Ο Αη Βασίλης ήρθε νωρίτερα!

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
3.415
Αντιδράσεις
6.002
Όπως λέει και το θέμα!Είχα μια φλασιά στα '80ς όταν είδα σε μια βιτρίνα ενός φωτογραφείου εδώ στο Ηράκλειο μια μεγάλη συλλογή από ρεφλέξ φιλμ κάμερες! Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να μπω και να ρωτήσω. Όντως ήταν για πούλημα και 3-4 ήταν εντελώς καινούριες! Μετά από ένα γερό ψάξιμο στο ίντερνετ βρήκα ότι υπάρχει πληθώρα μεταχειρισμένων σε τιμές χώμα αλλά αμφίβολου ποιότητας. αν ο πωλητής είναι στην άλλη άκρη του κόσμου άντε βγάλε άκρη άμα κάτι πάει στραβά. και επειδή πρόκειται για φιλμ AF πολλά μπορούν να πάνε στραβά.να χάνει φως, ο φωτοφράκτης να είναι στα τελευταία του, ο καθρέφτης να χει χαλάσει, να είναι λιωμένη κι άσκημη κι επειδή την έχω πάθει με μεταχειρισμένα ήθελα οπωσδήποτε καινούρια. τέλος πάντων πήγα σήμερα το απόγευμα που θα ήταν  ο υπεύθυνος και ρώτησα τις τιμές και μου είπε 150 € με τον φακό!!όταν η φτηνότερη canon dSLR κάνει 300 € στα Public 400 € η φτηνότερη Nikon έξω. Τελικά μετά από που είδα 2-3 κατέληξα στην Nikon F60 με έναν 28-80 απλό ζουμ. Όλα 200 € όταν μόνο ο ζουμ έκανε 150 € και η κάμερα 350€ (φυσικά ήταν δραχμές αλλά και πάλι) ολοκαίνουρια στην κούτα της!!Ήδη της έβαλα φιλμ και είμαι έτοιμος για την πρώτη φωτογραφία. Θα ξανατραβήξω slides & ασπρόμαυρο που τόσο μου άρεσαν.Και φυσικά θα κρατήσω την ψηφιακή μου κόμπακτ για casual φωτογραφίες και για ότι πρέπει να ανέβει στο ίντερνετ.

nikon.JPG
 
Tι λες τωρα και reflex και κουτατη και σε καλη τιμη,καλοριζικη και βαλε καμμια φωτο να δουμε και μεις τι ψαρια πιανει σε συγκριση με τα κινητα μας. :)
 
Ναι βέβαια Άααρντυ αλλά πρέπει να...περιμένω να τελειώσει το φιλμ και να το εμφανίσω!Πόσο αναχρονιστικό ακούγεται αυτό!Έβγαλα δυο φωτογραφίες την γάτα μου!καμία σχέση βέβαια η αίσθηση με την κόμπακτ.και έχει ένα χοντρό βιβλιάριο οδηγιών που λέει διάφορα για βάθος πεδίου κλπ. που φυσικά δεν είχε το σπαρτιάτικο της κόμπακτ.σκοπεύω να δίνω το φιλμ για εμφάνιση μόνο (μιας και το κόστος δεν ήταν τόσο η εμφάνιση του φιλμ αλλά η εκτύπωση) και να το σκανάρω με το ειδικό σκάνερ για φιλμ που έχω, και να το τυπώνω με τον φωτογραφικό μου εκτυπωτή. επίσης υπάρχει κάτι που μου είπε κάποιος για το να παίρνεις καινούρια πράγματα αλλά δεν το γράφω γιατί θα με κυνηγάει ο Γουάλης.
 
Εδω με τα κινητά, εχουν καταντησει ρετρό οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές!

Να παρεις τηλεφωνο την αντιπροσωπεία της Nikon και να ρωτήσεις για την υπερ εγγύηση. ??
 
