Μετάβαση εταιρείας σε Linux από win....

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιουν 2006
Μηνύματα
9.122
Αντιδράσεις
205
Τι με έπιασε θα αναρωτηθείτε. Απλό:

Στην εταιρεία που εργάζεται η κυρία Pooky(1) θέλουν να πετάξουν τα XP και να μεταβούν σε κάτι ασφαλέστατο. Γιατί; Πολύ απλό.

Συζητώντας με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας το ΣΚ, (μας είχε για φαγητό) εξέφρασε την μεγάλη του ενόχληση για τα συχνά fail που γίνονται στα Windows. Fail που πολλές φορές προέρχονται από χρήστες - υπαλλήλους (μια και από τους 20 που εργάζονται εκεί οι 18 είναι πανκληκαράδες.... ) και που κοστίζει ένα σκασμό λεφτά στην υποστήριξη - επισκευή των μηχανημάτων.

Το πως δεν έχουν χαθεί αρχεία κρίσιμα είναι θαύμα, μου έλεγε. Οπότε μια και θα αλλάξουν υπολογιστές, θα ήθελε να μεταβεί σε κάτι που δεν θα πα΄ρει πολύ χρόνο να το μάθει το προσωπικό, αλλά ούτε και να κοστίσει ένα σκασμό λεφτά σε άδειες χρήσης.

Σαν πλατφόρμα γραφείου θα χρησιμοποιηθεί open office.

Αυτό που τον νοιάζει είναι η φιλικότητα προς τον μέσο χρήστη, αυτόν δηλαδή που έχει χρησιμοποιήσει windows σε όλη του τη ζωή, αλλά να μην φοβηθεί από την υπέρβαση.

Βρήκα την ιδέα του ελκυστικότατη (ειδικά στο σημείο της χρηματικής οικονομίας) .

Υπόψη ότι στα μηχανάκια θα παίζει η κλασσική πλατφόρμα office. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ένας browser (μια χαρά είναι η αλεπού) και τέλος. Δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο με τους υπολογιστές.

Επίσης μια τελευταία ερώτηση που δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Ο κεντρικός server της εταιρείας τρέχει ακόμα (και καλά κάνει) σε NT. Εδώ τι θα παίξει; Θα παραμείνει ως έχει ή θα χρειαστεί κάτι άλλο; Ο Server είναι απλά για storage και ανάκληση αρχείων.

Σαν πρώτη πρόταση τι λέει η παρακάτω;

http://www.linuxmint.com/index.php

Η παραπάνω διανομή πως σας φαίνεται; Ή να πάει στα Ubuntu κατευθείαν;
 
To mint είναι αρκετά ελαφρύ αλλά με το Ubuntu θα έχει μεγαλύτερη υποστήριξη λόγω τεράστιας κοινότητας ειδικά για Ubuntu και πολλών ήδη υπαρχόντων documentation. Τέλος ο Server μπορεί να συνεχίσει με NT, μέσω SAMBA δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
 
Χρησιμοποιώ το mint εδώ και λίγο καιρό στον προσωπικό υπολογιστή μου στην εταιρεία που εργάζομαι, κυρίως για χρήση ιντερνετ και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα.

Βρήκε αμέσως (χωρίς να κάνω τίποτα) τον σερβερ (τρέχει 2003) στον οποίο μπόρεσα να συνδεθώ άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα. Φαντάζομαι το ίδιο θα γίνει και με τον ΝΤ.

Δεν χρειάζεται εγκατάσταση τίποτα, (πχ flash player), τα έχει όλα ενσωματωμένα.

Σαν λειτουργικό είναι πανεύκολο, ακόμα και... δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να το χρησιμοποιούν άνετα μετά από μερικές μέρες. Για την χρήση που το θέλει ο τύπος νομίζω είναι ιδανικό!
 
σιγουρα σε KDE μιας και μοιαζουν αρκετα με τα παραθυρα. απ'οσο εχω δουλεψει Linux, ολες οι Debian διανομες ειναι πολυ καλες και ευχρηστες και σιγουρα με το Mint δεν θα εχουν προβλημα. ουσιαστικα ειναι Ubuntu σε πιο ελαφρια εκδοση και ισως να μην χρειαζεται και αναβαθμηση σε υπολογιστες. τωρα για τον σερβερ που τρεχει ΝΤ δεν ξερω να σου πω, παντως μπραβο στο boss.

btw τι οι πανκληκαράδες;
 
Απλώς εγω πρότεινα το Ubuntu το ίδιο μια και αρκετές φορές με mint συνάντησα μικρο - προβλήματα, αμελητέα μεν αλλά για ανθρώπους που θα έχουν την πρώτη επαφή τους με linux ίσως σημαντικά. Από την άλλη μπορεί να συνέβησαν μόνο σε εμένα μια και σε αυτά είμαι γνωστός γκαντέμης :D .
 
