Μέγας Πέτρος (Peter the Great)

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
176
Μέγας Πέτρος (Peter the Great, 1986), ΕΡΤ2


Πρεμιέρα: Τετάρτη 11/2/1987


Σειρά που προβλήθηκε από την ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του '80. Η ιστορία του τσάρου από τα παιδικά του χρόνια, μέσα από στάσεις, δολοπλοκίες, ίντριγκες και δολοφονίες. Η άνοδός του στην εξουσία και ο αγώνας του για να κάνει τη Ρωσία μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη.

Εξαιρετική αναπαράσταση εποχής, πολύ καλές ερμηνείες. Δεν ξέρω αν υπάρχει σε dvd αλλά πολύ θα με ενδιέφερε να την ξαναδώ μετά από τόσα χρόνια.

http://www.imdb.com/title/tt0090502/
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν μάθεις κάτι για διάθεσή της σε DVD, μ' ενδιαφέρει πάρα πολύ. Πραγματικά εξαιρετική σειρά, πάρα πολύ προσεγμένη! Είχα (κι έχω) μία αδυναμία στις σειρές «εποχής», και δεν είχα χάσει επεισόδιο. Την καταπληκτική μουσική των τίτλων τη θυμάμαι ακόμα με αρκετές λεπτομέρειες. Θυμόμουν πολύ καλά τον Μαξιμίλιαν Σελλ και την Χαννα Συγκουλλα, όμως είχα ξεχάσει ότι έπαιζαν επίσης η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ κι ο Ομάρ Σαρίφ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχω όλα τα επεισόδια σε VHS! Εξαιρετικά αξιόλογη ιστορική σειρά (για τα δεδομένα της εποχής). Πολύ καλές ερμηνείες από όλο το πρωταγωνιστικό cast.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
http://www.imdb.com/title/tt0103311/

young katherine (1991) δε μπορώ να ξέρω αν την έδειξε ποτέ η ελληνική τηλεόραση, διαμαντάκι με Julia Ormond :) την ψάχνω σε dvd επίσης!
 
Kαι εγω το εβλεπα. Μεγαλη μανια με τις σειρες εποχης.
 
Παρεμβαση: Ο Μεγας Πετρος ειχε προβληθει απο το Μεγκα το φθινοπωρο του 1991. Δεν ξερω αν ειχε προβληθει νωριτερα απο την ΕΡΤ.

Οντως ηταν πολυ προσεγμενη και μου ειχε κανει εντυπωση το μαρκετινγκ της σειρας που (λογω εποχης) πονταρε σε τολμηρες σκηνες ;)
 
Rakeesh είπε:
Παρεμβαση: Ο Μεγας Πετρος ειχε προβληθει απο το Μεγκα το φθινοπωρο του 1991. Δεν ξερω αν ειχε προβληθει νωριτερα απο την ΕΡΤ.
Οντως ηταν πολυ προσεγμενη και μου ειχε κανει εντυπωση το μαρκετινγκ της σειρας που (λογω εποχης) πονταρε σε τολμηρες σκηνες ;)
τί εννοείς δεν ξέρεις? δε μας πιστεύεις εμάς που την είδαμε τη δεκαετία του '80? :sealed:
 
Sofologiotatos είπε:
Αν μάθεις κάτι για διάθεσή της σε DVD, μ' ενδιαφέρει πάρα πολύ. Πραγματικά εξαιρετική σειρά, πάρα πολύ προσεγμένη! Είχα (κι έχω) μία αδυναμία στις σειρές «εποχής», και δεν είχα χάσει επεισόδιο. Την καταπληκτική μουσική των τίτλων τη θυμάμαι ακόμα με αρκετές λεπτομέρειες. Θυμόμουν πολύ καλά τον Μαξιμίλιαν Σελλ και την Χαννα Συγκουλλα, όμως είχα ξεχάσει ότι έπαιζαν επίσης η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ κι ο Ομάρ Σαρίφ!

Και φυσικά και ο μεγάλος Σερ Λόρενς Ολίβιε (1907 - 1989), με εκείνη την περούκα της εποχής.
 
Μεγάλος Πέτρος [1986]

παραγωγής :1986

http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_the_Great_(TV_series)

πολύ καλή σειρά με τον Μαξιμιλιαν Σελ στο ρόλο του Ρωσου Τσάρου

αλλά και με πλειάδα άλλων πολύ καλών ηθοποιων όπως Λορενς ολιβιέ, Ουρσουλα Αντρες και Ομάρ Σαριφ και βανέσσα Ρεντγκρειβ!