Ναι βέβαια Άααρντυ αλλά πρέπει να...περιμένω να τελειώσει το φιλμ και να το εμφανίσω!Πόσο αναχρονιστικό ακούγεται αυτό!Έβγαλα δυο φωτογραφίες την γάτα μου!καμία σχέση βέβαια η αίσθηση με την κόμπακτ.και έχει ένα χοντρό βιβλιάριο οδηγιών που λέει διάφορα για βάθος πεδίου κλπ. που φυσικά δεν είχε το σπαρτιάτικο της κόμπακτ.σκοπεύω να δίνω το φιλμ για εμφάνιση μόνο (μιας και το κόστος δεν ήταν τόσο η εμφάνιση του φιλμ αλλά η εκτύπωση) και να το σκανάρω με το ειδικό σκάνερ για φιλμ που έχω, και να το τυπώνω με τον φωτογραφικό μου εκτυπωτή. επίσης υπάρχει κάτι που μου είπε κάποιος για το να παίρνεις καινούρια πράγματα αλλά δεν το γράφω γιατί θα με κυνηγάει ο Γουάλης.
γραφτο γραφτο! :)

Παντως κυκλοφορουν ξανα φρεσκα φιλμ 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To 2011 αυτο ηταν  πρωταπριλιατικο αστειο,περιμενω υπομονετικα για την retail εκδοχη του.
 
Γουάλη μου είπε να παίρνεις πάντα καινούρια πράγματα ...γιατί τους παίρνεις εσύ την παρθενιά! Στο μαγαζί που την πήρα είχαν και velvia και fp4 hp5 κλπ.αρχικά πήρα ένα αρνητικό fuji. Πάντως έχω ένα καλό σκάνερ φιλμ Rollei το οποίο κάθεται και θα έχω ψηφιακό workflow εκτός την εμφάνιση του φιλμ. Για τα slides έχω προτζέκτορα. Έψαξα και για photo club εδώ στο Ηράκλειο μιας και προς το παρών δεν θα μπορώ να ξαναστήσω σκοτεινό θάλαμο να χρησιμοποιώ τον δικό τους,υπάρχουν 2 ΕΦΕΗ και πανεπιστημίου αλλά μιας και πέφτω λίγο γέρος για φοιτητής μάλλον η πρώτη.Είχε και πολύ πλάκα στο μαγαζί που την πήρα έρχονταν με κινητά κάρτες στικάκια κλπ. και μιλούσαν και για bluetooth κι εγώ έπαιρνα ρεφλέξ με φιλμ!Άααρντυ αυτό είναι hoax δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί είναι αδύνατον να φτιάξουν μια ψηφιακή πλάτη που να ταιριάζει σε κάθε τύπο μηχανής και πολύ απλούστερο, φτηνότερο και αποτελεσματικότερο να πάρεις μια εξαρχής ψηφιακή μηχανή.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι ειναι reflex στις φωτογραφικές μηχανές; Εγώ μόνο το ρεφλέ στα μαλλιά ξέρω (κάνει το γυναικάκι μου πού και πού και της λέω ότι όσο ρεφλέ και να κάνει, αποκλείεται να αποκτήσει τα ρεφλέ της Catwoman :fafoutis: )
 
Άααρντυ αυτό είναι hoax δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί είναι αδύνατον να φτιάξουν μια ψηφιακή πλάτη που να ταιριάζει σε κάθε τύπο μηχανής και πολύ απλούστερο, φτηνότερο και αποτελεσματικότερο να πάρεις μια εξαρχής ψηφιακή μηχανή.
Οχι για καθε τυπο, αλλα αυτο εδω φαινεται ενδιαφερον. Βεβαιως περισσοτερα θα μας πουν οι ειδικοι γιατι εγω απο φωτογραφια ειμαι σκράπας (εχω μια Olympus SP-720UZ για τις ρετροφωτογραφησεις μου)...
 
Νίκο ρεφλέξ σημαίνει ότι η μηχανή έχει καθρέφτη. Η μονοοπτική ρεφλέξ (όπως λέγεται στα ελληνικά-SLR-Single Lens Reflex στα αγγλικά) σημαίνει ότι το σκόπευτρο βλέπει κατευθείαν μέσα απ το φακό οπότε WYSIWYG. Μην κοιτάς τώρα που με τις ψηφιακές είναι αυτονόητο, που βλέπουμε μέσω της οθόνης ότι ακριβώς βλέπει ο σένσορας, στα '70ς-'80ς ήταν μεγάλη καινοτομία αν συγκρίνουμε με τις μηχανές-κουτιά και instamatic, rangefinder κλπ. που το σκόπευτρο τους παρουσίαζε παράλλαξη δηλ. άλλα έβλεπε ο φακός άλλα έβλεπες εσύ. Επίσης οι ρεφλέξ είχαν και ένα πεντάπρισμα για να βλέπεις την εικόνα σωστά και όχι ανάποδα όπως μέσα από τον καθρέπτη. Αυτός ο τύπος μηχανής έχει επιβιώσει και στις μέρες μας με τις περίφημες dSLR. Αυτές οι μηχανές έχουν τα γνωστά πλεονεκτήματα, μπορείς να αλλάξεις φακούς, φλας, διάφορα αξεσουάρ. freaktmp αυτό ισχύει για τις μηχανές που αφαιρείται η πλάτη στη δικιά μου δεν γίνεται ωραία ιδέα πάντως.

