"Μαγικές" στιγμές στην αλληλογραφία του USER!

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Omenforever
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Πάντως, πολύ μπροστά ο σύλλογος!!! Έπεσαν διάνα μιλάμε! :worship::biglaugh::biglaugh:
η συγκεκριμένη αφίσα κυκλοφόρησε το ´93 αλλά αντί amiga/atari είχαν βάλει το όνομα "vgeor" - sysadmin του leon (ariadne-t), λόγω των
καταστάσεων που είχαν γίνει εκεί...
έχω την εντύπωση οτι το πρόσωπο πρέπει να το έφτιαξε κάποιος με το Mac-A-Mug

Το έχεις ξαναπεί ότι έκοψες νωρίς τα ελληνικά έντυπα. Διάβαζες αποκλειστικά ξένα από ένα σημείο και μετά, ή γενικώς δεν διάβαζες περιοδικά;
Ωχ, ναι κάπου το έχω ξαναναφέρει.... Αλτσχάιμερ.
Δεκ. 80 μέχρι το 91 διάβαζα Pixel και τέλη 91 με 92 User. Μετά μου είχαν προτείνει το computer & games, αλλά πήρα μόνο ένα τεύχος επειδή ήταν αποκλειστικά για παιχνίδια. Μετά το 92 έπαιρνα CU Amiga και Amiga Format . Το 96 που βγήκε το ελληνικό Amiga Computing το αγόραζα, αλλά σταμάτησε πριν κλείσει εξάμηνο. 2001 που έκλεισε και το Amiga Active, δεν έψαξα για κάποιο άλλο. Έτσι κι αλλιώς, έχει περάσει η εποχή των περιοδικών.

Το USER έβγαζε μια metal χροιά. Oχι μόνο σε εμένα...

"Εζεχνε" thrash και heavy metal από την πρώτη σελίδα μέχρι την αλληλογραφία.

Λιγο η εποχή...Λιγο τα video games που περιέχουν κυρίως βίαιες σκηνές και έντονη μουσική

...Λίγο τα παλικάρια που ηταν συντακτες εκεινη την εποχή - ο Gore Kοτζιας για παράδειγμα ήταν τραγουδιστής γνωστού metal συγκροτήματος (τον είχα δει στο Ρόδον αν θυμαμαι καλά support στους Deicide )

Σας παραθέτω ένα editorial με οφθαλμοφανή την metal καταβολή του USER
ενώ στιχοι ενός από τα πλέον αγαπημένα μου τραγούδια των Manowar κοσμούν το υστερόγραφο...

11_page-00011.jpg

Βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές των νεαρών παιδιών-συντακτών του περιοδικού σχεδόν ανακλαστικά σκέφτηκα το παρακάτω:
Είμαστε πολύ άδικοι τελικά σε αυτό το τοπικό...κρίνουμε νεαρούς ανθρώπους των 90'ς, στην μεταεφηβική ηλικία τους με τα βιώματα της εποχής τους, που επιχείρησαν και δημιούργησαν ένα περιοδικό για έφηβους και παιδιά της εποχής, πάνω ακριβώς στο κοινό τους χόμπι και όλα αυτά με τα μεσήλικα μάτια μας γνωρίζοντας τα δρώμενα εκ των υστέρων!
Έρχεται λοιπόν ο μάγκας μέγα σοφός 50ρης σαν του λόγου μου και λέει με ευκολία:" Τι βλακείες διαβάζαμε τότε...", " Τι χαμηλό επίπεδο...", "Άσχετοι με reviews...", "Μας δουλεύανε και μαζεύανε μαρούλι στην καμπούρα μας" και πολλά άλλα αρνητικά σχόλια! Αλήθεια Σπύρο και λοιποί ρετρομανιακοί; Σκεφτείτε ποιοι ήμασταν τότε όταν το διαβάζαμε, τι πρόσβαση είχαμε στην πληροφορία και στα νεώτερα πάνω στο χόμπι μας και μάλιστα προσπαθήστε να την αξιολογήσετε με τα δεδομένα και το υπόβαθρο της εποχής!
Εκ των υστέρων λοιπόν τόσο αυτοί που έκαναν το User όσο και οι πρωτοπόροι του pixel -με τα περισσότερα όμως εφόδια συγκριτικά- ήταν άξιοι και μας έδιναν αυτό που θέλαμε τότε για τα αγαπημενα μας μηχανηματα και τα νέα παιχνίδια! Όλο αυτό με την νεανική επιπολαιότητα των νέων, τον χαλαρό και συχνά χαοτικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων που όμως ήταν ακριβώς αυτός που μπορούσε να γίνει αντιληπτός και αρεστός από τους αναγνώστες τους!!!
Ναι, ήταν χειρότερο το παραγώμενο προϊόν από τα αντίστοιχα του εξωτερικού στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης! Ήταν όμως αρκετά καλό για το μικρό συγκριτικά κοινό της εποχής στην χώρα μας, με τα δεδομένα και τα μέσα της εποχής!
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί επουδενί το γεγονός ότι "γέρασε' σαν περιεχόμενο ευκολότερα σε βαθμό που δύσκολα να διαβάζεται στις μέρες μας...
Μήπως όμως για αυτό φταίει κυρίως το γεγονός ότι δεν είμαστε πλέον παιδιά-εφηβοι και μάλιστα των early 90's;

