Ο Αη Βασίλης ήρθε νωρίτερα!

Πολυ ομορφες οι ασπρομαυρες!
 
Ναι όντως Αααρντυ το επόμενο βήμα σκοτεινός θάλαμος. Επίσης είχε το φωτογραφείο την F65 αλλά τα πλαστικά της μετά από 20 ολόκληρα χρόνια είχαν πολυμεριστεί και έδειχνε άθλια. Δηλ. δείχναν σαν λιωμένα. Ενώ η δικιά μου δείχνει (και είναι) ολοκαίνουρια. Μια μικρή αναζήτηση έδειξε ότι τα χαμηλότερα μοντέλα απ την δικά μου έχουν πρόβλημα με πολυμερισμό των πλαστικών (F65, F70 κλπ.)
 
μετά από κάποιο ψάξιμο στο web βρήκα ότι η μηχανή μου ήταν η entry level SLR της Nikon. Ήταν η τελευταία αυτής της κατηγορίας με μεταλλικό σασί. Έχει έναν αισθητήρα AF και 5, νομίζω, φωτομέτρησης. Το καλό είναι ότι το σώμα είναι made in Japan ενώ ο φακός (κιτ) Ταϊλάνδη. Όχι τίποτα σπουδαίο , δηλ. πάντως βγάζει αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Πάντως μας κακοφαίνεται τώρα το αρνητικό, γιατί παλιά που τις τυπώναμε όλες στα φωτογραφεία, το μηχάνημα εκτύπωσης διόρθωνε όλα τα σφάλματα του αρνητικού, που ήταν τεράστια ειδικά σε μηχανές-κουτιά (instamatic κλπ.) και πολύ απλές κόμπακτ, και οι φώτο δείχναν καλές. Ενώ συγκριτικά και η πιο απλή ψηφιακή είναι απείρως πιο sophisticated και φτιάχνει καλές φώτο from scratch. επίσης μου έκανε εντύπωση που η κάμερα ήταν τόσο περιποιημένη που είχε μέσα αυτό το μαύρο πραγματάκι που φαίνεται εδώ, και είναι για να κλείνεις το σκόπευτρο στην αυτοφωτογράφηση, για να μην μπει παρείσακτος φωτισμός μέσα! Επίσης βλέπουμε ένα ρολό velvia ατράβηχτο.ακόμα η κάμερα είχε μέσα τις μπαταρίες!και λουράκι, φυσικά.(edit): ο σκοτεινός θάλαμος αναβάλλεται επ' αόριστον για τους γνωστούς λόγους:ελλέιψιν χρημάτων, στάσις εμπορίου. και μιας που έχω ήδη ψηφιακό σκοτεινό θάλαμο, και film scanner, μια χαρά κάνω την δουλειά μου.

nikonf60a.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πήρες και την εγγύηση ; Διότι είδα έγγραφε και 3 χρόνια υπερεγγύηση !  :)
 
Μπα τι εγγύηση αυτή είναι μοντέλο του 1998 και είχε τιμή σε δραχμές ακόμα μεταξύ άλλων είχε την Canon EOS 30 η οποία είχε την τεχνολογία eye control που έχει έναν υπέρυθρο αισθητήρα που βλέπει που κοιτάζει το μάτι σου και εστιάζει σ αυτό το σημείο! αυτό το holy grail των μηχανών slr δεν έχει περάσει στις ψηφιακές, λόγω κόστους φυσικά, και θα ήθελα, φυσικά αυτήν την μηχανή αν και θα είναι αρκετά ακριβή. τελικά το σκάνερ έφταιγε για τις κακές φωτογραφίες και η νονά μου μου δάνεισε ένα καλύτερο, πάλι Rollei και ξανασκάναρα τα φιλμ, με πολύ καλά αποτελέσματα και στο Α/Μ για το οποίο έχει ειδική επιλογή, και το δικό μου είχε αλλά δεν λειτουργούσε. μάλλον ελαττωματικό firmware.εδώ βλέπουμε τις παπίτσες του γαμπρού μου, και ένα πηγάδι σε μια εκδρομή του ορειβατικού σε ένα μέρος που λέγεται Αγιοφάραγγο.

