Μικρός Σερίφης - Μικρός Αρχηγός - Μικρός Καουμπόϊ

ambu_dare

RetroMasteR
Joined
19 Φεβ 2006
Μηνύματα
1.278
Αντιδράσεις
54
ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ - ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΪ - ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

Θα ζήσουμε τις περιπέτειες του ξενιτεμένου Eλληνόπουλου στην Αμερική και το Φαρ Ουέστ. Ο Δημήτρης Aδαμόπουλος ή κατά το αμερικάνικο Tζιμ Ανταμς και η παρέα του (γνωστή και ως θρυλική τετράδα) που αποτελούν η Aμερικάνα Nτιάνα Mόρισον, ο αγαθός και κωμικός Mεξικανός Πεπίτο Γκονζάλες πάντα να τσακώνεται με τον γάιδαρο του Πελεγκρίνο και την αχώριστη κιθάρα του (ο αγαπημένος μου - ότι πιο ηλίθιο και εάν έκανε πάντα τα κατάφερνε μία χαρά). Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός ο Iνδιάνος Kομάντσι Tσιπιρίπο.

Όλα αυτά θυμίζουν σε πολλούς τον Μικρό Ήρωα και την παρέα του.

Τα θυμάμαι σε μικρό σχήμα με αυτοτελείς περιπέτειες. Βεβαίως και εδώ υπάρχει το στοιχείο της (αιώνιας) διαμάχης Ελληνα-Tούρκου, μέσω ένος μικρού Tουρκόπουλου που ζει στην Aμερική και αντιπροσωπεύει το «κακό». Mέσα στις σελίδες των περιοδικών αυτών συναντάμε όλα τα συστατικά που απαρτίζουν την Άγρια Δύση. Όλες οι ινδιάνικες φυλές είναι παρούσες Σιου, Aπάτσι και Tσεγέν (όλοι σχεδόν οι Iνδιάνοι είναι «κακοί»). Θα βρούμε επίσης πληρωμένους πιστολέρος, ληστές τρένων και τραπεζών και ατρόμητους σερίφηδες.

Άξιο προσοχής τα σχέδια των ηρώων στα εξώφυλλα. Ο Tζιμ παρουσιάζεται πάντα με λευκό και καλοσυνάτο πρόσωπο, που δείχνει την ευγενική και ηρωική του ψυχή. Η Nτιάνα, παρουσιάζεται πάντα με τολμηρά ντεκολτέ και κολλητά τζην, που αναμοχλεύουν μια πάντα υποβόσκουσα σεξουαλική ένταση (και υπονοούμενα για κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον Τζιμ). Το κωμικό στοιχείο στις ιστορίες εμφανίζεται στην αστεία φάτσα με τα λαγουδίσια δόντια του Πεπίτο (σας θυμίζει μήπως τον ροναλ.... ;) ) , και τέλος τα στοιχεία της φύσης και της παιδικότητας στον ημίγυμνο Iνδιάνο Tσιπιρίπο.

[edit] Dead pictures [edit]

Αργότερα, εάν θυμάμαι καλά, κυκλοφόρησαν και ανεξάρτητες ιστορίες με ήρωες τους ΝΤιάνα, Τσιπιρίπο και βέβαια τον Πεπίτο Γκονζάλες.

[edit] Dead pictures [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μιά φορά είχα αγοράσει.

Τα εξώφυλλα είχαν τέλεια εικονογράφηση.

Όμως έκπληκτος διαπίστωσα ότι δεν ήταν "κόμικς".

αλλά ιστορίες και που-και-που είχαν λίγη εικονογράφηση.

Ξενέρωσα και δεν ξαναπήρα.
 
Οχι οχι Αμπου! Αυτο δεν ηταν κομικς.

Ηταν μονο μπλα-μπλα.

Δεν το διαβασα σχεδον καθολου.
 
