Οι υπολογιστές τη δεκαετία του '80 [Μιχάλης Αρβανίτης]

miko63 είπε:
σας ευχαριστώ όλους και όλες για τα καλά σας λόγια. Ας προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα για το βιβλίο. Όταν το έγραφα δεν είχα στο μυαλό μου να φτιάξω τον απόλυτο οδηγό με όλα τα μηχανήματα, ούτε το βιβλίο να αποτελέσει τεχνική αναφορά για τα μηχανήματα του τότε. Γράφτηκε και για παιδιά που δεν έζησαν εκείνες τις εποχές και εστιάστηκε κυρίως και στην κοινωνική πλευρά/αντίκτυπο των υπολογιστών σε μια ολόκληρη γενιά. Το βιβλίο περιέχει ιστορική αναφορά των σημαντικότερων μηχανημάτων από το 1980 ως το 1989 (με μια εκ προθέσεως παράλειψης των msx μηχανημάτων), αναφορά στην "κλωνοποιήση" δημοφιλών συστημάτων, στα ζητήματα ηθικής φύσης που προέκυψαν και φυσικά μια αναφορά του τι έγινε στην ελλάδα εκείνη την εποχή και πώς χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία τεχνολογικής αναμόρφωσης. Στο βιβλίο εκφέρω κατα βάση την προσωπική μου γνώμη για ορισμένα θέματα αν και προσπαθώ να διατηρηθώ στα πλαίσια της αντικειμενικότητας. Συνολικά προκειται για ενα βιβλίο 170 σελίδων και η προοπτική μου ειναι να βγεί σύντομα και δεύτερος τόμος.


Μαλιστα 170 σελιδες ,δηλαδη 100 για το μεγαλειο της Αmstrad ,απο 30 για amiga και αταρι και μενουν και 10 σελιδες για τον spectrum.

Μια χαρα. :D

Φυσικα αστειευομαι και παλι μπραβο. :thumbup:
 
160 για την amiga και οι 10 εισαγωγικά και ευχαριστίες :))
 
:bigeyes: :clap: :clap: Μπράβο miko...... :clap: :clap:

Πραγματικά , εχω φάει τον τόπο, για να βρω κάτι με σχετικό θέμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω κόψει στήλες από εφημερίδες και λοιπά περιοδικά, για μια πολύ μικρή δόση retrίλας, όπως επίσης και το γεγονός, οτι αγοράζω κάθε μήνα γνωστό περιοδικό υπολογιστών, μόνο και μόνο για την μονοσέλιδη αναφορά του σε retro συστήματα. :loco:

Πολύ θα ήθελα να παραβρεθώ και εγώ στην παρουσίαση του βιβλίου, γιατί ξέρω οτι θα γίνει μεγάλος "σαματάς", με τα ζαγάρια του GRM, αλλα δυστυχώς, η απόσταση και η δουλειά μού το απαγορεύουν.... :icon_cry:

Θα αρκεστώ, όμως σε μία αντικαταβολίτσα με την σχετική αφιέρωση..... :D :D

ΥΓ: Η τύπισσα στο εξώφυλλο, "κουβά" κλωτσάει ??? :biglaugh:
 
τα πρώτα βιβλία έχουν φύγει για τους παραλήπτες τους και φυσικά περιμένω εντυπώσεις...
 
σας ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια και τις πρώτες εντυπώσεις...!
 
το επαναφέρω για τα νεότερα μέλη. είναι αυτό που λέμε για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...
 
FTOUUUUUU!!!!!!!!

Koita na deis pou panta blepo kati afou thn patiso.... :) Piga proxthes kai to agorasa apo PAP...20 eyro...ntaksei den einai gia ta 5..alla kalo einai na gnorizeis kai ton anthropo pou grafei kati toso kalo....epishs poly mou arese sto biblio...h analysh pou egine sthn eykairia pou dothike tote oikonomika sthn Ellada na asxolithei me IT kai fysika thn petaksame sto kalathi ton axrhston...anyway....kai pali na sai kala pou timises me to biblio sou tis aksexastes aytes epoxes...
 
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια... κριμα που δεν συναντηθηκαμε...
 