(εδώ βλέπετε την τσάντα που πήρα καθώς και το "ευαγγέλιο" μου, στοιχεία φωτογραφίας του Γεωργόπουλου καθώς και το μοναδικό τεύχος περιοδικού φωτογραφίας που έχω).

DSCI0782.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εδώ βλέπετε την ψιψίνα μου την Ζουζού, έναν χειρόμυλο στο σπίτι του ξαδέρφου μου στο χωριό, καθώς και την...αφεντομουτσουνάρα μου με μια σκυλίτσα που λέγεται Άγρα, και μου έχει πολύ συμπάθεια, στο σπίτι της ξαδέρφης μου, στο χωριό πάλι. Fujicolor 200, Rollei film scanner, κανονική εμφάνιση σε εργαστήριο C-41.

PICT0015.JPG

PICT0020.JPG

PICT0022.JPG
 
Σουπερ οι φωτο και συ και το σκυλι!

Αυτο το μπλεδιασμα να το πω η μπλε αποχρωση (μπορει να ειναι και η ιδεα μου) μου θυμιζει το αποτελεσμα που ειχα στις jpg με τα δικα μου αρνητικα που σκαναρα με το film scanner .
 
Το μάτι μου έπεσε στο κουτί του Ilford :D
 
Eπισης κατι ασπρα παρασιτα που εχουν οι φωτο πρεπει να ειναι σκονη στην πλακα του film scanner, εμενα ειχε ειδικη βουρτσιτσα μεσα ο σκανερ για καθαρισμα. 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ναι όντως μάλλον Αααρντυ. Θέλει λίγα δευτερόλεπτα να "σταθεροποιηθεί" η εικόνα πριν πατήσεις το κουμπί capture.Kambia το φιλμ αυτό είναι χρωμογενικό Α/Μ αυτό θα πει ότι εμφανίζεται όπως και τα έγχρωμα στα κανονικά εργαστήρια (C-41) αλλά είναι κανονικό ασπρόμαυρο.Η αδερφή μου πήγε να πάρει και της είπαν όλοι αυτό χρησιμοποιούν γιατί ποιος κάθεται να στήσει σκοτεινό θάλαμο στην εποχή μας.Το φιλμ αυτό λέγεται XP2. Όντως Αααρντυ ήταν πάααρα πολύ βρώμικος ο σκάνερ, αλλά τον καθάρισα με ειδικό πανάκι και μάλλον κάτι έμεινε ή ξαναλερώθηκε. Εδώ βλέπετε έναν φίλο μου, ηλεκτρολόγο επίσης με τον οποίο συνεργαζόμαστε, μια γνωστή και την μάνα αυτού του φίλου με κάποιον άλλο που δεν ξέρω.Όπως βλέπετε ειδικότητα τα πορτραίτα!Φωτογράφε φώτοχαλια μ έβγαλες με δυο κεφάλια!

PICT0019.JPG

PICT0023.JPG

PICT0030.JPG
 
Λοιπόοον...αφού δεν γράφει κανείς θα βρω εγώ τα λάθη:α) τα χρώματα είναι λάθος μιας και το αρνητικό έχει, όπως όλα τα αρνητικά μια πορτοκαλί μάσκα (αυξάνει τον κορεσμό των χρωμάτων σύμφωνα με το βιβλίο μου) που προφανώς "μπερδεύει" το σκάνερ μου άρα θέλει ρύθμιση το white balance του.

β) όλες οι φωτογραφίες με φλας είναι πολύ υπερεκτειθεμένες, πράγμα φυσικά που το κατάλαβα αφού εμφάνισα το πρώτο φιλμ μου, και μετά από προσεκτική ανάγνωση του manual της μηχανής (πολύ καλογραμμένο και με πολλές χρήσιμες πληροφορίες) ανακάλυψα ότι το ενσωματωμένο φλας της μηχανής δεν είναι αυτόματο! Πράγματι λέει ότι φωτομέτρηση (TTL-Through The Lens) έχουν μόνο τα προαιρετικά φλας, ξέρετε αυτές οι γκουμούτσες! Δεν υπάρχει περίπτωση προς το παρόν να πάρω τέτοιο, είναι και τα λεφτά και η τσάντα μου δεν το χωράει και δεν είμαι και επαγγελματίας! Για να τραβήξεις με το φλας, πρέπει να το γυρίσεις στο χειροκίνητο (manual) και να βάλεις την ταχύτητα συγχρονισμού 1/125 μιας και φωτοφράκτης εστιακού επιπέδου και διάφραγμα που είναι ο οδηγός αριθμός του φλας δια την απόσταση από το αντικείμενο σε μέτρα! Δηλ. για 400 άρι φιλμ που έχω φορτωμένο, ο οδηγός αριθμός είναι 30 (σύμφωνα με το εγχειρίδιο της) δια 1,5 μέτρο περίπου f22!ολόκληρη επιστήμη!

γ)δυστυχώς παρά τις επίμονες προσπάθειες καθαρισμού της πηγής φωτισμού του σκάνερ φιλμ που έχω, παρέμεινε πολύ βρωμιά, που φαίνεται στις φώτο.

Εν αναμονή και του Α/Μ φιλμ που θα τελειώσει πιστεύω μέσα στην βδομάδα και θα δώσω για εμφάνιση...είδομεν!
 
Τα ασπρα σκουπιδακια προσθετουν χαρακτηρα για μενα ,δεν θα ηθελα το τελειο καθαρο digital αποτελεσμα που εχουμε απο τις ψηφιακες μας καμερες.

Ποιο μοντελο σκανερ χρησιμοποιεις;
 
έε όχι και χαρακτήρα οι βρομιές Αααρντυ! Έχω ένα Rollei scanner DF-S 100 E που πήρα από το e-shop γύρω στα 60 €. Απλώς είναι πιο δύσκολο να πετύχεις αξιοπρεπές αποτέλεσμα με τον παραδοσιακό τρόπο, κι εγώ καλομαθημένος από την ψηφιακή ευκολία, μου κακοφαίνεται ! Αφού ενστικτωδώς πίστευα ότι και το φλας θα ήταν αυτόματο! Εν αναμονή  και του ΧΡ 2 ελπίζω σε καλύτερο αποτέλεσμα.Θα πάρω και slides film! Βέβαια για εμφάνιση πρέπει να σταλεί Αθήνα πλέον (ο Δρόσος που εμφάνιζε εδώ μέχρι και πλάκες και 120 έχει κλείσει). Πάντως έχει μια άλλη γοητεία η κλασική φωτογραφία! Και βέβαια τραβάω και καλύτερες ψηφιακές τώρα!
 
Λοιπόοον...εμφανίστηκε αισίως το ΧΡ2 και οι φωτογραφίες βγήκαν σχεδόν όλες πολύ καλές...επίσης καθάρισα καλά το σκάνερ και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά εκτός από ένα μπλε cast που μάλλον είναι θέμα white balance. Πάντως στην ρύθμιση για Α/Μ βγάζει αρνητική εικόνα, ίσως είναι για Α/Μ slides, θα κοιτάξω τις οδηγίες ούτως ή άλλως, που στο πνεύμα της εποχής είναι σε cd και όχι έντυπες. Βρήκα επίσης στην δανειστική βιβλιοθήκη 2 βιβλία ...που άρχισα να ξεκοκαλίζω, πιο σύγχρονα απ το αρχαίο του '78 που είχα. Βλέπουμε το μηχανάκι μιας φίλης μου (κανονικά ροζ) το σκύλο της νονάς μου και τον σκύλο της αδερφής μου που είναι μαύρος-μαύρος και γυαλιστερός, μοιάζει με φώκια. 

PICT0034.JPG

PICT0041.JPG

PICT0042.JPG
 
Πίσω
Μπλουζα