Μικρός Σερίφης, Μικρός Καουμπόϋ, Μικρός Αρχηγός

Τζίμ Ανταμς, Ντιάνα Μόρισον, Πεπίτο Γκονζάλες (και ο χυλός του) και Τσιπιρίπο. Η παρέα των τεσσάρων αλωνίζουν το Φαρ Ουέστ επιβάλλοντας τη δικαιοσύνη. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους; Ο Ελ Καπιτάν παρέα με τον Ελ Ατατουρκ. Ο 2ος σκότωσε τον πατέρα του Τζιμ, και από τότε ο Τζιμ τον αναζητά, έχοντας στο βάθος του μυαλό του την εκδίκηση, πάντοτε όμως έχει προτεραιότητα το καθήκον. Ηλικίες; Από 12-18. Μιλάω για την Θρυλική τετράδα όπως την αποκαλούσε ο συγγαφέας τους, και όχι για αυτούς που τα διάβαζαν που οι ηλικίες τους έφταναν και τα 40. Παράδειγμα ο πατέρας μου που ήταν 35+ όταν τα διάβαζε, και με κόλλησε και εμένα. Σταμάτησα να παίρνω όταν πέθανε το 90, και ξανάρχισα από το 97 και μετά κυρίως τα καλοκαίρια. Πηγαινα σε ένα πρακτορείο τύπου στο κέντρο της Χαλκίδας, και έπαιρνα καμιά 30 τευχη χύμα, πρόσεχα όμως εάν υπήρχαν τεύχος Α και Β (η συνέχεια δηλαδή), μη χάσω τα επεισόδια :D :D. Εχω να πάρω εδώ και 6-7 χρόνια.

Εχω μια περιέργεια εάν πωλούνται ακόμα. Θυμάμαι ότι πολλά από αυτά που έπαιρνα ήταν γραμμένα στο πολυτονικό, ακόμα και πρόσφατα. Προφανώς ήταν επανεκδόσεις.

Πολλές αναμνήσεις!

* Α, τώρα είδα το λάθος. Παρακαλώ έναν αντμιν να διορθώσει αυτό το Κουμπόϋ στον τίτλο, και να το κάνει Κάουμπόϋ. Ημαρτον, δεν ηταν παιδί κουμπί ο Τζιμάκος. :D :D
 
Ηταν τα αγαπημενα μου!!! ειχα σακουλες ολοκληρες!!!ακομα βεβαια υπαρχουν αρκετα... θυμαμαι πηγαιναμε σε μαγαζακια της γειτονιας και με ενα κατοσταρικο παιρναμε 5 τευχη( αν θυμαμαι καλα-βεβαια παλιοτερα τευχη).επισης στο χωριο οταν πηγαινε η μανα μου στα Γιαννενα (1 ή 2 φορες την εβδομαδα-οποτε δηλ.ειχε λεωφορειο!!!) και μας ελεγε τι θελουμε να μας φερει(και του αδερφου μου) η απαντηση ηταν η ιδια. μικρο αρχηγο!!! ξενερωναμε οταν μας εφερνε τευχος που ειτε το χαμε διαβασει ειτε ειχε συνεχεια!

η παρεα των 4 ενιοτε γινοταν και 5 με την συμμετοχη αλλης μιας κοπελας.της κορης του αρχηγου των σεριφηδων του Τεξας(της Παλομας αν θυμαμαι καλα).

και ο τσιπιριπο ηταν γιος αρχηγου

σε αρκετα τευχη υπηρχαν και ιστοριες με τον Ζορο, επισης μαθηματα καρατε απο τον Μπρους Λι, στα οπισθοφυλλα χαρτες του φαρ-ουεστ,διαφορες αλλες ιστοριες σε συνεχειες,γελοιογραφιες με τον πεπιτο και με τον μπανγκ-μπανγκ,ιστοριες με τα παραξενα του κοσμου και αλλα.

μεχρι ενα χρονικο σημεια πιστευα οτι οι ιστοριες ηταν αληθινες !!!

63046869it2.jpg


68560780ch3.jpg


93065894gz7.jpg


93065894gz7.jpg

63046869it2.jpg

68560780ch3.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ημουν τρελαμένος με αυτά!!!!! Διάβαζα από 8 χρονών. Αρχικά η παρέα αποτελούνται από 4 και μετέπειτα 5 πιτσιρίκια με την προσθήκη μιας ινδιάνας, της Παλόμα. Θυμάμαι μέχρι το 1999 τα διάβαζα. Είχα πάει Σαντορίνη τότε και κάθε μεσημέρι πριν πάω παραλία, έκανα επίσκεψη σε ένα πρακτορείο τύπου που στο πίσω μέρος του είχε ένα σταντ γεμάτο, τίγκα!!! Θα επαιρνα καμιά 15αριά! Με κοιτούσε περίεργα ο πράκτορας. Μέχρι το βράδι τα είχα τελειώσει. Και παράλληλα έκανα και ένα μαύρισμα μούρλιά :D
 
