Οθόνη 16:9 ή 4:3

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Trellos11
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Επειδή δεν θέλω να αγοράσω άλλη κάρτα γραφικών μπορώ να δουλέψω το soft15khz με την ενσωματωμένη ati της μητρικής ;

Επειδή δεν θέλω να αγοράσω άλλη κάρτα γραφικών μπορώ να δουλέψω το soft15khz με την ενσωματωμένη ati της μητρικής ;

Mπορεις να το δοκιμασεις,και να δεις..

Θέλει όντως πειράματα το soft15khz. Παρ'ολο που ο δημιουργός του αναφέρει συγκεκριμένες κάρτες γραφικών (ως επί των πλείστων ati) προσωπικά η ati κάρτα γραφικών που έχω και δεν αναφέρεται καν πουθενά, λειτουργεί μια χαρά με το soft15khz.

Bασικά περισσότερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσεις με το overscan της τηλεόρασης. Κάτι που ακόμα παλεύω να ρυθμίσω.

καλύτερα να αγοράσω την arcade vga? για να γλιτώσω απ όλα?

Αν σου περισσεύουν χρήματα προχώρα - έτσι και αλλιώς δεν είναι και φτηνή 79 ευρώ+μεταφορικά. Από την άλλη το καλώδιο vga σε Scart είναι φτηνό (ακόμη πιο φτηνό αν το φτιάξεις μόνος σου, δεν είναι δύσκολο αν πιάνουν τα χέρια σου με το κολητήρι) και το soft15khz είνα δωρεάν. Έχεις και μια παλιά ati κάρτα γραφικών και καθάρισες.

Τώρα για το θέμα του overscan, δεν είναι και τόσο τρομερό αλλά υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Σε κάποιες τηλεοράσεις μπορείς να ρυθμίσεις το overscan της οθόνης σε άλλες πάλι όχι.

Trellos11 είπε:
Δεν ποια είναι η ενσωματωμένη ATI και δες αν υποστηρίζεται από τον CRT Emudriver.

Τελικά προτίμησα την εύκολη λύση και παράγγειλα μια arcade vga από το γνωστό site που τις πουλάει.

Τι είναι το overscan?? θα έχω τέτοιο πρόβλημα τώρα που πήρα την arcade vga?

Εν συντομία τo overscan αφορά την θέση της εικόνας στην τηλεόραση. Στη σύνδεση PC-scart εμφανίζεται συνήθως. Δηλαδή το πλαίσιο της εικόνας είναι περιφερειακά ελαφρώς έξω από το ορατό πεδίο. Συνήθως βλέπεις μισά τα γράμματα ή δεν τα βλέπεις καθόλου (ανάλογα το παιχνίδι) player 1 score και credits.

Για παράδειγμα δες εδώ το tetris pcb που έχω συνδέσει σε crt τηλεόραση μέσω supergun (scart έξοδο βγάζει). Αριστερά πάνω "τρώει" λίγο το next. Κάτω δεξιά τρώει το lines και το credits.

attachment.php

Βασικά το πρόβλημα λύνεται με το να γυρίσεις την τηλεόραση σε service mode (κατεβάζεις το service manual για να δεις πως γίνεται αυτό, τα user manual δεν αναφέρουν το service mode). Μέσα στο μενού αυτό μπορείς να ρυθμίσεις το πλαίσιο της εικόνας. Θέλει λίγη προσοχή βέβαια τι ρυθμίσεις πειράζεις.

Φίλε μου για την arcade vga δεν έχω ιδέα (γενικά δεν έχει πέσει στα χέρια μου) και αδυνατώ να σε βοηθήσω για οτιδήποτε σχετικά με αυτή.

Αυτό νομίζω λύνεται με το να πειράξεις τα settings της κάρτας γραφικών (στο pc ) μου έχει συμβεί πολλές φορές και το έχω φτιάξει.

Πάντως ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπομονή σου που μου εξηγείς όλες τις απορίες.

Στην καμπίνα που έχω μετατρέψει σε mame, από όσο θυμάμαι τουλάχιστο, δεν βρήκα κάτι σχετικό με το overscan. Βέβαια θα το κοιτάξω ξανά καλύτερα κάποια στιγμή που θα αξιωθώ να ασχοληθώ με αυτή.

Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα. Έλα να πληθαίνουμε εμείς οι Greek arcade fanatics. :D

μπες στα settings της κάρτας γραφικών και από εκεί φτιάχνεις το μέγεθος της εικόνας

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σχετικά με την καλωδίωση ,γίνεται να έχω ένα power button που να ανοίγει ταυτόχρονα την τηλεόραση και το pc που θα έχει το frontend ??? Γιατί η tv ανοίγει με τηλεχειριστήριο ή με το power button που όμως δεν θα έχω πρόσβαση όταν τη βάλω μέσα στη καμπίνα.

Ναι γίνεται αλλά μόνο με κουμπί που όταν το πατάς έχει άμεσα επαναφορά στην θέση 0 (δηλαδή αφήνει να περάσει μια φορά τάση σαν το power on του pc). Πάρε λοιπόν ένα τέτοιο κουμπί θα έχει επαφές + και -. Βρες στην πλακέτα τροφοδοτικού της τηλεόρασης τις επαφές του κουμπιού που όταν το πατάς αυτή ανάβει. Κόλλησε εκεί με το κολλητήρι δύο καλώδια ένα στο + και ένα στο -, μετά σύνδεσε τα καλώδια αυτά στο κουμπί που αγόρασες. Κάνε το ίδιο και σύνδεσε σε αυτό το κουμπί τα δύο καλώδια από το power button του pc. Έτσι όταν θα τα πατάς το κουμπί, θα ανάβει το pc και ταυτόχρονα η τηλεόραση που φαντάζομαι θα μπαίνει αυτόματα σε scart mode.

Μήπως έχει πρόβλημα όμως γιατί απ'όσο ξέρω το κουμπί μιας CRT έχει 220 βολτ και είναι on/off δηλ. μένει πατημένο μέσα, ενώ του PC είναι στιγμιαίο όπως λες; Τότε θες ένα κουμπί με δυο επαφές, 2 ανοιχτές να συνδέσεις ανεξάρτητα την τηλεόραση και τον Η/Υ/.Ώστε να μην πάνε 220 στην πλακέτα του Η/Υ (κανονικά δουλεύει με 5 βολτ).Εν πάσει περιπτώσει δεν είναι καλή ιδέα να συνδέσεις δυο τόσο διαφορετικές συσκευές στην ίδια επαφή.

Οπότε πάμε για 2 κουμπιά !!!! :o :O:O:O

Πρέπει να φέρω ηλεκτρολόγο λογικά....

Τροφοδοτικό για το pc θα βάλω τα συμβατικά???

Ωπα έκανα λάθος. Uskoke έχεις δίκιο. Πολύ σωστή η παρατήρησή σου. Η συνδεσμολογία που ανέφερα αφορά να συνδέσεις το κουμπί της τηλεόρασης που γυρνάει σε scart mode με το κουμπί του pc - άσχετο. Για να ανάβει η τηλεόραση χρειάζεται ξεχωριστό κουμπί. Τrellos11 να με συμπαθάς.

Τα κουμπιά που έχουν οι crt τηλεοράσεις (τουλάχιστο από όσες έχω δει και είναι πολλές) αν τα πατήσεις μένουν μέσα (και έτσι κλείνει και λειτουργεί το κύκλωμα). Συνεπώς μπορείς να συνδέσεις το καλώδιο παροχής ρεύματος της τηλεόρασης σε ένα πολύμπριζο (πχ μέσα στη καμπίνα που από αυτό θα παίρνει ρεύμα και το pc) και να αφήσεις μόνιμα πατημένο το κουμπί on/off της τηλεόρασης. Έτσι βέβαια θα πρέπει να κόψεις και να συνδέσεις τα καλώδια του πολύμπριζου, και να τα συνδέσεις σε εξωτερικό διακόπτη κάπου στη καμπίνα. Όπου όποτε θα τον πατάς θα παίρνει ρεύμα το πολύμπριζο και θα ανάβει αυτόματα την τηλεόραση.

Βέβαια μπορείς απλά να έχεις το πολύμπριζο έξω από την καμπίνα. Έτσι θα πατάς το κουμπί του power του πλύμπριζου και θα ανάβει η τηλεόραση. Το pc πάντα σε άλλο διακόπτη, με τύπο διακόπτη όπως περιέργαψα πιο πάνω.

Δεν μπαίνουν όλες οι τηλεόρασεις που υπάρχουν αυτόματα σε scart. Η panasonic crt που έχω δεν μπαίνει αυτόματα σε scart, πρέπει να το επιλέξεις εσύ. Η sony που έχω πάντως μπαίνει μόνη της μόλις πάρει ρεύμα.

Ναι, τροφοδοτικό του pc αυτό που έχεις. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο.

Παιδιά να κάνω κι εγώ μια σχετική ερώτηση για να μην ανοίγω άλλο θέμα: Έχω βρει μια καμπίνα η οποία είχε σπασμένη οθόνη και έλειπαν όλα από μέσα. Αντικατέστησα την οθόνη με μια SONY Trinitron 29 ιντσών όσο ήταν και η παλιά της καμπίνας δηλαδή. Γνωρίζει κανείς πως θα την συνδέσω με την πλακέτα του παιχνιδιού για να δίνει εικόνα; Έχω το Ghosts n' Goblins για σύνδεση. Δεν φτιάχνω καμπίνα MAME!!!

Mπορεις να την συνδεσεις μονο μεσω scart δες εδω

Πίσω
Μπλουζα