Νερό και τηλέφωνο, στο χωριό !

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.461
Αντιδράσεις
1.057
Ίσως ένα από τα πιό "εντυπωσιακά" πράγματα που θυμάμαι από την δεκαετία του 80' ήταν ότι

στο χωριό που παραθέριζα δεν υπήρχαν όλες οι "ανέσεις" που σήμερα θεωρούνται δεδομένες.

Συγκεκριμένα το χωριό ("Νόστιμο" στην Ευρυτανία) ΔΕΝ διέθετε πόσιμο τρεχούμενο νερό.

Τρεχούμενο νερό υπήρχε, αλλά μόνο για πλύσιμο και πότισμα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάθε πρωί τον παππού μου, να παίρνει δύο μεγάλα παγούρια νερό

και να πηγαίνει από έναν δρόμο γεμάτο πέτρες, στην μοναδική πηγή του χωριού που είχε πόσιμο νερό.

Με αυτά τα δύο παγούρια έπερεπε να "βγάλουμε την ημέρα" αλλιώς ο παππούς

έπρεπε να ξαναπάει στο μονοπάτι που οδηγούσε στην βρύση.

Όταν συνόδευα τον παππού για βόλατ, έννοιωθα πολύ σπουδαίος, που "βοηθάω την οικογένεια να έχει νερό" !

Για ένα παιδί που μεγάλωσε στην Αθήνα, η ιδεά της μη-ύπαρξης πόσιμου τρεχούμενου νερού,

φάνταζε περίπου ως πολιτισμικό-σοκ.

Όμως το νερό ήταν πραγματικά κρυστάλλινο, χωρίς χημικά και είχε μια γεύση

που δεν συγκρινόταν με αυτό της "βρύσης" που έπινα στην Αθήνα.

Τώρα που οι πιτσιρικάδες του χωριού είναι τα ανήψια μου, μάλλον τους φαίνεται απίστευτο ότι κάποτε στο χωριό γεμίζαμε παγούρια για να πιούμε.

Ομοίως και με το τηλέφωνο.

Σε όλο το χωριό υπήρχε ΜΟΝΟ ένα τηλέφωνο, στο καφενείο του χωριού.

Έτσι για να μιλήσεις με κάποιον, έπρεπε να δώσεις "ραντεβού".

"Μαμά, μαμά, στις 6 το απόγευμα θα είμαι στην πλατεία, ξαναπάρε με τότε" !

"Μπαρμπα Μήτσο, είπε η κόρη σου να είσαι εδώ στις 8 το βράδυ, θα σε πάρει τηλέφωνο" !

Σίγουρα όχι ότι το πρακτικότερο, όμως είχε και αυτό τη "μαγεία" του :

Κανένα κινητό ή σταθερό, δεν μπορούσε να διαταράξει τον απογευματινό μου ύπνο.

Οι μεγάλοι ήταν μη-προσβάσιμοι και έτσι οι "συνεργάτες από το γραφείο", δεν μπορούσαν να ταράξουν

την θερινή ραστώνη των παραθεριστών.

Όμορφες εποχές !

Τελικά καθώς μεγάλωνα, μια μέρα η είδηση έπεσε σα βόμβα :

"Θα βάλουνε τηλέφωνα στο χωριό" !

Όμως τα νούμερα ήτανε πολύ λιγότερα από τα σπίτια και έτσι όλοι σπεύσανε να βάλουνε "μέσο"

ώστε να είναι εκείνοι ανάμεσα στους λίγους "προνομιούχους" που θα είχαν το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ τηλέφωνο στο χωριό !

Όχι, δεν είμασταν στην δεκαετία του 60', αλλά αρχές δεκαετίας 80' !

Λίγότερες παροχές, αλλά δυνατότερες αναμνήσεις !
 
φαντάσου ότι σήμερα υπάρχει ολόκληρη πόλη που πίνει νερό από παγούρια και μιλάω για την Κόρινθο ... τραγικά καμένοι
 
Κάτι ανάλογο φίλε exetlaie γινόταν και στο χωριό που πήγαινα μικρός (και δεν έβλεπα την ώρα να φύγω) τη Βράχα Ευρυτανίας.