PICT0058.JPG

PICT0008.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μετά από αναζήτηση βρήκα ότι η μηχανή της θείας μου το '85 ήταν η Minolta Maxxum 7000 i , η πρώτη μηχανή SLR παγκοσμίως με αυτόματη εστίαση. https://kenrockwell.com/minolta/maxxum/7000.htm  τότε έκανε γύρω στα $600, τώρα κάνει $20. η μηχανή που μου είχαν φέρει ήταν η minolta freedom II, επίσης με αυτόματη εστίαση. (κόμπακτ). επίσης ο ξάδερφος μου μου είχε μιλήσει τότε για μια μηχανή...που μιλούσε, και σού έλεγε για παράδειγμα "you forgot to load the film" (θυμάμαι ακόμα τη φράση μετά από τόσα χρόνια!)πάντως η μηχανή της θείας μου ήταν πολύ εντυπωσιακή τότε.λοιπόν κατέληξα στο εξής workflow: σκανάρισμα στο φωτογραφείο (κάνει 5 € και σίγουρα έχουν επαγγελματικό σκάνερ) και όλη η υπόλοιπη επεξεργασία ψηφιακή. κατέβασα και το gimp (που είναι το αντίστοιχο του phtoshop αλλά open source δηλ.τζαμπαντάν).τώρα πρέπει να μάθω και να το δουλεύω!
 
πάλι δεν μ αρέσει να απαντάω στον εαυτό μου, αλλά να δυο φωτογραφίες από την πίτα του ορειβατικού στα χιόνια κοντά στο χωριό Ζώμινθος, μετά απ τα Ανώγεια. Φιλμ σκαναρισμένο απ το φωτογραφείο σε CD.η μηχανή μου παίρνει 2 μπαταρίες λιθίου CR 123 οι οποίες είναι 3 βολτ η καθεμιά και κυριολεκτικά, ξεχνάς πότε τις έβαλες. σε σχέση με τις ψηφιακές που άντε, να σου κρατήσουν μια δυο μέρες ενώ ακόμη και με φλας οι δικές μου κρατάνε για ντουζίνες φιλμ. επίσης μόλις μπορέσω οικονομικά θα πάρω κιτ εμφάνισης Α/Μ φιλμ για να τραβήξω πραγματικό Α/Μ (όχι χρωμογενικό) καθώς και 3200 υπέρυθρο κλπ. γύρω στα 50 € χωρίς σάκο αλλαγής και θερμόμετρο.  κιτ για εκτύπωση με μεγεθυντήρα, μαρζέρ, και φακό γύρω στα 300 € (Κάμπια ακούει;) προς το παρόν έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου. επίσης η Canon Eos 30 έχει εκτός από το eye control που περιέγραψα σε προηγούμενο ποστ, έχει γύρω στα 12 custom modes, από το να αφήνει την "ουρά" του φιλμ έξω από την κασέτα, μέχρι αθόρυβο γύρισμα στο τέλος του φιλμ, και ένα σωρό άλλα . αλλά δεν μπορείς να τραβήξεις υπέρυθρο φιλμ, γιατί έχει υπέρυθρο αισθητήρα για το φιλμ.

(edit) επίσης ήθελα να προσθέσω ότι όχι μόνο το φιλμ είναι full frame δηλ 24Χ36 χιλιοστά, που έχουν μόνο οι πανάκριβες full frame digital, αλλά είναι τα στρώματα τα ευαίσθητα σε κάθε χρώμα το ένα κάτω απ το άλλο, το οποίο είχε η σχεδίαση αισθητήρα foveon, από την Sigma, (από fovea=ωχρά κηλίδα) ενώ στους αισθητήρες bayer που έχουν πρακτικά όλες οι ψηφιακές μηχανές, είναι δίπλα-δίπλα οι αισθητήρες χρώματος, με το πράσινο να υπάρχει 2 φορές, λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας του ματιού στο πράσινο. για σύγκριση τα κινητά έχουν αισθητήρα μεγέθους καρφίτσας, έναν σταθερό ευρυγώνιο φακό πολύ μικρού εστιακού μήκος, οι κόμπακτ μεγέθους νυχιού, οι dSLR APS (18X24) και, όπως ειπώθηκε, μόνο οι πανάκριβες full frame 24X36. μην μιλήσουμε για μεσαίο ή μεγάλο φορμά.που εγκατέλειψαν όλοι για χάρη των ψηφιακών.

