έχει και ο καβγάς Διαμαντόπουλου-Καλογερόπουλου για τα κόκκινα "τακουνάτα" χορευτικά παπούτσια. Που, μετά από κανα-δυοπετάγματα από το παράθυρο, καταλήγει στη φράση : Ε βγάλτα ρε παιδί μου ! Ου ου ου ! (όπου "ου" άηχο φωνήεν)
 
  • Like
Reactions: PT8
ειναι μια ταινια σταθμος στον ελληνικο κινηματογραφο,πολυ πετυχημενη με βαθεια νοηματα,που τα περασε με οχημα να την κωμωδια ο μαραγκος πολυ εξυπνα.το καστ ειναι πετυχημενο,ο τσακωνας απο αυτη την ταινια εκανε το μπαμ στα καλλιτεχνικα πραγματα

αποδειξη επιτυχιας της ταινιας ειναι αυτο που εγραψε μια συνφορουμιτισσα οτι απο την ταινια προηρθε το ¨μαθε παιδι μου γραμματα" ενω προηπηρχε σαν εκφραση,αλλα η επιτυχια της ταινιας μας κανει να πιστευουμε το αντιθετο
 
Η ταινία είναι απολαυστική και σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Όλοι οι ηθοποιοί είναι αριστουργηματικοί, αλλά εκείνος που ξεχωρίζει είναι ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Σε έναν ρόλο, εντελώς κόντρα στην προσωπικότητά του, δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να τον δω σε θεατρική παράσταση, αλλά στις ταινίες του, είναι απίστευτος.

Μαζί με το "Θανάση σφίξε κ'άλλο το ζωνάρι", οι δύο ταινίες αποτελούν γλυκόπικρο και καυστικό σχόλιο του Θόδωρου Μαραγκού για την μεταπολιτευτική Ελλάδα που προσπαθεί να μπει στην Ευρώπη και να εκσυγχρονιστεί μέσα από ρεμούλες, μίζες, αναξιοκρατία και πελατειακές σχέσεις με την εξουσία.
 
  • Like
Reactions: PT8
Πίσω
Μπλουζα