Καλημέρα USERάδες:armed:

Κατά την άποψη μου το USER ήταν σκάλες ανώτερο από το αντίστοιχα αγγλικά και γερμανικά περιοδικά που ήταν σχεδόν μισή ύλη διαφημίσεις και γεμάτα με αποθεωτικά reviews. Έψαχνες με το τουφέκι να βρεις κριτική κάτω από 75%...

Με τα σημερινά δεδομένα δεν τολμάω καν να κάνω την σύγκριση οποιαδήποτε περιοδικού με το υπέρτατο USER
Εδω και αρκετά χρόνια οι "αρθρογράφοι" των εντυπων και online περιοδικών παίρνουν έτοιμες βαθμολογίες από τα ΔΤ των εταιριών.

Το USER είχε το θάρρος να δώσει και 40άρια αβέρτα και να θάψει τίτλους από γνωστότατους Publishers

ο Shadowcaster σε μια συνέντευξη του τα είπε όλα. Είπε αυτό που νοιώθουμε κι εμείς...

"Από την στιγμή που μπήκανε οι "λογιστάκηδες με τις γραβάτες" μέσα στα περιοδικά, που κυνήγανε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ το χρηματικό κέρδος
η βιομηχανία διαλύθηκε...όχι μόνο στα παιχνίδια. Το ίδιο γίνεται και στον κινηματογράφο και την μουσική"

Kλείνω με το Mortal Kombat του τεύχους 43 Ιανουάριο του 1994

Ολοι θαύμαζαν τα πανάκριβα pc...αλλά έπαιζαν το Μortal Kombat στην Αmigάρα!

Με μια πρόταση τα βάζει όλα στην θέση τους το USER.

Ξεκάθαρα, ντόμπρα και σταράτα

"Όσα δεν φθάνει το pc τα κάνει η Amiga" :ylsuper:

Osa.jpg

εγώ θυμάμαι διαβαζα περιοδικά στη Γερμανία και αυτά της Amiga θαβανε αρκετά παιχνίδια. Εκεί που υπερτερουσαν βέβαια ήταν στην ποιότητα του χαρτιού, της εκτύπωσης και της βιβλιοδεσίας.
Αλλα και εκεί χομπιστες ήτανε βασικά

Διαβάζοντας τότε κάποια περιοδικά του εξωτερικού, ομολογώ ότι είχα απογοητευθεί, από την αίσθηση αποστείρωσης και ξηρασίας που έβγαζαν τα κείμενα τους. Καμία σχέση με τη ζωντάνια των δικών μας εντύπων. Ήταν εντυπωσιακά σαν εικόνα- ποιότητα εκτύπωσης κ.τ.λ...αλλά....

Στα δικά μας τώρα, τα πράγματα ήταν απλά.
Υπήρχαν τότε κάποια περιοδικά που ασχολούνταν με το ίδιο θέμα.
Όσα από αυτά προερχόντουσαν από καταξιωμένες, παλιές, γνωστές, εκδοτικές, που ήξεραν καλά τη δουλειά, τότε αναλόγως ήταν προσεγμένο το ύφος και το περιεχόμενο τους. Αν τώρα, ερχόνταν από νεοφώτιστους ή μικρότερες εκδοτικές, τότε ίσχυαν οι πειραματισμοί, νεοτερισμοί, και ότι άλλο θέλετε να βάλετε σε "ισμοί".....