14460004.JPG

14460014.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
(Τώρα ο Γουάλης θα πει ότι βαταλαλώ).

Μετά από διάφορα προβλήματα με τις τράπεζες και την μεταφορά των χρημάτων, μου ήρθε σήμερα δέμα από την Αθήνα με εμφανισμένα 4 φιλμ slides που είχα τραβήξει απ όταν πήρα την μηχανή μου, καθώς και τα απαραίτητα για να εμφανίσω το πρώτο μου Α/Μ φιλμ στο χέρι, Ilford HP5 plus, που τράβηξα στον γάμο του γιου της ξαδέρφης μου. Τανκ  Kaiser,ID 11 εμφανιστής, στερέωση Rapid Fixer, Ilford delta 3200, 2 αναδευτήρες, ένα μακρύ θερμόμετρο. Όλα μαζί 100 € μαζί με ταχυδρομικά, συμπεριλαμβανόμενη και η εμφάνιση Ε6 4 φιλμ.Λείπει το σταμάτημα (stop bath) αλλά ανετότατα μπορεί κανείς να πάρει από οποιοδήποτε φαρμακείο οξικό οξύ και να βάλει λίγες σταγόνες στο ενδιάμεσο πλύσιμο, με ελάχιστο κόστος. Επίσης δεν πήρα photoflo, αλλά θα σκουπίσω το φιλμ με ένα καθαρό σφουγγαράκι,πριν το απλώσω να στεγνώσει. Επίσης ούτε σάκο αλλαγής (μιας και το φόρτωμα του φιλμ πρέπει να γίνει στο τανκ στο απόλυτο σκοτάδι) αλλά πάλι μπορεί κανείς απλούστατα να χωθεί κάτω από το πάπλωμα ή να μπω στην αποθηκούλα μου στην αυλή και να κλείσω την πόρτα. Μπουκάλια-φυσούνες, ανοιχτήρια φιλμ, εξολκείς, μανταλάκια για φιλμ και τα τοιαύτα είδη πολυτελείας. Επόμενος σταθμός:μεγεθυντήρας με όλα τα αξεσουάρ!

DSCI0426.JPG
 
Τελικά εμφάνισα το φιλμ με πολύ καλά αποτελέσματα όπως βλέπετε και ενώ είναι τεχνικά άρτιο, δεν έχει κηλίδες κλπ. θέλει δουλειά στο να τραβάω καλές πόζες, λίγο δύσκολο γιατί τόσα χρόνια με ψηφιακές μηχανές είχα ξεσυνηθίσει το οπτικό σκόπευτρο μιας ρεφλέξ μηχανής. Στην πρώτη φωτογραφία η αφεντομουτσουνάρα μου με τη νονά μου, στην δεύτερη η νύφη και ο γαμπρός και στην τρίτη η νύφη προσπαθώντας να αποφύγει..μια βροχή από ρύζι, ενώ αρχικά νόμιζα ότι ήταν κηλίδες στο φιλμ.πολύ ωραία φάση τελικά με το φιλμ και την εμφάνιση. επίσης βρήκα αυτό το site δεν ξέρω αν το ξέρετε; www.macodirect.de έχει σχεδόν τα πάντα από αναλογική φώτο μεταξύ άλλων φρέσκα super 8, infrared & bulk α/μ σε τιμές χώμα! (42 € τα 30,5 μέτρα!) επίσης έχει και έγχρωμα χημικά αλλά όπως διάβασα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ταχυδρομική αποστολή τους μιας και θεωρούνται επικίνδυνα. άλλωστε θέλουν μεγεθυντή με χρωμοκεφαλή που είναι πιο σπάνιο από τα δόντια της κότας (rarer than hen's teeth).τα 30,5 μέτρα βγάζουν γύρω στα 18 36 άρια δηλ. ούτε 2€ το ένα!ενώ το FP4 το παίρνω εδώ 10 €!βέβαια είναι και ταχυδρομικά στη μέση, πρέπει να πάρεις το μηχάνημα να τα γεμίζεις μόνος σου, πρέπει να πάρεις και άδειες κασέτες με DX (AF camera!) τέλος πάντων τουλάχιστον στην Γερμανία πρέπει να υπάρχει μια ζωντανή κοινότητα κι εδώ τα δυο φωτογραφεία που πάω δεν προλαβαίνουν να φέρνουν α/μ και αρνητικά φιλμ!

PICT0023.JPG

PICT0006.JPG

PICT0019.JPG
 
Χαχα... 1@Uskoke[/USER]πολλά συγχαρητήρια!! Ειδικά στην τελευταίο φωτό, μου θυμίζει τρέλα 80s. Μια η κα που μοιάζει με τη Ροζιτα Σώκου, μια τα ράσα του παπα που είναι διαχρονικά και μια το νυφικό που είναι κλασικό σχέδιο, μου μύρισαν τέλη 80s αρχές 90s...χαχα...α και βεβαίως βεβαίως η μυρωδιά του φιλμ 

 
Ναι ευχαριστώ πολύ όντως το Α/Μ δίνει μια ρετρό ιδέα. Εδώ κάποιες άλλες από την Πρωτομαγιά στης αδερφής μου, ο πάπιος καμαρωτός-καμαρωτός, μια αυλή σπιτιού με πολλά λουλούδια και μια εκκλησούλα, και μια μεγάλη πικραλίδα. Επίσης τα slides βγήκαν πολύ καλά, θα ανεβάσω εν καιρώ.Έκανα προβολή καμιά δεκαριά slides και τα ανιψάκια μου ξετρελάθηκαν, μιας και είναι κάτι που δεν το έχουν ξαναδεί, ούτε το κάνει κανείς. Θυμάμαι εμείς με πόση χαρά υποδεχόμασταν κάτι ανάλογο στα '80ς.

17050020.JPG

17050006.JPG

17050014.JPG
 
Αυτά τα 3 slides προς το παρόν, velvia 100, υποθέτω ληγμένο μιας και το πήρα σε τιμή χώμα, το 36 άρι 5 € ενώ κανονικά γύρω στα 18 € τουλάχιστον, αλλά καλούτσικο αποτέλεσμα.Ένα ναυάγιο σε μια εκδρομή του ορειβατικού, δυο συν-ορειβάτες και η γάτα μου.

Ήθελα επίσης να πω, επειδή είχα γνωστούς στην Κοζάνη σε φωτογραφείο, πως γινόταν περίπου την χρυσή εποχή του φιλμ η εμφάνιση. 

παίρναν την κασέτα, της τραβούσαν την ουρά, βάζαν 2 φιλμ μαζί σε ένα ειδικό πράγμα, και κολούσαν την αρχή του φιλμ σε ένα πλαστικό φύλλο σαν οδηγό.βάζαν σε κάθε φιλμ ένα αυτοκόλλητο με ένα σειριακό αριθμό, και τον ίδιο στο φάκελο με το όνομα του πελάτη. βάζαν τα 2 φιλμ με τον οδηγό στο μηχάνημα που εμφανίζει τα φιλμ. αυτό τα τραβούσε αυτόματα και τα περνούσε διαδοχικά από τα λουτρά με ένα σύστημα κυλίνδρων. έκοβε αυτόματα τα φιλμ στο τέλος και πετούσε τις άδειες κασέτες σε έναν ειδικό κουβά.

παίρναν στα χέρια τους το αρνητικό έτοιμο στεγνωμένο.

το περνούσαν από το εκτυπωτήριο, ως εξής.αυτό είχε μάσκα κενού αέρα για να κρατάει τεντωμένο το αρνητικό.κάθε στάση προχωρούσε αυτόματα, το ίδιο και το χαρτί εκτύπωσης. το μηχάνημα με την καθοδήγηση του έμπειρου εκτυπωτή έβρισκε την σωστή έκθεση και ισορροπία για κάθε στάση του αρνητικού.. συνταίριαζε κάθε φιλμ με ένα καλάθι της εκτυπωτικής μηχανής.πατούσε ένα ειδικό κουμπί και έστελνε τα εκτεθειμένα χαρτιά να εμφανιστούν, και τέλος τα έπαιρνε στεγνά και τα έβαζε στους φακέλους τους. στα '90ς έβρισκα στην Κοζάνη μέχρι και υπέρυθρο φιλμ και Technopan ενώ τώρα μόνο εξωτερικό και όλα τα φιλμ 25 ASA έχουν καταργηθεί! μόνο ένα ορθοχρωματικό Rollei αν δεν κάνω λάθος υπάρχει. 

PICT0071.JPG

PICT0072.JPG

PICT0073.JPG
 
Επίσης εδώ μερικές Α/Μ η γάτα μου από ένα ΗΡ5 που είχα στο ψυγείο κάμποσους μήνες μέχρι να μαζέψω τα λεφτά να πάρω τα απαραίτητα και το σκυλάκι ενός φίλου μου σε delta 3200. δυστυχώς σε σκανάρισμα δεν βγαίνει καλό το Α/Μ φιλμ μιας και κατασκευάστηκε για να εκτυπώνεται με μεγεθυντήρα και ούτε στο φωτογραφείο το σκανάρουν καλά, βγήκαν πρασινωπές. Τα slides επίσης στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερα, αν και ληγμένα, και αυτά φτιάχτηκαν να προβάλλονται στον τείχο, και όχι για το ιντερνέτ. 

Επίσης ήθελα να προσθέσω, ακόμη ένα μηχάνημα είχαν τα ρετρό φωτογραφεία, που έκοβε το φιλμ σε κομμάτια των 4 στάσεων, και τα έβαζε στην ναύλον θήκη τους. 

Επίσης ένα ρετρό φωτογραφείο του Ηρακλείου, ο Δρόσος ο οποίος εμφάνιζε slides σε μια ώρα, και μάλιστα και από μεσαίο και μεγάλο φορμά, και μου έκανε εντύπωση που το μηχάνημα του τροφοδοτείτο από σάκο αλλαγής, για να βάζει τα διάφορα φιλμ. 

PICT0070.JPG

PICT0076.JPG
 
εδώ βλέπουμε την δρακωνιά (ψακωτήρι) (ψακώνω στα κρητικά σημαίνει δηλητηριάζω) ένα δηλητηριώδες φυτό το άνθος του μοιάζει με μοβ κρίνο και έχει πολύ έντονη μυρωδιά. εγώ νόμιζα ότι ήταν και σαρκοφάγο δηλ. τρώει έντομα αλλά τέτοια δεν υπάρχουν στην Κρήτη, όπως δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια.Ακόμη και το διαβόητο λιακόνι είναι τελείως ακίνδυνο. η άλλη φώτο είναι ένα πορτραίτο ενός καμαρωτού χήνου ο οποίος μάλιστα με τσίμπησε (οι χήνες είναι πολύ επιθετικές) στο φοινικόδασος της Πρέβελης, στην εκβολή του Κουρταλιώτη ποταμού.

PICT0106.JPG

PICT0107.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το παραπάνω φυτό δε θα το έλεγες και ελκυστικό. Σε απωθεί να το προσεγγίσεις... 
 
όντως.αν και όμορφο δηλητηριώδες. μερικές έλεγαν "αχ τι ωραίο λουλούδι" χωρίς να ξέρουν φυσικά ότι είναι δηλητηριώδες. εδώ βλέπουμε ένα εγκατελειμένο αυτοκίνητο, την ερημική παραλία της Ορθής Άμμου, στο Φραγκοκάστελο. όπου έκανα το πρώτο (και μοναδικό μέχρι τώρα)μπάνιο μου, υπέροχα, πεντακάθαρα, δροσερά νερά, και ένα ηλιοβασίλεμα όπως φαίνεται απ το παράθυρο του λεωφορείου, με το σπάνιο φαινόμενο των παρήλιων. Όλες έχουν τραβηχτεί σε φιλμ Velvia 100, προφανώς ληγμένο αλλά χωρίς κανένα ελάττωμα, όπως φαίνεται.

PICT0109.JPG

PICT0111.JPG

PICT0114.JPG
 
Δεν αμφισβητώ τα λεγόμενα σου για καθαρά νερά, αλλά η παραλία δεν είναι και ότι καλύτερο...

Τωρα σε ότι αφορά τις φωτογραφίες, είναι πολύ σπουδαίο που ασχολησε με αυτή τη μορφή της τέχνης, γιατί τέχνη είναι στα αναλογικά μέσα. Από την άλλη εχουμε κακομάθει στις ψηφιακές και τις μεγάλες πλέον αναλύσεις και μας κακοφαίνεται όταν δεν μπορούμε να εχουμε μεγάλα επίπεδα ευκρίνειας συν το ότι αντικειμενικά με όλα τα AI και τις λοιπές ψηφιακές ευκολίες εχουμε γίνει όλοι «επαγγελματίες»
 
μπορεί να μην είναι όμορφη στο μάτι αλλά η ησυχία ήταν απόλυτη όπως και η ερημιά και τα νερά γαλήνια και δροσερά.τι εννοείς μεγάλες αναλύσεις το φιλμ είναι full frame και βασίζεται σε κόκκους αλογονίδιου του αργύρου και όχι σε εικονοστοιχεία σε κάποιο ανθρώπινα κατασκευασμένο τσιπ αν και οι πρόσφατες μηχανές πλήρους καρέ φτάνουν και ξεπερνάνε το φιλμ σε ανάλυση αλλά κάνουν ένα νεφρό.η ευκολία μας οδήγησε από τους δίσκους στο cd, από αυτό στο mp3, από το βίντεο στο dvd, από αυτό στα downloading,έχει και τα καλά, έχει και τα κακά. εγώ έχω πικάπ, κασετόφωνο, ραδιόφωνο, cd player, στο στερεοφωνικό μου αλλά και DAC για να ακούω από το γιουτούμπι τζαμπαντάν τραγούδια (ας μη λέμε ψέματα δεν μπορώ να ανεβαίνω κάθε βδομάδα Αθήνα να πηγαίνω Μοναστηράκι να αγοράζω δίσκους).Έχω στα σκαριά να αγοράσω μια καλή σύγχρονη ψηφιακή κόμπακτ την Nikon B-500 πολύ καλή για τα λεφτά της την βρίσκω εδώ για 220 € και να δώσω την αρχαία μου 12 χρονών στο ανηψάκι μου η οποία όσο νάναι γρια είναι την πήρα στην πρώτη μου δουλειά από...το Lidl. καλά με υπηρέτησε τόσα χρόνια, της έχω αλλάξει μπαταρίες, της έχω αλλάξει φορτιστή, καιρός για κάτι καλύτερο. η τεχνολογία έχει κάνει άλματα μέσα σ αυτά τα 12 χρόνια, και είναι Nikon.
 
Ωραίες φωτογραφίες Δημήτρη. Πώπω δρακωνιές είχαμε αρκετές στη γειτονιά που μεγάλωσα και όντως αναδύουν μια απαίσια μυρωδια σαν πτωμαϊλα ένα πράμα. Ο χήνος όντως φαίνεται αν δείχνει τα δόντια του!!
 
Πίσω
Μπλουζα