οντως η Παλομα ηταν ινδιανα! H κοπελα που ανεφερα τους βοηθουσε οποτε μπορουσε.το ονομα της μου διαφευγει
 
Είμουν απίστευτα πορωμένος. Πραγματικά αν και τα ίδια διάβαζε και ο πατέρας μου είναι απίστευτο το πως εξάπτουν την φαντασία ενός παιδιού. ¨Εχω δυο κούτες στο πατάρι. Θυμάστε τον Ελ ατατούρκ; Πόρωση.
 
iosta είπε:
... Θυμάστε τον Ελ ατατούρκ; Πόρωση.
Τι ήταν αυτός ; :confused:

Μήπως είχε προκαλέσει "συνωστισμό των καουμπόηδων στο λιμάνι του Τέξας" ; :diablotin:
 
Ήταν ο σούπερ κακός του Ουέστ και χτικιό για τους ήρωές μας! :D

Κάτι σαν τον Λεξ Λούθο(ε)ρ στον Superman,

το σερίφη του Νοτιγχαμ στο Ρομπέν των Δασών,

τον KARR στον Ιππότη της Ασφάλτου κλπ κλπ...
 
Rygar είπε:
Αρχικά η παρέα αποτελούνται από 4 και μετέπειτα 5 πιτσιρίκια με την προσθήκη μιας ινδιάνας, της Παλόμα.
Η Παλόμα νομίζω είχε εμφανιστεί μόνο στον μικρό Σερίφη και όχι στα άλλα δύο. Απ'ό,τι θυμάμαι ο Μικρός Σερίφης έβγαινε από άλλη εκδοτική από αυτήν που έβγαιναν τα άλλα δύο και οι ιστορίες του ήταν πιο απλοϊκές καθώς και ο συγγραφέας ήταν διαφορετικός. Ουσιαστικά ήταν σαν ένα ξεπατίκωμα των άλλων δύο. Στον μικρό Σερίφη αν θυμάμαι καλά υπήρχε το όνομα του συγγραφέα, ο οποίος ήταν Έλληνας, στα άλλα δύο δεν υπήρχε όνομα συγγραφέα, αλλά μόνο όνομα μεταφραστή. Αυτό για μένα ήταν πάντα ένα μεγάλο μυστήριο :whothehell: ποιός διάολο ήταν ο συγγραφέας? Πάντως είμαι σχεδόν σίγουρος οτι οι ιστορίες να μεταφράζονταν, αλλάζοντας την αρχική εθνικότητα του ήρωα σε ελληνική και το όνομα του σε Τζιμ Ανταμς :diablotin:

Σχετικά με το πως άρχισα εγώ να διαβάζω αυτά τα περιοδικά, να πω πως αν και γεννημένος το 83, έχω δύο αδέλφια μεγαλύτερα κατά 8 και 10 χρόνια, οπότε τα βρήκα έτοιμα :diablotin: Ουσιαστικά όταν άρχισα εγώ να τα διαβάζω είχαν σταματήσει-ή σταματούσαν τότε- να κυκλοφορούν (αν θυμάμαι καλά μικρός αρχηγός-μικρός καουμπόι σταμάτησαν γύρω στο 89 και ο μικρός Σερίφης 2-3 χρόνια αργότερα). Τα μόνα τεύχη που αγόρασα εγώ τα βρήκα μετά από πολύ ψάξιμο ξεχασμένα σε τίποτα πρακτορεία τύπου ή παλαιοπωλεία. Θυμάμαι μάλιστα μια φορά στο Βραχάτι στην Κόρινθο που είχα βρεί 2-3 τεύχη σε ένα πρακτορείο και τα πήρα με τη μία, ο τύπος του πρακτορείου έτρεξε στην αποθήκη και ακούμπησε στον πάγκο καμμιά δεκαριά ακόμα χαρούμενος που θα τα ξεφορτωνόταν ...

