Ο Άνθρωπος δίχως πρόσωπο

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση του θέματος. Το ερώτημα είναι : Οι εταιρείες παραγωγής των τηλεοπτικών σειρών δεν είχαν δικό τους αρχείο; Γιατί οι περισσότερες αμερικανικές σειρές του '60 και '70 που έχω δεν έχουν κάποιο σήμα τηλεοπτικού καναλιού.
Σ' ευχαριστώ, Ευπαλίνε :) Για να πω την αλήθεια, θα μπορούσα να γράψω πιο αναλυτικά, απλά είχα μια δουλειά και τα έγραψα κάπως "περιληπτικά" :D

Στο θέμα μας:
Το κακό με εκείνα τα χρόνια, ως, τουλάχιστον, τα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του '60, ήταν ότι η διατήρηση/συντήρηση κόπιας από την εταιρία παραγωγής ήταν κάτι το υπερβολικά κοστοβόρο. Έτσι, πολλές φορές παρατηρείται το πέταμα των διαφόρων (και πολλές φορές, μοναδικού/-ών) αντιγράφων/-ου εκτός του καναλιού προβολής. Σχετικά με τα δικαιώματα και την ιδιοκτησία δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα, παρά μόνο πως, στην περίπτωση του "Doctor Who" τα δικαιώματα ανήκαν αποκλειστικά στο BBC, το οποίο έδωσε αντίγραφα σε μερικές χώρες για προβολή, πράγμα σπανιότατο για τότε. Όποιο χαμένο επεισόδιο, αποτέλεσμα των εσκεμμένων σβησιμάτων του BBC, έχει βρεθεί από το 2006 και μετά, προέρχεται από τις (ξεχασμένες) κόπιες εκτός Αγγλίας. Κάτι είναι και αυτό...

Για την άλλη μεριά του Ατλαντικού έχω μερικά στοιχεία, αλλά θα παραθέσω το πιο "ωραίο-χτυπητό": Παρόλο που, όπως έγραψα, οι σαπουνόπερες μεταδίδονταν ζωντανά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄70, πολλές άρχισαν να καταγράφουν τα επεισόδιά τους μία δεκαετία νωρίτερα. Ωστόσο, γινόταν επανεγγραφή φιλμ λόγω κόστους και "εφημερότητας" των επεισοδίων. Παρ' όλ' αυτά, η σειρά "Dark Shadows" που προβλήθηκε στο ABC την περίοδο 1966-1971, διαρκείας 1225 επεισοδίων, διασώζεται ολόκληρη, τόσο στην εταιρεία παραγωγής όσο και στο κανάλι! Πώς έγινε αυτό; Ο παραγωγός της, είχε την έξυπνη ιδέα να δημιουργήσει αντίγραφα των επεισοδίων, ενώ η original κόπια παραδίδονταν στο κανάλι, όπου και χάθηκε. Έτσι, χάρη στην προνοητικότητα του παραγωγού, η σειρά υπάρχει ολόκληρη, με εξαίρεση το επεισόδιο 1219 που χάθηκε. Διασώθηκε μόνο ο ήχος του, από οικιακή εγγραφή ενός τηλεθεατή, ενώ στην κυκλοφορία της σειράς σε Box Set DVD, το οποίο φυσικά κοσμεί το αρχείο μου, το επεισόδιο "αναπαραστάθηκε" χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, τον ήχο της οικιακής εγγραφής και το σενάριο. Τέλειο, έτσι;

Ελπίζω να σε κάλυψε η απάντησή μου :)


Μετά από τόσα χρόνια οι μνήμες έχουν εξασθενήσει κατά πολύ. Μια σκηνή που θυμάμαι είναι κατά το τέλος ενός επεισοδίου, ήταν νύχτα στην κλινική και κάποιος μπήκε στο ασανσέρ. Τότε είδαμε ένα χέρι που φορούσε γάντι να μετακινεί κάποιο μοχλό και το ασανσέρ σταμάτησε παγιδεύοντάς τον.
Αμυδρά στο βάθος του μυαλού μου έχω συνδέσει τον κακοποιό με τον χαρακτηρισμό "Άνθρωπος δίχως πρόσωπο" με γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο της Κατοχής.
Τέλεια ανάμνηση!! Παρόλο που δεν έχω δει τη σειρά, δεν την πρόλαβα, άλλωστε, εντούτοις μπορώ να "φανταστώ" κατά κάποιον τρόπο την σκηνή που περιέγραψες! Πόσο κρίμα να μην διασώζεται η σειρά... Πάντως, επειδή είμαι αισιόδοξος, πιστεύω πως κάπου θα υπάρχουν τα σενάρια... Το θέμα είναι "πού"...
 
Λαθος τιτλο ειχε η σειρα. Ο ανθρωπος χωρις χερι, επρεπε να λεγοταν. :)
 
Εγώ πιστεύω πως ο τίτλος της είναι σωστός, διότι:

α) Το πρόσωπο του "Ανθρώπου" ήταν καμένο και παραμορφωμένο

και, κυρίως,

β) Διότι ήταν άγνωστη η ταυτότητά του μέχρι το τέλος της σειράς.

Δηλαδή, δεν είχε "πρόσωπο", και κυριολεκτικά και μεταφορικά :)
 
Εγώ πιστεύω πως ο τίτλος της είναι σωστός, διότι:

α) Το πρόσωπο του "Ανθρώπου" ήταν καμένο και παραμορφωμένο
και, κυρίως,
β) Διότι ήταν άγνωστη η ταυτότητά του μέχρι το τέλος της σειράς.
Δηλαδή, δεν είχε "πρόσωπο", και κυριολεκτικά και μεταφορικά
Ελα, βρε, πλακα κανω. Εξ ου και η κιτρινη φατσουλα που εβαλα.
 
Αναμνηστική φωτογραφία από τα παρασκήνια της σειράς.
Εικονιζόμενοι οι Έλλη Φωτίου και Στέφανος Ληναίος.
Από το αρχείο τους.
Φωτίου και Ληναίος.png
 
Αγοράσαμε τηλεόραση την Κυριακή 6 Απριλίου 1972. Και άλλαξε τη ζωή μας. Ήμουν μόλις έξι χρονών. Το επόμενο Φθινόπωρο, όταν άρχισε να προβάλλεται ο "Ανθρωπος δίχως πρόσωπο" οι γονείς προβληματίζονταν αν εμείς τα παιδιά έπρεπε να βλέπουμε τα επεισόδια. Ένταση, αγωνία, υποβλητική μουσική, ατέλειωτο μυστήριο, στοίχειωναν τα όνειρά μας και προκαλούσαν εφιάλτες στους πιο ευαίσθητους. Κλειστοφοβικό περιβάλλον (μόνο εσωτερικά γυρίσματα) στα δωμάτια της "Κλινικής Σακκά" με τη νεαρή γιατρό Μάρθα Δαμίγου (Έλλη Φωτίου) να υπονομεύεται, να απειλείται (η φράση "Μάρθα Δαμίγου θα πεθάνεις" είχε γίνει σλόγκαν στα χείλη μας) από έναν μυστηριώδη "άνθρωπο δίχως πρόσωπο". Δυστυχώς, ελάχιστα θυμάμαι από την υπόθεση και το τέλος της σειράς. Μόνο ότι σε κάποια στιγμή η Δαμίγου τυφλώνεται, κάτι που έκανε την ιστορία ακόμη πιο δραματική. Κι εμείς, στην αυλή του Δημοτικού, για να ξορκίσουμε τους εφιάλτες μας διασκευάσαμε το σουξέ της εποχής ("Μαρμαρωμένος βασιλιάς", από το δίσκο Μ. Ασία των Καλδάρα - Πυθαγόρα με τη Χ. Αλεξίου) ως εξής: " Έστειλα δυο πουλιά, στην Κλινική Σακκά, να κλέψουν τη Δαμίγου. Μα την τυφλώσανε και τη λαβώσανε ..."
Τον επόμενο χειμώνα η σειρά συνεχίστηκε με άλλο καστ (στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί ηθοποιοί από το προηγούμενο) και με άλλον τίτλο: "Εφιάλτης". Εδώ, εφιάλτης της Μάρθας Δαμίγου (που αν θυμάμαι καλά δεν την υποδύονταν η Φωτίου) ήταν ο "κουλοχέρης" που στη θέση του χεριού του είχε έναν γάντζο.
το τραγούδι αυτό, δηλαδή την διασκευή ("στην Κλινική Σακκά,...") την άκουγα πάρα πολύ τότε. Πρέπει να είχε γίνει δημοφιλές εξαιτίας του σουξέ που αντέγραψε. Υπάρχουν τα λόγια πουθενά?
 
η Ελλη Φωτιου αν ζει,και η κατασταση της υγειας της ειναι καλη θα θυμαται σιγουρα το τελος της σειρας,η οποιος αλλος ζει απο τους συντελεστες της σειρας.
 
Μία σειρά που θα ήθελα πάρα, μα πάρα πολύ να παρακολουθήσω, λόγω της προτίμησης που δείχνω σε αστυνομικές σειρές μυστηρίου... Δυστυχώς, την έφαγε το μαύρο σκοτάδι, και το χειρότερο είναι ότι στο Αρχείο της ΕΡΤ δεν υπάρχουν ούτε τα σενάριά της... :( Και το λέω αυτό διότι μπορεί οι σειρές να χάθηκαν "οπτικά", αλλά καλό θα ήταν να υπήρχαν έστω σεναριακά, να παίρναμε μια "γεύση" της υπόθεσης. Αυτό συνέβη σε περιπτώσεις μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών, κυρίως λόγω δημοσίευσης των σεναρίων σε περιοδικά, υπό τη μορφή μυθιστορήματος.
Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι η μουσική των τίτλων προέρχεται από την πολύ καλή σαπουνόπερα του ABC "Dark Shadows" (1966-1971) και είναι η ακόλουθη:

Μια φωτογραφία από τη σειρά
Προβολή συνημμένου 226716
την σειρα δεν την εχω δει ποτε,αγεννητος ακομη
καλα δεν θα σχολιασω παλι για την ερτ,το αρχειο της κτλ
αλλα σχετικα με τα σεναρια που λετε,δεν εχει αντιγραφα η οικογενεια του σεναριογραφου;
 
Πίσω
Μπλουζα