Όλο λέω να προσθέσω κι εγώ τις δικές μου αναμνήσεις από τη στιγμή που "αποσχίστηκε" το thread (μέχρι και η συμπατριώτισσα
caprice μου το υπενθύμισε ευγενικά μέσω PM... #) ) και όλο για κάποιο λόγο ξεχνάω ή δεν προλαβαίνω...
Λοιπόν, αν και αυτή τη στιγμή δεν ζω στη Νέα Σμύρνη, ενώ ακόμα και τα τελευταία χρόνια μου στην Ελλάδα είχαμε μετακομίσει οικογενειακώς στην άλλη άκρη της Αθήνας (Δροσιά), ακόμα και σήμερα όταν με ρωτάνε από πού είμαι, λέω Νεοσμυρνιώτης και το πιστεύω, αφού εκεί έζησα τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής μου (1981-2001), αλλά και κατά βάση πάλι εκεί ξημεροβραδιαζόμουν τα επόμενα 8 μέχρι να φύγω από την Ελλάδα (άλλωστε δεν έχω τίποτα απολύτως να με δένει με το μέρος που μετακομίσαμε... Πιο πολύ νιώθω το Newcastle ως γειτονιά μου που έχω ζήσει λιγότερο από 3 χρόνια, παρά εκεί που στο κάτω-κάτω σε μια οκταετία δεν γνώρισα άλλον άνθρωπο πέρα από τους γονείς και την αδερφή μου). Ακόμα και σήμερα, όποτε κατέβω Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνω μέσα στις πρώτες 1-2 μέρες είναι να πάω στην Πλατεία για καφέ...
Τώρα από εκεί και πέρα, δυστυχώς λόγω ηλικίας (συνεχίζω να μην έχω συνηθίσει ότι εδώ είμαι από τους μικρούς), δεν νομίζω να υπάρχουν τόσα κοινά βιώματα με τους υπόλοιπους... Μάλιστα σχεδόν ντρέπομαι που πολλά από όσα αναφέρει ο panp δεν τα γνωρίζω/πρόλαβα καν...
Ειλικρινά πάντως, αν αρχίσω να μιλάω για τη Ν.Σμύρνη (ειδικά για την εποχή από μέσα 80s μέχρι τέλη 90s που την έζησα πιο έντονα), δεν νομίζω να σταματήσω, οπότε προς το παρόν περιορίζομαι απλώς στο να σχολιάζω τα όσα ανέφεραν οι προλαλήσαντες...
Εννοείται πως θυμάμαι πάντως την
Miss Canada, που για κάποιον περίεργο λόγο την τιμούσαμε συχνά με κάτι συμμαθητές, παρόλο που ήταν αρκετά αποκομμένη...(νομίζω απλώς επειδή έτυχε να μένουν κοντά 1-2 παιδιά και την είχαν συνηθίσει από μικροί).
Όπως φυσικά και τον
"Νίκο", από τα πιο διάσημα τυροπιτάδικα, ίσως κι επειδή ήταν ο κλασικός τόπος συνάντησης πριν από κάθε παιχνίδι του Πανιωνίου (εγώ τουλάχιστον με τους φίλους μου εκεί πάντα δίναμε ραντεβού). Αυτό που μου έχει μείνει από τα σχολικά μου χρόνια είναι το ότι Β'-Γ' Λυκείου έτυχε κάποιος να βγάλει αντικλείδι της κεντρικής πόρτας του σχολείου, το οποίο βρισκόταν ακριβώς απέναντι (1ο Γυμνάσιο-Λύκειο, γνωστό στους ντόπιους και ως ΛΑΝΣ (Λύκειο Αρρένων Νέας Σμύρνης), από την εποχή που ήταν ακόμα αρρένων. Οι ποδοσφαιρόφιλοι ίσως το γνωρίζουν γιατί στις μεταδόσεις από τους αγώνες του Πανιωνίου φαίνεται πίσω από τη μια εστία). Θες κάτι το ότι οι τυρόπιτες στο κυλικείο του σχολείο ήταν επιεικώς άθλιες, κάτι το ότι θέλαμε και λιγάκι να το παίξουμε αντίδραση, είχαμε βγάλει κι εμείς, λίγοι κι εκλεκτοί, αντίγραφα του κλειδιού και στα διαλείμματα βγαίναμε προσεκτικά για να μην μας δει κάποιος καθηγητής ή ο επιστάτης και πηγαιναμε στον Νίκο (επίσης εννοείται ότι το αντικλείδι ήταν εξαιρετικά χρήσιμο το πρωί όπου συνήθως ο επιστάτης κλείδωνε την πόρτα με το που άρχιζε η προσευχή με αποτέλεσμα αν αργούσες χωρίς να έχεις το κλειδί να είσαι καταδικασμένος να πάρεις απουσία την πρώτη ώρα κι ας είχες φτάσει 10' πριν αρχίσει το μάθημα!). Θυμάμαι πως συνήθως έλεγα
"Το κλασικό, Νικόλα!" και μου έβαζε μια ζαμπονοτυρόπιτα με μπόλικα υπολείμματα από λιωμένο/καμένο τυρί από το ταψί που του είχα πει ότι μου άρεσε. Επίσης κλασικός ο τοίχος με τις φωτογραφίες και τα αποκόμματα του Πανιωνίου. Κάποτε θυμάμαι έλεγα ότι "μια μέρα θα είμαι κι εγώ σε αυτό τον τοίχο" (τελικά νομίζω πρέπει να είχε πράγματι για μια περίοδο μια φωτογραφία της ομάδας μας όταν βγήκαμε 3οι στο Πανελλήνιο Εφήβων).
Τα
συντριβάνια της πρώτης γενιάς στην Πλατεία τα είχα προλάβει κι εγώ ως παιδάκι με κύκνους, πάπιες και λοιπά ζώα (πολύ αμυδρά τα θυμάμαι βέβαια, περισσότερο από φωτογραφίες γιατί με πήγαινε σχεδόν καθημερινά η μάνα μου βόλτα). Ωστόσο η σημαντικότερη ανάμνησή μου είναι από τα νέα συντριβάνια και την είχα αναφέρει πρόπερσι στο σχετικό thread για τα μπουγέλα:
Olorin είπε:
Με όλα αυτά, μου θυμίσατε ιστορικότατο μπουγέλο την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς Α'Λυκείου (οπότε μιλάμε για 1997... Ναι, οι περισσότεροι από εσάς πιθανότατα ήδη θα είχατε κάνει παιδιά μέχρι τότε...).
Πρέπει να είχαμε ξεκινήσει τον μπουγελοπόλεμο από το σχολείο σχεδόν η μισή τάξη (ήτοι 50-60 άτομα, αφού ήμασταν 4 τμήματα από 25-30 άτομα!!!) με σακούλες που προμηθευόμασταν από το απέναντι σούπερ-μάρκετ (Ατλάντικ), μέχρι να μας διώξουν οι καθηγητές και να αρχίσουμε σιγά-σιγά να εξαπλωνόμαστε στις τριγύρω πολυκατοικίες για κάλυψη, αλλά και ανεφοδιασμό από τις βρύσες που είχαν... Χωρίς να το καταλάβουμε, αρχίσαμε να κατευθυνόμαστε προς την Πλατεία (δεν θέλω ηλίθιες ερωτήσεις, μια είναι η "Πλατεία" με "Π" κεφαλαίο!!!), η οποία απείχε κάπου 300-400μ., οπότε καταλαβαίνετε ότι σπέρναμε τον πανικό από όπου περνούσαμε... Τελικά, μετά από κάποια ώρα και μπόλικο βρισίδι από τα τριγύρω μπαλκόνια, φτάσαμε στην Πλατεία (τέλος πάντων... της Ν.Σμύρνης, εννοώ!!!) όπου μας ήρθε η φαεινή ιδέα να μεταφέρουμε το μπουγέλο στα... συντριβάνια!!! Όπως μπορείτε να μαντέψετε, το να βλέπουν από τις τριγύρω καφετέριες μεσημεριάτικα 50-60 15-16χρονα να πλατσουρίζουν και να κάνουν... μακροβούτια(!) στα συντριβάνια δεν ήταν και το πιο συνηθισμένο θέαμα, με αποτέλεσμα μετά από καμιά ώρα, να έρθει μέχρι και... τηλεοπτικό συνεργείο του ΣΚΑΪ (νυν ALPHA) και να "παίξουμε" ως θέμα στις ειδήσεις του σταθμού, με στιγμιότυπα, συνεντεύξεις από παιδιά, αλλά και από τους άφωνους περαστικούς και φυσικά γραφικότατα κλισέ από τους δημοσιογράφους ("Με το δικό τους τρόπο επέλεξαν να γιορτάσουν το τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ν.Σμύρνης..." κ.λπ.)
Αααχ, αυτές ήταν εποχές... Τώρα μόνο για καφέ πάω στην Πλατεία...
Και μια που μίλησα και για σχολείο...
panp είπε:
-Ονόματα καθηγητών 4ου Γυμνασίου-Λυκείου, περίοδος 1982-1987 :Λυκειάρχες-Γυμνασιάρχες : Κοκοτού, Φραγκέλης, Βαρδάκης, ...
Φιλόλογοι : Αναγνωστοπούλου, Γουρζέλα, Παπαλέξη, Χάρλας, Κοτζάκη, Μαντουβάλου, Καραγιάννης, ...
Θρησκευτικοί : Τσικουρής, Σκορδάς (1ο Λύκειο), ...
Φυσικοι : Ζαχαρίου, Γκουβέλης, Δημητριάδης, ...
Μαθηματικοί : Μπατάτσιος, Κουγιούφας, Καραμολέγκος, ...
Αγγλικούδες : Νέζη, ...
Χμμμ, αν και λογικά θα έπρεπε να μοιραζόμασταν ορισμένους καθηγητές αφού τα σχολεία μας συστεγαζόντουσαν και συνηθιζόνταν καθηγητές που δεν συμπλήρωναν ώρες να διδάσκουν και στα δυο, δεν βλέπω γνώριμα ονόματα (εκτός από τον Τσικουρή, αν και προσωπικά δεν τον είχα). Υποθέτω λόγω ηλικίας (τα δικά μου γυμνασιακά/λυκειακά χρόνια ήταν 1993-1999), αν και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από τους καθηγητές μου δίδασκαν και στην εποχή σου (απλώς θα περιοριζόντουσαν μάλλον στο 1ο)...
panp είπε:
Γνωστοί κάτοικοι Νέας Σμύρνης τώρα ή για κάποιο διάστημα : Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Καλαμίτσης, Πωλίνα, Νίκος Πορτοκάλογλου, Δημήτρης Καταλειφός, Μάνος Τσιλιμίδης, ...
Στους γνωστούς Νεοσμυρνιώτες να προσθέσουμε και τους Αφους Κατσιμίχα, της Άλκηστη Πρωτοψάλτη, την Τζόυς Ευείδη, τη Νόρα Κατσέλη και σίγουρα πολλούς ακόμα που δεν μου έρχονται, αλλά αν τους αναφέρει κάποιος θα πω
"Α ναι μωρέ, αφού τον/την πετύχαινα συνέχεια στην Πλατεία ή στη Λαϊκή τις Τετάρτες στο δρόμο κάτω από το σπίτι μου"...