Η παραπάνω Δομή κοσμεί το σύνθετο στο σαλόνι μας! Την είχε αγοράσει ο πατέρας μου κάπου στη δεκαετία του '70. Δυστυχώς όταν έπρεπε να τη χρησιμοποιήσω, στο δημοτικό δηλαδή, μου ήταν κάπως άχρηστη, μιας και ήταν γραμμένη στην καθαρεύουσα, οπότε και μου ήταν πολύ δύσκολο να κατανοήσω τα λήμματα. Όμως, της έριχνα μια στις τόσες καμιά ματιά. Τον τόμο "Πινακοθήκη" πρέπει να τον ξεφύλλισα μια φορά μόνο, αλλά με τις φωτογραφίες που παρέθεσες... με τρώει το χέρι μου να τον κατεβάσω και να τον ξεφυλλίσω!
Αντί της Δομής, χρησιμοποιούσα συστηματικά την εγκυκλοπαίδεια Υδρόγειος, έκδοση του 1991, και θυμάμαι ότι συμπεριελάμβανε τα στοιχεία της απογραφής του 1991. Πρέπει να την είχαν πάρει οι γονείς μου από πλασιέ βιβλίων, μαζί με άλλα βιβλία, όπως κάτι κόκκινα βιβλία του Ιούλιου Βερν ή κάτι βιβλία φυσικής σε κόμιξ.
Ως δεύτερη είχα την εγκυκλοπαίδεια του Γιοβάνη, έκδοσης 1983, που μου την είχε δώσει η γιαγιά μου. Πράγματι, ήταν μια πυκνογραμμένη εγκυκλοπαίδεια, με τρεις (ναι, τρεις!!!) στήλες ανα σελίδα: δύο για το κυρίως κείμενο και μια για τις πολύ μικρές ασπρόμαυρες και σχεδον δυσδιακριτες φωτογραφίες με τις λεζάντες τους, και με πολύ μικρά γραμματάκια. Δεν είχε και το τέλειο δέσιμο, αλλά την έβρισκα αρκετά πρακτική και μου άρεσε το μικρό μέγεθος των τόμων της.
Εσχάτως, γύρω στο 2005, πήρα σε προσφορά την εγκυκλοπαίδεια Δομή. Πεταμένα λεφτά, αφού δεν της έκανα ποτέ ουσιαστική χρήση, εκτός από μια φορά μόνο που έβγαλα μια σχετική εργασία, αλλά δεν είχα ανακαλύψει ακόμη τις χάρες της Wikipedia...