Ethaniel είπε:
ουσιαστικα ειναι Ubuntu σε πιο ελαφρια εκδοση και ισως να μην χρειαζεται και αναβαθμηση σε υπολογιστες
Αυτό είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα του σε σχέση με το Ubuntu!
 
Να μεταφέρει τον server σε linux και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα windows στο desktop. Η λογική λέει ότι από browsing και office τα windows δεν πέφτουν οπότε ας δει καλύτερα τι πρόβλημα έχουν τα μηχανήματα του. Το κόστος μετάβασης στην πλατφόρμα linux είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Άσε που το open office έχει μικρές μεν, αλλά εξαιρετικά ενοχλητικές διαφορές σε σχέση με το MS Office και εν γένη ασυμβατότητα. Για παράδειγμα δοκίμασε να κάνεις ένα έγγραφο με πίνακες και εικόνες στο ΟΟ και να το διαβάσεις από κάποιο μηχάνημα με MS office ή το αντίστροφο. Αντίθετα η μετάβαση του server σε linux θα του λύσει αρκετά από τα προβλήματα δικτύωσης και θα του αυξήσει την ασφάλεια.
 
Όχι Ubuntu.

Αν θέλεις να εκμεταλευτείς τα repos του debian αλλα δεν σου αρέσει το ίδιο το Debian, το mint ειναι μια όμορφη και ελαφριά λύση. Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα με τον server πάντως.
 
συμφωνώ με τον ChrisTOS αλλάγη στο workstation σημαίνει ασυμβατότητες με τον υπόλοιπο κόσμο και πολύ τρέξιμο με όποιον ασχοληθεί με την υποστήριξη για λαλακίες.

για να σκίζουν τα windows μάλλον τους τα έχουν τελείως ξεκλείδωτα και εγκαθιστούν ότι βρουν και κολλάνε ότι να 'ναι από το νετ

θέλει πολλά κότσια για να κάνεις μετάβαση...
 
Το οτι το Gnu/Linux ερχεται σε μορφη "διανομης" που συνηθως ειναι free as in beer (γιατι free as in freedom δεν ειναι καμια απο τις γνωστες) δεν σημαινει οτι δεν θα κοστισει η εγκατασταση του και η λειτουργια του.

Αν ο ιδιοκτητης θελει να ξεφορτωθει παντελως το κοστος απο τη χρηση των windows με τη χρηση του Gnu/Linux πλαναται πλανη οικτρα. Ποιος θα κανει την επιτυχημενη εγκατασταση σε 20 μηχανηματα ? ποιος θα ρυθμισει το SAMBA αν για οποιοδηποτε λογο αποτυχει η αυτοματη αναγνωριση ? ποιος θα λυσει hardware θεματα αν προκυψουν ? ποιος θα εκπαιδευσει τους υπαλληλους (που ηδη παραδεχτηκε ο ιδιοκτητης οτι τα σκατωνουν στα windows) στο Gnome, στο Openoffice ή οπου αλλου χρειαστει ?

Η μεταβαση οσον αφορα εταιρικα δικτυα στο Gnu/Linux γλυτωνει την εταιρεια απο το κοστος των αδειων χρησης του λειτουργικου και απο το κοστος αποκτησης/αναβαθμισης των βασικων προγραμματων αλλα οχι απο το κοστος συντηρησης της ολης εγκαταστασης (hardware/software).

Θα πρεπει λοιπον να τα βαλει κατω και να ψαξει για μια εταιρεια που να παρεχει πραγματικη υποστηριξη στο λειτουργικο αυτο, σε επαγγελματικο επιπεδο και να απευθυνθει σε αυτους πριν βαλει χερι ο ιδιος ή οι οποιοι γνωστες. Επισης θα πρεπει να εχει υποψη του οτι στο τομεα του Λογιστηριου θα αναγκαστει να κρατησει το υπαρχον καθεστως μιας και οι επαγγελματικες λυσεις εκει σε Gnu/Linux απλα δεν υπαρχουν.

Γενικα μην μπερδευουμε τις οικιακες λυσεις με ενα εταιρικο περιβαλλον.

@Christos - Με την ελευση του OO 3 τετοια θεματα οπως αυτο με τους πινακες που ανεφερες, εχουν λυθει.
 