Η διαφορά στην ποιότητα μεταξύ αυτών των εντύπων, ήταν ακόμα και στην εποχή τους, οφθαλμοφανεστατη και γεγονός αδιαπραγμάτευτο. Όμως αυτό, πρακτικά, δεν είχε καμία σημασία, αφού η αγάπη μας ως αναγνώστες για το αντικείμενο, η δίψα μας και η χαρά μας, μας έκανε να τα αγοράζουμε όλα. Θα έλεγα το ένα συμπλήρωνε το άλλο. Και περισσότερα από αυτά να βγαίνανε, πάλι θα τα αγοράζαμε όλα!!! Εδώ διαβάζαμε και τα ξένα περιοδικά παρέα με τα λεξικά, μπας και βγάλουμε καμία είδηση...

Αυτά τα έντυπα μας κράτησαν υπέροχη παρέα όλα αυτά τα χρόνια, και σε αυτά τα forums βρισκόμαστε εμείς οι φανς για τα ξαναθυμηθούμε με αγάπη και νοσταλγία και όχι για να τα λοιδορήσουμε.

Θυμάμαι ένα review που κυριολεκτκά με ξετίναξε...

Το USER με έκανε να το διαβαζω και να το ξαναδιαβάζω κάνοντας την φαντασία μου να οργιάσει

Είναι μεγάλο προσόν για ένα περιοδικό να προκαλεί ΑΥΤΟ το συναίσθημα της ευφορία και την ανυπομονησίας

Θα έδινα τα πάντα τοτε να έβλεπα το παιχνίδι που ήδη στα μάτια μου φάνταζε πελώριο έργο

Δυστυχώς δεν είχα Mega Drive...Ομως η συγκλονιστική περιγραφη του Νικου Κροντηρά με έκανε να "ζηλεύω" τους κατόχους του

Αυτό κυρίες και κυριοι "δεν αγοράζεται" και "δεν πωλείται"

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το USER στα μάτια μου ήταν το κορυφαίο περιοδικό στον πλανήτη -για μένα και για πολλοίς άλλους πιστεύω- και ο λόγος που αγαπήσαμε παράφορα οτιδήποτε είχε πληκτρολόγιο, κουμπιά και οθόνη....

49_page-0001.jpg

Μετά από χρόνια όταν το πρωτοέπαιξα σε emulator είδα με τα μάτια μου οτι είχε δίκιο ο Νίκος.

Το Chakan ήταν υπέροχο μικρό διαμάντι για το Mega Drive... ;)

Το USER μίλαγε στην καρδιά και έλεγε αλήθειες...

Βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές των νεαρών παιδιών-συντακτών του περιοδικού σχεδόν ανακλαστικά σκέφτηκα το παρακάτω:
Είμαστε πολύ άδικοι τελικά σε αυτό το τοπικό...κρίνουμε νεαρούς ανθρώπους των 90'ς, στην μεταεφηβική ηλικία τους με τα βιώματα της εποχής τους, που επιχείρησαν και δημιούργησαν ένα περιοδικό για έφηβους και παιδιά της εποχής, πάνω ακριβώς στο κοινό τους χόμπι και όλα αυτά με τα μεσήλικα μάτια μας γνωρίζοντας τα δρώμενα εκ των υστέρων!

Έρχεται λοιπόν ο μάγκας μέγα σοφός 50ρης σαν του λόγου μου και λέει με ευκολία:" Τι βλακείες διαβάζαμε τότε...", " Τι χαμηλό επίπεδο...", "Άσχετοι με reviews...", "Μας δουλεύανε και μαζεύανε μαρούλι στην καμπούρα μας" και πολλά άλλα αρνητικά σχόλια! Αλήθεια Σπύρο και λοιποί ρετρομανιακοί; Σκεφτείτε ποιοι ήμασταν τότε όταν το διαβάζαμε, τι πρόσβαση είχαμε στην πληροφορία και στα νεώτερα πάνω στο χόμπι μας και μάλιστα προσπαθήστε να την αξιολογήσετε με τα δεδομένα και το υπόβαθρο της εποχής!
Εκ των υστέρων λοιπόν τόσο αυτοί που έκαναν το User όσο και οι πρωτοπόροι του pixel -με τα περισσότερα όμως εφόδια συγκριτικά- ήταν άξιοι και μας έδιναν αυτό που θέλαμε τότε για τα αγαπημενα μας μηχανηματα και τα νέα παιχνίδια! Όλο αυτό με την νεανική επιπολαιότητα των νέων, τον χαλαρό και συχνά χαοτικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων που όμως ήταν ακριβώς αυτός που μπορούσε να γίνει αντιληπτός και αρεστός από τους αναγνώστες τους!!!
Ναι, ήταν χειρότερο το παραγώμενο προϊόν από τα αντίστοιχα του εξωτερικού στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης! Ήταν όμως αρκετά καλό για το μικρό συγκριτικά κοινό της εποχής στην χώρα μας, με τα δεδομένα και τα μέσα της εποχής!
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί επουδενί το γεγονός ότι "γέρασε' σαν περιεχόμενο ευκολότερα σε βαθμό που δύσκολα να διαβάζεται στις μέρες μας...
Μήπως όμως για αυτό φταίει κυρίως το γεγονός ότι δεν είμαστε πλέον παιδιά-εφηβοι και μάλιστα των early 90's;