Η σειρά βραβεύτηκε με τρια εμμυ ενω η δημιουργια των κουστουμιών ενέπνευσε και πολλούς άλλους σκηνοθέτες σειρών εποχής !

Νομίζω οτι εδώ την προέβαλλε το mega πολύ αργά όμως κατα την περίοδο συνήθως του Πάσχα κάθε βράδυ οτι έκανε και πέρσι με τους tudors το καλοκαίρι!

Η σκηνή η πιο συγκλονιστική για μένα ο θάνατος του γιου του τσάρου από τα χέρια του πατέρα του, όταν συννελήφθη για συνωμοσία με άλλους ευγενείς κατα του Πετρου προς το τέλος της σειράς! Αυτο συγκλόνησε τον ρώσο μονάρχη ! άλλος ήταν ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μεγάλο Πέτρο στην νεανική του ηλικία και άλλος κατόπιν!

http://www.youtube.com/watch?v=gHN1B6zO4QI&feature=related

http://cdn2.ioffer.com/img/item/344/104/66/peterbig.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εντυπωσιακότατη σειρά με υπέροχες ερμηνείες! Και, κάτι που πάντα προσέχω στις ιστορικές σειρές, καλήαπόδοση της πραγματικής ιστορίας.

Βλέπεις τηλεόραση βρε παιδί μου και μπορείς να πας στο σχολείο μετά και να πεις δυο σωστά πράγματα για το ποιος ήταν ο Μεγάλος Πέτρος! Όχι σαν τους tudors που έκαναν την αγγλική ιστορία κουλουβάχατα μπερδεύοντας πρόσωπα και γεγονότα :( .

Θυμάμαι ότι στον "Μεγάλο Πέτρο" μου την έσπαγε ο πρωταγωνιστής. Πολύ όμως! Νομίζω ότι είχα μείνει στη σκηνή όπου ο νεαρός Πέτρος "βιάζει" τη γυναίκα του την πρώτη νύχτα του γάμου, μην μπορώντας να δείξει κατανόηση στο ότι είναι μια άπειρη κοπέλα από παραδοσιακή οικογένεια, κολλημένη στις διδαχές της εκκλησίας. Κι έτσι ξεκινάνε οι κακές βάσεις για τη σχέση του με τον γιο του ...

(Μικρό κουτσομπολιό :) , η ηθοποιός που έκανε την Ευδοκία -την πρώτη του γυναίκα- ήταν η μοναδική ρωσίδα του καστ. Στα γυρίσματα γνώρισε τον Μαξιμίλιαν Σελ που παίζει τον Πέτρο σε ώριμη ηλικία και παντρευτήκανε στην πραγματικότητα).

Θυμάμαι επίσης ως καλύτερη ηθοποιό την Βανέσα Ρεντγκρέιβ που έπαιζε την αδελφή του Πέτρου, Σοφία. Μια μεγάλη ερμηνεύτρια να υποδύεται μια σημαντική γυναικεία μορφή. Γιατί, ό,τι και να λέμε για τη ραδιούργα αδελφή του Πέτρου, παραμένει μια γυναίκα που βγήκε από την αφάνεια του γυναικωνίτη και διεκδίκησε τη ζωή της και την επιτυχία της.

Εκείνη την εποχή οι Ρωσίδες κόρες κι αδελφές των τσάρων ήταν καταδικασμένες. Επειδή ανήκαν στη βασιλική οικογένεια, δεν μπορούσαν να ξεπέσουν με το να παντρευτούν απλούς ευγενείς. Κι επειδή ήταν ορθόδοξες, δεν μπορούσαν να παντρευτούν αλλόδοξους. Αν σκεφτούμε ότι άλλο ορθόδοξο βασίλειο δεν υπήρχε (η βυζαντική αυτοκρατορία είχε πέσει προ πολλού), ήταν καταδικασμένες να πεθάνουν μόνες και ανώνυμες, κλεισμένες στα δωμάτιά τους.

Η εν λόγω Σοφία μορφώθηκε μόνη της και, όταν πέθανε ο μεγάλος της αδελφός, κατάφερε να πείσει τους βογιάρους να ανακηρύξουν εκείνη αντιβασίλισσα, στη θέση των μικρότερων, ετεροθαλών αδελφών της Ιβάν (που ήταν διανοητικά καθυστερημένος) και Πέτρου (που προσπάθησε ν' απαλλαγεί από την παρουσία του). Τελικά όμως ο μικρός αποδείχθηκε σκληρό καρύδι και, μετά από μπόλικες συγκρούσεις, αναγκάστηκε ν' αποσυρθεί σε μοναστήρι.

Μου έχει μείνει μια σκηνή όπου ο Πέτρος αποφασίζει να τη διώξει στο μοναστήρι και να εξορίσει τον εραστή της και στρατηγό του που συνωμότησε μαζί της εναντίον του. Η Ρεντγκρέιβ - Σοφία ακούει την ποινή με σχεδόν αδιαφορία και μόνο, όταν ετοιμάζονται να πάρουν τον εραστή της, πηγαίνει κοντά του και τον φιλάει στο στόμα αδιαφορώντας για όλα τα βλέμματα των γύρω. Ο φίλος του Πέτρου λέει κάτι ειρωνικό και εκείνος απαντά "μη κοροϊδεύεις, είναι το μοναδικό πράγμα που ζηλεύω γιατί εκείνη κατάφερε να βρει την αγάπη κι εγώ όχι" ή κάπως έτσι. Όντως, σε μια μόνο σκηνή η Ρεντγκρέιβ κατάφερε να βγάλει όλη την περηφάνια, τη βασιλική αξιοπρέπεια, τον εγωισμό και το πάθος του χαρακτήρα της Σοφίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πήρε βραβείο γι' αυτό της τον ρόλο.

Τελικά Αριάδνη δεν ασχολούμαστε μόνο με Μάρκους. Επεκτεινόμαστε και σ' άλλα ονόματα :cool: :cool:
 
το ειχαμε συζητησει και πριν μερικους μηνες το θεμα, ισως θα επρεπε να ενωθουν 8)
 
retrofan είσαι τελικά το alter-ego μου, τί ανάλυση είναι αυτή :bow: :happyjump: είσαι φοβερή και μας αρέσουν και οι ίδιες σειρές και έχουμε και τις ίδιες απόψεις, αυτή είναι και μένα η γνώμη μου για την Βανέσσα, όντως σε μια στιγμή βγάζει όλα τα συναισθήματα, τα απωθημένα, τον χαρακτήρα της Σοφιας , εδώ φαίνεται και το μεγαλείο ενός ηθοποιου, η μια στιγμή που μπορεί να κρίνει τα πάντα αλλά και να καταστρεψει τα πάντα!!

και εγώ ψάχνω πάντα για την ιστορική πραγματικότητα πίσω από το σενάριο!!

και μενα μου έχει μείνει η σκηνή με την άπειρη κοπέλα την πρώτη νύκτα γάμου με τον μεγάλο πέτρο, ήμουν παιδάκι τότε και μου αποτυπώθηκε στο μυαλό σε σημείο να νομίζω πως έτσι είναι όλες οι πρώτες νύκτες γάμου :cry: και έλεγα δεν θα παντρευτώ ποτέ :p , η σειρά σε καθηλώνει και σε κάνει να ερωτευτείς τον Πέτρο, βίαια όμως θες δεν θες, η δύναμη του αλλά και το αναστημά του ή καλύτερα να νιώσεις δέος μπρος του αλλά εγώ θα μείνω στους Μάρκους μας!! τι να πεις με έναν τσάρο τώρα έχει και τον εγωισμό του ερρικου στους tudors ή μου φαίνεται; μάλλον την πειθώ του! από άλλες ιστορικές σειρές προτιμώ τους τυδωρ! σαν παραγωγή κάτι έχει! τουλάχιστον καλές ερμηνείες δες τζερεμι νόρθαμ!!

έχεις δίκιο clemence απόλυτο , είχες γράψει για την σειρά τωρα το είδα ναι να ενωθούν με σένα πρώτη στο thread!!

δηλαδή έφταιγε το πείσμα του τσάρου που δεν τα βρήκε ποτέ με τον γιο του! ήταν ψυχρός ίσως δεν είχε την απαιτούμενη τρυφερότητα να μεγαλώσει ένα παιδί αλλά και ο θρόνος έχει ευθύνες!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Clemence είπε:
το ειχαμε συζητησει και πριν μερικους μηνες το θεμα, ισως θα επρεπε να ενωθουν 8)
Να τι παθαίνει κανείς όταν δεν διαβάζει παρά μόνο την πρώτη σελίδα του βιβλίου #)

Όντως η φίλη clemence μας είχε θυμήσει πριν από μήνες αυτή την όμορφη ιστορική σειρά!

Τελικά, κάτι Τζέην Ώστιν, κάτι κοστούμια εποχής, κάτι ρομάντζα, βρίσκει ο γύφτος του γενιά του κι αναγαλιάζει η καρδιά του :)

Αριάδνη merci για τα καλά σας λόγια. Με κάνετε και κοκκινίζω :cool:

Τώρα για τις σχέσεις του Μεγάλου Πέτρου με τον γιο του, υποθέτω ότι δεν είναι εύκολο να είσαι παιδί μιας αυταρχικής ιδιοφυίας. Δεν μπορείς να τον φτάσεις ποτέ και καταλήγεις να τον αντιπαθείς. Ιδίως αν έχεις μεγαλώσει με παπάδες που σου μαθαίνουν ότι ο πατέρας σου είναι ένας αμαρτωλός που θα καεί στα καζάνια της κόλασης και τον βλέπεις κι εσύ να έχει παρατήσει τη μάνα σου για την ερωμένη του. Ας μην ξεχνάμε κάτι που και ιστορικά αληθές είναι και στη σειρά το δείχνει. Ότι ο Αλέξης συμμετέχει στη συνομωσία όταν η Αικατερίνη (η δεύτερη γυναίκα του Πέτρου) γεννά ένα κοριτσάκι και ο Πέτρος το ονομάζει Ελισσάβετ. Το όνομα Ελισσάβετ δεν υπήρχε στην τσαρική οικογένεια μέχρι τότε. Την ίδια εποχή όμως η Ελισσάβετ ήταν η πιο διάσημη βασίλισσα του καιρού της, παντοδύναμη στην Αγγλία. Ο Αλέξης εξοργίζεται στην ιδέα ότι ένα "μπάσταρδο" κορίτσι μπορεί ν' αποτελέσει φόβο για τη δική του διαδοχή και θεωρεί ότι ο πατέρας του έχει πια παρασυρθεί από τις καταστροφικές επιρροές των αλλόδοξων που συναναστρέφεται.

Στη σειρά είχα ξεχωρίσει κι έναν πανέμορφο (για να μην ξεχνιόμαστε) και ταλαντούχο ηθοποιό που έπαιζε τον Πέτρο νεαρό, τον Γιαν Νίκλας. Θυμάμαι την πρώτη σκηνή που εμφανίζεται. Η Σοφία συνεδριάζει με τους βογιάρους της και ακούγεται μια φωνή "η μεγαλειότητά του Πέτρος Αλεξέγιεβιτς". Μ' ένα ωραίο γύρισμα της κάμερας φαίνονται πρώτα οι συνοδοί του και μετά γυρνάει την πλάτη και σκάει μύτη ο μουστακαλής και χαμογελαστός Νίκλας. Προς μεγάλο θυμό της Σοφίας οι μισοί βογιάροι υποκλίνονται, το ίδιο και ο αδελφός τους και συμβασιλεύων Ιβάν. Ο Πέτρος ανασηκώνει τον Ιβάν και αντί να καθίσει στον θρόνο κάθεται χαλαρά στα σκαλοπάτια. Γίνεται η ψηφοφορία για μια εκστρατεία (με στρατηγό τον εραστή της Σοφίας) και ο νεαρός αναχωρεί δηλώνοντας ότι θα πάει για κυνήγι στην εξοχή καθώς το Κρεμλίνο δεν του αρέσει και τόσο. Και ακούγεται ο άρρωστος αδελφός Ιβάν.

-I don' t like Kremlin either.

-Why not Ivan?

-It's very dark. And it stinks.

-My very same thoughts! :D
 
Δεν το είδα η έρμη αλλιώς δεν θα άνοιγα καινούριο thread συγχωρήστε μου την απειρία στους υπολογιστές :eek: ! δεν το είδα στις ιστορικές σειρές όπως π.χ. δεν βλέπω τον Χατζηεμμανουηλ την περίφημη σειρά του Σμαραγδή, υπάρχει; ή ν' ανοιξουμε καινούριο θέμα;

Καλα μήπως είσαι η χαμένη μου αδελφή και αυτές τις μέρες να περιμένω πακέτο σου; χα, χα! αστειεύομαι( αν και πολύ θα το ήθελα) μα τέτοια συμφωνία χαρακτηρων και απόψεων πια και εγώ τον νεαρό Πέτρο τον θεωρούσα πανέμορφο ή καλύτερα τον ηθοποιο, είχα κόλλημα και μαζί του για λίγο καιρό! :sealed: αφού μετά που συνέχισε ο άλλος λυπήθηκα! και το μουστάκι( όλα τα λεφτά)!!!!!!!!!!! #)

θα το ξαναδώ για επανάληψη κάποιες σκηνές δεν τις θυμάμαι( επανάληψη μήτηρ πάσα μαθήσεως, το σκότωσα το αρχαίο)!!

joe σ' ευχαριστώ θα δω και τέλλο, στεναχωρήθηκα αρκετά που δεν βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά η ιστορία( διψώ για αληθινούς ήρωες), ελπίζω να μην είναι τελείως ανακριβής και η ιστορία του Μάρκο Πόλο!! ξέρεις κάτι και για εκείνη με όλο το σεβασμό να μην σε κουράσω αν είναι αληθινή εστω και λίγο!! πάντως έχω βρει εσένα και την retrofan με την ιδια καλώς εννοουμενη τρέλα με τις ιστορικές σειρές και είναι πολύ παρήγορο γιατί εγώ τρελαίνομαι στην κυριολεξια!

ειμαι πιστή στους Μαρκους μας!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι τους θες κι εσύ τους πραγματικούς ήρωες παιδάκι μου; Δεν υπάρχουν σε λέω :p . Μείνε στους τηλεοπτικούς που και όμορφοι είναι και γενναίοι και απόλυτα ερωτευμένοι και μιλάνε εις άπταιστον αγγλικήν :D .

Απ' ό,τι θυμάμαι ο Γιαν Νίκλας έπαιξε σε αρκετά επεισόδια τον Πέτρο. Ο Μαξιμίλιαν Σελ πρέπει να ανέλαβε από τη μέση και μετά, όταν η ιστορία γινόταν πιο σοβαρή, πιο σκοτεινή, πολιτικές ίντριγκες, πόλεμοι, η θανάτωση του γιου.

Ο Μάρκο Πόλο αριάδνη ήταν βέβαια ιστορικό πρόσωπο. Το μόνο που έχει μείνει βέβαια από τη ζωή του είναι το ημερολόγιό του που περιγράφει το ταξίδι του στην Ασία. Δεν δίνει όμως παρά ελάχιστες πληροφορίες για τη δική του ζωή. "Και δυτικά αυτού του βουνού βρίσκεται αυτή η πόλη με τόσες χιλιάδες κατοίκους που έχει κι έναν ναό που είναι διάσημος γι' αυτό και οι κάτοικοι καλλιεργούν ρύζι και το μαζεύουν μ' αυτόν τον τρόπο". Πότε πήγε, γιατί, ποιους είδε, ποιες ερωτεύτηκε ;) , κουβέντα. Συνεπώς η σειρά είναι κατά πολύ φαντασία των σεναριογράφων.
 
ξανα πες το, θέλω να σ' ακούω να το λες και όμορφοι είναι και γενναίοι και απόλυτα ερωτευμένοι( έπιασες ακριβώς το νόημα, το νόημα των ρετρό ηρωων, είχαν ζωή μέσα τους όχι ψέματα):[ :wub: , πόσοι διαφορετικοί με τους συγχρονους, τηλεοπτικούς ήρωες που βλέπουμε( μακάρι να ξαναέρχονταν εκείνα τα ρετρό χρόνια) αλλά γιατί, γιατί να μην είχαν σχέση και λίγο με την πραγματικότητα! λίγο ζητώ όχι πολύ!! :cry: :cry: :cry: θα ένιωθα και εγώ καλύτερα!!

Οι ήρωες του 80' ξεθώριαζαν πριν από λίγο καιρό σαν νερομπογιες σε χάρτινο τείχο, ευτυχώς που τώρα με το φόρουμ ξαναζωντανεύουν όπως τότε, είναι και αυτό μια παρηγοριά!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είδα σε διαφήμιση ότι η σειρά Μέγας Πέτρος από αυτή την Κυριακή ξεκινά σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ.
 
Τώρα το είδα :( ισχύει; Σε ποιο κανάλι; Έπαιξε ήδη δλδ το 1ο επεισόδιο και το έχασα;
 
Clemence, δεν νομίζω ότι πρόκειται για τον ρετρό μεγάλο Πέτρο αλλά για νέα παραγωγή :) από την ερτ
 
Το ξαναδα στα αγγλικά φυσικά. Δυστυχώς έλεγα τόσα χρονια κάποια εφημερίδα θα υπάρξει να το δωσει με το όνειρο έμεινα! Διαβάζοντας διαφορά αρθρα δεν είχε αποδείξεις ο τσάρος πως ο Αλέξις όντως είχε σχεδιάσει συνομωσία εναντίον του, ότι ήταν πιο θρησκόληπτος ναι και συντηρητικός αλλά επικίνδυνος για τον Πέτρο μάλλον όχι, ήθελε να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του και να ζήσει με την ευφροσύνη κάπου ήρεμα. 
 
Πίσω
Μπλουζα