Δεν θυμάμαι ακριβώς σε τι ηλικία άρχισα να διαβάζω, πάντως ήταν κάτι σαν "οικογενειακή παράδοση" θυμάμαι εκτός από τα αδέρφια μου και τον πατέρα μου να τα διαβάζει αλλά ακόμα και τον παππού μου!!! (άσχετο βέβαια που ο παππούς -σ.σ. γενηθείς το 1902 παρακαλώ- δεν θυμόταν και διάβαζε συνέχεια την ίδια ιστορία :biglaugh: ) Ουσιαστικά πρέπει να άρχισα να προσπαθώ να διαβάσω από τότε που πρωτοέμαθα ανάγνωση. Για μια περίοδο θυμάμαι τα έβλεπα με συλλεκτική αξία. Προσπαθούσα να τα μαζέψω όλα, από υπόγειο πατάρι, ταράτσα, έψαχνα σε όλο το σπίτι μήπως μου έχει ξεφύγει κανένα. Η προοπτική οτι πιθανόν κάτω από κανέναν καναπέ στο υπόγειο μπορεί να υπάρχει παραπεταμένο κάνα πολύ παλιό τεύχος με γέμιζε αναμονή και έψαχνα μανιωδώς παντού να βρω κάποιο που δεν είχα ξαναβρει. Έπειτα τα ταξινομούσα, προσπαθούσα να βρω ποια είναι τα περισσότερα τεύχη στην σειρα που έχω, ποιά είναι πιο κοντά στην ημερομηνία γέννησης μου και σε άλλες σημαντικές ημερομηνίες.... γενικώς πολύ κάψιμο :D
 
Υπάρχει ένα πολύ καλό forum για όλα τα ελληνικά κόμιξ και "παραλογοτεχνικά" (δεν υποστηρίζω τον όρο) περιοδικά. Αν δεν αντιβαίνει στους κανόνες του φόρουμ να σας παραπέμψω στη διεύθυνση?Έκτός από άλλα θέματα, έχει διάκριση των κόμικ σε δεκαετίες και στη δεκαετία >1970 έχει τα πάντα για Μικρό Αρχηγό, Σερίφη και Καουμπόυ με εξώφυλλα κιόλας και πολύτιμες πληροφορίες. Είμαι μέλος, δεν το δημιούργησα εγώ για να το δαιφημίσω. Στα πλαίσια της βοήθειας θέλω να ρίξω κι εγώ το πετραδάκι μου. :)
 
Xoxo!! Είχε ο θείος μου τρείς τόμους στο χωρίο, δεμένους με σκληρό εξώφυλλο και αρκετά τευχη ο καθένας. Μάλιστα ήταν απο τα πρώτα τευχη και δεν είχαν τον ινδιανάκο τον Τσιπιρίπο αλλα είχε και το τευχος που γινόταν μέλος της ομάδας του Μικρού Σερίφη!! Δεν χόρταινα να τα διαβάζω!!

Μερικές πρόσθετες πληροφορίες:

Ο Τζίμ Ανταμς ήταν Ελληνόπουλο, και το κανονικό του όνομα ήταν Δημήτρης Αδαμόπουλος. Εγινε σερίφης απο τον αρχηγό των σερίφηδων του Τέξας και πατέρα της Νταιάνας Μόρισον, με αποστολή να επιβάλλει τον νόμο σε όποιαδήποτε πόλη χρειάζεται. Πράγματι ο Τζίμ Ανταμς και η ομάδα του ταξιδευουν απο πόλη σε πόλη αντιμετοπίζοντας πανούργους ληστες, πλούσιους γαιοκτήμονος και διευθαρμένους πολιτικούς. Φυσικά ο Τζιμ Ανταμς είναι φτιαγμένος σύμφωνα με το πρότυπο του μικρού ήρωα Γιώργου Θαλάσση, δηλαδή τίμιος, γενναίος, πανέξυπνος, με σωστη κρίση, άσσος στο σημάδι και στην μπουνιά.

Η Νταιάνα Μόρισον είναι η βοηθός του μικρού σερίφη και κόρη του σερίφη Μόρισον. Αγαπάει και θαυμάζει τον Τζίμ Ανταμς για την γενναιότητα και την ικανότητα του αλλα φροντίζει να το κρύβει. Αποδεικνύεται η καλύτερη βοηθός για τον Ανταμς και μια πιστή σύντροφος.