Toυς ειχαμε θεοποιησει μιας και τα inner workings των εκδοσεων εκεινη την εποχη ηταν κατι αγνωστο για εμας,εγω στο μυαλο μου τους ειχα για μαχιμους ρεπορτερς με εξαρτηση πολεμου και κρανος να κυνηγανε το ρεπορταζ.
Λεγοντας αυτο ακομα θελω να μαζεψω τις υπογραφες απο ολους στο παρακατω και να το κορνιζαρω σε ενα τοιχο .:fafoutis:
Αντωνη που εισαι να μου βαλεις την πρωτη .

DSC02346.JPG

Διαβάζοντας τότε κάποια περιοδικά του εξωτερικού, ομολογώ ότι είχα απογοητευθεί, από την αίσθηση αποστείρωσης και ξηρασίας που έβγαζαν τα κείμενα τους. Καμία σχέση με τη ζωντάνια των δικών μας εντύπων. Ήταν εντυπωσιακά σαν εικόνα- ποιότητα εκτύπωσης κ.τ.λ...αλλά....

Στα υπολοιπα συμφωνω στο παραπανω θα διαφωνησω ,υπηρχαν περιοδικα που ξεχειλιζαν απο χιουμορ και παρειστικο κλιμα οπως το CVG που μου ερχεται στο μυαλο
Και σαν layout ηταν καλυτερα απο τα δικα μας.
Ισως να εννοεις καποια περιοδικα για τα home computers οπως τα αταρι που λογικο να ειχανε ενα καποιο πιο επαγγελματικο προσανοτολισμο λογω των work προγραμματων τους.

Το μοναδικό περιοδικό του χώρου που διάβαζα ήταν το PIXEL από την αρχή του μέχρι το 1988 (αν θυμάμαι καλά). Βλέποντας τις φάτσες και τα ρούχα των συντακτών του USER μου θυμίζουν τέλη 80s-αρχές 90s! Ειδικά το look του κ. Δ. Σελα είναι χαρακτηριστικό της περιόδου 1988-1989! Ανοιχτό υποκάμισο με λευκό t-shirt με χοντρή λαιμόκοψη! Στα πολύ κρύα, το t-shirt αντικαθιστόταν από ζιβαγκιά (και πάνω το υποκαμισάκι)!
Πάντως, από τα σκαναρισμένα κείμενα που ανεβάζετε φαίνεται ότι τα άρθρα είχαν ωραίο χιούμορ της εποχής!
Γενικά από ότι μου έχει πει ο επί πολλά χρόνια αδερφικός φίλος μου, η μέση ηλικία των συντακτών πληροφορικής ήταν τα 25 χρόνια. Σε αυτή την ηλικία ήταν τα παιδιά που είχα γνωρίσει σε μια επίσκεψη μου στα γραφεία του COMPUTER ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ το 1995 όπου εργαζόταν.

Oι "εχθροί" μας έγραψαν γράμμα...

Αν είμαστε εμείς οπαδοί των home και των 8/16 bit τότε όποιος γράφει για την ανωτερότητα των pc ειναι ο "εχθρός"

μετά από 2 τεύχη απάντησαν οι 4 Amigaδες στον Ρ. Γρηγορόπουλο.

Για λογούς συνοχής παραθέτω και τα δύο γράμματα ώστε να βλέπουμε τα επιχειρήματα εκατέρωθεν

terminatos 31_page-0001.jpg

Οι Amigαδες απαντάνε χωρίς έλεος δύο τεύχη μετά.

z_amigades_.jpg

Περιττό να σας πω οτι διάβαζα -και ξαναδιάβαζα- τα γράμματα χωρίς να προσπαθώ να καταλάβω ποιος έχει δίκιο.