Το τι φρίκη είχα τραβήξει με το γάλα γίδας που μου δίνανε να πιώ καθε πρωί, με τα σκορπιουδάκια που φωλιάζαν κάτω από το χαλάκι του δωματίου, και τον παππού μου να κάνει τα φίδια μπαλάκια του γκόλφ (με τη γκλίτσα για μπαστούνι)... δεν περιγράφεται.
 
gtsamour είπε:
... με τα σκορπιουδάκια που φωλιάζαν κάτω από το χαλάκι του δωματίου...
Εγώ είχα συνηθίσει τα πάντα.

Μέχρι που ξύπναγα, έβλεπα μια σαύρα στο διπλανό μαξιλάρι, δίπλα στο κεφάλι μου

και συνέχιζα τον ύπνο μου ατάραχος.

Μοναδική εξαίρεση φυσικά, τα φίδια.
 
Πολλές οι μνήμες μου από το χωριό μου αλλά και τις παραθερίσεις στις αρχές του 80 πολλές...Σαν μια ταινία την θυμάμαι με λεπτομέρεια αξέχαστα χρόνια ξενοιασιάς αλλά και ζεστασιάς.. Αισθάνομαι Κωνσταντίνε πως σε 20 χρόνια από τώρα θα ζω μόνο με αυτές διότι τα προβλήματα οικονομικά και μη θα είναι ο καθημερινός μου σύντροφος...ευτυχώς έχω υλικό να αναπολώ για αυτό από τώρα ξεκίνησα εκστρατεία περισυλλογής όλων των φωτογραφιών υπολογιστών περιοδικών που πέπει να υπάρχουν στο μελοντικό υπόγειο που έχω και εκεί θα τοποθετηθούν αλφαδιά!
 
πάντως κάτι αντίστοιχο με το νερό γινόταν και στην αίγινα που πηγαίναμε τα καλοκαίρια...
 
Μην είσαι απαισιόδοξος Akmaka. Οι αναμνήσεις μπορεί να είναι γιατρειά, αλλά μπορούν να γίνουν και καταστροφή. Ρε τι μου θυμίσατε. Καλοκαίρια στο χωριό, μέσα στην ξενοιασιά, με τον Παππού και τη Γιαγιά που δεν υπάρχουν πιά.

Πρόσφατα, ξέθαψα κάτι παλιές ξεχασμένες κασσέτες και μέσα σε ένα παλιό walkman υπήρχε μία κασσέτα όπου είχα ηχογραφήσει τον Παππού να λέει παραμύθια (ναι είμασταν τυχεροί αγαπητοί φίλοι που είχαμε ζήσει τέτοιες στιγμές - θυσαυρούς). Η λέξη συγκίνηση δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να περιγράψει τι έννοιωσα όταν πάτησα το play στο φορητό.......... ΔΕΝ ήξερα τι είχε η κασσέτα μέσα...........
 
Τα οποία και περάστηκαν σε CD αμέσως........
 
Μπορείτε να φανταστείτε πως υπάρχουν ακόμα χωρία που πίνουν νερό από παγούρια γιατί η κεντρική ύδρευση έχει μολυσμένο νερό? Και μιλάμε για χωρία που είναι κοντά σε μεγάλες πόλεις. Ένα απο αυτά είναι το χωριό της μητέρας μου. Εδω και ένα χρόνο βρήκαν πως το νερό δεν είναι πόσιμο απο τα πολλά φυτοφάρμακα που ρίχνουν (άλλη ίστορια τα φυτοφάρμακα..) και απο τότε μέχρι να καθαρίσει τους έχουν απαγορεύσει να το πίνουν.

Όσο για το τηλέφωνο, υπάρχουν ακόμα χωρία στην πόλη μου (κυρίως ορεινά) που δεν έχουν ακόμα (φυσικά όλοι τους έχουν κινητά...).

Pooky, μακάρι να είχα κρατήσει και εγώ σε κασσέτα τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς μου για να έχω να τους θυμάμαι :_(
 
Με καλυψες απολυτα exetaios ακριβως και εγω τα ιδια περασα στην πελλοπονησο σε ενα χωριο κοντα στην Σπαρτη με την μονη διαφορα οτι δεν ειχαμε και ηλεκτρικο ρευμα και θυμαμαι την γιαγια μου να μαγειρευει με πετρογκαζ.Που εισαι ρε λαμπα πετρελαιου σε πεθυμησα μαζι με την εξωτερικη τουαλετα
 
Φίλε john είμαστε απλά τυχεροί που ζήσαμε τέτοιες στιγμές με αγνούς, απλούς ανθρώπους............
 
Αυτο ξαναπεστο γιατι εχουμε μεινει λιγοι και καλοι
 
Δυστυχώς έτσι είναι, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Οι απλοί στη σκέψη και στην πράξη είμαστε πιά ελάχιστοι. Οι περισσότεροι κάνουν τη ζωή τους δύδκολη. Τελικά οι παλιοί κάτι παραπάνω ήξεραν μου φαίνεται.
 
Μπραβο ρε φιλε pooky.Ενα μεγαλο respect σε ολους αυτους που τους αγαπησαμε μα τους ζησαμε πολυ λιγο για το μεγαλο εργο που προσεφεραν και το σημαντικοτερο μας εκαναν ανθρωπους με περιεχομενο.Γιαγιαδες και Παππουδες ολοι εμεις σας ευχαριστουμε
 
τελικά όσοι είχαμε παραθερίσει έστω και για λίγο σε χωριά της ευρυτανίας όταν είμασταν πιτσιρίκια (στη "μαυρομμάτα" εγώ) έχουμε τις ίδιες αναμνήσεις...
 
Καλά, εμείς για τηλέφωνα τρέχαμε στο ψητοπωλείο του χωριού...!
 
Eπισης στην Ολυμπια. Τηλεφωνο στο μπακαλικο και το καφενειο του χωριου. Ευτυχως ηταν κοντα στο σπιτι. Νερο επισης δεν ειχε μεχρι τα τελη 80, παρολο που ο Αλφειος περναγε διπλα απ το χωριο.

Δεν το κρυβω οτι κι εγω πλεον εχουν ερθει στιγμες που παρακαλαω να σταματησει η εξελιξη γιατι σε λιγο δεν θα μπορουμε να βρουμε ησυχια. Προσωπικα κινητο πηρα οταν πηγα φανταρος και με το ζορι σχεδον, το να εξαφανιζομαι ηταν κατι που εσπαγε τα νευρα στους αλλους αλλα εγω γουσταρα πολυ. Σιγα σιγα συνηθισα και προχθες που πηγα σουπερμαρκετ καταλαβα οτι ξεχασα το κινητο και στιγμιαια με επιασε ενα συναισθημα λες και εφυγα απο το σπιτι με βρακι μονο. Χρειαστηκε να υπενθυμισω στον εαυτο μου οτι οχι και πολυ παλια εφευγα το πρωι και γυρναγα στην Αθηνα για ψωνια, χωρις να με νοιαζει ποιος με ψαχνει και τι θελει.
 
Καλά, το πόσιμο νερό είναι μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία... Ακόμα μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο το νερό δεν είναι πόσιμο, όλοι αγοράζουμε εμφιαλωμένα ή φέρνουμε από τα γύρω χωριά και το νερό της βρύσης το έχουμε μόνο για πλύσιμο κλπ. Επίσης η ροή δεν είναι συνεχής, αλλά μέρα παρά μέρα (το καλοκαίρι κάνει και 2 μέρες να έρθει) οπότε το αποθηκεύουμε σε ντεπόζιτα και δεξαμένες. Και μιλάμε για την 4η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας με 200.000 κατοίκους...

Ακόμα θυμάμαι τη μέρα που "βρήκαν νερό" στο χωριό και άνοιξαν "γεώτρηση"!!!! Τρέχαμε όλοι να δούμε το νερό να βγαίνει από τη γη, και είμασταν πολύ χαρούμενοι που επιτέλους θα είχαμε άφθονο νερό, και μάλιστα πόσιμο!

Όσο για τηλέφωνο στο χωριό, εμείς τρέχαμε στη γειτόνισσα που ήταν από τους προνομιούχους που είχαν βάλει "μέσο" και είχαν τηλέφωνο!
 
εγω συγκεκριμενα στο χωριο παλιουρη ιωαννινων θυμαμαι αυτο = δεν ειχαν και εκει τηλ αλλα τι γινοταν,ειχαν στο καφενειο του χωριου τηλ και οταν καποιος επαιρνε για καποιον ειχαν μεγαφωνο και φωναζαν ο ταδε για τηλεφωνο στο καφενειο
 
Πίσω
Μπλουζα