Αρμαγεδών
RetroDB Feeder
- Αντιδράσεις
- 3.858
Σ' ευχαριστώ, Ευπαλίνε Για να πω την αλήθεια, θα μπορούσα να γράψω πιο αναλυτικά, απλά είχα μια δουλειά και τα έγραψα κάπως "περιληπτικά"Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση του θέματος. Το ερώτημα είναι : Οι εταιρείες παραγωγής των τηλεοπτικών σειρών δεν είχαν δικό τους αρχείο; Γιατί οι περισσότερες αμερικανικές σειρές του '60 και '70 που έχω δεν έχουν κάποιο σήμα τηλεοπτικού καναλιού.
Στο θέμα μας:
Το κακό με εκείνα τα χρόνια, ως, τουλάχιστον, τα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του '60, ήταν ότι η διατήρηση/συντήρηση κόπιας από την εταιρία παραγωγής ήταν κάτι το υπερβολικά κοστοβόρο. Έτσι, πολλές φορές παρατηρείται το πέταμα των διαφόρων (και πολλές φορές, μοναδικού/-ών) αντιγράφων/-ου εκτός του καναλιού προβολής. Σχετικά με τα δικαιώματα και την ιδιοκτησία δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα, παρά μόνο πως, στην περίπτωση του "Doctor Who" τα δικαιώματα ανήκαν αποκλειστικά στο BBC, το οποίο έδωσε αντίγραφα σε μερικές χώρες για προβολή, πράγμα σπανιότατο για τότε. Όποιο χαμένο επεισόδιο, αποτέλεσμα των εσκεμμένων σβησιμάτων του BBC, έχει βρεθεί από το 2006 και μετά, προέρχεται από τις (ξεχασμένες) κόπιες εκτός Αγγλίας. Κάτι είναι και αυτό...
Για την άλλη μεριά του Ατλαντικού έχω μερικά στοιχεία, αλλά θα παραθέσω το πιο "ωραίο-χτυπητό": Παρόλο που, όπως έγραψα, οι σαπουνόπερες μεταδίδονταν ζωντανά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄70, πολλές άρχισαν να καταγράφουν τα επεισόδιά τους μία δεκαετία νωρίτερα. Ωστόσο, γινόταν επανεγγραφή φιλμ λόγω κόστους και "εφημερότητας" των επεισοδίων. Παρ' όλ' αυτά, η σειρά "Dark Shadows" που προβλήθηκε στο ABC την περίοδο 1966-1971, διαρκείας 1225 επεισοδίων, διασώζεται ολόκληρη, τόσο στην εταιρεία παραγωγής όσο και στο κανάλι! Πώς έγινε αυτό; Ο παραγωγός της, είχε την έξυπνη ιδέα να δημιουργήσει αντίγραφα των επεισοδίων, ενώ η original κόπια παραδίδονταν στο κανάλι, όπου και χάθηκε. Έτσι, χάρη στην προνοητικότητα του παραγωγού, η σειρά υπάρχει ολόκληρη, με εξαίρεση το επεισόδιο 1219 που χάθηκε. Διασώθηκε μόνο ο ήχος του, από οικιακή εγγραφή ενός τηλεθεατή, ενώ στην κυκλοφορία της σειράς σε Box Set DVD, το οποίο φυσικά κοσμεί το αρχείο μου, το επεισόδιο "αναπαραστάθηκε" χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, τον ήχο της οικιακής εγγραφής και το σενάριο. Τέλειο, έτσι;
Ελπίζω να σε κάλυψε η απάντησή μου
Τέλεια ανάμνηση!! Παρόλο που δεν έχω δει τη σειρά, δεν την πρόλαβα, άλλωστε, εντούτοις μπορώ να "φανταστώ" κατά κάποιον τρόπο την σκηνή που περιέγραψες! Πόσο κρίμα να μην διασώζεται η σειρά... Πάντως, επειδή είμαι αισιόδοξος, πιστεύω πως κάπου θα υπάρχουν τα σενάρια... Το θέμα είναι "πού"...Μετά από τόσα χρόνια οι μνήμες έχουν εξασθενήσει κατά πολύ. Μια σκηνή που θυμάμαι είναι κατά το τέλος ενός επεισοδίου, ήταν νύχτα στην κλινική και κάποιος μπήκε στο ασανσέρ. Τότε είδαμε ένα χέρι που φορούσε γάντι να μετακινεί κάποιο μοχλό και το ασανσέρ σταμάτησε παγιδεύοντάς τον.
Αμυδρά στο βάθος του μυαλού μου έχω συνδέσει τον κακοποιό με τον χαρακτηρισμό "Άνθρωπος δίχως πρόσωπο" με γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο της Κατοχής.