Ο Πεπίτο Γκονζάλες μαζί με τον πιστό του γάιδαρο τον Πελεγκρίνο είναι, χωρίς συζήτηση ο πιο αστείος χαρακτήρας του περιοδηκού. Μπορεί να στερείται σε ευφυία και να είναι ολίγον γκαφατζής και άγαρμπος, αλλα έχει χρυσή καρδιά και είναι ο πρώτος που τρέχει για να συλλάβει παρανόμους. Εχει σβέλτη μπουνιά, τεράστια όρεξη για χυλό και φυσικά τον πανέξυπνο γαίδαρο Πελεγκρίνο που φροντίζει με τις κλωτσιές του να βάζει κάτω όποιον τολμίσει να πειράξει τον Πεπίτο.

Ο τέταρτος της παρέας είναι φυσικά το μικρό ινδιανάκι Τσιπιρίπο ενας ικανότατος ιχνυλάντης που διεκδικούσε την θέση του τρίτου πιο έξυπνου της ομάδας αφήνοντας τελευταίο τον Πεπίτο. Μεταξύ τους υπήρχε μια αθώα κόντρα η οποία πάντα έλιγε σε γέλια!

Τέλος να σημειώσω οτι σε πολλά τευχη υπήρχε σαν γκεστ στάρ ο...Ζόρρο που βοηθούσε την ομάδα να πιάσει τους κακούργους!
 
Rygar είπε:
Τζίμ Ανταμς, Ντιάνα Μόρισον, Πεπίτο Γκονζάλες (και ο χυλός του) και Τσιπιρίπο. Η παρέα των τεσσάρων αλωνίζουν το Φαρ Ουέστ επιβάλλοντας τη δικαιοσύνη. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους; Ο Ελ Καπιτάν παρέα με τον Ελ Ατατουρκ.

Ελ Ατατουρκ?? κορυφαίο όνομα εχθρού!!
 
κορυφαίες ήταν οι λεζάντες του περιοδηκού που έλεγαν οτι ολοι οι αναγνώστες του μικρού σερίφη πρέπει να υπακούν στους νόμους της πατρίδας τους και να ακούνε τους γονείς και τους δασκάλους τους.
 
αγαπητοί φίλοι

Κυκλοφορει στα περιπτερα της Αθηνας, το καινουργιο

εικονογραφημενο περιοδικο των εκδοσεων ΖΝ,

"Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡ-ΟΥΕΣΤ" , βασισμένο σε ιδέα του Νίκου Ζώη, σε σεναριο του Θεοδοση Σταλια και σχεδια του Κ. Φραγκιαδακη..

Το εξωφυλλο ειναι του Γιωργου Βαλαβανη...

Οι εικονες μεσα στο περιοδικο ειναι ασπρομαυρες-24 σελιδες-τιμη 2,50 ευρω

(Για οσους θυμουνται θυμιζει αρκετα το μεγάλου σχήματος "Μικρο Σεριφη"...)

Στο τευχος υπαρχει και ενα αφιερωμα στον δημιουργο του Μικρου

Σεριφη, Ποτη Στρατικη, και μια εκπληξη ξαναρχίζει το γράψιμο....

χαιρετώ

Νίκος
 
@mhmerotategiatipino φυσικα και μπορεις να δωσεις link!

Ενας απο τους στοχους του GRM ειναι και η αναδειξη αξιολογων ρετρο ιστοτοπων.

@ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Θα το ψαξω το μεσημερι το τευχος.
 
Αν δεν κανω λαθος ο @mhmerotategiatipino εννοει το γνωστο greekcomics.gr.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
O mhmerotategiatipino αυτό εννοεί και έχει άφθονο υλικό και πληροφορίες εκει.
 
!

Παιδιά...Μικρός Σερίφης υπάρχει σε πολλά τεμαχια στο μαγαζί-καφέ της προβλήτας E3 στο λιμάνι του Πειραιά..είναι ευκολο access και πάντα βρίσκεις παρκάρισμα...πολύ καλύτερο απο το να τρεχει κανείς στο Μοναστηράκι..υπάρχει και ότι αλλο μπορείτε να φανταστείται απο ρετρό περιοδικό (Αγορι, Μπλεκ, Μικυ Μαους Σεραφίνο κ.λ.π.)
 
Πίσω
Μπλουζα