Φίλε Μιχάλη καλησπέρα,

μόλις τώρα ανακάλυψα το θέμα αυτό...και θα ήθελα αρχικά να σε συγχαρώ για την αξιόλογη προσπάθειά σου...χαίρομαι όταν βλέπω εκδοτικές προσπάθειες που αγγίζουν τόσο ενδιαφέροντα θέματα. :) :)

Εννοείται ότι αν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα θα ήθελα πάρα πολύ να αποκτήσω και εγώ ένα αντίτυπο του βιβλίου σου.

ευχαριστώ
 
Μόλις μου ήρθε και εμένα με αντικαταβολή. Λίγο μικρό σε περιεχόμενο αλλά άξιζε τον κόπο. Μου έφερε τρελές αναμνήσεις, ειδικά οι retro διαφημήσεις.

Προσωπικά βρήκα πιο ενδιαφέροντα τα κεφάλαια περί ηθικής (Χάκινγκ, κράκινγ και +3 bonus που αναφέρεται η demoscene. Γλυτώνεις -5 penalty που δεν λες πως κράκερς ονομάζονται οι κακοί χάκερς όπως έχει καθιερωθεί σήμερα :p , αλλά γίνεται αναφορά στην ιστορία των πραγματικών κράκερς που είναι και η προϊστορία της demoscene. Xexe. Κορυφαία ατάκα που θα μου μείνει "Η σκηνή ζει για τα πάρτυ!") και ελληνικής κατάστασης της πληροφορικής. Επίσης το κεφάλαιο με τους κλώνους ενδιαφέρον.

Ναι, το εξώφυλο καταπληκτικό. Από τα fonts, την επιλογή χρωμάτων μέχρι το σκηνικό και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Αυτό με έπεισε αρχικά να αγοράσω το βιβλίο :)
 
Συγχαρητήρια και απο μένα Μιχάλη.

Και νομίζω ότι το πέτυχα πρόσφατα σε κάποιο ράφι, που να φανταστώ όμως.

Το πρόσθεσα στην λίστα μου φυσικά!
 
Μόλις το παρέλαβα και εγώ σήμερα από τον miko63!

Προσεγμένη έκδοση και με πολλές φωτογραφίες...

Τα συγχαρητήριά μου για άλλη μια φορά...
 
σας ευχαριστώ όλους παιδιά!!!!ελειπα καιρό και δεν είχα δει τα μηνύματά σας!!!
 
Μια κριτική στην Βιβλιοθήκη της "Ελευθεροτυπίας"

Βιβλιοκριτική των Ν. Ντόκα και Β. Καλαμαρα

Τα υπολογιστικά συστήματα έχουν μακρά ιστορία, αλλά τα ηλεκτρονικά υπολογιστικά συστήματα είναι μία πρόσφατη ανακάλυψη. Σε τούτο το βιβλίο του Μιχάλη Αρβανίτη δεν θα βρούμε την ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών γενικά, αλλά θα παρακολουθήσουμε την «αναπάντεχη» ανάπτυξή τους και το πέρασμα από τα ερευνητικά εργαστήρια στα σπίτια των ανθρώπων για καθημερινή χρήση. Κανείς φαίνεται δεν είχε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη, η οποία αναπτύχθηκε τόσο ως προς την τεχνολογία -μικροί φορητοί ή μη προσωπικοί υπολογιστές- όσο και ως προς την απόκτηση μιας τεράστιας αγοράς. Ολα αυτά έγιναν στη δεκαετία του 1980. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ο κόσμος μίκρυνε και σήμερα ακόμη και μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για να μαθαίνουν πράγματα που το σχολείο είναι ανίκανο να διδάξει. Εκτός αυτού η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία των υπολογιστών μόνον εκπλήξεις προοιωνίζεται.
 
Φίλε Μιχάλη συγχαρητήρια για την προσπάθεια! Πολύ καλό και πρωτότυπο το βιβλίο! Το αγόρασα πρόσφατα από κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Πολύ καλές και οι αναφορές στους υπολογιστές κλώνους. Απαραίτητο βοήθημα για τη βιβλιοθήκη κάθε ρετρομανή συλλέκτη! Θα περιμένω και επόμενη πιο πλούσια έκδοση!!! ;)
 
Πίσω
Μπλουζα