Καλό θα ήταν να μείνει σε Win και να "κόψει" προνόμια! Απλά πράγματα!

Όσο για linux, BSD! Τέρμα! Όσο για τα multimedia... ούτε λόγος...
 
Paspartoo είπε:
Ποιος θα κανει την επιτυχημενη εγκατασταση σε 20 μηχανηματα?

ποιος θα ρυθμισει το SAMBA αν για οποιοδηποτε λογο αποτυχει η αυτοματη αναγνωριση?

ποιος θα λυσει hardware θεματα αν προκυψουν?

ποιος θα εκπαιδευσει τους υπαλληλους (που ηδη παραδεχτηκε ο ιδιοκτητης οτι τα σκατωνουν στα windows) στο Gnome, στο Openoffice ή οπου αλλου χρειαστει?

Θα πρεπει λοιπον να τα βαλει κατω και να ψαξει για μια εταιρεια που να παρεχει πραγματικη υποστηριξη στο λειτουργικο αυτο, σε επαγγελματικο επιπεδο και να απευθυνθει σε αυτους πριν βαλει χερι ο ιδιος ή οι οποιοι γνωστες.

Επισης θα πρεπει να εχει υποψη του οτι στο τομεα του Λογιστηριου θα αναγκαστει να κρατησει το υπαρχον καθεστως μιας και οι επαγγελματικες λυσεις εκει σε Gnu/Linux απλα δεν υπαρχουν.
Κοινώς Γιώργο,πες του διευθυντή να κάτσει στ΄αυγά του με τα win,διότι βλέπω να στα πρήζει σε λίγο καιρό με το λάθος που έκανε να μεταβεί σε linux... :p :p
 
Δεν μιλησα για λαθος - αλλα για το οτι ειτε windowz εχεις στην επιχειρηση σου, ειτε κατι αλλο, πρεπει να εχεις υποστηριξη σε ολους τους τομεις. Και το "βαλε Debian" ή "βαλε Kookoorookoo" δεν ευσταθει οταν μιλαμε για εταιρικο περιβαλλον χρησης.
 
Σε client περιβάλον δέν είχει ιδιαίτερη σημασία η διανομή IMHO ειδικά αν αυτο που ζητάς είναι ενα κειμενογράφο και ενα λογιστικό φύλλο.
 
Μα δεν είπα ότι εσύ μίλησες για λάθος Ηρακλή,ο άλλος είπα ότι θα το πει αυτό,μόλις δει ότι την όποια υποστήριξη που θα (μπορεί να) έχει σε linux θα την ψάχνει με το δίκαννο.

ΕΚΤΟΣ αν βρει εκ των προτέρων 2-3 linuxάδες ξουράφια,να ξέρει ότι θα του λύνουν τα όποια θέματα προκύπτουν,αλλά,κακά τα ψέμματα,οι εταιρείες δε δουλεύουν έτσι,όσον αφορά την υποστήριξη που θέλουν να έχουν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Paspartoo είπε:
@Christos - Με την ελευση του OO 3 τετοια θεματα οπως αυτο με τους πινακες που ανεφερες, εχουν λυθει.
Το συγκεκριμένο με τους πίνακες όντως έχει λυθεί αλλά έχει ένα κάρο άλλες ασυμβατότητες.

Γενικά μετάβαση από OO3 σε MS office και τούμπαλιν ΔΕΝ μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα σε κωδικοποιήσεις κτλ, πράγμα πολύ εκνευριστικό...

Θα συμφωνήσω με τον ChrisTOS. Το ΟΟ έχει μικρές διαφορές με το MS office αλλά πραγματικά είναι πολύ ενοχλητικές. Θα νιώσουν περιορισμό σε πράγματα που πάνε να κάνουν. Ίσως επειδή δεν έχουν συνηθίσει το σύστημα, αλλά σίγουρα θα νιώσουν περιορισμούς...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ας μην σπαταλήσουν χρόνο και χρήμα σε αλλαγές των workstations που θα τις μετανιώσουν. Καλύτερα να δωθούν κάποια χρήματα στην εκμάθηση των υπαλλήλων πως να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα windows.
 
Ας κοιταξει για προγραμματα διαχειρισης accounts και pc administration οπως αυτα που εχουν τα internet cafe, ειναι πολυ ευελικτα για administration (και αμείλικτα σε permissions). Με το να παει σε Linux πιο πολυ μπερδεμα θα του βγει για office περιβαλλον...
 
Πίσω
Μπλουζα