Δεν με πολυένοιαζε να σας πω την αλήθεια...

Περισσότερο θαυμάζα την αφοσίωση των δύο πλευρών στα αγαπημένα τους μηχανήματα...:clap:

Θυμάμαι ένα review που κυριολεκτκά με ξετίναξε...

Το USER με έκανε να το διαβαζω και να το ξαναδιαβάζω κάνοντας την φαντασία μου να οργιάσει

Είναι μεγάλο προσόν για ένα περιοδικό να προκαλεί ΑΥΤΟ το συναίσθημα της ευφορία και την ανυπομονησίας

Θα έδινα τα πάντα τοτε να έβλεπα το παιχνίδι που ήδη στα μάτια μου φάνταζε πελώριο έργο

Δυστυχώς δεν είχα Mega Drive...Ομως η συγκλονιστική περιγραφη του Νικου Κροντηρά με έκανε να "ζηλεύω" τους κατόχους του

Αυτό κυρίες και κυριοι "δεν αγοράζεται" και "δεν πωλείται"

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το USER στα μάτια μου ήταν το κορυφαίο περιοδικό στον πλανήτη -για μένα και για πολλοίς άλλους πιστεύω- και ο λόγος που αγαπήσαμε παράφορα οτιδήποτε είχε πληκτρολόγιο, κουμπιά και οθόνη....

Προβολή συνημμένου 289027

Μετά από χρόνια όταν το πρωτοέπαιξα σε emulator είδα με τα μάτια μου οτι είχε δίκιο ο Νίκος.

Το Chakan ήταν υπέροχο μικρό διαμάντι για το Mega Drive... ;)

Το USER μίλαγε στην καρδιά και έλεγε αλήθειες...
Δοκίμασα να το παίξω . Ωραία ατμόσφαιρα αλλά άθλιος χειρισμός.

Το περιλάλητο review του Krontir για το First Samurai, στο τεύχος 21, όπου απλά έγραψε με πηχυαίο τίτλο την λέξη "καταπληκτικό":

fsr.png

Τελευταία επεξεργασία:
Το USER oσο το θυμάμαι εγώ, δεν μασαγε στις αρνητικές κριτίκες.

Οταν έπρεπε να "θάψει" ενα τιτλο δεν μάσαγε τα λογια του, δεν στρογγύλευε τις γωνίες

Ενδεικτικά βάζω το "ριζότο" της μεγάλης Psygnosis , το CliffHanger με τον Sly

Χρέη εκτελεστή αναλαμβάνει ο Aντωνης "Gore" Κοτζιας - μαλλιάς και Ηeavymeταλας συντάκτης της εποχής.

bift_page-0001.jpg

Το Cliff Hanger στην Amiga :gun:
Η ντροπή των video game το έχουν ονομάσει (αν και οκ, υπάρχουν και πολύ χειρότερα).

[Ανάμνηση]
Αντίθετα, το Cliff Hanger που θυμάμαι (και έχω παίξει πολύ) στον C64 από New Generation Software ήταν πολύ διασκεδαστικό.
Kυκλοφόρησε to 1984.

1734050090978.png

Yποψιάζομαι -μα τον Τempus - οτι ο "Ντορράκης" είναι ψευδώνυμο.

Πράγματι, Ντόρα λεγόταν η σύζυγος του εκδότου...

Ας φτιάξουμε και εμείς κάποια ονόματα μούφα συντακτών του USER:

1) Ευάγγελος Χακούνας

2) Δημήτριος Ματάτας

κλπ.

Πράγματι, Ντόρα λεγόταν η σύζυγος του εκδότου...

Ας φτιάξουμε και εμείς κάποια ονόματα μούφα συντακτών του USER:

1) Ευάγγελος Χακούνας

2) Δημήτριος Ματάτας

κλπ.

ελαα δεν παίζω :icon_lol: Γιατί το μαρτυράτε.. θα ήταν πολύ καλή ιδέα να το κάνατε στο εορταστικό τεύχος του Retroid για να ξαφνιαζομασταν διαβάζοντας τα ονόματα των συντακτών!

Επί τη ευκαιρία κάποια φιλαράκια μου θέλουν να γίνουν συντάκτες στο περιοδικό σας..

Ευάγγελος Μουστάρδας
Γεώργιος Ζάχαρης
Αλέξανδρος Αμιγκακης
Νικόλαος Αταρινιωτης
Δημήτρης Ψωμιερας

:biglaugh:

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα